9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
nachtmerries of nachtangsten - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips2-3 jaar, 3-4 jaar,

Heeft mijn kind last van nachtmerries? Dit is een veelgestelde vraag van ouders.

En het is begrijpelijk. Als je kleintje ‘s nachts wakker wordt en erg overstuur is als ze wakker worden, is het logisch te denken dat je kind last heeft van nachtmerries of nachtangsten. Hoe weet je of dat echt de reden is dat ze wakker worden? En als ze wakker worden vanwege nachtmerries of nachtangsten, wat kun je dan doen om te helpen? En kun je nachtmerries of nachtangsten ook voorkomen?

In dit artikel:

 • Wat is het verschil tussen nachtmerries en nachtangsten?
 • Tips voor nachtmerries
 • Tips voor nachtangsten
 • Wat kan mijn kindje nog meer wakker maken?

Wat is het verschil tussen nachtmerries en nachtangsten?

De meeste ouders zijn bekend met nachtmerries. Dikke kans dat je zelf ook weleens een nachtmerrie hebt gehad. Minder ouders zijn bekend met nachtangsten. Wat is het verschil tussen nachtmerries en nachtangsten?

Nachtmerries

Zeker wanneer je zelf weleens een nachtmerrie hebt (gehad) weet je dat nachtmerries niet leuk zijn.

Nachtmerries kunnen optreden tijdens de REM-slaap van je kindje, maar aangezien hun diepste slaap voor middernacht is, is de kans klein dat ze zullen ontwaken als ze op dit moment een nachtmerrie hebben. Vanaf middernacht komen onze kindjes (en wij zelf) in een steeds lichtere slaap, dus als zich na middernacht een nachtmerrie voordoet, is de kans groot dat ze hiervan wakker worden.

Afhankelijk van de leeftijd en het vermogen van een kind om te communiceren, kunnen ze misschien heel gedetailleerd over hun nachtmerrie vertellen of kunnen ze je misschien alleen stukjes en beetjes vertellen. Als ze jonger zijn en hun spraak nog in ontwikkeling is, kunnen ze je misschien niet vertellen wat er aan de hand is en moet je dus zelf uitzoeken dat het een nachtmerrie was.

Meestal worden kinderen met nachtmerries volledig wakker uit hun slaap en herinneren ze zich het incident vaak in de ochtend.

We weten dat nachtmerries, zelfs als volwassenen, heel echt kunnen lijken en erg van streek kunnen zijn voor ons. Dus stel je voor hoe eng ze kunnen lijken voor onze kinderen! Rond de leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen beginnen te begrijpen dat nachtmerries slechts ‘nare dromen’ zijn die niet echt zijn en hen geen pijn kunnen doen. Maar zelfs als ze dit concept begrijpen, kunnen ze nog steeds bang zijn voor nachtmerries of bang zijn om te gaan slapen.

Nachtangsten

Zoals de naam al doet vermoeden, is een nachtangst ook behoorlijk angstaanjagend! Echter, in plaats van het kind bang te maken zoals nachtmerries dat doen, worden nachtangst zo genoemd omdat ze vooral angstaanjagend kunnen zijn voor ouders om naar te kijken.

Nachtelijke paniekaanvallen komen vaak voor in het eerste deel van de nachtelijke slaap, vóór middernacht, wanneer een kindje in zijn diepste slaap is. Het kan lijken alsof je kind wakker is tijdens een nachtangst. Sommige kinderen hebben zelfs hun ogen open, praten of schreeuwen. Meestal is er voor ouders geen touw aan vast te knopen wat er precies aan de hand is.

Signalen van nachtangst kunnen zijn:

 • Huilend of schreeuwen
 • Rechtop in bed zitten
 • Met hun armen en benen slaan
 • Onsamenhangend praten
 • Ogen open, ogenschijnlijk “wakker”
 • Heel warm en/of bezweet zijn

Hoewel het lijkt alsof een kind wakker is tijdens een nachtelijke paniekaanval, slaapt het eigenlijk nog steeds, dus er valt niet mee te redeneren. Nachtangsten duren vaak een paar minuten, soms langer, waarna je kind ineens kalmeert en weer in slaap kan vallen.

Het goede nieuws is dat kinderen zich de volgende dag zelden iets herinneren van het nachtelijke incident.

Tips voor nachtmerries

Nachtmerries beginnen meestal rond de leeftijd van 2 jaar, wanneer kinderen verbeeldingkracht ontwikkelen. Dit is de leeftijd waarop kinderen ook angsten kunnen ontwikkelen, zoals angst in het donker, angst voor spoken of monsters. Veel kinderen ervaren rond de twee jaar ook een tijdelijke achteruitgang in de slaap. Hoe dat komt kun je lezen in het artikel over de slaapregressie van 24 maanden.

Naarmate hun verbeeldingskracht vergroot, is de kans groot dat je aan je peuter zult merken dat uw peuter fantasierijker met speelgoed speelt of voorwerpen uit het echte leven voor andere doeleinden gebruikt, zoals doen alsof een banaan een telefoon is of een kartonnen doos een auto. Meer verbeeldingskracht en spel, nieuwe taalontwikkeling EN een slaapregressie… met zoveel gaande in hun hersenen, is het geen verrassing dat er rond deze tijd ook nachtmerries kunnen ontstaan.

Kunnen baby’s nachtmerries hebben?

Om nachtmerries te kunnen ervaren is het nodig om verbeeldingskracht te hebben en een angst voor iets. Aangezien deze ontwikkeling pas rond de twee jaar plaatsvindt is het niet mogelijk dat kindjes jonger dan twee jaar nachtmerries hebben. Als je baby huilt in zijn slaap, heeft dit dus een andere oorzaak.

Wat ook belangrijk is om duidelijk te maken is dat wanneer een kind overstuur wakker wordt het niet per definitie betekent dat er sprake is van een nachtmerrie. Sterker nog, er zijn veel redenen te bedenken waardoor een baby van streek wakker wordt. Dat lees je later in dit artikel.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Er is niet iets specifieks dat nachtmerries veroorzaakt, ze zijn vaak gewoon te wijten aan de ontwikkeling van de verbeeldingskracht van een kind. Wel weten we dat schermtijd kort voor het slapen gaan de fantasie van een kind kan prikkelen. Wanneer jij het idee hebt dat de schermtijd inderdaad een impact heeft op het gedrag van je kind, zoals angsten, kun je proberen om te veel schermtijd te vermijden, zeker voor het slapen gaan.

Soms kunnen nachtmerries ook optreden als reactie op een traumatische gebeurtenis, zoals de dood van een dierbare, een verwonding of een ongeluk, of een grote verandering in het leven, zoals een nieuwe broer of zus of een verhuizing. Voor volwassenen zijn dit al flinke veranderingen, laat staan voor een kind. Nachtmerries zijn de manier waarop de hersenen deze situaties verwerken. Hoelang duurt een nachtmerrie?

Nachtmerries kunnen, zoals we weten, zowel door kinderen als volwassenen worden ervaren. Ze komen echter vaker voor bij kinderen. Ze kunnen één keer per nacht voorkomen, of vaker, gedurende meerdere dagen of langer en stoppen dan voor een bepaalde tijd.

Als de nachtmerries van jouw kind na twee weken niet zijn gestopt of als ze de gezondheid en het welzijn van je kind beïnvloeden is ons advies om contact op te nemen met een (huis)arts.

Wat kun je doen tegen nachtmerries?

Niemand wil dat zijn kind nachtmerries of nachtangsten ervaart. Wellicht is het fijn om te lezen dat nachtmerries toch een heel normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van een kind. Hoewel er geen eenduidige manier is om nachtmerries te stoppen of te voorkomen, zijn er wel dingen die de kans op een nachtmerrie zullen verkleinen:

Voor het slapen gaan:

 • Zorg voor een consistente bedtijd en een ontspannende bedtijdroutine.
 • Als je kind nog een dutje doet, zorg er dan voor dat dit op het juiste moment van de dag valt om er zeker van te zijn dat ze niet onder OF oververmoeid zijn voor het slapen gaan. Twijfel je hier over? Bekijk eens onze digitale slaapgidsen of masterclasses.
 • Als je kindje ouder is dan 2 jaar, overweeg dan om een nachtlampje te introduceren als ze bang zijn in het donker. Een rood getint nachtlampje is het beste voor de slaap.
 • Vermijd schermtijd en suiker voor het slapen gaan.
 • Vermijd enge programma’s of boeken. Dit is vooral belangrijk voor het slapengaan, maar zelfs als uw kind er eerder op de dag aan wordt blootgesteld, kan het zijn verbeelding prikkelen en later op de avond een nachtmerrie veroorzaken.
 • Introduceer een knuffel om ze ‘s nachts te troosten.

Na een nachtmerrie:

 • Blijf kalm en stel je kindje gerust.
 • Leg uit wat er is gebeurd, zodat ze het begrijpen; “Je had een nare droom, je bent nu wakker en alles is in orde”.
 • Geef ze een knuffel en bied troost.
 • Stel enkele “leuke” herinneringen of dromen voor waar ze in plaats daarvan aan kunnen denken.
 • Praat overdag over hun nare dromen, om hen gerust te stellen dat hun nachtmerries niet echt zijn en hen geen pijn kunnen doen. Vertel dat jij ook weleens last hebt van nachtmerries en laat op die manier zien dat het normaal is.

Tips voor nachtangsten

Wanneer beginnen nachtangsten?

Nachtangsten kunnen ook rond de leeftijd van 2 jaar beginnen en tot de leeftijd van ongeveer 12 jaar terug komen.

Wat veroorzaakt nachtangsten?

Nachtangsten kunnen worden veroorzaakt door oververmoeidheid en/of wanneer een kind overprikkeld is geweest overdag. Er is geen bewijs dat een nachtangsten aanval betekent dat een kind bang is voor iets in zijn slaap en er niet uit kan ontwaken. In plaats daarvan wordt gedacht dat nachtangsten worden geactiveerd wanneer een kind van de ene slaapcyclus naar de andere overgaat en in een diepe slaap verkeert. Een nachtangst vindt meestal plaats zo’n 60-120 minuten na bedtijd en altijd voor middernacht.

Hoe lang duurt een nachtangst?

Een nachtangst duurt meestal maar een paar minuten met uitschieters die wat langer duren. Ze kunnen één keer per nacht voorkomen, of vaker, gedurende meerdere dagen of langer en stoppen dan voor een bepaalde tijd.

Wat kun je doen tegen nachtangsten?

Een van de belangrijkste triggers voor een nachtangst aanval is oververmoeidheid. De beste tip is dus om oververmoeidheid te voorkomen. Ook te veel prikkels overdag kunnen een trigger zijn voor nachtangsten.

Voor het slapen gaan:

 • Zorg voor een consistente bedtijd en een ontspannende bedtijdroutine.
 • Als je kleintje nog een dutje doet, zorg er dan voor dat dit op het juiste moment van de dag valt.
 • Vermijd schermtijd en suiker voor het slapen gaan.
 • Wanneer je kind elke nacht op hetzelfde tijdstip de nachtangst heeft, dan kun je proberen om hem 15 minuten van tevoren zelf wakker te maken. Dit kan helpen om je kindje naar de volgende slaapcyclus te brengen zonder de nachtangst te ervaren.

Tijdens een nachtangst:

 • Blijf zelf rustig en onthoud dat je kindje zelf niet bang is
 • Blijf gedurende de hele nachtangst bij je kindje om zeker te weten dat ze veilig zijn. Sommige kinderen zijn enorm bewegelijk of agressief tijdens een nachtangst en je wilt voorkomen dat ze zichzelf pijn doen.
 • Stel gerust met je stem en eventueel met je handen. Houd rekening met het feit dat ze je stem niet bewust horen of kunnen verwerken wat je zegt.
 • Wanneer de nachtangst stopt en ze weer rustig lijken te slapen kun je de kamer verlaten
 • Maak je kind niet wakker om te controleren of alles in orde is, omdat dit juist kan zorgen voor desorientatie en een gevoel van onveiligheid

Wat kan mijn kindje nog meer wakker maken?

Weet je eigenlijk vrij zeker dat je kindje niet wakker wordt van een nachtmerrie of nachtangst? Dan vraag je je waarschijnlijk af waardoor je kindje dan ‘s nachts zo overstuur wakker wordt.

Een kindje jonger dan twee jaar zal geen nachtmerrie of nachtangst ervaren omdat het simpelweg te jong is. Wanneer een kindje huilt in zijn slaap, maar niet echt wakker wordt, is dit waarschijnlijk een reactie van het zenuwstelsel en dat betekent dat iets anders hem van streek maakt. De meest voorkomende oorzaken zijn in dit geval:

 • Temperatuur – te warm of te koud
 • Ziekte
 • Ongemak (reflux, vastzittend boertje)
 • Oververmoeidheid
 • Als je baby ‘s nachts vaak wakker wordt en dit bijna dagelijks gebeurd is de kans groter dat dit komt door onder- of oververmoeidheid en betekent simpelweg dat de routine overdag wellicht wat aangepast kan worden.
 • Als je baby ‘s nachts elke 2 uur wakker wordt, vooral vanaf 4 maanden, kan dit ook wijzen op het feit dat een kindje nog niet of niet helemaal zelfstandig in slaap kan vallen. Vanaf de leeftijd van ongeveer vier maanden zijn de slaappatronen van een baby volwassen geworden en worden ze ‘s nachts volledig wakker worden tussen de slaapcycli door. Wanneer een baby afhankelijk is van jouw hulp om weer terug in slaap te vallen is de kans groot dat dit zorgt voor weinig (nacht)rust. Werken aan het zelfstandig in slaap vallen is hiervoor de oplossing.
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Alles Over Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 3 maanden

Slaaptips voor baby van 3 maanden

Je baby groeit ontzettend hard in de eerste maanden en slaapt nog een groot deel van de tijd. In deze eerste periode moet je baby nog leren hoe hij een goed slaapritme opbouwt en het ritme is hierdoor nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 3 maanden en hoe kan een routine helpen de slaap te verbeteren? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 weken nodig? Hoeveel slaap heeft een baby nodig als hij of zij 12 weken oud is? Iedere baby is anders en de ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. Gemiddeld slaapt een baby van 3 maanden ongeveer 12 uur ‘s nachts en slaapt hij overdag nog 4 à 5 uur. Ons advies is de slaap overdag te verdelen over 3 – 4 dutjes. Gemiddeld heeft een baby van 12 weken een wakkertijd van 1,5 tot 2 uur, maar dit verschilt per baby. Het kan goed zijn dat jouw baby al langer achter elkaar wakker kan zijn of juist sneller weer een slaapje nodig heeft. Baby van 12 weken wil niet slapen Vrijwel iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je baby wil niet slapen.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 18 maanden

Slaapregressie 18 maanden

Een driftbui op z’n tijd en een duidelijker eigen willetje: de slaapregressie rond 18 maanden kan best lastig zijn. Het is een moment waarop je kleine ineens niet meer zo goed kan gaan slapen, ook al was dat eerder helemaal geen probleem. Je kan merken dat je kindje zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts niet meer zo makkelijk in slaap valt. Je dreumes lijkt helemaal geen behoefte te hebben aan slapen. Sommige dreumessen weigeren dan opeens om naar bed te gaan en gaan huilen, krijsen of roepen als je ze naar boven brengt.  Het kan met name bij je eerste kindje een grote verrassing zijn, vooral als je er eerder eigenlijk niet of nauwelijks mee te maken hebt gehad omdat je kleine altijd een goede slaper was. Toch komen deze problemen vaak voor, zeker rond de leeftijd van 18 maanden. Dit noemen we ook wel de slaapregressies van 18 maanden. In dit artikel vind je meer informatie over de slaapregressie van rond de 18 maanden.  Huilend, krijsend of roepend wakker worden Hoewel de slaapregressie van 18 maanden niets is om je zorgen over te maken, kan deze fase wel enorm vervelend zijn. Voor zowel je dreumes als voor

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby in slaapzak laten slapen

Baby in slaapzak laten slapen

Waarom is het verstandig een baby in een slaapzak te laten slapen? Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby’s verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen. Vanaf welke leeftijd is een babyslaapzak aan te raden en tot wanneer laat je je baby of kind in een slaapzak slapen? Vanaf wanneer baby in slaapzak laten slapen? Het algemene advies is om baby’s in ieder geval in een slaapzak te laten slapen vanaf het moment dat ze beginnen met (om)rollen. Als je baby omrolt of veel beweegt, kan hij of zij onder de dekens terechtkomen. Ook is inbakeren dan niet altijd meer veilig omdat je baby door het inbakeren niet zijn armpjes kan gebruiken om het hoofdje op te tillen. Een daarvoor bestemde baby slaapzak helpt dan bij het verkleinen van het risico op verstikkingsgevaar. Wanneer het omrollen begint, verschilt per baby. Meestal gebeurt dit ergens tussen de 4 en 6 maanden. Pasgeboren baby’s: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je

Overig, Slaapproducten, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids