9.5/10 - 2691 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
de voordelen van een routine voor jou en je baby - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Hoewel sommige ouders zweren bij een routine voor hun kindje, roept het woord ‘routine’ bij veel ouders ook een negatieve reactie op. In dit artikel zetten wij uiteen waarom routines voor veel jonge kindjes toch voordelen kan bieden. Op het gebied van slaap, voedingen. Na dit artikel begrijp je waarom “rust en regelmaat” als de “heilige graal” wordt gezien voor jonge kindjes.

In dit artikel vind je:

  • Wat bedoelen wij met een routine
  • Hoe reageert ons lichaam op routine?
  • Waarom hebben jonge kinderen baat bij een routine?
  • Hoe kan jij een routine voor je laten werken

Wat bedoelen wij met een routine?

Laten we beginnen met kijken naar wat een routine eigenlijk is.
Een routine betekent simpelweg een reeks herhaalde stappen of reeks achtereenvolgende handelingen in een proces. Dit zijn dingen die over het algemeen meerdere of meer dagen achter elkaar nagenoeg elke dag in dezelfde volgorde gebeuren. Hoewel niet iedereen dit beseft heeft bijna ieder mens wel bepaalde routines waar hij of zij overdag (on)bewust gebruik van maakt. Of je nu wel of geen kinderen hebt. Denk hierbij aan een ochtendroutine of avondroutine. Grote kans dat jij ook standaard handelingen hebt die je elke ochtend en avond uitvoert. Denk hierbij aan opstaan, douchen, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Elke dag en op ongeveer dezelfde tijden worden dezelfde stappen herhaald in hetzelfde proces. Een avondroutine kan er ongeveer zo uitzien: Douchen, tandenpoetsen, pyjama aan, lezen of Netflix kijken om vervolgens te gaan slapen. Wanneer je een baby hebt zal deze routine vooral ook in het teken staan van je kindje en zal je wellicht wat minder tijd hebben voor je eigen routines.

Welke routines jij ook hebt: Deze stappen zijn fijn omdat ze je bekend voor komen. Je kent het proces, je weet wat er gaat gebeuren en je weet war er daarna gebeurt. Het mooie van zulke routines is dat het lichaam zich onbewust al voorbereidt op de volgende stap. Dit is voor jonge kinderen niet anders.

Hoe reageert ons lichaam op routine?

Als je elke ochtend nagenoeg dezelfde handelingen uitvoert en ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker wordt, zal dit er toe leiden dat je biologische klok ingesteld raakt om op dit tijdstip wakker te worden. Grote kans dat wanneer jij de wekker een keer niet zet je automatische rond dit tijdstip wakker wordt. Dit heeft alles te maken met de werking van de biologische klok.

Mensen die enorm gestructureerd zijn zullen wellicht (h)erkennen dat zij precies honger krijgen op de momenten dat er daadwerkelijk tijd is om even te eten. Bijvoorbeeld tijdens de lunch. Net als bij het ontwaken, heeft ook dit alles te maken met de biologische klok. Je lichaam heeft bepaalde triggers, deze noemen we zeitgebers, die als een soort klokje werken. Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar deze triggers en hoe ze een effect hebben op ons dagelijks leven.

Hetzelfde gebeurt met baby’s en peuters en vooral jongere baby’s die nog melk krijgen. Er is veel bewijs dat suggereert dat baby’s die op regelmatige basis (of routinematige basis) worden gevoed, over het algemeen beter eten én slapen, omdat hun lichaam honger heeft op de momenten dat het weer tijd is een voeding. Ze hebben over het algemeen langere, vollere voedingen waardoor ze rustiger zijn en beter slapen.

Waarom hebben baby’s baat bij een routine?

Als we het hebben over routine bij baby’s en peuters dan bedoelen we zowel de voordelen van een slaaproutine als een dagelijkse routine. Een slaaproutine wordt ook wel een slaapritueel of bedtijdritueel genoemd. In dit artikel lees je meer over wat wij bedoelen met een slaapritueel. Met een routine bedoelen we ook een dagelijkse routine waarbij je je baby op gezette tijden laat slapen én wakker maakt. Met duidelijke dutjes zoals een ochtend- en middagdutje en duidelijk voedingsmomenten.

De reden waarom je zoveel hoort over “rust en regelmaat” is dat we weten dat kinderen goed reageren op voorspelbare dagen. Juist omdat je kindje geen besef van tijd heeft en pageboren baby’s nog geen besef van dag- en nacht. De enige manier hoe zij (of hun lichaam) ongeveer kan weten wat er gaat gebeuren is door een bepaalde vorm van routine aan te brengen. De enige manier waarop ze de gebeurtenissen van hun dag kunnen bijhouden, is omdat hun lichaam op vaste tijden gaat anticiperen op slaap en voeding. Deze vaste routines of vaste patronen vormen als het ware een kader van de dag.

We hebben keer op keer gezien dat baby’s en peuters hierdoor gelukkiger en rustiger worden, en als het tijd is om te slapen, komen ze gemakkelijker tot rust en slapen ze daardoor over het algemeen beter. We kennen allemaal die dagen die – om welke reden dan ook- volledig in deugen lopen omdat alles even anders loopt dan je gewend bent. Die dagen waarin er weinig rust en regelmaat is zijn ook vaak de dagen dat je kindje wat meer overstuur is, lastiger lijkt te slapen en te eten en aan het einde van de dag ook echt chagrijnig is met als resultaat dat jij ook prikkelbaarder bent. Een gebrek aan structuur en voorspelbaarheid in de dag zorgt ook vaak voor nachten die anders lopen dan je gewend bent.

Hoewel een hoop mensen denken dat je met een bepaalde routine alleen maar aan huis gekluisterd zit en je “in dienst van je baby staat” ervaren de meeste ouders die daadwerkelijk een routine volgen dit anders. Wist je dat je nog steeds veel uitstapjes kunt maken, zelfs als je in een vaste routine zit? Een voorspelbare vaste routine op het gebied van slaap en dutjes gaat prima samen met een sociaal en druk leven. Het verschil is alleen dat je niet de slaapjes van je baby opoffert met als gevolg dat een kindje vaak uitgeruster is én vrolijker waardoor jij misschien wel beter kunt genieten wanneer je op borrel staat.

Hoe kan jij een routine voor je laten werken?

Laten we eens kijken hoe een routine ook voor jou zou kunnen werken. Ik ga beginnen met een beetje uit te leggen hoe ik vond dat structuur mij én mijn kindjes hielp. Voordat ik kinderen kreeg was er wel wat structuur, ik had een duidelijke ochtendroutine na het opstaan en ook mijn routine voor het slapen gaan was duidelijk. Toen ik voor het eerst moeder werd had ik samen met mijn vriend besloten dat we ons kindje zich aanpaste aan ons leven, in plaats van andersom. Een strikte routine zou dus absoluut niet voor ons zijn weggelegd. Zo gezegd, zo gedaan. De eerst weken na de bevalling waren op zijn zachtst gezegd chaotisch. We moesten wennen aan het ouderschap en alles wat daar bij hoorde. Hoewel we gelukkig waren, merkte ik na een aantal weken dat ik behoefte had aan wat meer momenten van rust. Mijn dochter sliep overdag wel, maar ik wist van te voren nooit wanneer of hoe lang die dutjes duurden. Daardoor was het lastig plannen en wist ik gewoon nooit waar ik aan toe was. Ik werd daar onrustig van en, achteraf gezien, denk ik mijn dochter ook.

Toen ik met “routines” in aanraking kwam op het gebied van voedingen en slaap veranderde mijn leven nagenoeg direct. Het werkte voor mij, en Julia, zo goed! Natuurlijk ging niet elke dag “zoals in de boekjes” maar ik wist over het algemeen waar ik aan toe was en zij ook. Ik kon weer afspraken inplannen want ik wist wanneer haar “wakker” momenten waren en haar slaap momenten. Tijdens de slaap momenten had ik tijd voor mezelf en kon ik even niksen of besluiten om juist wel wat aan het huishouden te doen. Het gevolg was ook dat ik beter kon zien wat Julia nodig had. Ik kon voor mijn gevoel beter anticiperen op haar behoeftes en wensen. Dit zorgde er voor dat ik zelfverzekerder werd in mijn rol als moeder. Ik kon beter inschatten wanneer ze moe was en zag ook beter haar moeheidssignalen, dit was altijd net voor het dutjes moment of ze gaapte (echt waar) precies wanneer ze in haar bedje lag.

De rest is geschieden en zo is het idee van Slaaptipsvoorbabys jaren geleden begonnen.

De voordelen van een routine kunnen zijn:

  • Een routine biedt vrijheid omdat je de slaap- en eetmomenten vooraf kan voorspellen
  • Hierdoor weet je precies wat je wanneer wel of niet kunt doen en kun je beter vooraf dingen (in)plannen.
  • Je geniet meer van de momenten met je baby omdat je baby waarschijnlijk vrolijker is en meer uitgeslapen tijdens de uitjes die je plant. Je weet precies wanneer je je baby ongeveer moet voeden.
  • Partners, grootouders en andere verzorgers kunnen een actievere rol spelen in de het verzorgen van je baby omdat ook zij precies weten wat er ongeveer moet gebeuren.
  • We voelen meer controle, met de kennis hoe we het beste kunnen reageren op onze baby’s.
  • De vrijheid van een routine klinkt tegenstrijdig, maar het is ongeëvenaard.

Niet alleen heb ikzelf de voordelen van een routine ervaren bij al mijn kinderen, wij hebben al duizenden(!) ouders mogen helpen aan meer (nacht)rust door onder andere het volgen van een routine. Wist je dat onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines al meer dan 25.000(!) keer is gekocht? De ene ouder zal deze routine strict toepassen terwijl de andere ouder er iets flexibel meer omgaat. Doe wat werkt voor jou!

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Overig, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, Voedingsschema,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Hoe werkt de Pick up, Put down methode?

Hoe werkt de Pick up, Put down methode?

De Pick up, Put down methode is een manier van slaaptrainen en wordt gezien als een liefdevolle methode. In dit artikel vertellen we wat de Pick up, Put down methode precies en hoe deze vorm van slaaptraining werkt.  Wat is de pick up, put down methode? De Pick up, Put down methode houdt in dat je je baby kalmeert als hij van streek is. Dit doe je met behulp van je aanwezigheid, stem en aanrakingen en ook met het oppakken en weer neerleggen van je baby. Het doel van deze methode is dat je baby leert om zelfstandig in slaap te vallen. Deze methode is geschikt voor baby’s vanaf 16 weken.  Deze manier van slaaptrainen vraagt flink wat tijd en geduld van jou als ouder. Het is daarnaast belangrijk dat je zelf rustig blijft. Houd er rekening mee dat het gemiddeld 2 weken duurt om je baby via deze methode zelf in slaap te laten vallen. Maar als je de technieken consequent toepast, kan je al wel na 3 tot 5 dagen enige progressie zien.  Hoe werkt de pick up, put down methode? De Pick up, Put down methode werkt aan de hand van een aantal stappen. Doorloop het slaapritueel

Methodieken, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, video, 4-12 maanden, 
Baby van 15 weken beter laten slapen

Baby van 15 weken beter laten slapen

Wil je jouw baby van 15 weken beter laten slapen? Op deze leeftijd kan je kind te maken krijgen met enkele slaapproblemen, zoals hazenslaapjes, niet doorslapen ‘s nachts of niet zelfstandig in slaap kunnen vallen. Wat kan je hieraan doen en hoe kan een goede routine helpen?   Hoeveel slaap heeft een baby van 15 weken nodig? Een baby van 15 weken heeft gemiddeld 4,5 uur slaap nodig overdag en kan 1,5 tot 2 uur wakker blijven tussen slaapjes. ‘s Nachts slaapt een baby van deze leeftijd nog ongeveer 11 a 12 uur. De slaap- en wakkertijden worden steeds belangrijker en zijn een goede leidraad voor een routine. Valt je kindje lastig in slaap? Dit kan betekenen dat je baby oververmoeid is of juist niet moe genoeg. Als je baby van 15 weken vooral hazenslaapjes doet, kan dit betekenen dat hij nog niet moe genoeg is of niet goed zelfstandig in slaap kan vallen.    Slaapritueel voor baby 15 weken Een goede slaaproutine kan enorm helpen bij eventuele slaapproblemen van je baby van 15 weken. Regelmaat en structuur zijn ontzettend belangrijk en zorgen ervoor dat je baby weet waar hij aan toe is. Zorg bijvoorbeeld voor een slaapritueel voor ieder

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 5 maanden

Slaapregressie 5 maanden

Veel ouders ervaren rond de 5 maanden een verandering in de slaap van hun baby. Deze slaapregressie bij een baby van 5 maanden heeft vaak te maken met de fysieke en mentale ontwikkelingen die je kleinetje doormaakt. De meest baby’s komen rond de 4,8,12,18 en 24 maanden in een tijdelijke slaapregressie maar omdat alle baby’s anders zijn kunnen deze slaapregressies ook wat eerder of later ontstaan. De slaapregressie van 5 maanden zal zich bij de meeste baby’s weer vanzelf oplossen. Toch kan het lastig zijn om daar goed mee om te gaan. Wij geven je in dit artikel meer informatie en een paar tips wat je kunt doen tijdens de slaapregressie van 5 maanden.  Mentale en fysieke ontwikkelingen Je baby ontwikkelt snel, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Rond deze periode begint je baby de wereld om zich heen te ontdekken. Je baby leert dat die “dingen” die ze steeds voorbijzien komen hun eigen handen en voeten zijn. Ook beginnen veel baby’s met (om)rollen en juist deze vaardigheid kan een grote impact hebben op de slaap. Ook merken veel ouders dat hun baby rond de 5 maanden opeens afgeleid is tijdens het drinken en daardoor lastiger of minder drinkt.  Dat heeft allemaal

Slaapregressies, Slaaptips, 
Wat is de wakkertijd van een baby?

Wat is de wakkertijd van een baby?

Wakkertijd: het is een term waar de meeste (aanstaande) ouders mee te maken krijgen. Maar wat betekent deze term en waarom zou je als ouder rekening houden met de wakkertijden van je baby? In dit artikel lees je er alles over. Wat zijn wakkertijden? De term wakkertijd zegt het eigenlijk al: het gaat om de tijd dat je kind wakker is tussen twee slaapjes. De wakkertijd verschilt per leeftijd, maar ook per baby. Iedere baby is namelijk weer anders.  In de eerste weken na de geboorte slaapt je baby nog heel veel en kan hij maar kort wakker zijn tussen de slaapjes door. Naarmate je baby ouder wordt, zal je merken dat zijn slaaptijd en wakkertijd veranderen. Baby’s kunnen doorgaans steeds wat langer achter elkaar slapen en ook langer wakker zijn tussen de slaapjes door.  Hoelang is een baby wakker? Wil je weten hoelang jouw baby wakker kan zijn? De wakkertijd verschilt per baby, maar de leeftijd speelt ook een belangrijke rol. Zo slaapt een pasgeboren baby nog het grootste deel van de tijd en is hij maar kort wakker.  Meestal ligt de wakkertijd in de eerste weken ergens tussen de 45 en 75 minuten, maar in deze periode zit

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids