Je baby huilt in zijn slaap: wat houdt dit in en wat kan je eraan doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Let op: het gaat in dit artikel om het huilen tijdens de slaap. Wil je meer weten over het huilen voor het slapen gaan of meer informatie over baby’s die huilend wakker worden? Bekijk dan de volgende artikelen:
Wat betekent het als je baby huilt in zijn slaap? Het is allereerst handig om wat inzicht te hebben in de slaapcyclus van een baby. Bij een pasgeboren baby is de slaapcyclus nog kort en deze bestaat uit twee fasen: de (lichte) REM-slaap en de diepe slaap. Zodra de biologische klok is ontwikkeld (rond de 4 maanden), wordt de slaapcyclus wat langer en ontstaan er verschillende fases.
Tijdens de overgang van de ene naar de andere fase kan je baby wat onrustiger zijn, geluidjes maken of gaan huilen. Het kan zijn dat je baby wakker wordt van het eigen gehuil, maar soms slaapt je baby gewoon verder.
Je baby huilt in zijn slaap: waarom gebeurt dit? Er zijn allerlei redenen waarom een baby huilt tijdens het slapen en soms is de oorzaak lastig te achterhalen. We hebben een aantal veelvoorkomende oorzaken voor je op een rij gezet en bespreken per reden ook wat je zelf het beste kunt doen.
Tijdens het overgangsmoment tussen twee slaapcycli slaapt je baby lichter en kan hij bewegingen of geluidjes maken, of zelfs jammeren of huilen in zijn slaap. Wordt hij niet helemaal wakker? Geef je kind de kans om zelf weer in slaap te vallen en ga er niet direct naartoe. De kans is groot dat hij of zij in een paar minuten in de volgende slaapfase terechtkomt en weer stopt met huilen.
Huilt je pasgeboren baby in zijn slaap? Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed kalmeren of troosten. Als je baby wakker lijkt te zijn, is het verstandig om hem te kalmeren en vervolgens te proberen nog even te laten slapen.
Wordt je baby al na korte tijd (huilend) wakker zodra je hem in bed hebt gelegd en valt hij niet meer zelf in slaap? Pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed meerdere slaapcycli aan elkaar koppelen en moeten dit nog leren. Aan het einde van een slaapcyclus worden ze wakker, waarna ze alleen met hulp weer in slaap kunnen vallen.
Hoe leert je baby om verschillende slaapcycli aan elkaar te koppelen en door te slapen? Het is allereerst belangrijk om te weten dat ‘doorslapen’ in principe niet bestaat. We worden allemaal kort wakker zodra een slaapcyclus eindigt, maar als volwassene zijn we vaak niet bewust van het wakkere moment tussen twee slaapcycli.
Slaapcycli aan elkaar koppelen heeft voor een deel te maken met de ontwikkeling, maar ook met de slaaproutine, omgeving en slaapassociaties. Soms houdt een slaapassociatie het zelfstandig in slaap vallen namelijk tegen. Denk dan aan de aanwezigheid van ouders bij het in slaap vallen of het krijgen van de borst of fles. Als je baby deze slaapassociaties afleert, heeft hij jou niet meer nodig om opnieuw in slaap te vallen. Hierdoor zal je baby rustiger blijven als hij ineens wakker wordt en makkelijker weer zelf in slaap vallen.
Huilt je baby in zijn slaap? Dit kan ook komen door lichamelijke ongemakken, zoals honger, een volle luier of een vastzittend boertje. Een vastzittend boertje is een veelvoorkomende reden waarom baby’s moeten huilen als ze worden weggelegd. Het kan in deze situaties gebeuren dat je baby ineens begint te huilen in zijn slaap, maar niet wakker wordt. Maar het kan ook zijn dat je baby zichzelf wakker maakt door het huilen. Slaapt je baby nog (half) terwijl hij huilt? Geef hem dan de tijd om zelf weer rustig te worden voordat je er zelf naartoe gaat.
Het is niet helemaal duidelijk vanaf welke leeftijd nachtmerries ontstaan, maar het vermoeden is dat dit rond de leeftijd van 2 – 2,5 jaar gebeurt. Als je kind huilend wakker wordt van een nachtmerrie, is het vooral belangrijk dat je zelf rustig blijft en je kind troost. Meer informatie vind je in dit artikel: nachtmerries bij baby’s.
Heeft je baby last van nachtangsten, ook wel night terros of nachtterreur genoemd? Deze nachtangsten zijn onschuldig, maar kunnen erg heftig zijn voor ouders om mee te maken. We hebben een apart artikel over deze nachtangsten. Hier vind je informatie over wat deze night terrors zijn en wat je eraan kunt doen.
De bovenstaande lijst met redenen is niet volledig, het gaat slechts om een aantal veelvoorkomende oorzaken waarom een baby huilt in zijn slaap. Omdat er verschillende redenen zijn, is er ook geen eenduidige oplossing om te voorkomen dat je baby huilt in zijn slaap of zichzelf niet wakker huilt.
Huilt je baby in zijn slaap, omdat hij nog niet goed slaapcycli aan elkaar kan koppelen? Een slaapritueel kan hierbij helpen. Denk aan het 4’s ritueel of the pick up, put down methode. Ook een duidelijke routine kan een positieve invloed hebben op het slaapgedrag en leren zelfstandig in slaap te vallen. Bekijk onze slaapgids met voorbeeldroutines voor uitgebreide routines voor kinderen van 0 tot 4 jaar.
Wil je gericht advies over het slaapgedrag van je baby of een specifiek slaapprobleem bespreken? Boek dan een telefonisch consult met een van onze erkende slaapcoaches. Tijdens dit consult bespreken we de situatie en gaan we op zoek naar een passende oplossing voor jullie.