9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Het kan een hele opgave zijn om een peuter naar bed te krijgen. Peuters ontwikkelen een eigen mening en ontdekken dat ze zelf kunnen kiezen. Daarnaast vinden ze het vaak veel te gezellig om te gaan slapen. Wat kan je doen als je peuter niet wil slapen? In dit artikel lees je er meer over.

Waarom komt mijn peuter moeilijk in slaap?

Hoe kan het dat je peuter ineens niet meer wil slapen en dat de bedtijd steeds een strijd is? Dit kan verschillende oorzaken hebben en het kan lastig zijn om de exacte reden aan te wijzen. 

Eigen mening & uitstelgedrag

Een veelvoorkomende reden is dat peuters een eigen wil ontwikkelen en hun mening altijd en overal steeds duidelijker laten horen. Alles moet gaan zoals je peuter het heeft bedacht en het woordje ‘nee’ speelt ineens een belangrijke rol in zijn of haar woordenschat. 

Deze eigen wil is ook duidelijk zichtbaar als het tijd is om te gaan slapen. Bij peuters komt het uitstelgedrag duidelijk naar voren en de bedtijd is het perfecte moment om de grenzen op te zoeken. Veel ouders merken dat hun peuter er alles aan doet om de bedtijd op te rekken en steeds nieuwe dingen blijft verzinnen om uit bed te gaan.

Oververmoeidheid

Naast de ontwikkeling van deze eigen wil speelt ook (over)vermoeidheid een belangrijke rol bij het niet willen slapen. Oververmoeidheid maakt de bedtijd een stuk lastiger en kan ook tot nieuwe slaapproblemen leiden, zoals vroeg wakker worden of vaak wakker worden ‘s nachts.

Wat doen als peuter niet wil slapen?

Wat kan je eraan doen als je peuter niet wil slapen of steeds uit bed komt? Er is geen eenduidige oplossing waardoor peuters beter gaan slapen, maar we kunnen wel een paar adviezen geven die een positieve impact op de slaap van je peuter kunnen hebben.

Voorkom een oververmoeide peuter 

Als je peuter niet wil slapen, is ons eerste advies om te kijken naar de middagdut. Je wilt voorkomen dat je te vroeg stopt met de middagdut, waardoor je peuter oververmoeid raakt. Maar aan de andere kant wil je je peuter ook niet te vaak in bed leggen. Dan is hij rond bedtijd nog niet moe genoeg, wat ervoor zorgt dat hij nog helemaal niet naar bed wil. 

De meeste peuters zijn rond de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar klaar om de middagdut te laten vallen, maar dit verschilt per peuter. Ieder kind is anders en het is dus belangrijk om te kijken wat werkt voor jouw peuter. Maar het laten vallen van de middagdut is een mooie mijlpaal. Hoe verleidelijk het dan misschien ook is om hele dagen bezig te zijn of op pad te gaan, wil je in deze periode juist alert zijn op oververmoeidheid. Een paar tips om oververmoeidheid te voorkomen:

  • Zorg voor een rustmoment overdag, bijvoorbeeld rond de tijd dat er normaal gesproken een dutje zou zijn. Probeer dit rustmoment elke dag rond hetzelfde tijdstip te doen, zodat het een duidelijk moment is voor je peuter. 
  • Een rustmoment kan vanalles zijn: een boekje lezen, samen puzzelen, tekenen of wat spelen. Kijk wat werkt voor jou en je kind.
  • Is je peuter aan het einde van de dag erg moe? Leg hem of haar dan wat eerder in bed. Een oververmoeide peuter is alleen maar lastiger om naar bed te brengen. Goed om te weten: eerder en niet oververmoeid naar bed zorgt vaak voor rustigere én langere nachten. Vroeg naar bed betekent dus zeker niet per definitie ook vroeg wakker.

Stap niet te vroeg over naar een peuterbed

Wil je peuter niet slapen en klimt hij steeds uit bed? Veel ouders stappen al vroeg over naar een peuterbed, omdat ze denken dat hun peuter hier beter door gaat slapen. Het is belangrijk om te beseffen dat een ander bed niet ineens alle slaapproblemen oplost. Het kan juist averechts werken als je jouw peuter op een te jonge leeftijd in een ander bed legt. 

De meeste kinderen zijn voor de leeftijd van 2,5 jaar namelijk nog niet klaar voor een peuterbed, omdat ze nog niet begrijpen dat ze in bed moeten blijven. Het gevolg is dat ze de bedtijd als een spelletje zien en steeds uit bed komen. 

Slaapt je peuter nog in een ledikant, maar klimt hij hier steeds uit? Lees dan dit artikel voor een paar handige tips: peuter klimt uit ledikant.

Zorg voor een duidelijke routine

Veel peuters vinden het vaak veel te gezellig om naar bed te gaan en zoeken hierdoor naar allemaal manieren om de bedtijd uit te stellen. Een routine kan enorm helpen. Je hoeft deze routine niet zelf te bedenken, want in onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgebreide routines die je kunt volgen.

Een slaapritueel is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Dit slaapritueel zorgt ervoor dat je peuter begrijpt dat het tijd is om naar bed te gaan en de rustige activiteiten zorgen ervoor dat je kind ook al tot rust komt. Hoe lastig het soms ook is, probeer deze routine vol te houden, juist als je peuter niet wil slapen. Door consequent te blijven, geef je je peuter een duidelijk signaal. De grenzen opzoeken is voor veel peuters namelijk een spelletje, maar daar is weinig aan als jij er niet aan meedoet. 

Expert inschakelen als peuter niet wil slapen

Vind je het erg lastig dat je peuter niet wil slapen en heb je behoefte aan advies van een expert? Of wil je aan de slag met slaaptraining en ben je benieuwd wat de beste manier is voor jullie? Je kunt dan een telefonisch consult boeken bij een van onze erkende kinderslaapcoaches. Tijdens dit consult bespreken we jullie persoonlijke situatie en ontvang je passend advies. 

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Biologische klok van je baby

Biologische klok van je baby

Baby’s en kinderen hebben veel baat bij ritme, regelmaat en structuur. Een duidelijke routine geeft een veilig en voorspelbaar gevoel en kan een positieve invloed hebben op het slaap- en eetgedrag van kinderen. Wanneer je je baby een routine wilt aanleren, is het belangrijk om rekening te houden met de biologische klok van je kind. Wat is de biologische klok precies en waarom is het belangrijk om hierop te letten bij een routine? Wat is de biologische klok? De biologische klok is onze interne klok, die wordt aangestuurd vanuit een speciaal gebied in onze hersenen. Deze interne klok werkt volgens een 24-uurs ritme, wat ook wel het slaap- en waakritme of het circidiaanse ritme wordt genoemd. Deze klok regelt niet alleen wanneer het tijd is om te slapen en ontwaken, maar bepaalt ook wanneer het tijd is om te gaan eten. Eigenlijk regelt de biologische klok al het verkeer in ons lichaam. Licht en donker zijn spelen een belangrijke rol en het volgen van een dag- en nachtritme beïnvloedt de werking van de biologische klok. De hormonen melatonine en cortisol zijn hier vooral belangrijk. Naast licht en donker zijn ook eten en drinken en sociale interactie belangrijke factoren voor de

Ontwikkelingen, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Hoeveel moet je kleine slapen? Baby van 10 weken

Hoeveel moet je baby van 10 weken slapen? En hoe maak je het overdag makkelijker om goed te slapen? Als je twijfelt hoeveel kleine je slaap nodig heeft en hoe je daarvoor zorgt helpen we je er graag mee. We leggen je uit hoe je het overdag makkelijker maakt om lekker te slapen en waarmee je bijvoorbeeld zorgt voor een sterke routine. Het zijn rust en regelmaat die je baby van 10 weken enorm helpen om beter te slapen. Zorg op die manier voor zo’n 5 uur slaap tussen 6:30 uur en 18:30 uur. Je kunt dit verdelen over 3 tot 4 dutjes. Op die manier voorkom je bovendien dat je kleine te veel hazenslaapjes zal doen. Het resultaat is een betere routine, waardoor je zal merken dat je kleine ook ’s avonds en ’s nachts beter door zal slapen. Overdag: zo’n 5 uur slaap Benieuwd hoeveel slaap jouw baby van 10 weken nodig heeft? Het gaat om zo’n 5 uur, in de periode van 6:30 uur tot 18:30 uur. Uiteraard kan dit van baby tot baby verschillen, dus als je kleine wat meer of juist wat minder slaapt is dat niet meteen iets om je zorgen over te maken.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 8 maanden

Slaapregressie 8 maanden

De slaapregressie bij een baby van 8 maanden kan er ineens toe leiden dat slapen minder goed gaat. Zowel overdag als ’s nachts. Dus sliep je kleintje eigenlijk altijd zonder problemen en is hij of zij nu rond de 8 maanden? Wellicht is je baby in een slaapregressie beland.  In dit artikel leggen we je graag uit hoe het komt. En wat je eraan kunt doen om zo snel mogelijk door de slaapregressie van 8 maanden heen te komen. Grove motoriek: kruipen en optrekken Je baby maakt continue allerlei ontwikkelingen door, ook rond de 8 maanden. Het gaat dan meestal om de grove motoriek. Dat betekent dat je baby begint te zitten, kruipen en zich bijvoorbeeld zal proberen op te trekken in bed. Deze ontwikkelingen zijn allemaal zichtbaar maar er zijn ook veel ontwikkelingen in deze fase die zich vooral in het hoofd afspelen.  Om de fysieke motoriek goed onder de knie te krijgen is er van alles gaande. Dat heeft invloed op het slapen, waardoor je bij een baby van 8 maanden een slaapregressie kunt merken. Het is dan ineens veel moeilijker om lekker lang te slapen. Of om in slaap te vallen, waardoor het kan zijn dat je

Slaapregressies, Slaaptips, 
Veilig slapen voor je baby: richtlijnen & tips

Veilig slapen voor je baby: richtlijnen & tips

Baby’s slapen het grootste deel van de dag, in de eerste maanden soms wel 16 tot 17 uur per dag. Je wilt natuurlijk dat je kind goed slaapt, maar nog belangrijker is dat je baby veilig slaapt. Maar hoe zorg je voor een veilige slaapomgeving? In dit artikel vind je de basisrichtlijnen om je baby veilig te laten slapen en we geven ook andere tips die bijdragen aan een veilige nachtrust. Meer een luisteraar? Beluister onze podcast in samenwerking met veiligheidNL waarin we de richtlijnen met nuances bespreken. Waarom is veilig slapen belangrijk? Een veilige slaapomgeving helpt de kans op wiegendood te verkleinen. Wiegendood is een verzamelterm voor kindersterfte in de wieg en deze term wordt gegeven aan alle gevallen waarbij de oorzaak van het plotselinge overlijden niet bekend is. Hoewel het aantal gevallen van wiegendood in Nederland de afgelopen decennia flink is afgenomen, overlijden er jaarlijks nog steeds kinderen in de wieg.  Uit recente onderzoeken is gebleken dat er een verhoogd risico op wiegendood is als een drietal factoren tegelijk aanwezig zijn:  Kwetsbare baby Kritische periode (baby’s tussen de 0 en 6 maanden) Omgevingsfactoren Het is goed om te beseffen dat we eigenlijk alleen invloed hebben op de omgevingsfactoren.

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden