9.5/10 - 2691 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Voedingsschema

Hoe ziet het voedingsschema van je dreumes er ongeveer uit? Een dreumes kan vrijwel helemaal met jullie mee-eten. Vanaf deze leeftijd eet je kind drie maaltijden per dag en worden de laatste melkvoedingen afgebouwd. 

Hoewel we het in dit artikel over het voedingsschema van dreumesen hebben, eet niet iedere dreumes op dezelfde manier. We maken zelf een onderscheid qua leeftijd en hebben 1 voedingsschema voor een dreumes tussen 13 en 18 maanden en 1 voedingsschema voor een dreumes van 19 tot 24 maanden. Maar er zit ook verschil tussen dreumesen van dezelfde leeftijd. Iedere dreumes ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo. Het is heel normaal dat de ene dreumes heel veel en makkelijk eet, terwijl de andere dreumes wat meer moeite heeft met maaltijden. 

Voorbeeld voedingsschema dreumes 13 – 18 maanden

Wat is een goed voedingsschema voor een dreumes van 13, 14 of 15 maanden? Hoe ziet een eetdag eruit voor een dreumes van 1,5 jaar? Vanaf 1 jaar mag je kind meedoen met alle maaltijden. De ochtendvoeding maakt in het voedingsschema plaats voor het ontbijt en eigenlijk wordt alle melkvoeding afgebouwd. Alleen voor het slapengaan kan eventueel een kleine voeding gegeven worden. Onderstaand voedingsschema is een voorbeeld en biedt vooral een houvast voor ouders met een jonge dreumes. 

 1. 07.00 ontbijt
 2. 10.00 fruithap
 3. 11.45 lunch
 4. 14.30 tussendoortje
 5. 17.30 avondeten
 6. 18.30 eventueel kleine voeding

Voorbeeld voedingsschema dreumes 19 – 24 maanden

Ongeveer vanaf 1,5 jaar kan je een ander voedingsschema hanteren voor je dreumes. De meeste tijden en maaltijden zijn hetzelfde, er zit alleen iets meer tijd tussen de middagsnack en het avondeten. Dit komt door de optionele voeding voor het slapengaan die je op deze leeftijd meestal kan laten vallen. Kijk uiteraard wat werkt voor jou en je dreumes.

 1. 07.00 ontbijt
 2. 10.00 fruithap
 3. 11.45 lunch
 4. 14.30 tussendoortje
 5. 18.00 avondeten

Routine + voedingsschema voor dreumes

Je dreumes eet vrijwel helemaal mee met wat de pot schaft en alle melkvoedingen zijn (of worden) afgebouwd. Omdat ieder kind in zijn eigen tempo leert eten, is geen enkele dreumes hetzelfde. Dit voedingsschema voor je dreumes is dus vooral een houvast om een vaste routine te gebruiken. Een voedingsschema zorgt namelijk voor structuur in de dag en je dreumes heeft veel baat bij ritme en regelmaat. 

Ben je op zoek naar een volledige routine voor je dreumes? Een routine waarbij niet alleen gekeken wordt naar voeding, maar ook naar de slaap van je dreumes? Onze volledige routines combineren de voedingsschema’s met onze slaapschema’s. Bekijk onze slaapgids met routines voor 0 – 4 jaar. De gids bevat routines (en extra tips) voor kinderen van 0 – 4 jaar, gebaseerd op de gemiddelde slaap- en wakkertijden, het aantal uren slaap en de biologische klok van je kind.

Leer meer over het voedingsschema van een baby

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Voedingsschema baby 6 maanden

Voedingsschema baby 6 maanden

Vanaf 6 maanden gaat vaste voeding een grotere rol spelen bij je baby. Je baby heeft vanaf deze leeftijd vaste voeding nodig naast de borst- of flesvoeding. Wat is een goed opbouwschema van vaste voeding? Lees snel verder voor meer uitleg over het voedingsschema van een 6 maanden oude baby. Vaste voeding bij voedingsschema baby 6 maanden Bij een baby van 6 maanden gaat vaste voeding een grotere rol spelen in het voedingsschema. De afgelopen maanden heb je misschien al geoefend met gepureerde hapjes, maar vanaf nu zijn het geen oefenhapjes meer. Je baby haalt nog steeds de meeste voedingsstoffen uit borstvoeding of flesvoeding, maar heeft vanaf nu ook echt vaste voeding nodig.  Hoe meer vaste voeding je baby eet, hoe minder melk hij drinkt. Heb je nog niet geoefend met deze oefenhapjes? Het kan zijn dat jij en je baby hier nog niet klaar voor waren en daar is niets mis mee. Ons advies is om hier niet later mee te beginnen dan 6 maanden. Laat je baby daarom vanaf nu wennen aan verschillende smaken en structuren. Brood introduceren in voedingsschema Is je baby 6 maanden? Dan doet een nieuw product zijn intrede in het voedingsschema: de boterham. Vanaf

Voedingsschema, 
Voedingsschema peuter

Voedingsschema peuter

Wat is een goed voedingsschema voor je peuter? Het is vooral belangrijk dat je peuter goed en voldoende eet. Het voedingsschema komt qua tijden en maaltijden overeen met je eigen eetpatroon en je peuter eet doorgaans volledig met de pot mee.  We hebben het in dit artikel over het voedingsschema voor je peuter, maar niet iedere peuter heeft dezelfde eetgewoontes. Een peuter van 2 jaar eet doorgaans kleinere porties dan een peuter van 3 jaar. Daarnaast ontwikkelt iedere peuter zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. De ene peuter zoekt bijvoorbeeld graag de grenzen op tijdens het eten, terwijl een andere peuter braaf zijn bordje leeg eet. Deze verschillen tussen peuters zijn heel normaal.  Voorbeeld voedingsschema peuter Hoe ziet een voedingsschema van een peuter eruit? Het voedingsschema blijft qua maaltijden en tijden hetzelfde naarmate je peuter ouder wordt. Er zit dus geen verschil tussen een voedingsschema bij 2-jarige of 3-jarige peuters. Het verschil zit meestal in de grootte van de porties. Onthoud dat dit voedingsschema vooral een houvast is voor ouders met peuters. Doe wat werkt voor jou en je kind. Het belangrijkste is dat je peuter goed eet en alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.  Routine + voedingsschema

Voedingsschema, 
Voedingsschema baby 7 maanden

Voedingsschema baby 7 maanden

Hoe ziet een voedingsschema eruit voor een baby van 7 maanden? Rond deze leeftijd bouw je de vaste voeding op en gaan de hapjes en boterhammen langzaam melkvoedingen vervangen. Hoe snel dit gaat verschilt per baby. Soms kan het even duren voordat je baby gewend is aan vaste voeding, terwijl andere kinderen van 7 maanden zonder problemen een aantal boterhammen wegwerken. Doe vooral wat werkt voor jou en je baby.  Uitgewerkt voedingsschema baby 7 maanden In het voedingsschema komt steeds meer ruimte voor vaste voeding en dit zien we ook terug in het voedingsschema voor een 7 maanden oude baby. Is je kind van 7 maanden al gewend aan de gepureerde en geprakte hapjes? Op deze leeftijd kan je ook grovere stukjes voedsel introduceren. Het voordeel is dat je baby op deze manier went aan andere structuren. Laat je baby bijvoorbeeld aan stukjes wennen door de hapjes steeds wat minder fijn te prakken. In bovenstaand voedingsschema krijgt een kind van 7 maanden tweemaal vaste voeding op een dag. Eventueel kan je de voeding aan het einde van de ochtend vervangen door boterhammen. Kijk vooral wat werkt voor jullie. Wil je meer weten over voeding voor je baby van 7 maanden?

Voedingsschema, 
Voedingsschema baby 1 week

Voedingsschema baby 1 week

We zeggen het vaker: ritme en regelmaat zijn belangrijk voor een baby. Maar hoe doe je dit met een pasgeboren baby van 1 week oud? Wat is het voedingsschema bij 1 week en voed je op verzoek of op basis van tijden? Ons belangrijkste advies is om niet te veel te verwachten van jezelf en je baby in deze periode. De eerste weken met je baby zijn ontzettend intens. Neem vooral de tijd om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen.  Voedingsschema 1 week: voldoende voeding binnenkrijgen Veel nieuwe ouders voeden op verzoek, vooral in de eerste weken na de geboorte. Hier is absoluut niets mis mee. Je wilt vooral dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt en goed groeit. Soms kan een voedingsschema hierbij helpen, maar onthoud dat bij jonge baby’s een schema alleen een richtlijn is. Blijf vooral luisteren naar de behoeftes van je kind. Krijgt je baby vanaf het begin flesvoeding? Ook dan kan je je baby op verzoek voeden of een voedingsschema als leidraad gebruiken.  Richtlijn voedingsschema baby 1 week oud 7.00 voeding 10.00 deelvoeding 1 11.00 deelvoeding 2 14.30 voeding 17.00 deelvoeding 1 17.45 deelvoeding 2 22.00 Voeding Nachtvoeding op verzoek Slaap- en voedingsschema

Voedingsschema, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids