9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
alles over slaapregressies - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen?

Wat is een slaapregressie?

Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders.

Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over. 

Unfortunately, media is only available if you accept our necessary (mandatory) cookies
Accepteren

Wanneer zijn de slaapregressies?

Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te vinden, dit verschilt per baby en kind. Maar hoewel ieder kind zijn eigen momenten heeft, zijn er wel gemiddelde momenten van slaapregressies aan te wijzen:

Het is goed om te onthouden dat deze momenten niet in beton zijn gegoten. De 4 maanden sprong vindt echt niet altijd bij 4 maanden plaats. De slaapregressie hangt samen met de ontwikkelingen, niet met de leeftijd. Sommige kinderen maken deze slaapregressie al wat eerder door, andere kinderen juist wat later. 

Hoelang duurt een slaapregressie?

Hoe merk je wanneer een slaapregressie begint en eindigt? Dit verschilt heel erg per kind. Bij sommige kinderen is het goed zichtbaar dat een slaapregressie begint, omdat het slaapritme ineens totaal anders is. Maar er zijn ook baby’s waarbij de signalen subtieler zijn of zelfs helemaal afwezig. 

Hoelang een slaapregressie duurt verschilt ook per kind. Een slaapregressie vindt plaats als je kind fysieke en mentale ontwikkelingen doormaakt die de slaap beïnvloeden. Het ene kind is sneller gewend aan de veranderingen in het slaappatroon dan de ander. Ook speelt een rol of je kind tijdens een sprong gewoontes of slaapassociaties aanleert die voor nieuwe slaapproblemen kunnen zorgen. Dit laatste kan gebeuren als je bij een slaapregressie de hele slaaproutine omgooit.

Slaapregressie baby of kind herkennen

Hoe ziet een slaapregressie eruit? Een slaapregressie of sprong kan je herkennen aan verschillende veranderingen in het slaappatroon, zoals:

 • Hele korte dutjes of juist hele lange dutjes
 • Vaker wakker tijdens dutjes of ‘s nachts
 • ‘s Ochtends vroeger wakker
 • Hangeriger, huileriger dan normaal
 • Last van verlatingsangst
 • Minder zin in eten
 • Dutjes weigeren

Slaapregressie of iets anders?

Het lastige is dat de signalen van een slaapregressie niet op zichzelf staan. Niet elke verandering in het slaappatroon is toe te schrijven aan een slaapregressie. Wordt je baby bijvoorbeeld ineens vaker wakker ‘s nachts? Dit kan te maken hebben met een groeisprong, maar het kan ook met iets anders te maken hebben zoals doorkomende tandjes, krampjes of een te koude of warme kamer.

Omdat nieuwe ontwikkelingen en mijlpalen van je kind de basis zijn van slaapregressies, kan je een slaapregressie in veel gevallen toch goed herkennen. Vindt de verandering in het slaappatroon plaats rond de 4 maanden, 12 maanden, 18 maanden of 24 maanden? Dan is de kans groot dat het lastiger slapen te maken heeft met een slaapregressie.

Wat te doen bij slaapregressie baby?

Een slaapregressie is heel normaal en hoort bij de ontwikkelingen die je kind doormaakt. Toch kan het heel vervelend zijn als het slaapgedrag van je kind helemaal overhoop ligt. Een sprong beïnvloedt niet alleen de slaap van je baby, maar ook je eigen slaap. Hoe kan je het beste omgaan met een slaapregressie en wat kan je eraan doen?

Het is belangrijk om te beseffen dat een slaapregressie tijdelijk is. Het is iets wat ieder kind doormaakt in bepaalde periodes, zonder externe reden. Het beste advies wat wij kunnen geven is alles zoveel mogelijk bij het oude laten. Veel ouders gooien de slaaproutine om zodra het slaapgedrag van hun kind verandert. Het is misschien verleidelijk om vanalles te proberen, maar je kind heeft het meeste aan regelmaat en voorspelbaarheid. Als je vanalles gaat proberen tijdens de slaapregressie, kan dit leiden tot slaapassociaties en slaapproblemen die ook na de tijdelijke slaapregressie in stand blijven.

4 tips bij slaapregressie baby

 • Duidelijke routine
  Juist als je baby of kind meer moeite heeft met slapen, is het goed om vast te houden aan een duidelijke slaaproutine. Gebruik steeds dezelfde handelingen, zodat je baby weet dat het tijd is om tot rust te komen en te gaan slapen. Voorspelbaarheid en regelmaat kunnen enorm helpen bij het slaapgedrag van je kind.
 • Zorg voor een donkere kamer

Veel kinderen slapen oppervlakkiger tijdens slaapregressies en worden sneller wakker. Zorg dat de kamer goed donker is, om te voorkomen dat je kind wakker wordt door licht in de kamer.

 • Verander niet te veel tijdens een slaapregressie

Het is verleidelijk, maar probeer alles zoveel mogelijk bij het oude te laten. Er is geen externe reden voor de veranderingen in het slaappatroon van je baby, dus de routine omgooien is in principe niet nodig. Sterker nog, het kan juist averechts werken en zorgen voor nieuwe slaapassociaties die het doorslapen belemmeren.
Let op: als je kind te maken krijgt met een slaapregressie, is dit wel een goed moment om eens naar de routine te kijken. Kloppen zaken als wakkertijden en het aantal dutjes? Onze slaapgids met voorbeeldroutines is hierbij een handig hulpmiddel.

Advies bij slaapregressie baby

Een slaapregressie is tijdelijk en gaat als het goed is vanzelf over. Maar wat als de dutjes of slaap ‘s nachts een strijd blijven bij je kind? Of wat als je het idee hebt dat de slaapproblemen niet te maken hebben met een slaapregressie? Een goede routine zorgt voor voorspelbaarheid en regelmaat. Een duidelijke structuur kan je baby helpen een slaapritme te vinden en het slaapgedrag te verbeteren. 

Bekijk onze slaapgids met voorbeeldroutines voor uitgebreide routines met duidelijke handvaten voor iedere leeftijd. Heb je behoefte aan persoonlijke ondersteuning en advies op maat? Een baby- of kinderslaapcoach is gespecialiseerd in slaapproblemen en het slaapgedrag van (jonge) kinderen. Boek een slaapconsult bij een van onze erkende slaapcoaches, waarin we samen jullie situatie bespreken en op zoek gaan naar passende oplossingen. 

Categorieën
Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 
Slaapritme baby van 12 maanden

Slaapritme baby van 12 maanden

Is je baby 12 maanden? De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Officieel gezien is een kind vanaf dit moment geen baby meer, maar een dreumes. In het afgelopen jaar is je baby ontzettend gegroeid en ook qua slaapritme is er veel veranderd. Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 12 maanden en wat kan je doen als je kind op deze leeftijd niet wil slapen? Hoeveel slaap heeft baby 12 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 maanden overdag nodig en hoeveel slaapt hij ‘s nachts? Het slaapritme van een baby van 12 maanden ziet er voor het grootste deel hetzelfde uit als de maanden ervoor. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, geen baby is hetzelfde. Heeft jouw kindje meer of minder slaap nodig dan deze gemiddelden? Dit is allemaal heel normaal, kijk vooral naar wat werkt voor jullie. Baby 12 maanden wil niet slapen: wat

Leeftijd, Slaaptips, 
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden