9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Jaarlijks gaat de klok in het laatste weekend van oktober een uur achteruit en vanaf dat moment gaan we de wintertijd in. Door deze overstap van de zomertijd naar de wintertijd is het ‘s ochtends ineens een uur eerder licht, maar ‘s avonds ook een uur vroeger donker. 

Welke invloed heeft de overgang naar de wintertijd op onze biologische klok en kunnen kinderen hier last van hebben? In dit artikel lees je er alles over en we geven een aantal tips die kunnen helpen om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken voor je kind.

Waarom overgang naar wintertijd lastig voor je kind?

Volwassenen zijn meestal snel gewend aan de overstap naar de wintertijd, maar kinderen kunnen hier wel wat meer last van hebben. Het is goed om te weten dat dit per kind verschilt. Het ene kind is een paar dagen van slag door de nieuwe kloktijden, terwijl de ander zonder al te veel problemen in het nieuwe ritme komt.

Waarom kan de overgang naar de wintertijd lastig zijn voor kinderen? Het verzetten van de klok heeft invloed op onze biologische klok. Door de overstap naar de wintertijd sluit ons biologische ritme ineens niet meer aan bij de tijd van de klok. Het gaat bij de wintertijd slechts om een uur tijdverschil, waardoor de meeste volwassenen en wat oudere kinderen hier niet veel last van hebben. Bij een jetlag is dit bijvoorbeeld anders, omdat je dan in korte tijd door meerdere tijdzones gaat en je interne klok aan een compleet andere tijd moet wennen. Jongere kinderen kunnen wel wat meer moeite hebben als de klok wordt verzet.

 

Hoe kan ik mijn kind aan de wintertijd laten wennen?

Hoewel de overstap naar de wintertijd bij baby’s en kinderen meestal minimaal is, kan het een paar dagen duren om in het nieuwe ritme te komen. Merk je dat je kind er moeite mee heeft als de klok wordt verzet? Of wil je de overstap naar de wintertijd zo soepel mogelijk laten verlopen? Er zijn 2 manieren waarop je jouw kind kunt laten wennen aan de wintertijd: je kunt de bedtijd geleidelijk verschuiven of in één keer.

 • Bedtijd geleidelijk verschuiven

De eerste optie is om de bedtijd stapje voor stapje te verplaatsen. Je kunt hier het beste een paar dagen voor het ingaan van de wintertijd mee starten. Verschuif alle dutjes en de bedtijd ‘s avonds om de dag met 15 minuten:

 • Op maandag en dinsdag: alle dutjes en bedtijd ‘s avonds 15 minuten later dan normaal.
 • Op woensdag en donderdag: alle dutjes en bedtijd ‘s avonds 30 minuten later dan normaal.
 • Op vrijdag en zaterdag: alle dutjes en bedtijd ‘s avonds 45 minuten later dan normaal.
 • Op zondag verschuif je alle dutjes en de bedtijd ‘s avonds met 60 minuten. Omdat de klok zaterdagnacht is verzet, zit je nu weer op je normale tijd.

Door de bedtijden geleidelijk te verschuiven, zal je baby of kind uiteindelijk weinig tot niets merken van de echte wintertijd.

een verbaasde baby

 • Bedtijd in één keer veranderen

De bedtijd geleidelijk veranderen is één optie, maar je kunt er ook voor kiezen om de bedtijd in één keer te verschuiven. In deze situatie houd je continu de gewone tijden aan. Vanaf het moment dat de klok is verzet, volg je de nieuwe tijden op de klok. Het voordeel van deze methode is dat je er niet over na hoeft te denken. Houd er wel rekening mee dat je baby of kind een paar dagen nodig heeft om in het nieuwe ritme te komen.

Wat is beter: geleidelijk of cold turkey overstappen? Er is geen goede of slechte manier, kijk naar wat werkt voor jullie. Is je baby bijvoorbeeld heel gevoelig voor veranderingen? Dan kan het een idee zijn om de bedtijd geleidelijk te verschuiven. Het belangrijkste is dat de overgangsmethode past bij jullie situatie. 

5 tips bij overstap van zomertijd naar wintertijd

Wil je de overgang van de zomertijd naar de wintertijd zo aangenaam mogelijk maken voor je baby of kind? Het verzetten van de klok is iets waar we niets aan kunnen veranderen, maar er zijn wel een aantal tips die kunnen helpen bij de overstap naar de wintertijd:

 • De bedtijd geleidelijk verschuiven of cold turkey overstappen: kies voor de manier die bij jullie past. 
 • Zorg voor daglicht in de ochtend: ochtendlicht kan het slaapritme van je kind positief beïnvloeden. Het kan helpen bij het aanpassen van je biologische klok door ‘s ochtends naar buiten te gaan. Ochtendlicht helpt niet alleen bij het verzetten van de klok, maar kan ook werken als je baby slaapproblemen heeft en bijvoorbeeld een vroege vogel is.
 • Slapen in een donkere kamer: door het verzetten van de klok is het ‘s ochtends eerder licht. Dit kan ervoor zorgen dat je kind in de wintertijd vroeger wakker wordt.  Door je kind altijd in een donkere kamer te laten slapen, voorkom je dat het dag- en nachtritme ontregelt door het vroegere ochtendlicht.
 • Houd het slaapritueel hetzelfde: een duidelijke slaaproutine kan het slaapgedrag van je kind positief beïnvloeden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kind tot rust komt en herkent dat het tijd is om te gaan slapen.
 • Let op de slaapsignalen van je kind: merk je dat je kind moe is, terwijl het nog geen bedtijd is? Of wil je kind juist niet slapen? Ons advies is om zoveel mogelijk vast te houden aan de normale routine, maar geef je kind ook wel een paar dagen de tijd om in het nieuwe ritme te komen. Houd je kind niet onnodig wakker, de oververmoeidheid werkt vaak juist averechts.

Ieder kind is anders. Waar de een na het verzetten van de klok weinig last lijkt te hebben van de nieuwe tijden, heeft de ander wat meer moeite met het nieuwe ritme. Dit is allemaal heel normaal. Merk je dat je kind wat van slag is en een ander slaapritme heeft? Meestal lost het probleem zich na een aantal dagen vanzelf op. Heb je het idee dat je kind meer last heeft van de overgang naar de wintertijd en lijkt er een structureel slaapprobleem te ontstaan? Of heb je een andere slaapgerelateerde vraag over je baby of kind? Onze erkende kinderslaapcoaches denken graag met je mee in een telefonisch consult. Tijdens dit consult bespreken we jullie vragen en gaan we samen op zoek naar oplossingen die bij jullie passen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden