Voor ouders kan het lastig zijn om een baby zelfstandig te laten slapen. Veel baby’s vinden het namelijk moeilijk om zelf in slaap te vallen en gaan huilen. Wat kan je doen om hierbij te helpen? En waarom is het zelfstandig laten slapen van een baby een must als je wilt dat je baby gaat doorslapen?
Wanneer een baby zelfstandig in slaap kan vallen, kan hij of zij dit ook als hij in de nacht even kort wakker wordt. Een baby die altijd hulp heeft bij het in slaap vallen, heeft deze hulp ook nodig in de nacht en dit kan het doorslapen belemmeren. Zelfstandig in slaap kunnen vallen is dus een belangrijke factor bij je baby laten doorslapen. Bovendien speelt het gebrek aan zelfstandig in slaap vallen ook vaak een rol bij baby’s die alleen maar korte hazenslaapjes slapen overdag.
Ons advies is om eerst rekening te houden met de (gemiddelde) wakkertijd van je baby. Dit advies geldt voor alle ouders wiens baby lastig zelfstandig in slaap valt. Hoewel iedere baby een eigen wakkertijd heeft, zijn er wel richtlijnen voor gemiddelde wakkertijden. Deze vind je in onze slaapgids met voorbeeldroutines.
Rekening houden met de gemiddelde wakkertijd van je baby kan een grote impact hebben op het in slaap vallen. Dit betekent dat je je baby niet te laat of te vroeg in bed legt. Leg je een baby op het juiste moment in bed? Dan kan het zomaar zijn dat hij of zij makkelijker in slaap valt.
Hoe zorg je dat een baby zelf leert slapen? Hier zijn verschillende manieren voor. Er is een onderscheid te maken tussen pasgeboren en jonge baby’s en baby’s die al wat ouder zijn.
Bij jonge baby’s kan een tip zijn om met de kinderwagen te gaan lopen, veel baby’s vallen dan zelfstandig in slaap door het bewegen van de wagen. Natuurlijk is het niet helemaal zelfstandig maar zo leer je een baby om zonder jouw hulp in slaap te vallen. Daarnaast is het 4’S ritueel een bekende en geliefde methode om je pasgeboren baby zelfstandig te leren slapen, op een vriendelijke manier. We hebben hier ook een video over gemaakt.
Veel ouders zijn bang om hun pasgeboren baby in slaap te wiegen. Dit is enerzijds begrijpelijk, want als je je baby continue in slaap wiegt dan kan het zijn dat er een slaapassociatie ontstaat en dat je baby niet zelfstandig kan slapen. Toch proberen wij ook hier de juiste nuance aan te brengen: Een pasgeboren baby in slaap wiegen kan echt geen kwaad. Probeer naarmate je baby ouder wordt je baby steeds wat eerder in bed te leggen, net voordat hij of zij in slaap valt.
Wil je weten hoe je jouw oudere baby zelf in slaap kan laten vallen? Ook dit kan op verschillende manieren. Zo is de Pick up, Put down methode een bekende manier, maar ook de Chair methode is geliefd omdat het wordt gezien als een liefdevolle methode.. Vergis je niet, bij deze methode komen soms ook wel wat tranen kijken.
Een goed slaapritueel is een andere belangrijke tip. Zorg dat je voor elk dutje dezelfde handelingen doet in dezelfde volgorde. Je baby herkent dan op den duur dat het tijd is om te gaan slapen. Deze voorspelbaarheid geeft veel baby’s rust en dit kan ervoor zorgen dat je baby gemakkelijker gaat slapen.
In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je routines voor iedere leeftijd van je baby of kind, inclusief gemiddelde wakker- en slaaptijden. Een telefonisch consult bij een van onze gecertificeerde kinderslaapcoaches is een tip als je liever op maat advies wilt om je baby of kind te leren om zelfstandig te slapen. Het niet zelfstandig in slaap vallen van een baby of kind is meestal de reden waarom ouders een telefonisch consult boeken. Lees eens de ervaringen van deze ouders.