9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaapcyclus baby - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli.

Wat is een slaapcyclus?

Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap. 

slaapcyclus volwassene - slaaptipsvoorbabys

We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van.

Hoe werkt de slaapcyclus van een baby?

Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte verloop van de slaapcyclus bij baby’s, maar iedereen is het erover eens dat de slaapcycli van baby’s en volwassenen sterk van elkaar verschillen. Waar een slaapcyclus bij volwassenen ongeveer 90 minuten duurt, is deze cyclus bij baby’s een stuk korter. Pasgeboren baby’s hebben een slaapcyclus van zo’n 45 minuten.

Ook lijkt de slaapcyclus van een baby uit twee gelijke fasen te bestaan: de REM-slaap en een diepe slaap. Waar volwassenen eerst in een diepe slaap belanden en eindigen met een REM-slaap, is dit bij pasgeboren baby’s juist andersom. Je baby begint met een lichte REM-slaap en valt daarna pas in een diepere slaap. Het kan wel 20 minuten duren voordat je baby in de diepere slaap valt. 

Baby snel wakker na wegleggen

Wordt je baby snel wakker na het wegleggen? Dit komt omdat je baby zo licht slaapt in het eerste gedeelte van de slaapcyclus. Als je wilt voorkomen dat je pasgeboren baby steeds wakker wordt, is het een advies om langer te wiegen voordat je je baby terug in bed legt. De kans is dan groter dat je baby in de diepe slaap is beland en je hem dus rustig kunt wegleggen.

Baby wakker na 1 slaapcyclus

Volwassenen zijn in staat om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen. Meestal gebeurt dit automatisch en zijn we er ons niet van bewust dat we af en toe wakker worden ‘s nachts. Voor baby’s werkt dit anders, zij kunnen deze slaapcycli nog niet goed aan elkaar koppelen. Hierdoor zijn veel baby’s al snel weer wakker na 1 slaapcyclus. Deze korte slaapjes noemen we hazenslaapjes. Het is heel normaal als je baby eerst alleen maar hazenslaapjes doet, hij of zij moet namelijk nog leren om slaapcycli aan elkaar te koppelen. 

Wanneer wordt de slaapcyclus van een baby langer?

Rond de 4 maanden is de biologische klok van je baby ontwikkeld en wordt de slaapcyclus wat langer. Een slaapcyclus duurt dan zo’n 45 tot 50 minuten. Ook ontwikkelen zich meerdere slaapfasen binnen een cyclus. Deze fasen zijn vergelijkbaar als de slaapfasen van een volwassene:

Rond deze leeftijd merk je waarschijnlijk ook dat het je baby steeds beter lukt om slaapcycli aan elkaar te koppelen en wat langer te slapen. Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en het is heel goed mogelijk dat dit al eerder of juist later lukt. 

Gemiddeld lijkt de slaapcyclus rond de leeftijd van 1 jaar steeds meer op die van een volwassene, maar de slaapcyclus duurt dan nog wel korter: ongeveer 60 minuten. Diverse onderzoeken geven aan dat de slaapcyclus er pas na 5 jaar helemaal uitziet zoals bij een volwassene.

Baby slaapt ‘s nachts wel langer, maar overdag niet

Slaapt je baby ‘s nachts wel door, maar doet hij overdag alleen hazenslaapjes? Dit heeft te maken met het feit dat ze ‘s nachts zo moe zijn dat ze in een lange diepe slaap belanden. Het kan daarnaast ook zijn dat je je baby overdag te vaak weglegt. Hij is dan nog niet moe genoeg en heeft voldoende aan een kort hazenslaapje.

Slaapcyclus baby verlengen: 4 tips

Zoals we eerder al benoemden, moet een baby nog leren om slaapcycli aan elkaar te koppelen. Dit heeft deels te maken met de ontwikkeling, maar er spelen ook andere factoren mee. Denk aan de slaapomgeving, slaaproutine en/of het hebben van bepaalde slaapassociaties. 

  • Slaapomgeving

Een slaapomgeving kan invloed hebben op hoe goed je baby slaapt. Een belangrijke tip is: zorg voor een donkere kamer. Een donkere kamer kan een baby helpen om langer achter elkaar te slapen. Donker stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Ons advies is om je baby zowel overdag als ‘s nachts weg te leggen in een donkere kamer. 

  • Slaapassociaties

Bij een slaapassociatie heeft je baby een associatie rondom het slapen of in slaap vallen. Denk bijvoorbeeld aan een speen, in slaap wiegen of een voeding. Sommige slaapassociaties kunnen op de lange termijn voor (slaap)problemen zorgen. Als je baby bijvoorbeeld gewend is om in slaap te vallen tijdens een voeding, dan vindt hij dit waarschijnlijk lastig af te leren. Je baby heeft geleerd dat een voeding nodig is om in slaap te vallen. Rond de leeftijd van 4 maanden is een mooie leeftijd om deze slaapassociaties af te leren. Zo leert hij om zelf in slaap te vallen en heeft hij de slaapassociatie niet meer nodig als hij wakker wordt. Dit zal ervoor zorgen dat je baby rustig blijft als hij even wakker wordt en makkelijker zelf weer in slaap valt.

  • Zelf weer in slaap laten vallen

Deze tip sluit aan bij het advies over een slaapassociatie: geef je baby de kans om zelf weer in slaap te vallen. Veel ouders zijn geneigd om hun baby uit bed te halen zodra hij of zij wakker is. Ons advies is om dit niet te doen. Wordt je baby wakker na een hazenslaapje, terwijl hij nog langer mag slapen? Laat je baby dan in bed liggen, zeker als hij niet huilt. Sommige baby’s hebben wel 30 minuten nodig om weer opnieuw in slaap te vallen. Als je baby wel huilt raden wij aan om je baby te kalmeren en hem vervolgens nog even te laten slapen.

  • Hazenslaapjes houden hazenslaapjes in stand

Is je baby ouder dan 4 maanden en doet hij nog meer dan drie dutjes op een dag? Op deze manier houd je hazenslaapjes onbewust in stand. Het lichaam van je baby leert op deze manier niet het belang van lang slapen, omdat hij elke keer weer opnieuw wordt weggelegd. De noodzaak om langer te slapen is er dus niet. 

Vind je het lastig om dit beperkt aantal dutjes in te delen op een dag? Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines. In deze gids vind je voorbeeldroutines waarin we rekening houden met het aantal dutjes en ook met de gemiddelde wakkertijd en de biologische klok van je baby.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Dag- en nachtritme creëren

Dag- en nachtritme creëren

Baby’s worden geboren zonder dag- en nachtritme en vooral het gebrek aan ritme en de gebroken nachten zijn voor veel ouders ontzettend wennen. Waarom hebben jonge baby’s nog geen dag- en nachtritme en vanaf wanneer ontstaat dit ritme? We leggen het uit in dit artikel én vertellen je hoe je je baby een handje kan helpen met het creëeren van een dag- en nachtritme. Wanneer dag- en nachtritme bij baby? Een belangrijke functie in het menselijke lichaam is de biologische klok. Deze interne klok is onder meer verantwoordelijk voor ons dag- en nachtritme. Dit bioritme duurt ongeveer 24 uur en wordt voor een groot deel beïnvloed door licht en donker. Ons lichaam is zo ingesteld dat we slaperig worden als het donker is en alerter worden door (dag)licht. Bij pasgeboren baby’s is de biologische klok nog niet ontwikkeld, waardoor ze ook nog geen dag- en nachtritme hebben. Dit ritme ontwikkelt zich pas vanaf ongeveer 8 weken na de geboorte. Vanaf dat moment ontstaat er langzaam een dag- en nachtritme, ook wel een slaap- en waakritme genoemd. De ontwikkeling duurt zelf ook zo’n 8 weken en is rond de leeftijd van 4 maanden klaar.  Hoe krijgt mijn baby een dag- en

Ontwikkelingen, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Baby van 9 weken: hoeveel slaap is er nodig

Je baby van 9 weken: hoeveel slaap heeft hij of zij nodig? Hoeveel een baby moet slapen is een belangrijke vraag van veel ouders. En wil je weten hoe je jouw kleine vooral overdag beter kunt laten slapen? We leggen het je uit. Dus merk je dat jouw baby overdag niet wil slapen. Of niet zelfstandig in bed wil slapen? Het zijn lastige situaties, waardoor je ook ’s nachts meer wakker zal zijn dan je misschien lief is. Wij geven je in dit artikel praktische tips. Meer tips vind je ook in onze  digitale slaapgids voor baby’s van 0 tot 16 weken.  5 uur slaap voor overdag  Je baby van 9 weken zal al meer alert en wakker zijn dan tijdens de eerste paar weken. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg er overdag wel nog steeds voor dat je voldoende momenten voor slaap plant. Probeer je baby tussen 6:30 uur en 18:30 uur ongeveer 5 uur te laten slapen. Dat kun je verdelen over 3 tot 4 dutjes, waarmee je rekening houdt met de wakkertijd van ongeveer 1,5 uur van je kleine. Je zal merken dat je baby van 9 weken op die manier goed slaapt, waardoor

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 4 maanden

Slaapregressie 4 maanden

De 4 maanden slaapregressie is de eerste slaapregressie van je baby waar je mee te maken kan krijgen. Het goede nieuws is dat deze 4 maanden sprong tijdelijk is en na een tijdje vanzelf overgaat. Dat neemt niet weg dat deze eerste sprong de slaap van je baby goed kan ontregelen, met alle gevolgen die daarbij horen. Wat is de 4 maanden slaapregressie precies en hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?   Slaapregressie baby 4 maanden De slaapregressie bij 4 maanden is de eerste slaapregressie die we kennen. Een slaapregressie is in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon en deze verandering ontstaat meestal door enkele belangrijke fysieke of mentale ontwikkelingen. Ontwikkelingen bij 4 maanden slaapregressie Bij de 4 maanden slaapregressie is het leren (om)rollen de belangrijkste fysieke oorzaak. Je baby is rond deze leeftijd druk bezig met pogingen tot rollen. Wanneer je baby precies gaat rollen kan erg verschillen. De ene baby begint al bij 3-4 maanden, terwijl het bij andere baby’s wat langer duurt. Dit is allemaal heel normaal, maak je dus geen zorgen als je baby wat sneller of langzamer is dan anderen.  Naast de fysieke ontwikkeling van het leren omrollen, maken

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby onrustig in slaap: 3 tips voor meer rust

Baby onrustig in slaap: 3 tips voor meer rust

Je baby valt onrustig in slaap: wat is er dan aan de hand? Als je kleintje erg onrustig is tijdens de slaap en/of tijdens het in slaap vallen kunnen er meerdere dingen spelen. In dit artikel geven we je meer informatie voor wanneer je baby onrustig is tijdens de slaap. Erg onrustig: 3 tips om je baby rustiger te laten slapen Als je baby erg onrustig is in de slaap adviseren wij het volgende: Zorg voor regelmaat Voorkom afleidende prikkels vlak voor het slapen gaan Slapen bij de eerste vermoeidheid 1. Zorg voor regelmaat Zorg voor voldoende rust en regelmaat. Denk aan een vaste tijd en/of een vaste volgorde waarin je de dingen doet. Onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines 0 t/m 4 jaar geeft richtlijnen voor dutjes en voedingsmomenten. Ook vind je hierin de gemiddelde wakkertijd per maand en de hoeveelheid slaap dat een baby per maand nodig heeft.  Door steeds hetzelfde ritme aan te houden kan je baby daar goed aan wennen. Je zal merken dat dit het onrustig slapen vermindert of zelfs helemaal voorkomt. Waardoor je ook zelf weer rustiger zal slapen of er minder mee bezig bent. 2. Voorkom afleidende prikkels Baby’s kunnen veel last hebben van

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden