Wil jouw baby van 4 maanden niet goed slapen? Of wil je baby van 16 weken overdag maar niet in slaap vallen, waardoor dit ook ’s avonds tot problemen leidt? Wat er ook aan de hand is, wij kunnen je waarschijnlijk helpen.
Als je baby niet anders dan op de buik bij mama lijkt te willen slapen kan dat aan veel dingen liggen. Ons eerste advies is om eens naar de huidige dagroutine te kijken. Let je bijvoorbeeld al goed op het slaap-eetritme van je baby van 16 weken of 4 maanden? Zo is het belangrijk voor de slaap om voldoende voeding binnen te krijgen maar ook om voldoende dutjes te doen die op een juiste moment gebeuren. Vanaf 4 maanden zijn er bepaalde momenten op een dag waarop een baby slaperiger is dan op andere momenten. Door je baby op de juiste momenten te laten slapen zorg je er dus voor dat het zelfstandig slapen makkelijker gaat.
In de slaapgidsen vind je handige voorbeeldroutines, waar je meteen gebruik van kunt maken. Deze voorbeeldroutines houden rekening met de biologische klok, de gemiddelde wakkertijd en met de hoeveelheid slaap die jouw baby nodig heeft. De eerste prille weken zijn natuurlijk achter de rug, maar de kans is groot dat je er veel hulp aan zal hebben om je kleine beter te laten slapen.
Wil je baby van 4 maanden of 16 weken vooral bij mama op de buik slapen? En blijkt het lastig om je kleine zelfstandig in slaap te laten vallen, zeker in zijn of haar eigen bedje? Slapen doet slapen, dus zorg zowel overdag als ’s avonds voor voldoende momenten om de slaap te vatten. Bekijk daar naast eens onze video met de Pick up, put down methode. Dit is vanaf deze leeftijd een manier om je baby langzaam te leren om zelfstandig in bed in slaap te vallen.
Wist je dat jouw baby van 4 maanden overdag ongeveer 4 uur moet slapen? Het gaat dan om de periode tussen 6:30 en 18:30 uur. De gemiddelde wakkertijd van een baby van 16 weken is 2 uur, dus daarna is het een goed idee om je kleine weer even te laten slapen. Uiteraard gaat het om een gemiddelde, dus het kan heel goed zijn dat jouw baby iets meer of iets minder slaap nodig heeft en net wat eerder of later moe is dan die 2 uur. Toch zien we vaak dat veel baby’s op deze leeftijd te snel in bed worden gelegd, iets wat hazenslaapjes kan creëren.
Wil je jouw baby van 16 weken beter laten slapen? Deel de 4 uur slaap voor overdag in maximaal 3 dutjes in. In onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines vind je de ideale indeling. Zo weet je zeker dat je kleine lekker slaapt, om daarna ook ’s avonds makkelijker in slaap te vallen.
Dus wil je voorkomen dat je baby alleen bij mama of papa op de buik in slaap kan vallen? Een goede routine is de belangrijkste basis maar daarna volgt het zelfstandig in slaap vallen waar je op een liefdevolle manier aan kunt werken.
En helpt een goed dag- en nachtritme of een routine nog niet voldoende? Rond de 4 maanden of 16 weken kan je kleine te maken krijgen met een slaapregressie. Dat is een terugslag in de slaap, waardoor dit opeens niet meer zo makkelijk gaat. Veel ouders ervaren rond deze leeftijd dat hun kleine baby opeens minder goed gaat slapen.
Heb je veel vragen? Wil je hulp om het slaapgedrag van je baby te verbeteren? Boek een telefonisch consult met een van onze gecertificeerde kinderslaapcoaches, dan helpen we je er graag mee.