9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
de voordelen van een routine voor jou en je baby - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Hoewel sommige ouders zweren bij een routine voor hun kindje, roept het woord ‘routine’ bij veel ouders ook een negatieve reactie op. In dit artikel zetten wij uiteen waarom routines voor veel jonge kindjes toch voordelen kan bieden. Op het gebied van slaap, voedingen. Na dit artikel begrijp je waarom “rust en regelmaat” als de “heilige graal” wordt gezien voor jonge kindjes.

In dit artikel vind je:

  • Wat bedoelen wij met een routine
  • Hoe reageert ons lichaam op routine?
  • Waarom hebben jonge kinderen baat bij een routine?
  • Hoe kan jij een routine voor je laten werken

Wat bedoelen wij met een routine?

Laten we beginnen met kijken naar wat een routine eigenlijk is.
Een routine betekent simpelweg een reeks herhaalde stappen of reeks achtereenvolgende handelingen in een proces. Dit zijn dingen die over het algemeen meerdere of meer dagen achter elkaar nagenoeg elke dag in dezelfde volgorde gebeuren. Hoewel niet iedereen dit beseft heeft bijna ieder mens wel bepaalde routines waar hij of zij overdag (on)bewust gebruik van maakt. Of je nu wel of geen kinderen hebt. Denk hierbij aan een ochtendroutine of avondroutine. Grote kans dat jij ook standaard handelingen hebt die je elke ochtend en avond uitvoert. Denk hierbij aan opstaan, douchen, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Elke dag en op ongeveer dezelfde tijden worden dezelfde stappen herhaald in hetzelfde proces. Een avondroutine kan er ongeveer zo uitzien: Douchen, tandenpoetsen, pyjama aan, lezen of Netflix kijken om vervolgens te gaan slapen. Wanneer je een baby hebt zal deze routine vooral ook in het teken staan van je kindje en zal je wellicht wat minder tijd hebben voor je eigen routines.

Welke routines jij ook hebt: Deze stappen zijn fijn omdat ze je bekend voor komen. Je kent het proces, je weet wat er gaat gebeuren en je weet war er daarna gebeurt. Het mooie van zulke routines is dat het lichaam zich onbewust al voorbereidt op de volgende stap. Dit is voor jonge kinderen niet anders.

Hoe reageert ons lichaam op routine?

Als je elke ochtend nagenoeg dezelfde handelingen uitvoert en ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker wordt, zal dit er toe leiden dat je biologische klok ingesteld raakt om op dit tijdstip wakker te worden. Grote kans dat wanneer jij de wekker een keer niet zet je automatische rond dit tijdstip wakker wordt. Dit heeft alles te maken met de werking van de biologische klok.

Mensen die enorm gestructureerd zijn zullen wellicht (h)erkennen dat zij precies honger krijgen op de momenten dat er daadwerkelijk tijd is om even te eten. Bijvoorbeeld tijdens de lunch. Net als bij het ontwaken, heeft ook dit alles te maken met de biologische klok. Je lichaam heeft bepaalde triggers, deze noemen we zeitgebers, die als een soort klokje werken. Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar deze triggers en hoe ze een effect hebben op ons dagelijks leven.

Hetzelfde gebeurt met baby’s en peuters en vooral jongere baby’s die nog melk krijgen. Er is veel bewijs dat suggereert dat baby’s die op regelmatige basis (of routinematige basis) worden gevoed, over het algemeen beter eten én slapen, omdat hun lichaam honger heeft op de momenten dat het weer tijd is een voeding. Ze hebben over het algemeen langere, vollere voedingen waardoor ze rustiger zijn en beter slapen.

Waarom hebben baby’s baat bij een routine?

Als we het hebben over routine bij baby’s en peuters dan bedoelen we zowel de voordelen van een slaaproutine als een dagelijkse routine. Een slaaproutine wordt ook wel een slaapritueel of bedtijdritueel genoemd. In dit artikel lees je meer over wat wij bedoelen met een slaapritueel. Met een routine bedoelen we ook een dagelijkse routine waarbij je je baby op gezette tijden laat slapen én wakker maakt. Met duidelijke dutjes zoals een ochtend- en middagdutje en duidelijk voedingsmomenten.

De reden waarom je zoveel hoort over “rust en regelmaat” is dat we weten dat kinderen goed reageren op voorspelbare dagen. Juist omdat je kindje geen besef van tijd heeft en pageboren baby’s nog geen besef van dag- en nacht. De enige manier hoe zij (of hun lichaam) ongeveer kan weten wat er gaat gebeuren is door een bepaalde vorm van routine aan te brengen. De enige manier waarop ze de gebeurtenissen van hun dag kunnen bijhouden, is omdat hun lichaam op vaste tijden gaat anticiperen op slaap en voeding. Deze vaste routines of vaste patronen vormen als het ware een kader van de dag.

We hebben keer op keer gezien dat baby’s en peuters hierdoor gelukkiger en rustiger worden, en als het tijd is om te slapen, komen ze gemakkelijker tot rust en slapen ze daardoor over het algemeen beter. We kennen allemaal die dagen die – om welke reden dan ook- volledig in deugen lopen omdat alles even anders loopt dan je gewend bent. Die dagen waarin er weinig rust en regelmaat is zijn ook vaak de dagen dat je kindje wat meer overstuur is, lastiger lijkt te slapen en te eten en aan het einde van de dag ook echt chagrijnig is met als resultaat dat jij ook prikkelbaarder bent. Een gebrek aan structuur en voorspelbaarheid in de dag zorgt ook vaak voor nachten die anders lopen dan je gewend bent.

Hoewel een hoop mensen denken dat je met een bepaalde routine alleen maar aan huis gekluisterd zit en je “in dienst van je baby staat” ervaren de meeste ouders die daadwerkelijk een routine volgen dit anders. Wist je dat je nog steeds veel uitstapjes kunt maken, zelfs als je in een vaste routine zit? Een voorspelbare vaste routine op het gebied van slaap en dutjes gaat prima samen met een sociaal en druk leven. Het verschil is alleen dat je niet de slaapjes van je baby opoffert met als gevolg dat een kindje vaak uitgeruster is én vrolijker waardoor jij misschien wel beter kunt genieten wanneer je op borrel staat.

Hoe kan jij een routine voor je laten werken?

Laten we eens kijken hoe een routine ook voor jou zou kunnen werken. Ik ga beginnen met een beetje uit te leggen hoe ik vond dat structuur mij én mijn kindjes hielp. Voordat ik kinderen kreeg was er wel wat structuur, ik had een duidelijke ochtendroutine na het opstaan en ook mijn routine voor het slapen gaan was duidelijk. Toen ik voor het eerst moeder werd had ik samen met mijn vriend besloten dat we ons kindje zich aanpaste aan ons leven, in plaats van andersom. Een strikte routine zou dus absoluut niet voor ons zijn weggelegd. Zo gezegd, zo gedaan. De eerst weken na de bevalling waren op zijn zachtst gezegd chaotisch. We moesten wennen aan het ouderschap en alles wat daar bij hoorde. Hoewel we gelukkig waren, merkte ik na een aantal weken dat ik behoefte had aan wat meer momenten van rust. Mijn dochter sliep overdag wel, maar ik wist van te voren nooit wanneer of hoe lang die dutjes duurden. Daardoor was het lastig plannen en wist ik gewoon nooit waar ik aan toe was. Ik werd daar onrustig van en, achteraf gezien, denk ik mijn dochter ook.

Toen ik met “routines” in aanraking kwam op het gebied van voedingen en slaap veranderde mijn leven nagenoeg direct. Het werkte voor mij, en Julia, zo goed! Natuurlijk ging niet elke dag “zoals in de boekjes” maar ik wist over het algemeen waar ik aan toe was en zij ook. Ik kon weer afspraken inplannen want ik wist wanneer haar “wakker” momenten waren en haar slaap momenten. Tijdens de slaap momenten had ik tijd voor mezelf en kon ik even niksen of besluiten om juist wel wat aan het huishouden te doen. Het gevolg was ook dat ik beter kon zien wat Julia nodig had. Ik kon voor mijn gevoel beter anticiperen op haar behoeftes en wensen. Dit zorgde er voor dat ik zelfverzekerder werd in mijn rol als moeder. Ik kon beter inschatten wanneer ze moe was en zag ook beter haar moeheidssignalen, dit was altijd net voor het dutjes moment of ze gaapte (echt waar) precies wanneer ze in haar bedje lag.

De rest is geschieden en zo is het idee van Slaaptipsvoorbabys jaren geleden begonnen.

De voordelen van een routine kunnen zijn:

  • Een routine biedt vrijheid omdat je de slaap- en eetmomenten vooraf kan voorspellen
  • Hierdoor weet je precies wat je wanneer wel of niet kunt doen en kun je beter vooraf dingen (in)plannen.
  • Je geniet meer van de momenten met je baby omdat je baby waarschijnlijk vrolijker is en meer uitgeslapen tijdens de uitjes die je plant. Je weet precies wanneer je je baby ongeveer moet voeden.
  • Partners, grootouders en andere verzorgers kunnen een actievere rol spelen in de het verzorgen van je baby omdat ook zij precies weten wat er ongeveer moet gebeuren.
  • We voelen meer controle, met de kennis hoe we het beste kunnen reageren op onze baby’s.
  • De vrijheid van een routine klinkt tegenstrijdig, maar het is ongeëvenaard.

Niet alleen heb ikzelf de voordelen van een routine ervaren bij al mijn kinderen, wij hebben al duizenden(!) ouders mogen helpen aan meer (nacht)rust door onder andere het volgen van een routine. Wist je dat onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines al meer dan 25.000(!) keer is gekocht? De ene ouder zal deze routine strict toepassen terwijl de andere ouder er iets flexibel meer omgaat. Doe wat werkt voor jou!

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Categorieën
Overig, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, Voedingsschema,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden