Heb je vragen over slapen, omdat jouw baby van 3 maanden niet in slaap valt? Twijfel je over het aantal uren slaap dat je baby nodig heeft? Of wil je weten hoe je zorgt voor een betere routine en het huilen kunt voorkomen? We leggen het je uit. Lees ons pagina met slaaptips of gebruik de digitale slaapgidsen.
Iedere baby is uniek, dus jouw kleine zal weer anders slapen dan die van andere ouders. En daar is niets mis mee, al begrijpen we dat je misschien vragen hebt. Dus moet je baby vaak en veel huilen, waardoor het slapen niet lukt? Of ben je gewoon benieuwd hoeveel slaap je kleine na 3 maanden of 12 weken nodig heeft? We leggen het je uit in dit artikel, net als hoe je zorgt voor een betere slaaproutine.
Je baby van 3 maanden zou idealiter overdag zo’n 3 a 4 dutjes moeten doen. Op die manier zorg je overdag voor voldoende slaap, waardoor het ook ’s avonds en ’s nachts beter lukt om lekker te slapen.
Houd rekening met zowel de tijd dat je kleine achter elkaar slaapt als met de wakkertijd, om op die manier een goede routine in te bouwen. Het is belangrijk om je baby niet te snel weer op bed te liggen. Zo werk je hazenslaapjes in de hand, dat zijn slaapjes van 20 tot 45 minuten. Probeer je kleine in plaats daarvan iets langer wakker te houden, op deze leeftijd is dat ongeveer 1.5 uur. Lukt dat niet direct dan is dat geen probleem maar werk hier dan stapsgewijs naar toe.
Moet je baby veel huilen voor het slapen en lukt het niet om je kleine zelfstandig in slaap te laten vallen? Probeer allereerst een duidelijke routine op te bouwen. Leg je kleine iedere keer om ongeveer dezelfde tijd in bed. En houd rekening met zowel de slaaptijd, de wakkertijd als het aantal dutjes per dag. Op die manier zorg je voor een duidelijk schema, waardoor je wellicht zal merken dat je kleine makkelijker in slaap gaat vallen.
Het voorkomt veel van het huilen, omdat je rust en regelmaat aanbrengt en je de slaapbehoefte van je baby respecteert. In het begin zijn het misschien nog hazenslaapjes, maar dat wordt vanzelf minder als je niet te veel dutjes blijft toestaan en je dus rekening houdt met een langere wakkertijd. Zo zal je baby van 3 maanden of 12 weken een stuk beter slapen, waardoor je daardoor ook zelf meer rust zal ervaren.
Stel je baby van 3 maanden valt niet zelf in slaap: wat kun je dan doen? Als je baby van 12 weken moeite heeft met slapen helpen we je daar graag bij. Zo is ons advies op deze leeftijd vaak om ook de kinderwagen te gebruiken als hulpmiddel. Veel baby’s lukt het dan wel om in slaap te vallen. Er zijn nog meer methoden en technieken om hieraan te werken. Gebruik hiervoor onze slaapgids voor kleintjes van 0 tot 16 weken. Hier staan naast voorbeeldroutines ook andere praktische tips in.
En kom je er zelf niet helemaal uit? Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches zitten voor je klaar. Zo bieden wij coachingstrajecten en telefonische consults aan. Neem contact met ons op, dan helpen we je telefonisch op weg met de slaap van jouw baby van 3 maanden of 12 weken.