9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Ieder jaar wordt in het laatste weekend van maart de klok een uur vooruit gezet en gaan we de zomertijd in. Het resultaat is dat het ‘s ochtends een uur later licht wordt en ‘s avonds een uur later donker is. Wat voor invloed heeft de overstap naar de zomertijd op de biologische klok van je kind en waarom kan deze overgang lastig zijn? We leggen het uit in dit artikel.

Waarom overgang naar zomertijd lastig voor je kind?

Ieder kind reageert er anders op, maar het kan voor sommigen lastig zijn om te wennen aan de zomertijd. Terwijl de een er nauwelijks last van lijkt te hebben, is bij de ander het ritme wat van slag. Maar waarom kan je baby of kind moeite hebben met het verschuiven van de klok? 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd heeft een impact op onze biologische klok. Deze interne klok vertelt ons wanneer het tijd is om actief te zijn of te gaan slapen. Licht en donker spelen hier een belangrijke rol bij. Zodra de klok ineens een uur verschuift, sluit de biologische klok ineens niet meer aan bij de tijd op de klok.

Bij de overgang van wintertijd naar zomertijd gaat het slechts om een uur tijdverschil. Hierdoor hebben de meeste volwassenen en (oudere) kinderen hier niet heel veel last van. Dit is anders bij een jetlag, waar je in korte tijd door meerdere tijdzones kunt gaan. Deze verandering heeft een grotere impact op ons biologische ritme. Alhoewel de overstap van de wintertijd naar zomertijd bij baby’s en kinderen vaak minimaal is, kan het zijn dat het ritme van je kind wat van slag is. 

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan de zomertijd?

Volwassenen hebben meestal niet veel moeite met de overgang naar de zomertijd en zijn hier relatief snel aan gewend. Kinderen kunnen hier langer last van hebben. Dit geldt dus niet voor ieder kind, maar merk je dat je kind moeite heeft met het ingaan van de zomertijd? Je kunt je kind op 2 verschillende manieren helpen om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken:

 • Bedtijd stap voor stap veranderen

De eerste manier is het stap voor stap verschuiven van de bedtijd. Start een paar dagen voordat de zomertijd ingaat met een geleidelijke overstap. Begin op de maandag ervoor en vervroeg de dutjes en bedtijd ‘s avonds om de dag met 15 minuten:

 • Op maandag en dinsdag breng je je kind dus 15 minuten eerder naar bed dan normaal. 
 • Op woensdag en donderdag is dit 30 minuten eerder dan normaal.
 • Op vrijdag en zaterdag verschuif je de dutjes en bedtijd naar 45 minuten eerder dan normaal.
 • Op zondag vervroeg je de dutjes en bedtijd met 60 minuten, maar omdat de klok dan al een uur vooruit is gegaan zit je weer op de normale tijd.  

baby die aan het slapen is

 • Bedtijd in één keer verschuiven

Naast het geleidelijk verschuiven van de bedtijd, kun je er ook voor kiezen om de bedtijd cold turkey te veranderen. Vanaf het moment dat de klok is verzet, volg je de nieuwe kloktijden voor de dutjes en bedtijd ‘s avonds. Deze methode heeft het voordeel dat je er niet veel over na hoeft te denken, je volgt gewoon de nieuwe tijd. Houd wel in gedachten dat je kind niet direct in het nieuwe ritme zit, dit kost misschien een paar dagen. 

Welke manier het beste is, is afhankelijk van jou, je kind en jullie situatie. De een vindt het fijn om met het hele gezin cold turkey over te stappen, terwijl de ander zijn kind het liefste geleidelijk laat wennen aan de zomertijd. Er is dus geen goed of fout, kijk vooral naar wat voor jullie het fijnste werkt.

5 tips bij overgang van wintertijd naar zomertijd

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd is een gebeurtenis waar je niets aan kunt doen. Toch kunnen we wel een paar tips geven die de overstap naar de zomertijd makkelijker maken:

 • Kies voor een overgangsmethode naar de zomertijd die bij jullie past. Dit kan cold turkey overstappen zijn of misschien verschuif je de bedtijd geleidelijk. Het belangrijkste is dat de manier werkt voor jullie.
 • Zorg ‘s ochtends voor daglicht: ochtendlicht kan een enorme positieve impact hebben op het slaapritme van je kind. Als je in de ochtend naar buiten gaat, help je de biologische klok (preventief) in te stellen naar de nieuwe tijd. Dit is niet alleen handig als de klok verschoven wordt, maar ook als je baby slaapproblemen heeft en bijvoorbeeld erg vroeg wakker is. 
 • Zorg voor een donkere slaapkamer: door het verzetten van de klok is het ineens een uur langer licht. Dit kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt. Een goed verduisterde slaapkamer kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. 
 • Houd het slaapritueel hetzelfde: zo herkent je kind dat het bedtijd is en heeft hij of zij de tijd om tot rust te komen. 
 • Kijk naar de slaapsignalen van je kind: ieder kind reageert anders op de overgang naar de zomertijd. Merk je dat je baby of kind moe is, maar is het nog geen bedtijd? Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de vaste tijden, maar houd je kind ook niet onnodig wakker. Als je kind oververmoeid is, wordt het alleen maar lastiger om hem of haar naar bed te brengen.

 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd kan er dus voor zorgen dat je kind wat uit zijn ritme is. Als dit zo is, dan is het vaak een kwestie van tijd. Je kunt de bovenstaande tips gebruiken om de overstap makkelijker te maken. Geef je kind daarnaast een paar dagen de tijd om in het nieuwe ritme te komen. 

Heb je vragen over het slaapgedrag van je kind rondom de overgang naar de zomertijd of heb je een andere slaapgerelateerde vraag? Boek dan een telefonisch consult met een van onze erkende kinderslaapcoaches voor passend advies voor jullie situatie.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden