9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
de voordelen van een routine voor jou en je baby - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Hoewel sommige ouders zweren bij een routine voor hun kindje, roept het woord ‘routine’ bij veel ouders ook een negatieve reactie op. In dit artikel zetten wij uiteen waarom routines voor veel jonge kindjes toch voordelen kan bieden. Op het gebied van slaap, voedingen. Na dit artikel begrijp je waarom “rust en regelmaat” als de “heilige graal” wordt gezien voor jonge kindjes.

In dit artikel vind je:

  • Wat bedoelen wij met een routine
  • Hoe reageert ons lichaam op routine?
  • Waarom hebben jonge kinderen baat bij een routine?
  • Hoe kan jij een routine voor je laten werken

Wat bedoelen wij met een routine?

Laten we beginnen met kijken naar wat een routine eigenlijk is.
Een routine betekent simpelweg een reeks herhaalde stappen of reeks achtereenvolgende handelingen in een proces. Dit zijn dingen die over het algemeen meerdere of meer dagen achter elkaar nagenoeg elke dag in dezelfde volgorde gebeuren. Hoewel niet iedereen dit beseft heeft bijna ieder mens wel bepaalde routines waar hij of zij overdag (on)bewust gebruik van maakt. Of je nu wel of geen kinderen hebt. Denk hierbij aan een ochtendroutine of avondroutine. Grote kans dat jij ook standaard handelingen hebt die je elke ochtend en avond uitvoert. Denk hierbij aan opstaan, douchen, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Elke dag en op ongeveer dezelfde tijden worden dezelfde stappen herhaald in hetzelfde proces. Een avondroutine kan er ongeveer zo uitzien: Douchen, tandenpoetsen, pyjama aan, lezen of Netflix kijken om vervolgens te gaan slapen. Wanneer je een baby hebt zal deze routine vooral ook in het teken staan van je kindje en zal je wellicht wat minder tijd hebben voor je eigen routines.

Welke routines jij ook hebt: Deze stappen zijn fijn omdat ze je bekend voor komen. Je kent het proces, je weet wat er gaat gebeuren en je weet war er daarna gebeurt. Het mooie van zulke routines is dat het lichaam zich onbewust al voorbereidt op de volgende stap. Dit is voor jonge kinderen niet anders.

Hoe reageert ons lichaam op routine?

Als je elke ochtend nagenoeg dezelfde handelingen uitvoert en ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker wordt, zal dit er toe leiden dat je biologische klok ingesteld raakt om op dit tijdstip wakker te worden. Grote kans dat wanneer jij de wekker een keer niet zet je automatische rond dit tijdstip wakker wordt. Dit heeft alles te maken met de werking van de biologische klok.

Mensen die enorm gestructureerd zijn zullen wellicht (h)erkennen dat zij precies honger krijgen op de momenten dat er daadwerkelijk tijd is om even te eten. Bijvoorbeeld tijdens de lunch. Net als bij het ontwaken, heeft ook dit alles te maken met de biologische klok. Je lichaam heeft bepaalde triggers, deze noemen we zeitgebers, die als een soort klokje werken. Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar deze triggers en hoe ze een effect hebben op ons dagelijks leven.

Hetzelfde gebeurt met baby’s en peuters en vooral jongere baby’s die nog melk krijgen. Er is veel bewijs dat suggereert dat baby’s die op regelmatige basis (of routinematige basis) worden gevoed, over het algemeen beter eten én slapen, omdat hun lichaam honger heeft op de momenten dat het weer tijd is een voeding. Ze hebben over het algemeen langere, vollere voedingen waardoor ze rustiger zijn en beter slapen.

Waarom hebben baby’s baat bij een routine?

Als we het hebben over routine bij baby’s en peuters dan bedoelen we zowel de voordelen van een slaaproutine als een dagelijkse routine. Een slaaproutine wordt ook wel een slaapritueel of bedtijdritueel genoemd. In dit artikel lees je meer over wat wij bedoelen met een slaapritueel. Met een routine bedoelen we ook een dagelijkse routine waarbij je je baby op gezette tijden laat slapen én wakker maakt. Met duidelijke dutjes zoals een ochtend- en middagdutje en duidelijk voedingsmomenten.

De reden waarom je zoveel hoort over “rust en regelmaat” is dat we weten dat kinderen goed reageren op voorspelbare dagen. Juist omdat je kindje geen besef van tijd heeft en pageboren baby’s nog geen besef van dag- en nacht. De enige manier hoe zij (of hun lichaam) ongeveer kan weten wat er gaat gebeuren is door een bepaalde vorm van routine aan te brengen. De enige manier waarop ze de gebeurtenissen van hun dag kunnen bijhouden, is omdat hun lichaam op vaste tijden gaat anticiperen op slaap en voeding. Deze vaste routines of vaste patronen vormen als het ware een kader van de dag.

We hebben keer op keer gezien dat baby’s en peuters hierdoor gelukkiger en rustiger worden, en als het tijd is om te slapen, komen ze gemakkelijker tot rust en slapen ze daardoor over het algemeen beter. We kennen allemaal die dagen die – om welke reden dan ook- volledig in deugen lopen omdat alles even anders loopt dan je gewend bent. Die dagen waarin er weinig rust en regelmaat is zijn ook vaak de dagen dat je kindje wat meer overstuur is, lastiger lijkt te slapen en te eten en aan het einde van de dag ook echt chagrijnig is met als resultaat dat jij ook prikkelbaarder bent. Een gebrek aan structuur en voorspelbaarheid in de dag zorgt ook vaak voor nachten die anders lopen dan je gewend bent.

Hoewel een hoop mensen denken dat je met een bepaalde routine alleen maar aan huis gekluisterd zit en je “in dienst van je baby staat” ervaren de meeste ouders die daadwerkelijk een routine volgen dit anders. Wist je dat je nog steeds veel uitstapjes kunt maken, zelfs als je in een vaste routine zit? Een voorspelbare vaste routine op het gebied van slaap en dutjes gaat prima samen met een sociaal en druk leven. Het verschil is alleen dat je niet de slaapjes van je baby opoffert met als gevolg dat een kindje vaak uitgeruster is én vrolijker waardoor jij misschien wel beter kunt genieten wanneer je op borrel staat.

Hoe kan jij een routine voor je laten werken?

Laten we eens kijken hoe een routine ook voor jou zou kunnen werken. Ik ga beginnen met een beetje uit te leggen hoe ik vond dat structuur mij én mijn kindjes hielp. Voordat ik kinderen kreeg was er wel wat structuur, ik had een duidelijke ochtendroutine na het opstaan en ook mijn routine voor het slapen gaan was duidelijk. Toen ik voor het eerst moeder werd had ik samen met mijn vriend besloten dat we ons kindje zich aanpaste aan ons leven, in plaats van andersom. Een strikte routine zou dus absoluut niet voor ons zijn weggelegd. Zo gezegd, zo gedaan. De eerst weken na de bevalling waren op zijn zachtst gezegd chaotisch. We moesten wennen aan het ouderschap en alles wat daar bij hoorde. Hoewel we gelukkig waren, merkte ik na een aantal weken dat ik behoefte had aan wat meer momenten van rust. Mijn dochter sliep overdag wel, maar ik wist van te voren nooit wanneer of hoe lang die dutjes duurden. Daardoor was het lastig plannen en wist ik gewoon nooit waar ik aan toe was. Ik werd daar onrustig van en, achteraf gezien, denk ik mijn dochter ook.

Toen ik met “routines” in aanraking kwam op het gebied van voedingen en slaap veranderde mijn leven nagenoeg direct. Het werkte voor mij, en Julia, zo goed! Natuurlijk ging niet elke dag “zoals in de boekjes” maar ik wist over het algemeen waar ik aan toe was en zij ook. Ik kon weer afspraken inplannen want ik wist wanneer haar “wakker” momenten waren en haar slaap momenten. Tijdens de slaap momenten had ik tijd voor mezelf en kon ik even niksen of besluiten om juist wel wat aan het huishouden te doen. Het gevolg was ook dat ik beter kon zien wat Julia nodig had. Ik kon voor mijn gevoel beter anticiperen op haar behoeftes en wensen. Dit zorgde er voor dat ik zelfverzekerder werd in mijn rol als moeder. Ik kon beter inschatten wanneer ze moe was en zag ook beter haar moeheidssignalen, dit was altijd net voor het dutjes moment of ze gaapte (echt waar) precies wanneer ze in haar bedje lag.

De rest is geschieden en zo is het idee van Slaaptipsvoorbabys jaren geleden begonnen.

De voordelen van een routine kunnen zijn:

  • Een routine biedt vrijheid omdat je de slaap- en eetmomenten vooraf kan voorspellen
  • Hierdoor weet je precies wat je wanneer wel of niet kunt doen en kun je beter vooraf dingen (in)plannen.
  • Je geniet meer van de momenten met je baby omdat je baby waarschijnlijk vrolijker is en meer uitgeslapen tijdens de uitjes die je plant. Je weet precies wanneer je je baby ongeveer moet voeden.
  • Partners, grootouders en andere verzorgers kunnen een actievere rol spelen in de het verzorgen van je baby omdat ook zij precies weten wat er ongeveer moet gebeuren.
  • We voelen meer controle, met de kennis hoe we het beste kunnen reageren op onze baby’s.
  • De vrijheid van een routine klinkt tegenstrijdig, maar het is ongeëvenaard.

Niet alleen heb ikzelf de voordelen van een routine ervaren bij al mijn kinderen, wij hebben al duizenden(!) ouders mogen helpen aan meer (nacht)rust door onder andere het volgen van een routine. Wist je dat onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines al meer dan 25.000(!) keer is gekocht? De ene ouder zal deze routine strict toepassen terwijl de andere ouder er iets flexibel meer omgaat. Doe wat werkt voor jou!

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Overig, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, Voedingsschema,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 4 weken valt niet zelf in slaap

Baby van 4 weken valt niet zelf in slaap

 Een baby van 4 weken heeft nog veel slaap nodig, zowel overdag als ‘s nachts. Dat wil niet zeggen dat alle baby’s van 4 weken ook daadwerkelijk gemakkelijk en veel slapen. Je baby slaapt meestal niet aan een stuk door, maar verspreidt de slaap gedurende de dag over verschillende slaapjes. Hierdoor kan de eerste maand erg intens zijn. Vanaf ongeveer 6 tot 8 weken ontwikkelt je baby een biologisch ritme, tot die tijd is het voor veel ouders lastiger om structuur te creëren. In dit artikel vind je wat meer informatie over een baby van 4 weken oud en over het slaapgedrag wat daarbij kan horen.   Slapen baby 4 weken: hoeveel slaap overdag? Hoeveel slaapt een baby van 4 weken? Een baby van 1 maand oud heeft gemiddeld 5,5 uur slaap nodig overdag. Houd er rekening mee dat deze gemiddelden in de eerste weken enorm uiteen kunnen lopen. Iedere baby is anders. Zo is de ene baby al erg alert en wakker, terwijl de andere baby nog heel slaperig is. Kijk vooral naar wat werkt voor jou en je baby.   Baby 4 weken valt niet zelf in slaap Wat als je baby van 4 weken niet zelf in

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 8 maanden

Slaaptips voor baby van 8 maanden

Veel ouders merken rond de leeftijd van 8 maanden een verandering in het slaapgedrag of slaapritme van hun baby. Wat kan je verwachten van het slaapritme bij een baby van 8 maanden en hoe komt het dat sommige baby’s minder goed of niet meer willen slapen? Hoeveel slaapt een baby van 8 maanden oud? Het slaapritme van een baby van 8 maanden kan flink verschillen, omdat iedere baby anders is. Maar gemiddeld slaapt een baby van 8 maanden ‘s nachts nog 12 uur en overdag zo’n 2,5 uur. Dit zijn uiteraard gemiddelden en het is heel normaal als jouw baby meer of minder slaap nodig heeft.  Op deze leeftijd wordt de slaap overdag verdeeld over 2 of 3 dutjes, afhankelijk van of je baby de namiddagdut nog nodig heeft. Daarnaast hebben de meeste baby’s (als ze overdag voldoende voeding krijgen) bij 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, wat ervoor kan zorgen dat je baby ‘s nachts beter doorslaapt. Slaapproblemen bij baby van 8 maanden Er zijn allerlei redenen waarom je baby (ineens) slechter slaapt en we kunnen ze hier helaas niet allemaal bespreken. Maar slaapproblemen die we rond de 8 maanden vaak zien zijn: ineens slechter slapen, overdag niet meer

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby wil niet slapen overdag

Baby wil niet slapen overdag

Je baby heeft veel slaap nodig, niet alleen ‘s nachts maar ook overdag. Hoe laat je jouw baby overdag goed slapen en wat kan je doen als dit niet lukt?  Waar moet baby slapen overdag? Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Overdag en ‘s nachts zijn voor hem hetzelfde en hij slaapt het grootste deel van een etmaal. In het begin is het vooral belangrijk dat je baby goed en vooral veel slaapt. Of dit nou in een bedje is of in een draagzak, kinderwagen of in jouw armen.  Na ongeveer 6 weken ontwikkelt je baby een dag- en nachtritme en kan je wat regelmaat gaan aanbrengen in de dag. Vanaf dat moment is het belangrijk om je kindje in het donker te laten slapen, ook tijdens de slaapjes overdag. Zo leert je baby het verschil tussen dag (wakker) en nacht (slapen). Daarnaast stimuleert donker de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert. Je baby wil niet slapen overdag Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw)

Slaaptips, 
Hoelang slaapt een baby?

Hoelang slaapt een baby?

Hoelang mag een baby slapen op een dag? Dit verschilt per baby. Vanzelfsprekend slaapt een pasgeboren baby overdag nog veel meer uur dan een baby van een aantal maanden. Ook de tijd tussen slaapjes neemt toe naarmate een baby ouder wordt (deze tijd wordt wakkertijd genoemd). Zo heeft een baby van zes maanden een langere wakkertijd dan een baby van drie maanden.  Hoelang mag een baby overdag slapen? Wat is de beste hoeveelheid slaap voor een baby? Hoewel het verschilt per baby, zijn er richtlijnen die je kan volgen. Deze richtlijnen gaan over de aangeraden hoeveelheid slaap overdag per leeftijd. Het is namelijk belangrijk dat je baby niet te veel slaapt overdag, maar ook niet te weinig. Baby’s die overdag te veel slapen, zijn geneigd ‘s nachts wakker te worden omdat ze al veel hebben geslapen. Slaapt je baby overdag te weinig? Dan kan hij ‘s nachts niet goed slapen door (over)vermoeidheid. Ook kunnen er bij te veel of te weinig slaap overdag andere slaapproblemen ontstaan, zoals vroeg wakker worden. Hoelang duren slaapjes baby overdag? Baby’s slapen een groot deel van de dag. Toch slapen veel baby’s overdag alleen hazenslaapjes. Dit zijn slaapjes tussen de 20 en 45 minuten. Hazenslaapjes

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden