9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaapcyclus baby - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli.

Wat is een slaapcyclus?

Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap. 

slaapcyclus volwassene - slaaptipsvoorbabys

We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van.

Hoe werkt de slaapcyclus van een baby?

Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte verloop van de slaapcyclus bij baby’s, maar iedereen is het erover eens dat de slaapcycli van baby’s en volwassenen sterk van elkaar verschillen. Waar een slaapcyclus bij volwassenen ongeveer 90 minuten duurt, is deze cyclus bij baby’s een stuk korter. Pasgeboren baby’s hebben een slaapcyclus van zo’n 45 minuten.

Ook lijkt de slaapcyclus van een baby uit twee gelijke fasen te bestaan: de REM-slaap en een diepe slaap. Waar volwassenen eerst in een diepe slaap belanden en eindigen met een REM-slaap, is dit bij pasgeboren baby’s juist andersom. Je baby begint met een lichte REM-slaap en valt daarna pas in een diepere slaap. Het kan wel 20 minuten duren voordat je baby in de diepere slaap valt. 

Baby snel wakker na wegleggen

Wordt je baby snel wakker na het wegleggen? Dit komt omdat je baby zo licht slaapt in het eerste gedeelte van de slaapcyclus. Als je wilt voorkomen dat je pasgeboren baby steeds wakker wordt, is het een advies om langer te wiegen voordat je je baby terug in bed legt. De kans is dan groter dat je baby in de diepe slaap is beland en je hem dus rustig kunt wegleggen.

Baby wakker na 1 slaapcyclus

Volwassenen zijn in staat om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen. Meestal gebeurt dit automatisch en zijn we er ons niet van bewust dat we af en toe wakker worden ‘s nachts. Voor baby’s werkt dit anders, zij kunnen deze slaapcycli nog niet goed aan elkaar koppelen. Hierdoor zijn veel baby’s al snel weer wakker na 1 slaapcyclus. Deze korte slaapjes noemen we hazenslaapjes. Het is heel normaal als je baby eerst alleen maar hazenslaapjes doet, hij of zij moet namelijk nog leren om slaapcycli aan elkaar te koppelen. 

Wanneer wordt de slaapcyclus van een baby langer?

Rond de 4 maanden is de biologische klok van je baby ontwikkeld en wordt de slaapcyclus wat langer. Een slaapcyclus duurt dan zo’n 45 tot 50 minuten. Ook ontwikkelen zich meerdere slaapfasen binnen een cyclus. Deze fasen zijn vergelijkbaar als de slaapfasen van een volwassene:

Rond deze leeftijd merk je waarschijnlijk ook dat het je baby steeds beter lukt om slaapcycli aan elkaar te koppelen en wat langer te slapen. Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en het is heel goed mogelijk dat dit al eerder of juist later lukt. 

Gemiddeld lijkt de slaapcyclus rond de leeftijd van 1 jaar steeds meer op die van een volwassene, maar de slaapcyclus duurt dan nog wel korter: ongeveer 60 minuten. Diverse onderzoeken geven aan dat de slaapcyclus er pas na 5 jaar helemaal uitziet zoals bij een volwassene.

Baby slaapt ‘s nachts wel langer, maar overdag niet

Slaapt je baby ‘s nachts wel door, maar doet hij overdag alleen hazenslaapjes? Dit heeft te maken met het feit dat ze ‘s nachts zo moe zijn dat ze in een lange diepe slaap belanden. Het kan daarnaast ook zijn dat je je baby overdag te vaak weglegt. Hij is dan nog niet moe genoeg en heeft voldoende aan een kort hazenslaapje.

Slaapcyclus baby verlengen: 4 tips

Zoals we eerder al benoemden, moet een baby nog leren om slaapcycli aan elkaar te koppelen. Dit heeft deels te maken met de ontwikkeling, maar er spelen ook andere factoren mee. Denk aan de slaapomgeving, slaaproutine en/of het hebben van bepaalde slaapassociaties. 

  • Slaapomgeving

Een slaapomgeving kan invloed hebben op hoe goed je baby slaapt. Een belangrijke tip is: zorg voor een donkere kamer. Een donkere kamer kan een baby helpen om langer achter elkaar te slapen. Donker stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Ons advies is om je baby zowel overdag als ‘s nachts weg te leggen in een donkere kamer. 

  • Slaapassociaties

Bij een slaapassociatie heeft je baby een associatie rondom het slapen of in slaap vallen. Denk bijvoorbeeld aan een speen, in slaap wiegen of een voeding. Sommige slaapassociaties kunnen op de lange termijn voor (slaap)problemen zorgen. Als je baby bijvoorbeeld gewend is om in slaap te vallen tijdens een voeding, dan vindt hij dit waarschijnlijk lastig af te leren. Je baby heeft geleerd dat een voeding nodig is om in slaap te vallen. Rond de leeftijd van 4 maanden is een mooie leeftijd om deze slaapassociaties af te leren. Zo leert hij om zelf in slaap te vallen en heeft hij de slaapassociatie niet meer nodig als hij wakker wordt. Dit zal ervoor zorgen dat je baby rustig blijft als hij even wakker wordt en makkelijker zelf weer in slaap valt.

  • Zelf weer in slaap laten vallen

Deze tip sluit aan bij het advies over een slaapassociatie: geef je baby de kans om zelf weer in slaap te vallen. Veel ouders zijn geneigd om hun baby uit bed te halen zodra hij of zij wakker is. Ons advies is om dit niet te doen. Wordt je baby wakker na een hazenslaapje, terwijl hij nog langer mag slapen? Laat je baby dan in bed liggen, zeker als hij niet huilt. Sommige baby’s hebben wel 30 minuten nodig om weer opnieuw in slaap te vallen. Als je baby wel huilt raden wij aan om je baby te kalmeren en hem vervolgens nog even te laten slapen.

  • Hazenslaapjes houden hazenslaapjes in stand

Is je baby ouder dan 4 maanden en doet hij nog meer dan drie dutjes op een dag? Op deze manier houd je hazenslaapjes onbewust in stand. Het lichaam van je baby leert op deze manier niet het belang van lang slapen, omdat hij elke keer weer opnieuw wordt weggelegd. De noodzaak om langer te slapen is er dus niet. 

Vind je het lastig om dit beperkt aantal dutjes in te delen op een dag? Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines. In deze gids vind je voorbeeldroutines waarin we rekening houden met het aantal dutjes en ook met de gemiddelde wakkertijd en de biologische klok van je baby.

Categorieën
Dutjes, Ontwikkelingen, Slaaptips,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 
Slaapritme baby van 12 maanden

Slaapritme baby van 12 maanden

Is je baby 12 maanden? De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Officieel gezien is een kind vanaf dit moment geen baby meer, maar een dreumes. In het afgelopen jaar is je baby ontzettend gegroeid en ook qua slaapritme is er veel veranderd. Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 12 maanden en wat kan je doen als je kind op deze leeftijd niet wil slapen? Hoeveel slaap heeft baby 12 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 maanden overdag nodig en hoeveel slaapt hij ‘s nachts? Het slaapritme van een baby van 12 maanden ziet er voor het grootste deel hetzelfde uit als de maanden ervoor. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, geen baby is hetzelfde. Heeft jouw kindje meer of minder slaap nodig dan deze gemiddelden? Dit is allemaal heel normaal, kijk vooral naar wat werkt voor jullie. Baby 12 maanden wil niet slapen: wat

Leeftijd, Slaaptips, 
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden