Het kan een hele opgave zijn om een peuter naar bed te krijgen. Peuters ontwikkelen een eigen mening en ontdekken dat ze zelf kunnen kiezen. Daarnaast vinden ze het vaak veel te gezellig om te gaan slapen. Wat kan je doen als je peuter niet wil slapen? In dit artikel lees je er meer over.
Hoe kan het dat je peuter ineens niet meer wil slapen en dat de bedtijd steeds een strijd is? Dit kan verschillende oorzaken hebben en het kan lastig zijn om de exacte reden aan te wijzen.
Een veelvoorkomende reden is dat peuters een eigen wil ontwikkelen en hun mening altijd en overal steeds duidelijker laten horen. Alles moet gaan zoals je peuter het heeft bedacht en het woordje ‘nee’ speelt ineens een belangrijke rol in zijn of haar woordenschat.
Deze eigen wil is ook duidelijk zichtbaar als het tijd is om te gaan slapen. Bij peuters komt het uitstelgedrag duidelijk naar voren en de bedtijd is het perfecte moment om de grenzen op te zoeken. Veel ouders merken dat hun peuter er alles aan doet om de bedtijd op te rekken en steeds nieuwe dingen blijft verzinnen om uit bed te gaan.
Naast de ontwikkeling van deze eigen wil speelt ook (over)vermoeidheid een belangrijke rol bij het niet willen slapen. Oververmoeidheid maakt de bedtijd een stuk lastiger en kan ook tot nieuwe slaapproblemen leiden, zoals vroeg wakker worden of vaak wakker worden ‘s nachts.
Wat kan je eraan doen als je peuter niet wil slapen of steeds uit bed komt? Er is geen eenduidige oplossing waardoor peuters beter gaan slapen, maar we kunnen wel een paar adviezen geven die een positieve impact op de slaap van je peuter kunnen hebben.
Als je peuter niet wil slapen, is ons eerste advies om te kijken naar de middagdut. Je wilt voorkomen dat je te vroeg stopt met de middagdut, waardoor je peuter oververmoeid raakt. Maar aan de andere kant wil je je peuter ook niet te vaak in bed leggen. Dan is hij rond bedtijd nog niet moe genoeg, wat ervoor zorgt dat hij nog helemaal niet naar bed wil.
De meeste peuters zijn rond de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar klaar om de middagdut te laten vallen, maar dit verschilt per peuter. Ieder kind is anders en het is dus belangrijk om te kijken wat werkt voor jouw peuter. Maar het laten vallen van de middagdut is een mooie mijlpaal. Hoe verleidelijk het dan misschien ook is om hele dagen bezig te zijn of op pad te gaan, wil je in deze periode juist alert zijn op oververmoeidheid. Een paar tips om oververmoeidheid te voorkomen:
Wil je peuter niet slapen en klimt hij steeds uit bed? Veel ouders stappen al vroeg over naar een peuterbed, omdat ze denken dat hun peuter hier beter door gaat slapen. Het is belangrijk om te beseffen dat een ander bed niet ineens alle slaapproblemen oplost. Het kan juist averechts werken als je jouw peuter op een te jonge leeftijd in een ander bed legt.
De meeste kinderen zijn voor de leeftijd van 2,5 jaar namelijk nog niet klaar voor een peuterbed, omdat ze nog niet begrijpen dat ze in bed moeten blijven. Het gevolg is dat ze de bedtijd als een spelletje zien en steeds uit bed komen.
Slaapt je peuter nog in een ledikant, maar klimt hij hier steeds uit? Lees dan dit artikel voor een paar handige tips: peuter klimt uit ledikant.
Veel peuters vinden het vaak veel te gezellig om naar bed te gaan en zoeken hierdoor naar allemaal manieren om de bedtijd uit te stellen. Een routine kan enorm helpen. Je hoeft deze routine niet zelf te bedenken, want in onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgebreide routines die je kunt volgen.
Een slaapritueel is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Dit slaapritueel zorgt ervoor dat je peuter begrijpt dat het tijd is om naar bed te gaan en de rustige activiteiten zorgen ervoor dat je kind ook al tot rust komt. Hoe lastig het soms ook is, probeer deze routine vol te houden, juist als je peuter niet wil slapen. Door consequent te blijven, geef je je peuter een duidelijk signaal. De grenzen opzoeken is voor veel peuters namelijk een spelletje, maar daar is weinig aan als jij er niet aan meedoet.
Vind je het erg lastig dat je peuter niet wil slapen en heb je behoefte aan advies van een expert? Of wil je aan de slag met slaaptraining en ben je benieuwd wat de beste manier is voor jullie? Je kunt dan een telefonisch consult boeken bij een van onze erkende kinderslaapcoaches. Tijdens dit consult bespreken we jullie persoonlijke situatie en ontvang je passend advies.