9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Het kan een hele opgave zijn om een peuter naar bed te krijgen. Peuters ontwikkelen een eigen mening en ontdekken dat ze zelf kunnen kiezen. Daarnaast vinden ze het vaak veel te gezellig om te gaan slapen. Wat kan je doen als je peuter niet wil slapen? In dit artikel lees je er meer over.

Waarom komt mijn peuter moeilijk in slaap?

Hoe kan het dat je peuter ineens niet meer wil slapen en dat de bedtijd steeds een strijd is? Dit kan verschillende oorzaken hebben en het kan lastig zijn om de exacte reden aan te wijzen. 

Eigen mening & uitstelgedrag

Een veelvoorkomende reden is dat peuters een eigen wil ontwikkelen en hun mening altijd en overal steeds duidelijker laten horen. Alles moet gaan zoals je peuter het heeft bedacht en het woordje ‘nee’ speelt ineens een belangrijke rol in zijn of haar woordenschat. 

Deze eigen wil is ook duidelijk zichtbaar als het tijd is om te gaan slapen. Bij peuters komt het uitstelgedrag duidelijk naar voren en de bedtijd is het perfecte moment om de grenzen op te zoeken. Veel ouders merken dat hun peuter er alles aan doet om de bedtijd op te rekken en steeds nieuwe dingen blijft verzinnen om uit bed te gaan.

Oververmoeidheid

Naast de ontwikkeling van deze eigen wil speelt ook (over)vermoeidheid een belangrijke rol bij het niet willen slapen. Oververmoeidheid maakt de bedtijd een stuk lastiger en kan ook tot nieuwe slaapproblemen leiden, zoals vroeg wakker worden of vaak wakker worden ‘s nachts.

Wat doen als peuter niet wil slapen?

Wat kan je eraan doen als je peuter niet wil slapen of steeds uit bed komt? Er is geen eenduidige oplossing waardoor peuters beter gaan slapen, maar we kunnen wel een paar adviezen geven die een positieve impact op de slaap van je peuter kunnen hebben.

Voorkom een oververmoeide peuter 

Als je peuter niet wil slapen, is ons eerste advies om te kijken naar de middagdut. Je wilt voorkomen dat je te vroeg stopt met de middagdut, waardoor je peuter oververmoeid raakt. Maar aan de andere kant wil je je peuter ook niet te vaak in bed leggen. Dan is hij rond bedtijd nog niet moe genoeg, wat ervoor zorgt dat hij nog helemaal niet naar bed wil. 

De meeste peuters zijn rond de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar klaar om de middagdut te laten vallen, maar dit verschilt per peuter. Ieder kind is anders en het is dus belangrijk om te kijken wat werkt voor jouw peuter. Maar het laten vallen van de middagdut is een mooie mijlpaal. Hoe verleidelijk het dan misschien ook is om hele dagen bezig te zijn of op pad te gaan, wil je in deze periode juist alert zijn op oververmoeidheid. Een paar tips om oververmoeidheid te voorkomen:

  • Zorg voor een rustmoment overdag, bijvoorbeeld rond de tijd dat er normaal gesproken een dutje zou zijn. Probeer dit rustmoment elke dag rond hetzelfde tijdstip te doen, zodat het een duidelijk moment is voor je peuter. 
  • Een rustmoment kan vanalles zijn: een boekje lezen, samen puzzelen, tekenen of wat spelen. Kijk wat werkt voor jou en je kind.
  • Is je peuter aan het einde van de dag erg moe? Leg hem of haar dan wat eerder in bed. Een oververmoeide peuter is alleen maar lastiger om naar bed te brengen. Goed om te weten: eerder en niet oververmoeid naar bed zorgt vaak voor rustigere én langere nachten. Vroeg naar bed betekent dus zeker niet per definitie ook vroeg wakker.

Stap niet te vroeg over naar een peuterbed

Wil je peuter niet slapen en klimt hij steeds uit bed? Veel ouders stappen al vroeg over naar een peuterbed, omdat ze denken dat hun peuter hier beter door gaat slapen. Het is belangrijk om te beseffen dat een ander bed niet ineens alle slaapproblemen oplost. Het kan juist averechts werken als je jouw peuter op een te jonge leeftijd in een ander bed legt. 

De meeste kinderen zijn voor de leeftijd van 2,5 jaar namelijk nog niet klaar voor een peuterbed, omdat ze nog niet begrijpen dat ze in bed moeten blijven. Het gevolg is dat ze de bedtijd als een spelletje zien en steeds uit bed komen. 

Slaapt je peuter nog in een ledikant, maar klimt hij hier steeds uit? Lees dan dit artikel voor een paar handige tips: peuter klimt uit ledikant.

Zorg voor een duidelijke routine

Veel peuters vinden het vaak veel te gezellig om naar bed te gaan en zoeken hierdoor naar allemaal manieren om de bedtijd uit te stellen. Een routine kan enorm helpen. Je hoeft deze routine niet zelf te bedenken, want in onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgebreide routines die je kunt volgen.

Een slaapritueel is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Dit slaapritueel zorgt ervoor dat je peuter begrijpt dat het tijd is om naar bed te gaan en de rustige activiteiten zorgen ervoor dat je kind ook al tot rust komt. Hoe lastig het soms ook is, probeer deze routine vol te houden, juist als je peuter niet wil slapen. Door consequent te blijven, geef je je peuter een duidelijk signaal. De grenzen opzoeken is voor veel peuters namelijk een spelletje, maar daar is weinig aan als jij er niet aan meedoet. 

Expert inschakelen als peuter niet wil slapen

Vind je het erg lastig dat je peuter niet wil slapen en heb je behoefte aan advies van een expert? Of wil je aan de slag met slaaptraining en ben je benieuwd wat de beste manier is voor jullie? Je kunt dan een telefonisch consult boeken bij een van onze erkende kinderslaapcoaches. Tijdens dit consult bespreken we jullie persoonlijke situatie en ontvang je passend advies. 

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden