Merk je een verandering in de slaap van je peuter van 24 maanden of gaat de middagdut en slaap ‘s nachts moeizamer? Rond de periode van 24 maanden maakt je peuter enkele belangrijke ontwikkelingen door die vaak samenhangen met een slaapregressie. Wat houdt deze 24 maanden slaapregressie precies in en hoe ga je hiermee om?
De slaapregressie bij 24 maanden komt vooral door een aantal grote mentale ontwikkelingen. Peuters krijgen rond deze leeftijd een eigen wil, leren dat ze een keuze hebben en dat gedrag gevolgen heeft. Deze mentale ontwikkelingen kunnen op 2 manieren een impact op het slaapgedrag hebben:
‘Twee is nee’ is een veelvoorkomende omschrijving van peutergedrag. Veel kinderen krijgen rond deze leeftijd een duidelijke eigen wil en dit uit zich ook in de slaap. Zo kan het gebeuren dat je peuter van 2 jaar ineens allerlei capriolen uithaalt in bed, dutjes weigert of ‘s avonds niet naar bed wil.
Hoewel deze slaapregressie de 24 maanden slaapregressie wordt genoemd, kan deze zich ook in de loop van het tweede levensjaar ontwikkelen. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. De ene peuter maakt deze ontwikkelingen bij 24 maanden door, de ander weer bij 2,5 jaar. Daarnaast zie je bij sommige peuters duidelijke signalen van deze slaapregressie, terwijl bij andere peuters deze kenmerken nauwelijks zichtbaar of zelfs afwezig zijn.
Wat zijn signalen van de 24 maanden slaapregressie? Een slaapregressie is een verandering in het slaapgedrag en dit kan zich uiten op allerlei verschillende manieren. Veelvoorkomende kenmerken bij de slaapregressie bij 2 jaar zijn:
Wat kan je doen als je peuter van 2 jaar ineens slechter gaat slapen? Ons belangrijkste advies is om zo consequent mogelijk te zijn en duidelijkheid te geven. Gooi niet ineens de hele routine om, maar houd alles zoveel mogelijk bij het oude. Als je peuter de grenzen opzoekt, probeer dan niet toe te geven. Dit geldt ook voor de slaap, peuters kunnen op deze leeftijd het idee geven dat ze geen dut meer nodig hebben en veelvuldig nee zeggen. Het beste wat je op zulke momenten kunt doen is consequent zijn en je peuter alsnog in bed leggen.
De slaapregressie bij 2 jaar hangt samen met een aantal belangrijke mentale ontwikkelingen. Veel peuters leren rond deze leeftijd het woord ‘nee’ en zoeken steeds meer de grenzen op. Ons advies is om zo consequent mogelijk te blijven en een duidelijke routine te volgen. Tijdens de 24 maanden slaapregressie is het verleidelijk om de hele routine om te gooien. Het kan lijken alsof je peuter de middagdut niet meer nodig heeft of later naar bed kan, terwijl hij in de praktijk zijn slaap juist nog hard nodig heeft.
Hoewel we begrijpen dat de bedtijd bij peuters een enorme strijd kan opleveren, adviseren wij om zoveel mogelijk vast te houden aan een routine en een herkenbaar slaapritueel te volgen. Deze voorspelbaarheid helpt je peuter een slaapritme te vinden, wat het slaapgedrag kan verbeteren.
Ben je op zoek naar een goede routine voor je peuter van 2 jaar? Bekijk onze slaapgids met voorbeeldroutines met uitgebreide routines voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor persoonlijk advies is het mogelijk om een telefonisch consult te boeken bij een van onze erkende slaapcoaches. In dit consult kan je jouw slaapprobleem en situatie bespreken en gaan we op zoek naar oplossingen en verbeterpunten.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!