De Chair methode is een manier van slaaptrainen. Hoe werkt deze Chair methode precies? In dit artikel vertellen we eerst wat de Chair methode is en vervolgens doorlopen we de verschillende stappen die bij deze slaaptraining horen. Ook lees je voor wie deze methode wel of minder geschikt is.
Wat is de Chair methode?
Bij de Chair methode zit je naast je kind terwijl hij of zij in slaap valt. Om de paar dagen verplaats je iets meer uit het zicht, totdat je volledig uit het zicht verdwijnt. Deze methode heeft 2 belangrijke voordelen:
- Je kind leert zelfstandig in slaap te vallen.
- Je kind leert dat je altijd dichtbij bent, ook als je niet direct in het zicht bent.
Andere benamingen voor de Chair methode zijn de shuffle methode of de gentle methode. Soms wordt beweerd dat de methode gentle is, omdat je kind hierbij niet huilt. Hoewel dit een zachte manier van slaaptrainen is, klopt het niet dat kinderen helemaal niet huilen. Slaaptrainen is het af- en aanleren van bepaalde slaapgewoontes en verandering is altijd moeilijk. De kans dat slaaptrainen met weerstand en huilen gepaard gaat, is daarom heel groot en ook heel normaal.
Hoe werkt de Chair methode?
Als je met de Chair methode aan de slag gaat, doorloop je een aantal verschillende stappen. Gemiddeld duurt deze manier van slaaptrainen 14 dagen, maar de exacte tijd is afhankelijk van jouw situatie. Het is ook heel normaal als het net wat korter of langer duurt.
Dag 1-3
- Leg je kind wakker in bed en ga direct naast het bed zitten. Je kunt op een stoel gaan zitten of op de grond.
- Probeer je kind niet op te pakken of continu aan te raken. Je kunt je kind af en toe aanraken, maar probeer een nieuwe slaapassociatie voorkomen.
- Beperk de interactie met je kind, ook al voelt dit onnatuurlijk. De interactie stimuleert je kind, terwijl je juist wilt dat hij of zij gaat slapen. Probeer niet tegen je kind te praten. Als je dit wel wilt doen, probeer het dan te beperken. Je kunt bijvoorbeeld af en toe sh-en. De interactie beperk je ook door je kind niet te veel aan te kijken. Dit kan namelijk ook stimulerend werken.
- Gaat je kind zitten of staan? Je mag hem of haar weer neerleggen, maar doe dit niet te vaak en beperk ook hierbij de interactie. Zo voorkom je dat het een leuk spelletje wordt.
Dag 4-6
- Op dag 4 verplaats je de stoel een stuk richting de deur.
- Vanaf nu raak je je kind niet meer aan.
- Je kunt nog wel af en toe praten of sh-en, maar blijf op je plek zitten.
Dag 7-9
- Op dag 7 verplaats je de stoel vlakbij de deur, maar zorg dat je nog wel in het zicht bent.
- Af en toe praten en sh-en is oke, maar probeer dit minder vaak te doen dan de afgelopen dagen.
Dag 10-12
- Op dag 10 verplaats je de stoel buiten de deur, maar zorg dat je nog wel (deels) in het zicht bent.
- Probeer opnieuw het praten en sh-en te verminderen
Dag 13+
- Dag 13 is een mijlpaal, want je verplaatst je stoel buiten de kamer en uit het zicht.
- Probeer amper nog iets te zeggen of te sh-en.
- Als je naar je kind toe gaat, probeer dan in de deuropening te blijven staan en je kind niet te veel te stimuleren.
5 tips bij de Chair methode
- Deze methode is geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden tot kinderen van 4 jaar.
- De Chair methode vraagt om geduld. Als je kind slaapt, verlaat je de kamer. Maar wordt je kind hier wakker van en gaat hij huilen? Dan ga je terug naar de plek waar je zat. Dit blijf je doen elke keer dat je kind wakker wordt.
- Ziekte en vakantie kunnen ervoor zorgen dat je de methode tijdelijk opnieuw moet toepassen. Als je dit doet, is ons advies om de stoel al dichterbij de deur te zetten of de stappen sneller te doorlopen.
- Durf de stoel te verplaatsen. Veel ouders blijven weken bij de ledikant zitten, omdat het verplaatsen van de stoel met weerstand en huilen gepaard gaat. De methode duurt dan niet alleen lang, maar het slaaptrainen verliest ook zijn effect.
- Start ‘s avonds en ‘s nachts met deze methode. Als dit goed gaat, kan je het ook overdag gebruiken. Je wilt voorkomen dat je kind oververmoeid raakt.
Voor wie is de Chair methode geschikt?
- Kinderen die gewend zijn om in slaap te vallen in het bijzijn van hun ouders.
- Kinderen die gewend zijn om gekalmeerd te worden.
- Kinderen die angstig zijn, bijvoorbeeld voor monsters of het donker.
- Kinderen die gewend zijn aan co-sleeping.
- Ouders die consequent en geduldig kunnen zijn, je moet namelijk voor minimaal twee weken veel wachten in de kamer van je kind tot hij of zij in slaap valt).
Voor wie is de Chair methode minder geschikt?
- Kinderen die snel overgestimuleerd zijn door de aanwezigheid van hun ouders, bijvoorbeeld omdat het kind wil spelen of juist harder om aandacht gaat schreeuwen.
- Ouders die ongeduldiger zijn of het lastig vinden om hun kind overstuur te zien terwijl ze weinig mogen doen.
Tip: bekijk ook onze uitlegvideo over de Chair methode.
Advies door erkende slaapcoaches
Er zijn veel verschillende soorten slaaptraining en de Chair methode is een van deze manieren. Het is belangrijk om te noemen dat er geen goede of foute manier van slaaptrainen is. Ieder kind en iedere ouder is anders en het is vooral belangrijk dat de methode werkt voor jullie. Volg je gevoel en kies een methode die je vol kunt houden
Voor iedere situatie is een passende methode beschikbaar. Twijfel je of de Chair methode bij jullie past of heb je een andere vraag over slaaptrainen? In een telefonisch consult met een erkende slaapcoach kun je al je vragen bespreken. Deze slaapcoach kan je vertellen hoe je het slaapgedrag van je kind kunt verbeteren en geeft slaapadvies op maat voor jullie situatie.