9.5/10 - 2709 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
het 4's ritueel baby - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken,

Als je op zoek bent naar een liefdevolle en geliefde manier om je baby al vanaf jonge leeftijd zelf in slaap te leren vallen, dan is het 4S ritueel een populaire methode om te proberen. Maar wat is het 4S ritueel precies en hoe werkt deze methode? Lees het in dit artikel en/of bekijk onze video hieronder over het 4’s ritueel.

Wat is het 4S ritueel?

Het 4S ritueel is een bekende methode in de wereld van de babyslaap. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat je er direct na de geboorte mee kunt beginnen en je baby op een vriendelijke manier leert om zelfstandig in slaap te vallen. 

De 4S slaapmethode dankt zijn naam aan de vier verschillende stappen die worden doorlopen: setting the stage, swaddling, sitting en sush-pat. Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen. 

Hoe werkt het 4S ritueel?

Wil je je baby met behulp van het 4S ritueel zelfstandig in slaap leren vallen? Het 4S ritueel bestaat uit 4 stappen die je voor ieder slaapje doorloopt. De eerste drie stappen doorloop je altijd, de vierde stap is optioneel. Als je baby na de derde stap als rustig is, kan je ervoor kiezen de vierde stap over te slaan.

Stap 1: setting the stage

Tijdens de eerste stap zijn er twee zaken belangrijk: de slaapomgeving en het slaapritueel.

  • Slaapomgeving: zorg voor een rustige en donkere kamer. Donker stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon). 
  • Slaapritueel: door een slaapritueel wordt je baby rustig en hij herkent dat het tijd is om te gaan slapen. Een voorbeeld van een slaapritueel is: je baby verschonen, knuffelen, een rustig liedje zingen en een boekje lezen. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als het maar kalmeert en als je maar elke keer hetzelfde doet. 

Stap 2: swaddling

De tweede stap is het inbakeren van je baby. Inbakeren is het inwikkelen van je baby en dit is een eeuwenoude traditie. Soms wordt nog gedacht dat inbakeren zielig is, maar dit is niet het geval. Het geeft juist een geborgen gevoel en zorgt ervoor dat je baby kalmeert. Er zijn verschillende manieren om je baby in te bakeren. Denk aan inbakerdoeken of een inbakerslaapzak. Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over inbakeren.

Stap 3: sitting

Zodra je baby is ingebakerd, is het tijd voor de derde stap: zitten. Hoewel het 4S ritueel adviseert om te gaan zitten, kan je ook blijven staan. Het belangrijkste is dat je je baby op de juiste manier vasthoudt, of je nu zit of staat. 

Houd je baby rechtop met zijn hoofd net over je schouder. Zo zorg je dat er weinig visuele afleiding is. Het is de bedoeling dat je zo stil mogelijk staat en zo stil mogelijk bent. Dit betekent dat je je baby ook niet wiegt en ook niet zacht tegen hem fluistert of zingt. Aan het begin is dit misschien even wennen, maar je zult al snel merken dat je baby hierdoor ontspant. Enkele signalen dat je baby begint te ontspannen en slaperig wordt:

  • Het lichaam ontspant zich
  • De ademhaling vertraagt
  • Je baby wordt rustiger

Er zijn baby’s die huilen om zichzelf te kalmeren. Is dit het geval bij jouw baby? Na ongeveer 5 minuten zul je voelen dat je kind slaperig wordt. Houd er wel rekening mee dat iedere baby anders is. Bij de ene baby duurt het misschien korter dan 5 minuten, bij de ander juist wat langer.

Als je baby tot rust is gekomen, leg je hem voorzichtig in bed. Het beste moment is om dit te doen vlak voordat hij in slaap valt. Blijft je baby rustig liggen? Dan kun je de kamer verlaten. Begint hij te huilen? Ga dan door naar de vierde stap.

Stap 4: sush-pat

Raakt je baby overstuur of begint hij te huilen zodra je hem weglegt? 

  • Draai je baby rustig op de zij terwijl hij in het ledikant ligt. Klop op de onderrug (bij de billen). Klop niet te zacht, want dat voelt je baby niet. Uiteraard wil je ook niet te hard kloppen. Het kan even zoeken zijn, maar probeer de balans te vinden. 
  • Vervolgens ga je in een ritme kloppen. Dit herinnert je baby aan de baarmoeder, aan de hartslag van mama. Terwijl je klopt zeg je de hele tijd ‘ssssh’. Dit sh-en doet je baby ook denken aan de baarmoeder en dan met name aan het geluid van het bloed dat door het lichaam stroomt.

Als je dit kloppen en sh-en een tijdje volhoudt, zul je merken dat je baby langzaam rustiger wordt en ook geleidelijk aan in slaap valt. Stop niet direct met het kloppen als je dit merkt, maar bouw het geleidelijk af. Neem hier echt een paar minuten de tijd voor en ga nog even door als je baby in slaap is gevallen. Als laatste stap rol je je baby rustig terug op zijn rug en haal je handen geleidelijk weg. 

3 tips bij het 4S ritueel

  • De tijd dat je zit of staat met je baby wordt steeds korter naarmate je kind ouder wordt. Je legt je baby dus steeds wakkerder in bed. Op den duur is dit moment vooral een moment om tot rust te komen voor het slapen. 
  • Huilt je baby na het wegleggen? Ga niet direct over op het kloppen en sh-en, maar wacht even af. Veel baby’s jengelen of huilen een beetje, maar vallen vaak na een paar minuten uit zichzelf in slaap. 
  • De laatste stap van ‘sush-pat’ kun je ook als losse methode toepassen. Daarnaast kun je ook kloppen en sh-en terwijl je baby bij je in je armen ligt.
Unfortunately, media is only available if you accept our necessary (mandatory) cookies
Accepteren

Advies over zelfstandig in slaap vallen

Het 4S ritueel is een geliefde slaapmethode bij jongere kinderen. Heb je vragen over dit slaapritueel of vraag je je af of er een geschiktere manier is om je baby te slaaptrainen? Je kunt al je slaapgerelateerde vragen stellen aan onze kinderslaapcoaches. In een slaapconsult bespreken we je vragen en gaan we samen op zoek naar een passende oplossing voor jullie situatie. 

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Slaapcoach opleiding

Slaapcoach opleiding

Waar zijn onze kinderslaapcoaches opgeleid en hoe word je zelf een baby- of kinderslaapcoach? Wekelijks krijgen wij veel vragen over de verschillende opleidingen tot slaapcoach. In dit artikel vertellen we welke slaapcoach opleiding onze erkende coaches gevolgd hebben en hoe die eruitziet. Weten wat een baby slaapcoach precies doet en hoe je de beste slaapcoach vindt voor jou en je baby? Bekijk dan ons artikel hierover: slaapcoach voor baby. Opleiding tot slaapcoach: welke zijn er? Er zijn verschillende goede en erkende opleidingen tot slaapcoach. Het verschil tussen deze opleidingen is dat ze allemaal net een andere filosofie hebben. Dit is helemaal niet erg, want er zijn ook ontzettend veel verschillende ouders en baby’s. Op deze manier is er voor ieder wat wils. Ons advies is wel om alleen met gecertificeerde en opgeleide slaapcoaches te werken.  Al onze slaapcoaches hebben een gerenommeerde Engelstalige opleiding gevolgd tot Baby Sleep Consultant. Deze opleiding is gevestigd in Nieuw-Zeeland, maar heeft veel internationale studenten. Hoe word ik slaapcoach? Wil je zelf een opleiding tot slaapcoach volgen? Wij raden de opleiding tot Baby Sleep Consultant aan. Deze internationale opleiding tot slaapcoach heeft een holistische kijk op ouderschap en slaap en is science based. De slaapcoach opleiding

Slaaptips, 
Niet slapen hoort bij het ouderschap?

Niet slapen hoort bij het ouderschap?

“Geniet nog maar even van je slaap”, is wat veel ouders horen op het moment dat ze vertellen dat ze een kindje krijgen. Er heerst nog steeds een mythe dat gebroken nachten erbij horen wanneer je ouder wordt. Is dit echt zo? In onderstaand artikel vertellen wij je waarom wij vinden dat achterhaald is en niet klopt met de realiteit. Het hoort er toch gewoon een beetje bij? ‘Niet slapen hoort er toch gewoon een beetje bij die eerste jaren?’ De eerste maanden na de geboorte van een baby zijn voor iedereen binnen het gezin wennen. Wennen aan je baby, wennen aan je nieuwe rol als ouder en wennen aan alles wat daarbij komt kijken. Ook een baby moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de ene baby lijkt dat gemakkelijker af te gaan dan de andere. Daarnaast is er die eerste maanden minder regelmaat, zijns nachts waarschijnlijk nog nachtvoedingen nodig én kunnen de meeste baby’s niet direct lang (door)slapen. Dit alles maakt dat minder slaap en rust er die eerste periode bij kunnen horen. Zelfs wanneer jouw baby een ‘perfecte slaper’ blijkt te zijn, is de kans groot dat ziekte of angsten er zo nu en dan

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Een weg vinden in de slaapregressie van 8 maanden

Een weg vinden in de slaapregressie van 8 maanden

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen terug: Wat is een slaapregressie? Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die goed heeft geslapen ‘s nachts plotseling wakker wordt, moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag weigert of overslaat. Dit is een natuurlijke en normale verandering voor een baby, maar het kan wel een lastige tijd zijn voor ouders. We weten inmiddels dat een kindje de eerste twee jaar na de geboorte een aantal slaapregressie doormaken. Een belangrijk onderdeel van het succesvol doorlopen van deze slaapregressies is begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt en wat er op dit moment met een baby gebeurt. Signalen van de slaapregressie van 8 maanden Het belangrijkste signaal dat je kindje een achteruitgang in de slaap doormaakt, is dat hun slaappatroon plotseling verslechtert. Wat specifiekere signalen zijn: Wat veroorzaakt de achteruitgang? Zoals we in ons artikel over slaapregressie vermelden, zijn regressies ontwikkelingsfasen die alle kindjes doormaken. De slaapregressie van 8 tot 10 maanden is grotendeels te wijten aan de sprongen in de fysieke en mentale ontwikkeling je kindje. In dit artikel lees je meer over hoe ontwikkelingssprongen de slaap kunnen beïnvloeden. Meer lezen over slaapregressies? Alle oorzaken per slaapregressie? Overweeg onze digitale

Slaapregressies, 4-12 maanden, 
Zoveel slaap heeft een peuter nodig

Zoveel slaap heeft een peuter nodig

Net als baby’s hebben peuters nog steeds een bepaalde hoeveelheid slaap nodig in een periode van 24 uur waarvan een klein gedeelte overdag zal moeten plaatsvinden om aan genoeg slaap te komen. Zonder een dutje overdag hebben ze meer kans op gedragsproblemen, kunnen ze slecht eten en zal het moeilijker zijn om ‘s avonds in slaap te vallen en/of in slaap te blijven. Hoeveel slaap heeft een peuter nodig? Ontdek het in dit artikel. In dit artikel: Waarom is slaap belangrijk voor peuters? In de eerste jaren van hun leven vinden er allerlei lichamelijke en mentale ontwikkelingen plaats bij een kind. Wist je dat kindjes de eerste twee jaar na de geboorte zich het meest ontwikkelen? Leren kruipen, lopen, praten, omgaan met anderen, zindelijk worden, wennen aan een nieuw broertje of zusje en ga zo maar door. Slaapt speelt binnen al deze ontwikkeling een belangrijke rol. Tijdens de slaap worden allerlei dingen verwerkt en herstelt. In dit artikel lees je meer over het belang van slaap. Slaap is niet alleen essentieel voor de groei en ontwikkeling, maar bepaalt ook een groot deel van het gedrag van peuters. In feite zijn veel veelvoorkomende gedragsproblemen terug te voeren op slaapproblemen. De voor

Slaaptips, Tips, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids