9.5/10 - 2427 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
inbakeren
Slaaptips0-16 weken, 4-12 maanden,

Sommige baby’s slapen beter wanneer ze worden ingebakerd. Maar wat is inbakeren precies en waarom slapen ingebakerde baby’s soms beter? We leggen alles uit over inbakeren en voorzien je van tips in dit artikel.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het strak inwikkelen van je baby en dit gebeurt vooral bij baby’s die onrustig zijn en moeite hebben met slapen. Een baby inbakeren is een eeuwenoude traditie, die werd toevertrouwd aan bekwame vrouwen, zoals vroedvrouwen of bakers. Inbakeren gebeurd ook veel in andere delen van de wereld. Tegenwoordig gebeurt het inbakeren nog steeds al stappen veel ouders ook over op zogeheten ‘inbakerslaapzakjes’. Ook het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid heeft verschillende richtlijnen geschreven over inbakeren.

Houd jij van podcasts luisteren? Beluister dan onze podcast over inbakeren. We bespreken alles wat jij moet weten met Ria Blom, zij is de grondlegger van inbakeren in Nederland en heeft jarenlang als jeugdverpleegkundige gewerkt.

Is inbakeren zielig voor je baby?

Inbakeren is dus een oude methode die nog steeds gebruikt wordt. Sommige ouders hebben het idee dat inbakeren zielig en oncomfortabel is. Maar is dit het geval? Het antwoord is: nee, inbakeren is niet zielig of ongemakkelijk wanneer je het goed doet. In de baarmoeder kon een baby zich ook niet “vrij” bewegegen. Wanneer je over gaat tot inbakeren is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Om die reden adviseren wij om onder begeleiding te starten met inbakeren en het inbakeren altijd af te stemmen met het consultatiebureau. Zo weet je zeker dat je het goed en veilig aanpakt. Inbakeren mag vanaf de leeftijd van 1 week oud en moet in ieder geval zijn afgebouwd voordat een baby de leeftijd van 6 maanden bereikt.

Waarom baby inbakeren?

 • Inbakeren geeft een veilig en geborgen gevoel. In de baarmoeder had je baby ook weinig bewegingsruimte. Inbakeren bootst deze situatie na. 
 • Baby heeft minder last van Moro-reflex: dit is een schrikreflex waardoor baby’s zichzelf wakker houden door bewegende armen en benen.
 • Onrustige baby’s of baby’s die veel huilen worden soms rustiger door onder andere het inbakeren. Echter wordt geadviseerd om naast inbakeren ook rust en regelmaat aan te brengen.

De bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat je baby rustiger wordt, makkelijker in slaap valt en beter (langer en dieper) slaapt.

Hoe helpt baby inbakeren?

In bepaalde gevallen kan inbakeren een kalmerend effect hebben:

 • Je baby is erg onrustig en/of huilt veel
 • Je baby maakt zichzelf wakker door bewegende armen/benen
 • Je baby doet alleen hazenslaapjes
 • Je baby heeft moeite met in slaap vallen 

7 Tips bij baby inbakeren

 1. Baker je baby niet in als hij/zij koorts heeft.
 2. Baker je baby in de eerste 24 uur na vaccineren niet in.
 3. Zorg dat je je baby altijd inbakert op een veilige en juiste manier.
 4. Huilt je baby tijdens het inbakeren? Dat is de eerste paar keer heel normaal. In de meeste gevallen huilt je baby niet doordat hij ongemakkelijk is, maar door oververmoeidheid. Blijf het inbakeren een paar dagen uitvoeren en probeer eventueel een andere inbakerslaapzak of -doek.
 5. Je baby inbakeren in de zomer kan, maar tel de inbakerdoek of -slaapzak wel mee als kledinglaag bij het berekenen van de TOG-waarde.
 6. Stop met inbakeren zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen. Zorg dat je bij de 6 maanden in ieder geval gestopt bent.
 7. Inbakeren is meestal geen oplossing die opzichzelfstaande staat en wordt geadviseerd in combinatie met factoren zoals “rust en regelmaat” inbouwen.

Meer informatie over inbakeren?

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Overig, Slaaptips, Tips, Veilig slapen,
Leeftijden
0-16 weken, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Kind van 2 jaar wil niet slapen

Kind van 2 jaar wil niet slapen

Veel ouders krijgen ermee te maken: hun peuter gaat zich rond de leeftijd van 2 jaar anders gedragen. Twee is nee en dit betekent dat deze leeftijd als lastige leeftijd wordt gezien. Peuters ontwikkelen een eigen willetje en ontdekken dat ze een keuze hebben. Niets is leuker dan zelf te kiezen en het liefst iets anders dan je ouders willen. Peuter van 2 jaar wil niet meer slapen overdag Dit eigen willetje van je 2-jarige peuter is vaak ook terug te zien in het slaapgedrag. Veel peuters weigeren opeens overdag of ‘s avonds om te gaan slapen, terwijl ze nog wel slaap nodig hebben. Een peuter van 2 jaar in slaap krijgen kan een hele opgave zijn. Deze strijd rond de bedtijd zorgt ervoor dat veel ouders de middagdut laten vallen. Hoewel het lijkt alsof je peuter zonder middagdutje kan, zien we vaak dat 2-jarige kinderen de extra slaap juist nodig hebben.  De meeste peuters zijn pas rond de 2,5 of 3 jaar eraan toe om het middagdutje over te slaan. Deze overgangsperiode bestaat meestal uit de ene dag wel een middagdutje en de andere dag niet. De dagen met een middagdutje worden steeds schaarser, totdat het slaapje overdag helemaal

Leeftijd, Slaaptips, 
Hulpmiddelen tegen wiegendood

Hulpmiddelen tegen wiegendood

Het aantal gevallen van wiegendood in Nederland is de laatste decennia drastisch afgenomen. Hoewel we steeds meer weten over risicofactoren, overlijden er ook in Nederland jaarlijks nog jonge kinderen zonder aantoonbare oorzaak in de wieg. In een ander artikel vertelden we al meer over wiegendood en de risicofactoren. Als ouders heb je niet op alle risicofactoren invloed, maar je kunt wel zorgen dat de omgeving van een baby veilig is. In dit artikel geven we een aantal tips en hulpmiddelen om een veilige (slaap)omgeving te creëren en de kans op wiegendood te verkleinen. Wiegendood voorkomen met hulpmiddelen of apparaten Een speciale anti-wiegendood matras, anti-wiegendood alarmsysteem, een monitor of matje tegen wiegendood: er zijn tegenwoordig ontzettend veel hulpmiddelen verkrijgbaar die beweren wiegendood tegen te gaan of voorkomen. Ons advies: wees voorzichtig met de aanschaf van producten met deze claims. Er is niet bewezen dat deze hulpmiddelen wiegendood daadwerkelijk tegengaan, zo stelt de AAP (American Academy of Pediatrics). De AAP stelt daarnaast ook dat je niet moet vertrouwen op de werking van baby hartmonitoren bij het tegengaan van wiegendood. Deze hartmonitoren zijn behulpzaam als je baby hart- of ademhalingsproblemen heeft, maar niet bij wiegendood. 12 tips om wiegendood te verminderen Hoe kan

Slaaptips, 
Ritme van een baby van 5 maanden

Ritme van een baby van 5 maanden

Het ritme van jouw baby van 5 maanden is langzaamaan aan het veranderen. Je kindje wordt ouder, waardoor je zal merken dat er overdag steeds minder slaap nodig is. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de behoefte nog groot is. Je zal overdag voor meerdere dutjes moeten zorgen, al hoeven dat er geen 4 meer te zijn zoals eerder het geval was.  Minder behoefte aan slaap De behoefte aan slaap overdag neemt af, naarmate je kindje ouder wordt. Je zal bovendien merken dat je baby af en toe hazenslaapjes zal doen. Dat zijn dutjes van 20 tot 45 minuten. Het is op zich niet erg, maar met die korte slaapjes is het lastig om tot voldoende uren per dag te komen.  De behoefte aan slaap wordt steeds een beetje kleiner. Als je jouw baby te vaak naar bed brengt werk je die hazenslaapjes in de hand. Het is beter om van 4 dutjes per dag terug te gaan naar 3. Als je merkt dat je kindje ’s morgens nog moe is kun je ervoor kiezen om jouw kleintje een half uurtje eerder naar bed te brengen.  Langere wakkertijd en minder slaap Het ritme van jouw baby van

Ritme van een baby, 
Dreumes wordt vroeg wakker

Dreumes wordt vroeg wakker

Is jouw dreumes ‘s ochtends structureel wakker tussen 04:00 en 06:00? Dan is je dreumes een vroege vogel te noemen. Vaak denken ouders dat dit vroege wakker worden bij hun dreumes hoort en dat er niets aan te doen is. Dit is zonde, want er zijn wel degelijk oplossingen als je dreumes te vroeg wakker wordt. Waarom is je dreumes heel vroeg wakker en wat kan je hieraan doen? Waarom dreumes vroeg wakker? Er zijn verschillende oorzaken voor het vroeg wakker worden van je dreumes. In veel gevallen wordt een dreumes heel vroeg wakker door te veel of te weinig slaap overdag. Zo heeft een oververmoeide dreumes de neiging om vroeg wakker te worden en hetzelfde gebeurt als je kind niet moe genoeg is door te veel slaap overdag. Een dreumes heeft ‘s nachts gemiddeld 11 tot 12 uur slaap nodig en overdag 2 uur slaap.  De indeling van de dag speelt ook een belangrijke rol. Gaat je dreumes bijvoorbeeld te laat naar bed ‘s avonds of is de middagdut te vroeg of te laat ingedeeld? Ook dat kan ervoor zorgen dat je dreumes erg vroeg wakker is. Veelvoorkomende redenen voor een vroege vogel zijn: Te laat naar bed Te

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden