Slaaptrainen: het is een term die je als ouders wel voorbij hebt horen komen. Maar wat is het slaaptrainen van je baby precies en wanneer is dit een goed idee?
Als eerste is het belangrijk om te weten: wat houdt het slaaptrainen van je baby in? Slaaptrainen klinkt als een ingewikkelde term, maar is niets meer of minder dan je baby nieuwe gewoontes aanleren (en oude gewoontes afleren) zodat hij of zij beter slaapt. Helaas heeft de term ‘slaaptraining’ een negatieve klank gekregen. Zo wordt slaaptraining vaak gelinkt aan je baby lang (moeten) laten huilen. In de werkelijkheid draait het om je baby gezonde slaapgewoonten meegeven.
Heeft iedere baby slaaptraining nodig? De meeste baby’s krijgen vroeg of laat te maken met slaapproblemen. Soms is een aanpassing van de routine al voldoende om het slaapgedrag te verbeteren. In andere gevallen kan het nodig zijn om een baby andere slaapgewoonten aan te leren. Dit noemen we dan slaaptrainen.
Er is geen one size fits all in het geval van je baby slaaptrainen, iedere situatie is anders. Sommige ouders worstelen al vanaf de geboorte met het slaapgedrag van hun baby, terwijl andere ouders hun perfecte slaper op een gegeven moment zien veranderen in een baby die niet wil slapen. Veelvoorkomende slaapproblemen bij baby’s zijn:
Dit is slechts een greep uit de vele slaapproblemen die wij dagelijks voorbij zien komen. Het goede nieuws is dat al deze slaapproblemen oplosbaar zijn en vaak ook sneller dan je denkt. Zoals we eerder al zeiden is soms een aanpassing van de routine al genoeg, terwijl in andere gevallen slaaptraining wel een goede oplossing kan zijn.
Vanaf welke leeftijd kan je een baby slaaptrainen? Ritme en regelmaat is belangrijk voor (jonge) baby’s en je kunt al vanaf de geboorte beginnen met een routine. Het 4’S ritueel is bijvoorbeeld een geliefde methode bij pasgeboren baby’s. Een slaaptraining wordt meestal pas toegepast vanaf 4-6 maanden. Houd er rekening mee dat er verschillende methodes zijn voor slaaptraining en dat niet iedere methode voor iedere leeftijd geschikt is.
Het mooie aan slaaptraining is dat er veel verschillende methodes zijn om je baby te laten slapen. Wil je meer weten over een aantal bekende methodieken? Bekijk dan de artikelen over de chair-methode en de pick up, put down-methode.
Voor iedere situatie is een passende methode beschikbaar en er is ontzettend veel informatie te vinden over slaaptrainingen. Juist daarom raden we aan om je te laten adviseren door een gecertificeerde kinderslaapcoach in een telefonisch consult. Deze slaapcoach kan je vertellen welke stappen je kunt nemen om het slaapgedrag van je kind te verbeteren. In een consult van een uur kun je al je vragen stellen en ontvang je slaapadvies op maat.
Ben je niet op zoek naar een geschikte slaaptraining, maar wil je weten hoe je een goede slaaproutine kunt ontwikkelen? Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines.