9.5/10 - 2427 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Ieder jaar wordt in het laatste weekend van maart de klok een uur vooruit gezet en gaan we de zomertijd in. Het resultaat is dat het ‘s ochtends een uur later licht wordt en ‘s avonds een uur later donker is. Wat voor invloed heeft de overstap naar de zomertijd op de biologische klok van je kind en waarom kan deze overgang lastig zijn? We leggen het uit in dit artikel.

Waarom overgang naar zomertijd lastig voor je kind?

Ieder kind reageert er anders op, maar het kan voor sommigen lastig zijn om te wennen aan de zomertijd. Terwijl de een er nauwelijks last van lijkt te hebben, is bij de ander het ritme wat van slag. Maar waarom kan je baby of kind moeite hebben met het verschuiven van de klok? 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd heeft een impact op onze biologische klok. Deze interne klok vertelt ons wanneer het tijd is om actief te zijn of te gaan slapen. Licht en donker spelen hier een belangrijke rol bij. Zodra de klok ineens een uur verschuift, sluit de biologische klok ineens niet meer aan bij de tijd op de klok.

Bij de overgang van wintertijd naar zomertijd gaat het slechts om een uur tijdverschil. Hierdoor hebben de meeste volwassenen en (oudere) kinderen hier niet heel veel last van. Dit is anders bij een jetlag, waar je in korte tijd door meerdere tijdzones kunt gaan. Deze verandering heeft een grotere impact op ons biologische ritme. Alhoewel de overstap van de wintertijd naar zomertijd bij baby’s en kinderen vaak minimaal is, kan het zijn dat het ritme van je kind wat van slag is. 

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan de zomertijd?

Volwassenen hebben meestal niet veel moeite met de overgang naar de zomertijd en zijn hier relatief snel aan gewend. Kinderen kunnen hier langer last van hebben. Dit geldt dus niet voor ieder kind, maar merk je dat je kind moeite heeft met het ingaan van de zomertijd? Je kunt je kind op 2 verschillende manieren helpen om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken:

 • Bedtijd stap voor stap veranderen

De eerste manier is het stap voor stap verschuiven van de bedtijd. Start een paar dagen voordat de zomertijd ingaat met een geleidelijke overstap. Begin op de maandag ervoor en vervroeg de dutjes en bedtijd ‘s avonds om de dag met 15 minuten:

 • Op maandag en dinsdag breng je je kind dus 15 minuten eerder naar bed dan normaal. 
 • Op woensdag en donderdag is dit 30 minuten eerder dan normaal.
 • Op vrijdag en zaterdag verschuif je de dutjes en bedtijd naar 45 minuten eerder dan normaal.
 • Op zondag vervroeg je de dutjes en bedtijd met 60 minuten, maar omdat de klok dan al een uur vooruit is gegaan zit je weer op de normale tijd.  

baby die aan het slapen is

 • Bedtijd in één keer verschuiven

Naast het geleidelijk verschuiven van de bedtijd, kun je er ook voor kiezen om de bedtijd cold turkey te veranderen. Vanaf het moment dat de klok is verzet, volg je de nieuwe kloktijden voor de dutjes en bedtijd ‘s avonds. Deze methode heeft het voordeel dat je er niet veel over na hoeft te denken, je volgt gewoon de nieuwe tijd. Houd wel in gedachten dat je kind niet direct in het nieuwe ritme zit, dit kost misschien een paar dagen. 

Welke manier het beste is, is afhankelijk van jou, je kind en jullie situatie. De een vindt het fijn om met het hele gezin cold turkey over te stappen, terwijl de ander zijn kind het liefste geleidelijk laat wennen aan de zomertijd. Er is dus geen goed of fout, kijk vooral naar wat voor jullie het fijnste werkt.

5 tips bij overgang van wintertijd naar zomertijd

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd is een gebeurtenis waar je niets aan kunt doen. Toch kunnen we wel een paar tips geven die de overstap naar de zomertijd makkelijker maken:

 • Kies voor een overgangsmethode naar de zomertijd die bij jullie past. Dit kan cold turkey overstappen zijn of misschien verschuif je de bedtijd geleidelijk. Het belangrijkste is dat de manier werkt voor jullie.
 • Zorg ‘s ochtends voor daglicht: ochtendlicht kan een enorme positieve impact hebben op het slaapritme van je kind. Als je in de ochtend naar buiten gaat, help je de biologische klok (preventief) in te stellen naar de nieuwe tijd. Dit is niet alleen handig als de klok verschoven wordt, maar ook als je baby slaapproblemen heeft en bijvoorbeeld erg vroeg wakker is. 
 • Zorg voor een donkere slaapkamer: door het verzetten van de klok is het ineens een uur langer licht. Dit kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt. Een goed verduisterde slaapkamer kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. 
 • Houd het slaapritueel hetzelfde: zo herkent je kind dat het bedtijd is en heeft hij of zij de tijd om tot rust te komen. 
 • Kijk naar de slaapsignalen van je kind: ieder kind reageert anders op de overgang naar de zomertijd. Merk je dat je baby of kind moe is, maar is het nog geen bedtijd? Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de vaste tijden, maar houd je kind ook niet onnodig wakker. Als je kind oververmoeid is, wordt het alleen maar lastiger om hem of haar naar bed te brengen.

 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd kan er dus voor zorgen dat je kind wat uit zijn ritme is. Als dit zo is, dan is het vaak een kwestie van tijd. Je kunt de bovenstaande tips gebruiken om de overstap makkelijker te maken. Geef je kind daarnaast een paar dagen de tijd om in het nieuwe ritme te komen. 

Heb je vragen over het slaapgedrag van je kind rondom de overgang naar de zomertijd of heb je een andere slaapgerelateerde vraag? Boek dan een telefonisch consult met een van onze erkende kinderslaapcoaches voor passend advies voor jullie situatie.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 2 weken wil niet in eigen bed slapen

Baby van 2 weken wil niet in eigen bed slapen

De eerste weken met je kindje kunnen erg intens zijn en vooral qua slaap is het flink wennen. Wat kan en mag je qua slaap verwachten bij een baby van 2 weken? En wat doe je als je 2 weken oude baby niet in zijn of haar eigen bedje wil slapen, maar alleen bij papa en mama?   Hoe slaapt een baby van 2 weken? Wat kan je qua slaap verwachten als je baby 2 weken is? Baby’s van 2 weken slapen meestal nog veel. Dit komt door de melatonine, het slaaphormoon. Een baby kan zelf nog geen melatonine aanmaken, maar heeft wat van de moeder meegekregen tijdens de bevalling. Vandaar dat veel baby’s de eerste weken nog slaperig zijn. Hoe slaperig of alert je baby is, verschilt per kind. Hoeveel slaapt een baby van 2 weken? Gemiddeld slaapt een baby nog zo’n 16 tot 18 uur per 24uur maar maak je geen zorgen als je baby daar net wat boven of onder zit. Elke baby is weer anders. Alhoewel slapen, net als voeding, een belangrijk aspect is voor de ontwikkeling en groei van een baby, is ons advies wel om je bewust te zijn van het feit dat een

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 6 maanden

Slaaptips voor baby van 6 maanden

Je baby is alweer een half jaar en ontwikkelt zich snel. Rond deze leeftijd krijgt je baby vaste voeding, waardoor de routine ineens wat anders kan lopen dan gewend. Het is heel normaal als de dag niet loopt zoals verwacht, maar probeer wel zoveel mogelijk een duidelijke routine aan te houden, gebaseerd op de gemiddelde wakkertijd en het dag- en nachtritme van je baby.  Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden oud gemiddeld nodig en wat is een goed slaapritme? Gemiddeld slaapt een baby op deze leeftijd nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 3 uur overdag. Dit zijn slechts gemiddelden, iedere baby is anders en niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Op deze leeftijd adviseren wij om steeds meer te letten op de wakkertijd van je baby en om niet meer dan 3 dutjes per dag te doen, om hazenslaapjes te voorkomen. Slaapproblemen bij baby van 6 maanden Merk je dat je baby onrustig slaapt, korte dutjes doet of andere slaapproblemen heeft? Er zijn veel verschillende oorzaken voor slaapproblemen en iedere situatie is weer anders. Het is belangrijk om te kijken naar wat wel en niet werkt voor

Leeftijd, Slaaptips, 
Mag een baby op buik slapen?

Mag een baby op buik slapen?

Het is een veelgestelde vraag aan onze kinderslaapcoaches: mag een baby op zijn buik slapen of is dit gevaarlijk? Misschien draait je baby zich op zijn buik in zijn slaap of je baby wil niet slapen als hij op zijn rug ligt. In dit artikel leggen we uit waarom buikslapen niet verstandig is bij jonge kinderen. Baby op buik laten slapen: wel of niet doen? Een baby op de buik laten slapen wordt vaak als gevaarlijk bestempeld en dat is niet zonder reden. Buikslapen bij baby’s vergroot namelijk de kans op verstikking en je baby op de zij laten slapen brengt dezelfde risico’s met zich mee.  Toch is het goed een paar nuances te maken. Het buikslapen is vooral gevaarlijk bij jonge baby’s. Ze zijn dan nog niet in staat om zich om te rollen of hun eigen hoofd te draaien of op te tillen. Het is voor jonge baby’s belangrijk dat hun gezicht vrij ligt, zodat ze goed kunnen ademen. Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is daarom het algemene advies om baby’s vanaf hun geboorte op de rug in bed te leggen in plaats van op

Slaaptips, 
Wat draagt een baby in bed?

Wat draagt een baby in bed?

Wat moet je je baby of kind aandoen in bed? Dit is een veelgestelde vraag van ouders tijdens telefonische consults. Zeker wanneer de temperatuur sterk wisselt, kan het een uitdaging zijn om je baby ‘s nachts te kleden. Het is lastig hier een duidelijk advies over te geven, omdat de juiste kleding van veel factoren afhangt.  Een baby slaapt het fijnst en veiligst als de temperatuur van het lichaam, de slaapkamer en de kleding op elkaar zijn afgestemd. Wat is dan een goede temperatuur van de babykamer? En hoe kan je een baby ‘s nachts het beste aankleden?  Geschikte temperatuur voor baby in bed Om de juiste kleding voor je baby te bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van de babykamer. Het algemene advies is dat de babykamer een temperatuur heeft van 16 tot 18 graden. Hoe warm moet je je baby dan aankleden in bed? Het is in ieder geval belangrijk dat je baby het niet te koud of te warm heeft. In beide gevallen slaapt een kind slechter. Je baby te warm aankleden kan daarnaast ook het risico op wiegendood verhogen, omdat jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen reguleren.  Maar wat

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden