9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Ieder jaar wordt in het laatste weekend van maart de klok een uur vooruit gezet en gaan we de zomertijd in. Het resultaat is dat het ‘s ochtends een uur later licht wordt en ‘s avonds een uur later donker is. Wat voor invloed heeft de overstap naar de zomertijd op de biologische klok van je kind en waarom kan deze overgang lastig zijn? We leggen het uit in dit artikel.

Waarom overgang naar zomertijd lastig voor je kind?

Ieder kind reageert er anders op, maar het kan voor sommigen lastig zijn om te wennen aan de zomertijd. Terwijl de een er nauwelijks last van lijkt te hebben, is bij de ander het ritme wat van slag. Maar waarom kan je baby of kind moeite hebben met het verschuiven van de klok? 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd heeft een impact op onze biologische klok. Deze interne klok vertelt ons wanneer het tijd is om actief te zijn of te gaan slapen. Licht en donker spelen hier een belangrijke rol bij. Zodra de klok ineens een uur verschuift, sluit de biologische klok ineens niet meer aan bij de tijd op de klok.

Bij de overgang van wintertijd naar zomertijd gaat het slechts om een uur tijdverschil. Hierdoor hebben de meeste volwassenen en (oudere) kinderen hier niet heel veel last van. Dit is anders bij een jetlag, waar je in korte tijd door meerdere tijdzones kunt gaan. Deze verandering heeft een grotere impact op ons biologische ritme. Alhoewel de overstap van de wintertijd naar zomertijd bij baby’s en kinderen vaak minimaal is, kan het zijn dat het ritme van je kind wat van slag is. 

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan de zomertijd?

Volwassenen hebben meestal niet veel moeite met de overgang naar de zomertijd en zijn hier relatief snel aan gewend. Kinderen kunnen hier langer last van hebben. Dit geldt dus niet voor ieder kind, maar merk je dat je kind moeite heeft met het ingaan van de zomertijd? Je kunt je kind op 2 verschillende manieren helpen om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken:

 • Bedtijd stap voor stap veranderen

De eerste manier is het stap voor stap verschuiven van de bedtijd. Start een paar dagen voordat de zomertijd ingaat met een geleidelijke overstap. Begin op de maandag ervoor en vervroeg de dutjes en bedtijd ‘s avonds om de dag met 15 minuten:

 • Op maandag en dinsdag breng je je kind dus 15 minuten eerder naar bed dan normaal. 
 • Op woensdag en donderdag is dit 30 minuten eerder dan normaal.
 • Op vrijdag en zaterdag verschuif je de dutjes en bedtijd naar 45 minuten eerder dan normaal.
 • Op zondag vervroeg je de dutjes en bedtijd met 60 minuten, maar omdat de klok dan al een uur vooruit is gegaan zit je weer op de normale tijd.  

baby die aan het slapen is

 • Bedtijd in één keer verschuiven

Naast het geleidelijk verschuiven van de bedtijd, kun je er ook voor kiezen om de bedtijd cold turkey te veranderen. Vanaf het moment dat de klok is verzet, volg je de nieuwe kloktijden voor de dutjes en bedtijd ‘s avonds. Deze methode heeft het voordeel dat je er niet veel over na hoeft te denken, je volgt gewoon de nieuwe tijd. Houd wel in gedachten dat je kind niet direct in het nieuwe ritme zit, dit kost misschien een paar dagen. 

Welke manier het beste is, is afhankelijk van jou, je kind en jullie situatie. De een vindt het fijn om met het hele gezin cold turkey over te stappen, terwijl de ander zijn kind het liefste geleidelijk laat wennen aan de zomertijd. Er is dus geen goed of fout, kijk vooral naar wat voor jullie het fijnste werkt.

5 tips bij overgang van wintertijd naar zomertijd

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd is een gebeurtenis waar je niets aan kunt doen. Toch kunnen we wel een paar tips geven die de overstap naar de zomertijd makkelijker maken:

 • Kies voor een overgangsmethode naar de zomertijd die bij jullie past. Dit kan cold turkey overstappen zijn of misschien verschuif je de bedtijd geleidelijk. Het belangrijkste is dat de manier werkt voor jullie.
 • Zorg ‘s ochtends voor daglicht: ochtendlicht kan een enorme positieve impact hebben op het slaapritme van je kind. Als je in de ochtend naar buiten gaat, help je de biologische klok (preventief) in te stellen naar de nieuwe tijd. Dit is niet alleen handig als de klok verschoven wordt, maar ook als je baby slaapproblemen heeft en bijvoorbeeld erg vroeg wakker is. 
 • Zorg voor een donkere slaapkamer: door het verzetten van de klok is het ineens een uur langer licht. Dit kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt. Een goed verduisterde slaapkamer kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. 
 • Houd het slaapritueel hetzelfde: zo herkent je kind dat het bedtijd is en heeft hij of zij de tijd om tot rust te komen. 
 • Kijk naar de slaapsignalen van je kind: ieder kind reageert anders op de overgang naar de zomertijd. Merk je dat je baby of kind moe is, maar is het nog geen bedtijd? Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de vaste tijden, maar houd je kind ook niet onnodig wakker. Als je kind oververmoeid is, wordt het alleen maar lastiger om hem of haar naar bed te brengen.

 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd kan er dus voor zorgen dat je kind wat uit zijn ritme is. Als dit zo is, dan is het vaak een kwestie van tijd. Je kunt de bovenstaande tips gebruiken om de overstap makkelijker te maken. Geef je kind daarnaast een paar dagen de tijd om in het nieuwe ritme te komen. 

Heb je vragen over het slaapgedrag van je kind rondom de overgang naar de zomertijd of heb je een andere slaapgerelateerde vraag? Boek dan een telefonisch consult met een van onze erkende kinderslaapcoaches voor passend advies voor jullie situatie.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

‘Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?’ Het is een vraag die veel ouders bezighoudt. Het aantal uur slaap verschilt per kind en situatie, maar op basis van de leeftijd zijn er goede inschattingen te maken. Wil je dus weten hoe lang je kind moet slapen overdag en hoeveel slaap er ‘s nachts nodig is? Lees dan snel verder. Hoeveel uur moet een kind slapen? Hoeveel slaap een kind nodig heeft, verandert naarmate hij of zij ouder wordt. We kunnen een onderscheid maken tussen (pasgeboren) baby’s, een dreumes en een peuter. Hoeveel slaap heeft een baby nodig? Een pasgeboren baby heeft nog veel slaap nodig en slaapt het grootste deel van de dag, gemiddeld wel 18 uur. Een paar maanden later slaapt je baby al een stuk minder. Een baby van 6 maanden slaapt gemiddeld nog 15 uur per dag.  In het eerste levensjaar blijft de hoeveelheid slaap ‘s nachts redelijk gelijk. Vooral de slaapuren overdag nemen af en je baby gaat van 3-4 dutjes overdag naar een ochtend- en een middagdut. Hoeveel slaap heeft een dreumes nodig? Een dreumes slaapt gemiddeld nog 2 tot 3 uur overdag en ‘s nachts slaapt hij of zij ongeveer 12 uur. Wanneer je kind

Slaaptips, 
Hoofdbonken

Hoofdbonken

Bonkt jouw kind met zijn of haar hoofd om in slaap te komen? Veel ouders maken zich zorgen als hun kind met het hoofd tegen het ledikant of de muur bonkt. We krijgen dan ook regelmatig vragen over hoofdbonken en wat je eraan kunt doen. Wat is hoofdbonken? Hoofdbonken is een handeling waarbij kinderen tijdens het inslapen of midden in de nacht met hun hoofd tegen het bed of de muur bonken. Wist je dat 15% van de babys en peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen? Ook is uit onderzoek gebleken dat jongens twee keer zo vaak met hun hoofd bonken vergeleken met meisjes. Hoofdbonken komt voor op verschillende leeftijden: van baby en dreumes tot peuter en kleuter. Hoofdbonken gebeurt onbewust. Het is te vergelijken met andere handelingen waar kinderen rustig van worden zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen. Een baby, dreumes of peuter probeert zichzelf in slaap te brengen met deze handelingen. De meeste kinderen doen zichzelf geen pijn met hoofdbonken. Hoewel sommige kinderen wel blauwe plekken op hun hoofd krijgen, doen deze plekken ook meestal geen pijn. Waarom bonken kinderen met hoofd? Het hoofdbonken van kinderen is dus een handeling om

Slaaptips, 
Baby slaapt slecht bij warm weer

Baby slaapt slecht bij warm weer

Niet alleen volwassenen hebben bij warm weer moeite om in slaap te komen. Ook baby’s kunnen erg onrustig worden en slecht slapen bij warm weer. Wat kan je doen als je baby slecht slaapt door de hitte en hoe kan je voorkomen dat je baby niet wil slapen?  Hoe baby laten slapen met warm weer? 5 tips Hoe laat je je baby slapen met (extreem) warm weer? Ons advies is om in ieder geval te zorgen dat je baby het niet te warm heeft en voldoende drinkt. Hierbij kunnen de volgende tips helpen. 1. Kies juiste beddengoed & kleding Houd bij de keuze voor kleding en beddengoed rekening met de TOG waarden. Kleed je baby niet te warm aan en gebruik het juiste (koele) beddengoed. 2. Check de lichaamstemperatuur Wil je baby niet slapen in de hitte? Laat je baby dan niet te lang huilen, want dit verhoogt de lichaamstemperatuur. Check bij warm weer ook regelmatig of je baby het niet te warm heeft. Dit kan je doen met een thermometer, maar dit kan ook prima door met je hand te voelen op de buik of in de nek.  3. Zorg dat je baby genoeg drinkt Bij warm weer is

Slaaptips, 
Slaapproblemen dreumes

Slaapproblemen dreumes

Heeft jouw dreumes slaapproblemen? Veel ouders krijgen te maken met slaapproblemen bij hun dreumes. Sommige dreumesen hebben nooit goed geslapen, terwijl andere opeens slaapproblemen krijgen. Waarom heeft je dreumes slaapproblemen en hoe kan je dit oplossen? Welke slaapproblemen bij dreumes? De ene dreumes met slaapproblemen is de andere niet. Er zijn verschillende slaapproblemen met allerlei oorzaken. Veelvoorkomende slaapproblemen bij een dreumes zijn: Dreumes wil niet naar bed Is het een strijd om je dreumes naar bed te brengen? Grote kans dat je dreumes het veel te gezellig vindt om naar bed te gaan. Ons advies is om consequent te blijven en een routine aan te houden. Bouw de dag ook wat af vlak voor bedtijd, zodat je dreumes al wat rustiger wordt. Slaapproblemen dreumes door slaapregressie Je dreumes gaat door verschillende slaapregressies heen. Een slaapregressie kan je ook zien als een slaapprogressie; de slaapregressie heeft namelijk te maken met een bepaalde ontwikkeling van je dreumes. Slaapregressies bij je dreumes zijn: Tijdens deze periodes ontwikkelt je dreumes een nieuwe vaardigheid. Veel ouders ervaren dat tijdens een slaapregressie hun dreumes niet meer (goed) wil slapen. Als reactie wordt soms het hele slaapritueel overhoop gegooid, maar dit heeft een averechts effect en kan

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids