9.5/10 - 2577 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Start je baby met omrollen? Dit is een mooie mijlpaal en het begin van een heleboel andere ontwikkelingen. Als je baby gaat rollen, gaat hij op den duur ook tijgeren, kruipen, staan en lopen. Vanaf wanneer kan je baby omrollen? En wat doe je als je baby zich steeds omdraait of omrolt in bed? 

Wanneer gaat baby omrollen?

Vanaf welke leeftijd kan je baby omrollen? Wanneer een baby gaat omrollen, verschilt per baby. Gemiddeld gaat een baby rollen bij 6 maanden. Rolt jouw baby nog niet om? Het is heel normaal dat iedere baby zich in een ander tempo ontwikkelt. Sommige baby’s rollen al om bij 4 maanden, terwijl het bij andere kinderen wat langer duurt.

Een baby kan op 2 manieren omrollen: van de buik naar de rug en van de rug naar de buik. In de eerste maanden ligt je baby grotendeels op zijn rug. Daarom rolt je baby zich waarschijnlijk eerst van de rug naar de buik. Het terugrollen naar de rug vanaf de buik kost wat meer energie. Rolt je baby wel van zijn rug naar zijn buik, maar nog niet terug? Dit is een kwestie van tijd. De meeste baby’s kunnen bij 9 maanden alle kanten op rollen.

Signalen dat baby gaat omrollen

De eerste signalen dat je baby gaat rollen zijn vaak mislukte pogingen. Totdat het ineens wél lukt. Veel baby’s starten met deze pogingen zodra het ze lukt hun eigen hoofd op te tillen.

Baby rolt om in bed: wat moet ik doen?

Een veelgestelde vraag tijdens telefonische consults is: wat moet ik doen als mijn baby omrolt in bed? Veel ouders zien dat hun baby omrolt tijdens het in slaap vallen. Ons advies: laat je baby vooral even ‘stuntelen’ met omrollen en leg hem of haar niet te snel terug op de rug. Dit heeft een drietal voordelen:

  1. Je baby leert dat omrollen oké is.
  2. Je baby leert zelf zoeken naar een oplossing
  3. Je baby vindt zelf een favoriete (slaap)houding

Omrollen? Niet meer inbakeren 

Start je baby met omrollen? Dan kan je stoppen met inbakeren. Zodra je baby gaat rollen, wil je dat de handjes vrij zijn. Zo kan je baby zijn hoofd en lichaam goed leggen met behulp van zijn armen. Vanaf dit moment is het veilig om je baby op zijn buik te laten slapen wanneer hij daar zelf voor kiest. Je baby kan vanaf nu namelijk ook zelf het hoofdje draaien. 

Veel ouders weten dit niet en blijven hun baby storen in de slaap door hem weer op zijn rug te leggen. Zo kan een slaapassociatie ontstaan, waarbij je baby gewend is aan continue hulp bij het in slaap vallen. 

Zorg voor veilige slaapomgeving

Vanaf het moment dat je baby gaat omrollen, kan je jouw baby opeens ondersteboven of achterstevoren (of allebei) aantreffen in bed. Zorg dus voor een veilige slaapomgeving. Je kunt eventueel een camera aanschaffen, zodat je je kindje een beetje in de gaten kunt houden.

Heb je vragen over het omrollen van je baby? Of wil je ander (slaapgerelateerd) advies over je kind? Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches helpen je graag tijdens een slaapconsult via de telefoon of online. 

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden