9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Veel baby’s slapen beter wanneer ze worden ingebakerd. Maar wat is inbakeren precies en waarom slapen ingebakerde baby’s soms beter? We leggen alles uit over inbakeren in dit artikel.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het strak inwikkelen van je baby en dit gebeurt vooral bij baby’s die onrustig zijn en moeite hebben met slapen. Een baby inbakeren is een eeuwenoude traditie, die werd toevertrouwd aan bekwame vrouwen, zoals vroedvrouwen of bakers. Tegenwoordig gebeurt het inbakeren nog steeds. Ook het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid heeft verschillende richtlijnen geschreven over inbakeren.

Is inbakeren zielig voor je baby?

Inbakeren is dus een oude methode die nog steeds gebruikt wordt. Sommige ouders hebben het idee dat inbakeren zielig en oncomfortabel is. Maar is dit het geval? Het antwoord is: nee, inbakeren is niet zielig of ongemakkelijk wanneer je het goed doet. Om die reden adviseren wij om onder begeleiding te starten met inbakeren. Zo weet je zeker dat je het goed en veilig aanpakt. Inbakeren mag vanaf de leeftijd van 1 week oud en moet zijn afgebouwd voordat een baby de leeftijd van 6 maanden bereikt.

Waarom baby inbakeren?

 • Inbakeren geeft een veilig en geborgen gevoel. In de baarmoeder had je baby ook weinig bewegingsruimte. Inbakeren bootst deze situatie na. 
 • Baby heeft minder last van Moro-reflex: dit is een schrikreflex waardoor baby’s zichzelf wakker houden door bewegende armen en benen.
 • Onrustige baby’s of baby’s die veel huilen worden soms rustiger door het inbakeren

De bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat je baby makkelijker in slaap valt en beter (langer en dieper) slaapt.

Hoe helpt baby inbakeren?

In bepaalde gevallen kan inbakeren een kalmerend effect hebben:

 • Je baby is erg onrustig en/of huilt veel
 • Je baby maakt zichzelf wakker door bewegende armen/benen
 • Je baby doet alleen hazenslaapjes
 • Je baby heeft moeite met in slaap vallen 

7 Tips bij baby inbakeren

 1. Baker je baby niet in als hij/zij koorts heeft.
 2. Baker je baby in de eerste 24 uur na vaccineren niet in.
 3. Zorg dat je je baby altijd inbakert op een veilige en juiste manier.
 4. Huilt je baby tijdens het inbakeren? Dat is de eerste paar keer heel normaal. In de meeste gevallen huilt je baby niet doordat hij ongemakkelijk is, maar door oververmoeidheid. Blijf het inbakeren een paar dagen uitvoeren en probeer eventueel een andere inbakerslaapzak of -doek.
 5. Je baby inbakeren in de zomer kan, maar tel de inbakerdoek of -slaapzak wel mee als kledinglaag bij het berekenen van de TOG-waarde.
 6. Stop met inbakeren zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen.
 7. Inbakeren is meestal geen oplossing die opzichzelfstaande staat en wordt geadviseerd in combinatie met factoren zoals “rust en regelmaat” inbouwen.

Meer informatie over inbakeren?

Slaaptips binnen deze categorie

Baby inbakeren: 0 tot en met 12 maanden

Baby inbakeren: 0 tot en met 12 maanden

Vanaf welke leeftijd wil je een baby inbakeren? Kan je een baby van 1 week inbakeren of moet je langer wachten? En tot welke leeftijd is het inbakeren verstandig? Wanneer baby inbakeren: welke leeftijd? Wanneer kan je een baby inbakeren? Een baby kan vanaf 1 week oud worden ingebakerd. Dit inbakeren wordt gemiddeld uitgevoerd tot de leeftijd van 4 – 6 maanden. Het algemene advies, dat ook het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid heeft opgenomen in de richtlijnen over inbakeren, adviseert om te stoppen met inbakeren voordat een baby de leeftijd van 6 maanden bereikt heeft. Pasgeboren baby inbakeren Kan je een pasgeboren baby inbakeren? In de kraamtijd wordt het inbakeren niet aangeraden. Het is dan vooral belangrijk dat je je baby leert kennen. Na de kraamtijd kan je in principe beginnen met inbakeren. Wanneer je overweegt om te gaan inbakeren is ons advies om contact op te nemen met een arts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Baby inbakeren na 6 maanden Het inbakeren gebeurt in praktijk tot de leeftijd van 4-6 maanden, daarna wordt het inbakeren afgebouwd. Lees meer over het stoppen met inbakeren. Een baby van 7 maanden, 8 maanden of ouder inbakeren wordt afgeraden, omdat baby’s op deze leeftijd al

Baby inbakeren0-16 weken, 4-12 maanden,
Baby inbakeren: wanneer stoppen

Baby inbakeren: wanneer stoppen

Tot welke leeftijd mag je een baby inbakeren en hoe doe je dat? Iedere baby en situatie is anders. Wat werkt voor de ene baby, werkt misschien niet voor een ander. Toch zijn er wel wat richtlijnen om te volgen wanneer je gaat (stoppen met) inbakeren. Vanaf wanneer baby niet meer inbakeren? Vanaf wanneer moet je stoppen met inbakeren? Gemiddeld stop je met inbakeren rond de 4 tot 6 maanden, als een baby signalen geeft van omrollen. Dit kan eerder of later zijn, afhankelijk van wanneer je baby begint met rollen. Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn. Op deze manier kan je baby zijn eigen positie bepalen en zijn hoofd of lichaam goed leggen.  Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft aan dat het inbakeren bij 6 maanden moet zijn afgebouwd. Start je baby met omrollen? Dit is hét moment om te stoppen met inbakeren. Zodra je baby gaat rollen, wil je dat de handjes vrij zijn. Zo kan je baby zijn hoofd en lichaam goed leggen met behulp van zijn armen. Vanaf dit moment is het veilig om je baby op zijn buik te laten slapen wanneer hij daar zelf voor

Baby inbakeren
Baby inbakeren: hoe doe je dat?

Baby inbakeren: hoe doe je dat?

Inbakeren heeft veel voordelen, maar het belangrijkste is dat je een baby goed en veilig inbakert. Hoe moet je een baby inbakeren op een veilige manier? Welke mogelijkheden heb je? We leggen het uit in dit artikel. Hoe baby inbakeren?  Hoe moet je een baby inbakeren? Inbakeren betekent een baby stevig in doeken wikkelen. Door het inbakeren worden de bewegingen van je baby beperkt. Het inbakeren geeft een veilig, geborgen gevoel en kan ervoor zorgen dat je baby zichzelf niet steeds wakker maakt. Je kunt een baby grofweg op 2 manieren inbakeren: Inbakeren met inbakerdoek Inbakeren met inbakerslaapzak Hoe inbakeren met doek? Hoe gebruik je een inbakerdoek? Het inbakeren met doeken (of inbakeren met hydrofiele luier) vraagt om begeleiding van het consultatiebureau. Het is enorm belangrijk dat je je baby op de juiste manier inbakert met een doek, om de veiligheid te garanderen. Ga dus niet gelijk zelf aan de slag met inbakerdoeken, maar laat je eerst adviseren door iemand die er verstand van heeft.  Hoe inbakeren met slaapzak? Een inbakerslaapzak is speciaal bedoeld voor het inbakeren van baby’s. De armen zitten in de slaapzak, maar niet strak tegen het lichaam. De meeste inbakerslaapzakken zijn te gebruiken tot de leeftijd

Baby inbakeren0-16 weken, 4-12 maanden,

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids