Sommige baby’s doen alleen korte slaapjes die niet langer dan drie kwartier duren. Dit komt door de duur van de slaapcyclus van een baby, die is maximaal 45 minuten. Slaapt je baby vee korter dan 45 minuten? Dan kan het zijn dat hij niet in een diepe slaap komt. Waarom komt je baby niet in een diepe slaap en wat kan je hieraan doen?
De slaapcyclus van jonge baby’s duurt tussen de 20 en 45 minuten, terwijl deze cyclus bij volwassenen ongeveer 90 tot 100 minuten duurt. Een baby wordt na iedere slaapcyclus wakker, want hij moet nog leren om deze slaapcycli aan elkaar te koppelen. Deze hazenslaapjes zijn normaal en niets om je zorgen over te maken.
Slaapt je baby meestal veel korter dan 45 minuten? Waar volwassenen aan het einde van de slaapcyclus de REM slaap bereiken, starten baby’s juist met deze lichte slaap. Omdat je baby start met deze lichte slaap, is hij of zij snel wakker aan het begin van de slaapcyclus.
Als je baby in slaapt valt, komt hij of zij dus altijd eerst in een lichte slaap terecht. Hoe lang duurt het voordat je baby in diepe slaap is? Het kan tot wel 20 minuten duren voordat je baby in een diepe slaap belandt. Als je baby dus maar korte slaapjes doet van 20-30 minuten, bereikt hij de de diepe slaap niet of weinig.
Hoe voorkom je dat je baby wakker wordt voordat hij of zij in een diepe slaap komt? De volgende 3 tips helpen je baby om in een diepe slaap te belanden.
Naast deze tips spelen ook zelfstandig in slaap vallen en de routine een grote rol. Als je baby oververmoeid is of niet moe genoeg kan hij ook moeite hebben om in een (diepe) slaap te komen. Ons advies is om te kijken naar een goede routine voor overdag. Bekijk onze slaapgids met voorbeeldroutines voor adviezen en tips. Daarnaast is het goed om te werken aan het zelfstandig in slaap vallen van je baby. Meer informatie hierover vind je in de volgende artikelen: