9.5/10 - 2551 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Genoeg voeding is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je baby of kind. Veel ouders hebben vragen over voeden met een schema. Hoeveel voeding heeft je baby nodig en op welke tijden geef je deze voeding? In dit artikel vind je voedingsschema’s voor allerlei leeftijden van je kind en geven we antwoord op veelvoorkomende vragen.

Voordelen voedingsschema baby

  • Je baby went aan structuur
  • Je weet zelf waar je aan toe bent
  • Voedingsschema baby houdt rekening met biologische klok
  • Eetgedrag van je baby op een gezonde manier reguleren
  • Voedingsschema baby perfect combineren met onze slaapschema’s

Hoe wordt een voedingsschema voor baby opgebouwd?

De opbouw van het voedingsschema is afhankelijk van de leeftijd van je baby of kind. Een pasgeboren baby heeft een andere voedingsbehoefte dan een baby van een paar maanden of een dreumes. Zo heeft je baby in de eerste weken nog geen biologisch ritme ontwikkeld, waardoor het volgen van een voedingsschema lastiger is. Daarnaast komt er in die eerste weken ontzettend veel op je af. Maar ook als je kind al wat ouder is, geldt een voedingsschema vooral als houvast. Geen baby of kind is hetzelfde, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier.

Ons advies is om een routine te volgen, zodat jij en je baby weten waar je aan toe bent. In onze voedingsschema’s houden we rekening met het aantal voedingen. Uiteraard is iedere baby anders en verschilt iedere situatie. Veel baby’s geven zelf aan wanneer ze klaar zijn om een voeding af te bouwen. Kijk dus altijd goed naar de signalen die je baby geeft en doe wat voor jullie werkt.

Waarom beginnen jullie voedingsschema’s op vaste tijden?

Onze voedingsschema’s beginnen de dag om 07.00. Dit is een realistisch tijdstip voor een baby en kind om de dag te beginnen. Dit betekent niet dat jouw dag ook om deze tijd moet starten. Je kunt gerust eerder of later starten met de dag. Het voedingsschema schuif je een (half) uur op zodat het voor jullie werkt. Ons advies is om het schema niet meer dan een uur te verschuiven, dit kan een negatieve invloed hebben op de biologische klok van je kind.

Kan je gebruikmaken van voedingsschema bij borstvoeding?

Het volgen van een voedingsschema wordt vaak gekoppeld aan het geven van flesvoeding. Vaak wordt gedacht dat je geen structuur kunt creëren bij borstvoeding. Maar wist je dat je naast borstvoeding op verzoek ook borstvoeding volgens een schema kunt geven? Ons advies is om te doen wat goed voelt voor jou en je baby. Het belangrijkste is dat je baby goed drinkt en groeit.

Onze ervaring is dat veel ouders het lastig vinden om hun baby te lezen. Huilt je baby omdat hij honger heeft of om een andere reden? Daarnaast kan voeden op verzoek ervoor zorgen dat je baby de hele dag door kleine beetjes drinkt en tijdens de echte voedingsmomenten niet genoeg drinkt. Borstvoeding geven volgens een voedingsschema kan helpen bij efficiënter drinken. Daarnaast weten jij en je baby allebei waar je aan toe bent. Je bepaalt uiteraard zelf of je voedt op verzoek of op schema. Maar ervaar je onrust tijdens het voeden of vind je het lastig om je baby te lezen? Dan kan een voedingsschema een uitkomst bieden.

Wat is een goed voedingsschema voor vaste voeding?

Tussen de 4 en 6 maanden kun je starten met oefenhapjes van gepureerde groente of fruit. Als dit bij jouw baby nog niet nodig is, dan is dit niet erg. Vanaf 6 maanden heeft je baby wel vaste voeding nodig naast de borst- of flesvoeding. Het belangrijkste is om pas te beginnen met vaste voeding zodra je baby er klaar voor is. Tot 6 maanden is het oefenen met hapjes puur ter kennismaking, alle voedingsstoffen worden uit de borst of flesvoeding gehaald. Vervang de borst- of flesvoeding zeker niet voor vaste voeding voordat je baby 6 maanden oud is.

Gemiddeld eet een baby bij 8 maanden een volledige maaltijd, maar dit kan verschillen per situatie. De ene baby eet bij 7 maanden al meer vaste voeding, terwijl de andere baby hier nog wat langer over doet.

Voedingsschema baby als onderdeel van routine

Een voedingsschema is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Wil je weten hoe een complete routine eruit ziet voor je baby? We hebben voorbeeldroutines uitgewerkt voor kinderen van 0 – 4 jaar. Deze routines houden rekening met de biologische klok van je baby, gemiddelde slaap- en wakkertijden en het benodigd aantal slaapuren. Naast voeding is namelijk ook slaap enorm belangrijk voor je kind. Benieuwd naar onze volledige routines? Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines voor kinderen van 0 – 4 jaar.

Slaaptips binnen deze categorie

De voordelen van routines voor jou én je baby

De voordelen van routines voor jou én je baby

Hoewel sommige ouders zweren bij een routine voor hun kindje, roept het woord ‘routine’ bij veel ouders ook een negatieve reactie op. In dit artikel zetten wij uiteen waarom routines voor veel jonge kindjes toch voordelen kan bieden. Op het gebied van slaap, voedingen. Na dit artikel begrijp je waarom “rust en regelmaat” als de “heilige graal” wordt gezien voor jonge kindjes. In dit artikel vind je: Wat bedoelen wij met een routine? Laten we beginnen met kijken naar wat een routine eigenlijk is. Een routine betekent simpelweg een reeks herhaalde stappen of reeks achtereenvolgende handelingen in een proces. Dit zijn dingen die over het algemeen meerdere of meer dagen achter elkaar nagenoeg elke dag in dezelfde volgorde gebeuren. Hoewel niet iedereen dit beseft heeft bijna ieder mens wel bepaalde routines waar hij of zij overdag (on)bewust gebruik van maakt. Of je nu wel of geen kinderen hebt. Denk hierbij aan een ochtendroutine of avondroutine. Grote kans dat jij ook standaard handelingen hebt die je elke ochtend en avond uitvoert. Denk hierbij aan opstaan, douchen, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Elke dag en op ongeveer dezelfde tijden worden dezelfde stappen herhaald in hetzelfde proces. Een avondroutine kan er ongeveer zo uitzien:

Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Beluister onze nieuwste podcast aflevering over Inbakeren: In de “slaaptipsvoorbabys”- podcast informeren wij over het slaapgedrag van baby’s en peuters, precies zoals je van ons gewend bent. Wij bespreken hier verschillende onderwerpen en nodigen zo nu en dan gasten uit om het met hen te hebben over kinderslaap. We hopen vooral dat we jou met deze podcast net dat stukje meer informatie, verdieping en nuance kunnen geven. Luister je mee? Verschillende onderwerpen passeren de revue In onze podcast worden verschillende onderwerpen besproken die allemaal betrekking hebben op slaap. We nodigen gasten uit die expert zijn binnen hun vakgebied om ook met hen het gesprek aan te gaan. Zo is gerenomeerd neuroloog Steven Laureys te gast en spreken we met hem over het belang van slaap. Ook Ria Blom vertelt in een van de podcasts wat over inbakeren en we gaan in gesprek met Oei ik Groei over “sprongen”. In gesprek verschillende slaapcoaches, ieder met een andere opleiding Zoals te zien was in de uitzending van KRO-NCRV “een wildgroei aan coaches” zijn er de afgelopen jaren veel slaapcoaches bij gekomen. Hoewel dat een mooie ontwikkeling is omdat er zo meer ouders en kindjes aan (nacht)rust worden geholpen kent deze ontwikkeling ook

Podcast0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Deze BN’ers hebben hun (nacht)rust terug

Deze BN’ers hebben hun (nacht)rust terug

Alle ouders en kinderen voorzien van meer (nacht)rust is onze missie. En wij zijn goed op weg. De afgelopen jaren hebben wij al duizenden ouders en kindjes mogen helpen aan meer slaap. Tussen die ouders zaten ook veel ouders die jij misschien wel (her)kent van uit het medialandschap. In dit artikel delen we met jou enkele namen die wij hebben mogen begeleiden naar meer slaap. Vanzelfsprekend delen wij alleen de namen die via hun eigen kanalen ook hebben gedeeld dat ze enthousiast waren over onze werkwijze. Slaaptipsvoorbabys to the rescue Inmiddels hebben wij al tientallen bekende Nederlands mogen begeleiden naar meer (nacht)rust. Ook zij kennen, net als ieder ander, slaapproblemen en struggelen soms met het slaapgedrag van hun kindje. Wij zijn enorm trots op de lijst met namen die wij al hebben mogen begeleiden. Veel van hen hebben op Instagram of YouTube gedeeld hoe zij door ons zijn begeleid en wellicht is dat voor jou fijn om te bekijken. Op ons Instagram kanaal vind je onder de highlight “fans” ook een greep uit de BN’ers die wat gedeeld hebben over ons. Deze Bekende Nederlanders hebben wij mogen helpen aan meer (nacht)rust:*Laatste update september 2022

Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Voedingsschema baby 1 week

Voedingsschema baby 1 week

We zeggen het vaker: ritme en regelmaat zijn belangrijk voor een baby. Maar hoe doe je dit met een pasgeboren baby van 1 week oud? Wat is het voedingsschema bij 1 week en voed je op verzoek of op basis van tijden? Ons belangrijkste advies is om niet te veel te verwachten van jezelf en je baby in deze periode. De eerste weken met je baby zijn ontzettend intens. Neem vooral de tijd om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen.  Voedingsschema 1 week: voldoende voeding binnenkrijgen Veel nieuwe ouders voeden op verzoek, vooral in de eerste weken na de geboorte. Hier is absoluut niets mis mee. Je wilt vooral dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt en goed groeit. Soms kan een voedingsschema hierbij helpen, maar onthoud dat bij jonge baby’s een schema alleen een richtlijn is. Blijf vooral luisteren naar de behoeftes van je kind. Krijgt je baby vanaf het begin flesvoeding? Ook dan kan je je baby op verzoek voeden of een voedingsschema als leidraad gebruiken.  Richtlijn voedingsschema baby 1 week oud 7.00 voeding 10.00 deelvoeding 1 11.00 deelvoeding 2 14.30 voeding 17.00 deelvoeding 1 17.45 deelvoeding 2 22.00 Voeding Nachtvoeding op verzoek Slaap- en voedingsschema

Voedingsschema
Voedingsschema baby 7 weken

Voedingsschema baby 7 weken

Is je baby 7 weken oud? In deze fase start de ontwikkeling van het biologische ritme van je baby en is het goed een dag- en nachtritme aan te leren aan je baby. Een goede manier om dit ritme aan te leren is door je baby van 7 weken op vaste tijden borst- of flesvoeding te geven. Maar welke tijden moet je aanhouden en hoe maak je een goed voedingsschema voor je baby van 7 weken? Wat is een goed voedingsschema voor baby 7 weken? Een duidelijk voedingsschema kan een positieve invloed hebben op het dag- en nachtritme van je baby en ervoor zorgen dat je baby beter (door)slaapt. Gelukkig hoef je niet zelf aan de slag met een schema. Hieronder vind je een duidelijk uitgewerkt voedingsschema voor een baby van 7 weken. In dit voedingsschema houden we rekening met de dutjes van je baby en de biologische klok.  Tip: dit voedingsschema voor je baby van 7 weken sluit perfect aan bij het slaapschema. Benieuwd naar de volledige routine voor een baby van 7 weken? Je vindt deze in de slaapgids met voorbeeldroutines. Voedingsschema baby 7 weken + tijden Dit voedingsschema voor je baby van 7 weken bevat geen tijden

Voedingsschema
Voedingsschema baby 2 weken

Voedingsschema baby 2 weken

Ritme en regelmaat zijn belangrijk voor een baby. Een voedingsschema is een belangrijk onderdeel van een goede routine voor je kind. Hoe doe je dit bij een baby van 2 weken: gebruik je al een voedingsschema of voed je op verzoek? En wat is een goed voedingsschema voor een baby van 2 weken oud? Hoe belangrijk is voedingsschema baby 2 weken? De eerste weken met je baby zijn enorm intens. Ons advies is om niet te veel te verwachten van jezelf en je baby. Neem de tijd om aan elkaar te wennen en focus je vooral op de voeding. Bij een baby van 2 weken is een voedingsschema vooral een leidraad. Maak je dus geen zorgen als de dag anders verloopt. Daarnaast ontwikkelt de biologische klok van je kindje zich pas na een paar weken. Om deze reden is een voedingsschema in de eerste weken na de geboorte vooral een richtlijn.  Het is belangrijk dat je pasgeboren baby voldoende voeding binnenkrijgt en goed groeit. Veel nieuwe ouders voeden hun baby van 2 weken op verzoek en hier is niets mis mee. Je kunt ook voeden volgens een voedingsschema. Een voedingsschema kan zowel bij flesvoeding als borstvoeding. Door je baby van

Voedingsschema
Voedingsschema kind 1 jaar

Voedingsschema kind 1 jaar

De tijd vliegt, je kind is alweer 1 jaar! Vanaf dit moment is je kind officieel geen baby meer, maar een dreumes. Het voedingsschema van je kind lijkt steeds meer op de manier waarop jij eet. Grotere porties, meer tussendoortjes en je kunt vrijwel alle (gezonde) producten geven die je zelf ook eet. Niet ieder kind van 1 jaar eet op dezelfde manier. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig om aan eten te wennen, terwijl andere kinderen bij 1 jaar alles eten wat voor ze wordt neergelegd. Ieder kind went op zijn eigen tempo aan eten en dat is oké. Vermoed je dat je kind niet voldoende eet of lijkt hij last te hebben van bepaalde voeding? Neem dan voor de zekerheid contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Uitgewerkt voedingsschema kind 1 jaar Het voedingsschema bij een kind van 1 jaar is op papier nog hetzelfde als de vorige maanden. In de praktijk zien we wel veel variatie. Het ene kind eet eigenlijk al drie maaltijden, terwijl het andere kind juist nog moeite heeft om twee maaltijden op een dag mee te eten. Daarnaast lusten sommige kinderen van 1 jaar alles wat je ze geeft, terwijl anderen

Voedingsschema
Voedingsschema baby 2 maanden

Voedingsschema baby 2 maanden

Is je baby 2 maanden oud? Je baby blijft zich ontwikkelen en verandert met de dag. In deze periode ontwikkelt je baby een biologisch ritme en het is goed om een dag- en nachtritme aan te leren. Je baby voeden op vaste tijden kan hier enorm bij helpen. Maar hoe bepaal je wat een goed voedingsschema is voor je baby van 8 weken? Lees snel verder voor meer uitleg over een voedingsschema voor je baby van 8 weken / 2 maanden. Uitgewerkt voedingsschema baby 8 weken / 2 maanden Een goede manier om je baby te laten wennen aan een dag- en nachtritme is door een voedingsschema. Je kunt een voedingsschema gebruiken ongeacht of je flesvoeding of borstvoeding geeft. Geen idee hoe je een voedingsschema voor je baby van 2 maanden maakt? Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen. Hieronder vind je een duidelijk voedingsschema voor een baby van 8 weken / 2 maanden. In dit schema houden we rekening met de biologische klok en met de dutjes van je baby.  Dit voedingsschema bevat geen tijden voor nachtvoeding. Geef nachtvoeding op deze leeftijd op verzoek, tenzij anders aangeraden door een arts. Werk je al met onze voedingsschema’s voor je

Voedingsschema

Meer hulp nodig?

Kom je er nog niet helemaal uit met de rust van je kind en zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze slaapgidsen of coaching van een professional!

Onze slaapgidsen Onze slaapgidsen
Voedingsschema baby 4 maanden

Voedingsschema baby 4 maanden

In de eerste maanden bestaat het eten van je baby alleen uit borstvoeding of flesvoeding. Wanneer je baby 4 maanden is, kan je langzaam beginnen met oefenhapjes met groente of fruit. Is je baby van 4 maanden hier nog niet aan toe? Dring niet te veel aan als je baby nog niet wil oefenen met groente of fruit en houd het dan nog gewoon bij borst- en flesvoeding.  Voedingsschema baby 4 maanden met groente en fruit In het voedingsschema bij een baby van 4 maanden vindt een belangrijke verandering plaats: er is ruimte voor oefenen met de groentehap (of fruithap). Dit deel van het voedingsschema is optioneel. Pas vanaf een half jaar heeft je baby vaste voeding nodig, tot die tijd gaat het vooral om het wennen aan smaken en structuren. Deze oefenhapjes met groente en fruit zijn dus ook geen vervanging van de voeding, maar puur bedoeld om te wennen.  Begin niet eerder dan 4 maanden met oefenhapjes, maar ook niet later dan 6 maanden. Maar hoe weet je of je oefenhapjes kunt toevoegen aan het voedingsschema van je baby van 4 maanden? Let op signalen als smakkende geluiden en het eten uit je mond kijken. Zorg wel dat

Voedingsschema
Voedingsschema baby 3 maanden

Voedingsschema baby 3 maanden

De meeste baby’s van 3 maanden hebben een biologisch ritme ontwikkeld. Hierdoor is het belangrijk om een dag- en nachtritme aan te leren. Een voedingsschema kan helpen bij dit ritme, helemaal in combinatie met een slaapschema. Wat is een goed voedingsschema voor een baby van 3 maanden / 12 weken? Uitgewerkt voedingsschema baby 3 maanden Omdat je baby groeit, heeft hij steeds meer voeding nodig. Toch zal hij steeds minder voedingen nodig hebben. Dit komt omdat hij in staat is om grotere hoeveelheden te drinken tijdens een voeding. Waar het voedingsschema de afgelopen weken hetzelfde bleef, zien we bij een baby van 3 maanden veranderingen in het schema. Uiteraard is dit voedingsschema een richtlijn voor je baby van 12 weken. Iedere baby is anders en volgt een eigen ontwikkeling. Het kan dus zijn dat jouw baby meer of minder voeding nodig heeft. Blijf dus vooral kijken naar wat goed voelt voor jou en je baby. In het voedingsschema voor baby’s van 3 maanden staan geen tijden voor nachtvoeding. Ons advies is om nachtvoeding op verzoek te geven, tenzij anders aangeraden door een arts. Baby voedingsschema 12 weken + volledige routine Je baby van 3 maanden gedijt goed op ritme en

Voedingsschema
Voedingsschema baby 1 maand

Voedingsschema baby 1 maand

Bij een baby van 4 weken draait het leven nog vooral om slapen en eten. Sommige baby’s van een maand komen een beetje in een ritme, maar maak je ook geen zorgen als dit nog niet het geval is. Vind je het lastig om je baby op verzoek te blijven voeden of wil je graag wat ritme in de dagen van jou en je baby? Je kunt dan als leidraad voor je baby van 4 weken een voedingsschema gebruiken. Baby 4 weken voedingsschema: doen of niet? In de eerste weken met een baby komt er veel op je af. Hoewel een routine een positieve invloed heeft op het slaap- en eetgedrag van je baby, is het in de eerste weken vooral belangrijk dat je baby goed eet en groeit.  Geef jezelf en je baby de tijd om aan elkaar te wennen. Vind je het fijn om enig ritme te hebben? Dan kan je een voedingsschema gebruiken voor een baby van 1 maand. Je kunt dit voedingsschema gebruiken bij zowel flesvoeding als borstvoeding. Onthoud wel dat een voedingsschema bij een baby van 1 maand vooral een richtlijn is. Je baby heeft op deze leeftijd nog geen biologische klok ontwikkeld, waardoor het

Voedingsschema
Voedingsschema baby 5 maanden

Voedingsschema baby 5 maanden

Een baby van 5 maanden leert langzaam dat er meer is dan alleen borst- of flesvoeding. Rond deze leeftijd kan je starten met oefenhapjes met groente en fruit. Is je baby van 5 maanden nog niet toe aan deze groentehapjes? Sommige kinderen zijn er met 4 maanden al klaar voor, andere pas na 6 maanden. De oefenhapjes vervangen de borstvoeding en flesvoeding niet en zijn puur bedoeld om aan smaken en structuren te wennen. Hoe ziet een voedingsschema bij een 5 maanden oude baby eruit? Voedingsschema baby 5 maanden met groente en fruit Is je baby eraan toe, dan kun je jouw baby van 5 maanden laten oefenen met gepureerde hapjes. Dit is al mogelijk vanaf maand vijf (als je baby 4 maanden is), maar lang niet iedere baby is er dan al klaar voor. Dit deel van het voedingsschema is optioneel. De groente- en fruithapjes zijn bedoeld om je baby te laten wennen aan verschillende smaken en structuren.  Belangrijk is dat je baby al goed kan slikken als je start met oefenhapjes en ook goed rechtop zit. Zijn jij of je baby nog niet toe aan deze oefenhapjes? Volg dan het voedingsschema, maar laat het oefenen met de groente-

Voedingsschema
Voedingsschema baby 6 maanden

Voedingsschema baby 6 maanden

Vanaf 6 maanden gaat vaste voeding een grotere rol spelen bij je baby. Je baby heeft vanaf deze leeftijd vaste voeding nodig naast de borst- of flesvoeding. Wat is een goed opbouwschema van vaste voeding? Lees snel verder voor meer uitleg over het voedingsschema van een 6 maanden oude baby. Vaste voeding bij voedingsschema baby 6 maanden Bij een baby van 6 maanden gaat vaste voeding een grotere rol spelen in het voedingsschema. De afgelopen maanden heb je misschien al geoefend met gepureerde hapjes, maar vanaf nu zijn het geen oefenhapjes meer. Je baby haalt nog steeds de meeste voedingsstoffen uit borstvoeding of flesvoeding, maar heeft vanaf nu ook echt vaste voeding nodig.  Hoe meer vaste voeding je baby eet, hoe minder melk hij drinkt. Heb je nog niet geoefend met deze oefenhapjes? Het kan zijn dat jij en je baby hier nog niet klaar voor waren en daar is niets mis mee. Ons advies is om hier niet later mee te beginnen dan 6 maanden. Laat je baby daarom vanaf nu wennen aan verschillende smaken en structuren. Brood introduceren in voedingsschema Is je baby 6 maanden? Dan doet een nieuw product zijn intrede in het voedingsschema: de boterham. Vanaf

Voedingsschema
Voedingsschema baby 7 maanden

Voedingsschema baby 7 maanden

Hoe ziet een voedingsschema eruit voor een baby van 7 maanden? Rond deze leeftijd bouw je de vaste voeding op en gaan de hapjes en boterhammen langzaam melkvoedingen vervangen. Hoe snel dit gaat verschilt per baby. Soms kan het even duren voordat je baby gewend is aan vaste voeding, terwijl andere kinderen van 7 maanden zonder problemen een aantal boterhammen wegwerken. Doe vooral wat werkt voor jou en je baby.  Uitgewerkt voedingsschema baby 7 maanden In het voedingsschema komt steeds meer ruimte voor vaste voeding en dit zien we ook terug in het voedingsschema voor een 7 maanden oude baby. Is je kind van 7 maanden al gewend aan de gepureerde en geprakte hapjes? Op deze leeftijd kan je ook grovere stukjes voedsel introduceren. Het voordeel is dat je baby op deze manier went aan andere structuren. Laat je baby bijvoorbeeld aan stukjes wennen door de hapjes steeds wat minder fijn te prakken. In bovenstaand voedingsschema krijgt een kind van 7 maanden tweemaal vaste voeding op een dag. Eventueel kan je de voeding aan het einde van de ochtend vervangen door boterhammen. Kijk vooral wat werkt voor jullie. Wil je meer weten over voeding voor je baby van 7 maanden?

Voedingsschema
Voedingsschema baby 8 maanden

Voedingsschema baby 8 maanden

Het voedingsschema van een baby van 8 maanden lijkt steeds meer op die van jou. Je kindje eet steeds meer vaste voeding en heeft hierdoor minder fles- of borstvoeding nodig. Onthoud wel dat ieder kind in zijn eigen tempo aan eten went. Waar de ene baby van 8 maanden met plezier wat grovere voeding eet, heeft de andere baby op deze leeftijd nog moeite met een paar lepels groente. Geen baby is hetzelfde, doe dus vooral wat goed voelt voor jullie. Heb je het idee dat je baby te weinig eet? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Uitgewerkt voedingsschema baby 8 maanden Bij een baby van 8 maanden komt er steeds meer ruimte voor vaste voeding in het voedingsschema. Gemiddeld vormt de vaste voeding bij een baby van 8 maanden één hele maaltijd. In ons voorbeeld voedingsschema is dit het avondeten. Sommige baby’s zijn al toe aan twee hele maaltijden, terwijl het bij andere kinderen juist wat moeizamer gaat. Het is heel normaal dat iedere baby in zijn eigen tempo leert eten. Vervangt de vaste voeding een melkvoeding? Zorg wel dat je baby genoeg vocht binnenkrijgt op een dag, doe dit bijvoorbeeld met water of lauwe

Voedingsschema
Voedingsschema baby 9 maanden

Voedingsschema baby 9 maanden

Hoe ziet het voedingsschema van een 9 maanden oude baby eruit? Het schema lijkt steeds meer op die van jou. Je baby van 9 maanden heeft geleidelijk minder fles- of borstvoeding nodig, omdat hij of zij meer vaste voeding eet.  Uitgewerkt voedingsschema baby 9 maanden Gemiddeld krijgt een baby bij 9 maanden nog drie voedingen (fles- of borstvoeding). Daarnaast gaat je baby van 9 maanden doorgaans van 1 naar 2 hele maaltijden op een dag. Dit zie je ook terug in onderstaand voorbeeld voedingsschema bij 9 maanden. Werkt dit nog niet voor jouw baby? Iedere baby leert eten op zijn eigen tempo, dus doe vooral wat voor jullie werkt.  Zorg dat je 9 maanden oude baby voldoende vocht binnenkrijgt, vooral als een melkvoeding vervalt. Bied bijvoorbeeld gedurende de dag een beker met water of lauwe thee aan.  Baby 9 maanden: voedingsschema + routine Een baby van 9 maanden gaat steeds meer vaste voeding eten, waardoor hij minder melkvoeding nodig heeft. Iedere baby is anders, maar een voedingsschema biedt een fijne houvast voor ouders die hun kind vaste voeding leren eten. Dit voedingsschema voor je baby van 9 maanden zorgt voor ritme; je baby raakt gewend aan deze vaste drink- en

Voedingsschema
Voedingsschema baby 10 maanden

Voedingsschema baby 10 maanden

Hoe eet je baby van 10 maanden? Het voedingsschema bij 10 maanden gaat steeds meer overeenkomen met jouw manier van eten. Je baby krijgt nog wel een aantal melkvoedingen per dag, maar eet ook al twee maaltijden met vaste voeding. De maaltijden en tussendoortjes worden ook steeds wat groter.  Iedere baby gaat anders om met vaste voeding. De ene baby van 10 maanden eet al flinke porties vaste voeding, terwijl andere baby’s wat meer moeite hebben met het afbouwen van melkvoedingen. Onthoud dat ieder kind in zijn eigen tempo went. Twijfel je of je baby voldoende eet? Neem dan voor de zekerheid contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Uitgewerkt voedingsschema 10 maanden Bij 10 maanden krijgt je baby gemiddeld drie melkvoedingen op een dag en twee maaltijden met vaste voeding. Heeft je baby meer moeite met vaste voeding? Dan kan het voedingsschema er ook wat anders uitzien. Dit voedingsschema bij 10 maanden is vooral een voorbeeld. Kijk wat werkt voor jou en je baby. Onthoud wel dat een routine en voedingsschema het beste werkt als je consequent bent.  Omdat je melkvoedingen afbouwt, is het belangrijk dat je baby voldoende drinkt. Bied gedurende de dag een beker aan met

Voedingsschema
Voedingsschema baby 11 maanden

Voedingsschema baby 11 maanden

Wat is een goed voedingsschema voor je baby van 11 maanden? Je baby is bijna een jaar bij jullie en zijn voedingspatroon lijkt steeds meer op die van jou. Op deze leeftijd worden de porties vaak wat groter tijdens de maaltijden en tussendoortjes. Ook eet je baby steeds meer verschillende dingen.  Eet je kind van 11 maanden al flinke porties en lijkt hij alles te lusten? Of heeft hij juist wat meer moeite met vaste voeding? Onthoud dat iedere baby op zijn eigen manier en tempo aan vaste voeding went. Twijfel je of je baby voldoende eet of lijkt je kind last te hebben van (bepaalde) vaste voeding? Neem dan voor de zekerheid contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Uitgewerkt voedingsschema 11 maanden Het voedingsschema bij 11 maanden ziet er hetzelfde uit als de vorige maand. Op papier lijkt er weinig veranderd, maar in de praktijk zie je waarschijnlijk wel veranderingen. Je baby van 11 maanden gaat grotere porties eten tijdens de lunch en het avondeten of heeft bijvoorbeeld behoefte aan een groter tussendoortje in de ochtend.  Dit voedingsschema bij 11 maanden is slechts een voorbeeld. Ieder kind leert eten in zijn eigen tempo en in jullie situatie

Voedingsschema
Voedingsschema baby 12 maanden

Voedingsschema baby 12 maanden

Je baby is alweer 1 jaar bij jullie, wat vliegt de tijd! De afgelopen maanden heeft je baby veel ontwikkelingen doorgemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van eten. Het voedingsschema van een 12 maanden oude baby lijkt steeds meer op die van jou. Eten op vaste tijden, grotere porties bij de maaltijden en tussendoortjes en je kunt steeds meer producten geven die je zelf ook eet.  Heb je een baby van 1 jaar die vrijwel alles eet wat je hem voorschotelt? Of heeft je baby nog wat meer moeite met (grote porties) vaste voeding? De ene baby van 12 maanden is de ander niet, iedere baby went op zijn eigen tempo aan eten. Twijfel je of je baby voldoende eet of lijkt je kind last te hebben van (bepaalde) vaste voeding? Neem dan voor de zekerheid contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Uitgewerkt voedingsschema 12 maanden Het voedingsschema bij 12 maanden ziet er vrijwel hetzelfde uit als de vorige maanden. Op papier verandert er weinig aan de tijden en maaltijden, maar je ziet waarschijnlijk wel veranderingen bij je baby. Je baby eet grotere porties, probeert meer soorten voeding uit en eet tijdens de maaltijden eigenlijk met de pot mee. 

Voedingsschema
Voedingsschema baby 3 weken

Voedingsschema baby 3 weken

De eerste weken met je kindje zijn erg intens. Hoewel ritme en regelmaat veel positieve invloed heeft op een baby kan dit bij pasgeboren baby’s lastig zijn. Maar hoe belangrijk is een voedingsschema bij een baby van 3 weken en wat is een goed schema?  Voedingsschema baby 3 weken: doen of niet? Een routine heeft een positieve invloed op het slaap- en eetgedrag van je baby. Maar vanaf wanneer kan je jouw baby voeden volgens een voedingsschema? Ons advies is om de eerste weken een voedingsschema vooral als richtlijn te zien. De eerste weken met je baby zijn erg intens en je moet nog aan elkaar wennen. Het is vooral belangrijk dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt en goed groeit. Veel kersverse ouders voeden hun baby op verzoek en hier is niets mis mee. Wil je toch al enig ritme creëren? Dan kan je je baby van 3 weken voeden aan de hand van een schema. Een voedingsschema voor je baby van 3 weken werkt zowel met flesvoeding als borstvoeding. Doe vooral wat goed voelt voor je baby en jullie als ouders. Heb je het idee dat je dagen met je baby van 3 weken nog helemaal niet volgens plan

Voedingsschema
Voedingsschema baby 6 weken

Voedingsschema baby 6 weken

Gemiddeld begint bij een baby van 6 weken de ontwikkeling van het biologische ritme. Dit houdt in dat je rond deze leeftijd kunt beginnen met een duidelijke routine. Dit is niet alleen erg fijn voor jou als ouder, maar ook voor je baby. Voeden op vaste tijden is een goede manier om je baby een ritme aan te leren. Maar wat is een goed voedingsschema voor een baby van 6 weken en welke tijden moet je aanhouden?  Juiste voedingsschema voor baby 6 weken oud Het is lastig om zelf te bedenken hoe zo’n voedingsschema eruitziet voor je baby van 6 weken. Gelukkig hoef je niet zelf een schema uit te werken. We hebben voedingsschema’s uitgewerkt voor kinderen van verschillende leeftijden, waaronder baby’s van 6 weken. In dit voedingsschema houden we rekening met de biologische klok en de tijden zijn afgestemd op de dutjes van je kind.  Voedingsschema baby 6 weken + tijden In dit voedingsschema voor je baby van 6 weken staat geen nachtvoeding. Geef nachtvoeding op deze leeftijd op verzoek, tenzij anders aangeraden door een arts. Routine inclusief voedingsschema voor baby 6 weken Ontwikkelt je baby van 6 weken langzaam een biologische klok? Wil je graag wat regelmaat creëren

Voedingsschema
Voedingsschema baby 5 weken

Voedingsschema baby 5 weken

Is je baby 5 weken oud en wil je graag wat regelmaat in je dag? Bij jonge baby’s kan het wat lastiger zijn om een ritme te creëren. Routines en voedingsschema’s zijn vooral een leidraad. Het belangrijkste is dat je baby voldoende slaapt, eet en goed groeit. Heb je na 5 weken toch een soort ritme gevonden en wil je deze uitbreiden? Of snak je juist naar wat meer regelmaat in je dag? Hier kan een voedingsschema bij helpen. Baby 5 weken: wel of geen voedingsschema? Is het verstandig om je baby van 5 weken te voeden aan de hand van een voedingsschema? Doe vooral wat goed voelt voor jou en je baby. Na een aantal hectische weken snakken sommige ouders naar wat meer ritme in hun dagen. Een routine is niet alleen fijn voor ouders, maar heeft ook veel voordelen voor je baby. Een routine inclusief voedingsschema voor je baby van 5 weken heeft vaak een positieve invloed op het eet- en slaapgedrag. En goed om te weten: een voedingsschema voor je baby van 5 weken is mogelijk met flesvoeding en borstvoeding. Houd er rekening mee dat het bij jonge baby’s lastiger is om een ritme te creëren. In

Voedingsschema
Voedingsschema baby 9 weken

Voedingsschema baby 9 weken

Een baby van 9 weken heeft veel baat bij ritme en regelmaat. In deze fase ontwikkelt je baby een biologische klok en vanaf dit moment wordt een duidelijk dag- en nachtritme belangrijk. Een manier om je baby dag- en nachtritme aan te leren is door je kindje voeden op vaste tijden. Een voedingsschema kan hier enorm bij helpen. Maar wat is een goed voedingsschema voor je baby van 9 weken? Uitgewerkt voedingsschema baby 9 weken Hieronder vind je een voedingsschema voor je baby van 9 weken. Je kunt dit voedingsschema gebruiken voor zowel flesvoeding als borstvoeding. In dit schema houden we rekening met tijden van dutjes en met de biologische klok van je baby. Dit voedingsschema bevat geen tijden voor nachtvoeding. Ons advies is om nachtvoeding op verzoek te geven, tenzij anders aangeraden door een arts. Werkte je de vorige weken ook al met onze voedingsschema’s of routines? Dan valt je waarschijnlijk op dat het voedingsschema voor je baby van 9 weken weinig verschilt met de weken hiervoor. Je baby maakt veel veranderingen door, maar het voedingsschema blijft qua tijden hetzelfde. Baby 9 weken voedingsschema + volledige routine Als je baby 9 weken is, heeft hij of zij steeds meer

Voedingsschema
Voedingsschema baby 10 weken

Voedingsschema baby 10 weken

Ben je op zoek naar een duidelijk voedingsschema voor je baby van 10 weken? Je baby van 2,5 maand heeft steeds meer baat bij ritme en regelmaat. Een duidelijk voedingsschema kan goed helpen om je baby een dag- en nachtritme aan te leren. Wat is een goed voedingsschema voor een baby van 2,5 maand / 10 weken en welke tijden kan je het beste aanhouden? Uitgewerkt voedingsschema baby 10 weken Dit voedingsschema voor een baby van 10 weken bevat geen tijden voor nachtvoeding. Ons advies is om nachtvoeding op verzoek te geven, tenzij anders aangeraden door een arts. Ben je al bekend met onze voedingsschema’s of routines? Dan valt je waarschijnlijk op dat het voedingsschema voor je baby van 10 weken weinig verschilt met de weken hiervoor. Je baby maakt veel veranderingen door, maar het voedingsschema blijft qua tijden hetzelfde tot 3 maanden. Baby 10 weken voedingsschema + volledige routine Een goede routine heeft veel voordelen voor je baby van 10 weken en een duidelijk voedingsschema is hier een belangrijk onderdeel van. Maar ook de slaap van je baby speelt een grote rol. Je baby heeft de meeste baat bij een routine voor zowel de voeding als slaap. Gebruik je

Voedingsschema
Voedingsschema baby 11 weken

Voedingsschema baby 11 weken

Wat is een goed voedingsschema voor een baby van 11 weken? Kan je al minder voedingen geven dan de vorige weken of zijn er al aanpassingen in de tijden? Een voedingsschema voor een baby van 11 weken komt nog overeen met de weken hiervoor. Hoewel je baby veel veranderingen doormaakt in deze fase, blijft het voedingsschema nog hetzelfde. Uitgewerkt voedingsschema baby 11 weken Dit voedingsschema voor een baby van 11 weken bevat geen geplande nachtvoedingen. Ons advies is om nachtvoeding op verzoek te geven, tenzij anders aangeraden door een arts. Baby 11 weken voedingsschema + volledige routine Een baby van 11 weken heeft veel baat bij ritme en regelmaat. Door een duidelijk voedingsschema weet je baby waar hij of zij aan toe is. Deze voorspelbaarheid geeft kinderen een veilig gevoel. Tegelijkertijd zorgt een routine ervoor dat je baby een dag- en nachtritme ontwikkelt. Naast voeden op vaste tijden speelt ook slaap een belangrijke rol. Om deze reden hebben wij niet alleen voedingsschema’s, maar ook slaapschema’s. Deze schema’s passen naadloos in elkaar en vormen samen een duidelijke routine.  Wil je niet alleen aan de slag met het voedingsschema voor een baby van 11 weken, maar de volledige routine toepassen? In onze

Voedingsschema
Voedingsschema dreumes

Voedingsschema dreumes

Hoe ziet het voedingsschema van je dreumes er ongeveer uit? Een dreumes kan vrijwel helemaal met jullie mee-eten. Vanaf deze leeftijd eet je kind drie maaltijden per dag en worden de laatste melkvoedingen afgebouwd.  Hoewel we het in dit artikel over het voedingsschema van dreumesen hebben, eet niet iedere dreumes op dezelfde manier. We maken zelf een onderscheid qua leeftijd en hebben 1 voedingsschema voor een dreumes tussen 13 en 18 maanden en 1 voedingsschema voor een dreumes van 19 tot 24 maanden. Maar er zit ook verschil tussen dreumesen van dezelfde leeftijd. Iedere dreumes ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo. Het is heel normaal dat de ene dreumes heel veel en makkelijk eet, terwijl de andere dreumes wat meer moeite heeft met maaltijden.  Voorbeeld voedingsschema dreumes 13 – 18 maanden Wat is een goed voedingsschema voor een dreumes van 13, 14 of 15 maanden? Hoe ziet een eetdag eruit voor een dreumes van 1,5 jaar? Vanaf 1 jaar mag je kind meedoen met alle maaltijden. De ochtendvoeding maakt in het voedingsschema plaats voor het ontbijt en eigenlijk wordt alle melkvoeding afgebouwd. Alleen voor het slapengaan kan eventueel een kleine voeding gegeven worden. Onderstaand voedingsschema is een voorbeeld

Voedingsschema
Voedingsschema peuter

Voedingsschema peuter

Wat is een goed voedingsschema voor je peuter? Het is vooral belangrijk dat je peuter goed en voldoende eet. Het voedingsschema komt qua tijden en maaltijden overeen met je eigen eetpatroon en je peuter eet doorgaans volledig met de pot mee.  We hebben het in dit artikel over het voedingsschema voor je peuter, maar niet iedere peuter heeft dezelfde eetgewoontes. Een peuter van 2 jaar eet doorgaans kleinere porties dan een peuter van 3 jaar. Daarnaast ontwikkelt iedere peuter zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. De ene peuter zoekt bijvoorbeeld graag de grenzen op tijdens het eten, terwijl een andere peuter braaf zijn bordje leeg eet. Deze verschillen tussen peuters zijn heel normaal.  Voorbeeld voedingsschema peuter Hoe ziet een voedingsschema van een peuter eruit? Het voedingsschema blijft qua maaltijden en tijden hetzelfde naarmate je peuter ouder wordt. Er zit dus geen verschil tussen een voedingsschema bij 2-jarige of 3-jarige peuters. Het verschil zit meestal in de grootte van de porties. Onthoud dat dit voedingsschema vooral een houvast is voor ouders met peuters. Doe wat werkt voor jou en je kind. Het belangrijkste is dat je peuter goed eet en alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.  Routine + voedingsschema

Voedingsschema

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Slaaptips Tips Voedingen Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden