9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
0-16 weken, 4-12 maanden,

“Hoe kan het dat mijn baby ‘s nachts opeens elke twee uur wakker wordt?” Dit is een veelgehoorde vraag van ouders. Wellicht vind je het fijn om te lezen dat dit een veelvoorkomend probleem is waar ouders tegen aan lopen. We zien vaak dat dit gebeurt bij baby’s die om en de nabij 4 maanden oud zijn, al kan het ook bij wat jongere baby’s voorkomen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dit een (bio)logische verklaring heeft én hoe je dit kunt oplossen.

Voordat we aan het artikel beginnen willen we specifiek benoemen dat we het niet hebben over pasgeboren baby’s die elke paar uur een voeding nodig hebben. Het is namelijk heel normaal dat een pasgeboren baby nog regelmatig een voeding nodig heeft. In dit artikel hebben we het specifiek over:

  • Baby’s die in de nacht al enkele uren achtereen sliepen en opeens (weer) elke twee uur wakker worden. De hele nacht lang.
  • Baby’s die prima sliepen (of nog slapen) tussen bedtijd en middernacht en na middernacht elke twee uur wakker worden.
  • Baby’s die nog steeds elke twee uur wakker worden terwijl ze ouder zijn dan 4 maanden.

Ook willen we je met dit artikel niet ontmoedigen om op je baby te reageren óf om je baby te dwingen al door te slapen als jij of hij daar nog niet klaar voor is. Het enige doel van dit artikel is, in lijn met onze missie, om jou te informeren over het slaapgedrag van jouw kindje zodat jij de beslissing kunt maken die bij jullie situatie past.

Beginnen bij het begin; een pasgeboren baby

De slaap- en slaapcyclus van een pasgeboren baby zijn anders dan bij volwassenen. Veel pasgeboren baby’s lukt het om lange dutjes te doen en langer achter elkaar te slapen. Veel baby’s zijn sowieso slaperig gedurende de hele dag.

Na ongeveer 6 weken beginnen veel baby’s opeens wat alerter te worden. Er lijkt ook een duidelijker verschil te ontstaan tussen de momenten dat een baby slaapt en wakker is. Het lukt sommige baby’s in deze fase ook om in de nacht zo’n 4-6 uur achter elkaar te slapen. Voor veel ouders een fijn moment omdat ze zelf ook kunnen bijkomen van die eerste weken én omdat er progressie lijkt te zitten in het slapen van hun kindje. Sommige kindjes slapen tegen de 12 weken zelfs al de hele nacht achter elkaar.

Overigens is het goed mogelijk dat je dit nog niet helemaal herkent en dat je baby in deze fase nog steeds elke twee á drie uur wakker wordt. Meestal heeft dit te maken met honger, onder-of oververmoeidheid, schrikreflex dat ze wakker maakt, reflux, of een slaapomgeving die hen wakker maakt.

Tot ongeveer de 3-4 maanden…

Rond de drie/vier maanden wordt de de slaap van een baby een stukje meer volwassen. Er vindt een ontwikkeling plaats waardoor er iets verandert op de manier hoe een baby slaapt. Simpel gezegd wordt de slaap van je baby op dit moment meer gestructureerd en er ontstaan er duidelijke slaapcycli. Meestal wordt dit eerst zichtbaar gedurende de dag. Veel baby’s gaan overdag opeens anders (korter) slapen. Dit komt enerzijds omdat er overdag minder slaapdruk is dan ‘s nachts maar ook door het feit dat er in deze fase duidelijke slaapcycli ontstaan waarbij een baby bewust(er) wakker wordt na een slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt overdag zo’n 45 minuten en laat dat nu net (ongeveer) de duur zijn van de korte hazenslaapjes. Hoe je hazenslaapjes kunt verbeteren lees je hier.

Wat we veel zien is dat deze ontwikkeling eerst zichtbaar wordt middels hazenslaapjes overdag. Veel baby’s slapen ‘s nachts dan nog wel redelijk waardoor veel ouders het nog acceptabel vinden en de hazenslaapjes voor lief nemen. Totdat…er ook in de nachtslaap wat lijkt te veranderen en een baby opeens ook ‘s nachts (weer) veel wakker wordt. Wanneer je dit merkt betekent het dat de ontwikkeling nu ook ‘s nachts is ingezet. Omdat er ‘s nachts meer slaapdruk is dan overdag duren de slaapcycli ‘s nachts langer en gemiddeld zo’n twee uur. Vanaf dit moment belandt een baby aan het einde van een slaapcyclus in een lichtere slaap waardoor hij sneller wakker wordt. Wanneer een baby niet gewend is om zichzelf weer in slaap te krijgen zal hij elke keer hulp nodig hebben. De oplossing van dit probleem ligt deels in het leren zelfstandig in slaap vallen.

4-6 maanden

Baby’s die rond deze leeftijd al zelfstandig in slaap kunnen vallen én ook opnieuw in slaap kunnen vallen als ze wakker worden uit een slaapcyclus kunnen opeens wel wat onrustiger zijn tussen deze slaapcycli door. Dit is het moment waar ze wakker worden, soms even huilen om vervolgens weer in een diepe slaap te vallen. Als je baby zonder jouw hulp weer in slaapt dan is het prima om dit zijn gang te laten gaan.

Als je baby nog niet zelfstandig in slaap kan vallen en/of ook niet opnieuw in slaap kan vallen als ze wakker worden uit een slaapcyclus of er er iets anders aan de hand is, wordt een baby vaak helemaal wakker en heeft hij opnieuw hulp nodig om weer in slaap te vallen. Elke keer opnieuw.

Wat is zelfstandig in slaap vallen?

Zodra je baby deze slaapmijlpaal heeft bereikt worden de slaapgewoonten en/of slaapassociaties die er zijn pas echt belangrijker. Of, laten we zeggen, de impact daarvan. Kan jouw baby zelfstandig in slaap vallen? Dan is de kans kleiner dat je problemen ervaart tijdens deze ontwikkeling, al kan dit natuurlijk alsnog voorkomen. Baby’s die gewend zijn om zelfstandig in slaap te vallen en zichzelf ook weer opnieuw in slaap te brengen tussen de slaapcycli door zullen dit ook doen tijdens en na deze ontwikkeling. Het kan wel zijn dat je merkt dat je baby wat vaker wakker wordt ‘s nachts en wat geluiden maakt of zelfs even huilt. Ons advies is in dit geval een paar minuten te wachten: Vertrouw erop dat je baby wel weer in slaap valt.

Heeft jouw baby hulp nodig om weer in slaap te vallen? Is jouw baby gewend om in slaap gewiegd te worden en/of in slaap te vallen tijdens een voeding? Dan is de kans groot dat je dit rond de 4 maanden dus te maken hebt met vaker wakker worden ‘s nachts en/of hazenslaapjes overdag.

Maar mijn baby wordt pas wakker na middernacht?

Er zijn ook baby’s die vanaf bedtijd tot middernacht in een diepe slaap belanden en pas rond middernacht vaker wakker worden. Deze baby’s kunnen bij bedtijd vaak zelfstandig in slaap vallen waardoor ouders er vanuit gaan dat het wakker worden niet te maken heeft met het ‘zelfstandig in slaap vallen”. Inmiddels weten we dat deze diepe onafgebroken slaap voor middernacht met name te maken heeft met de slaapdrang in de avond. Tussen 18:00-00:00 wordt er veel melatonine (= slaaphormoon) aangemaakt door het lichaam en dit bevordert de slaap. Na middernacht neemt de melatonine af tot een uur of 07:00 in de ochtend. Er wordt dus lichter geslapen waardoor baby’s veel meer geneigd zijn om wakker te worden na elke slaapcyclus.

Wanneer een baby niet goed of niet goed genoeg zelf terug in slaap kan vallen of er een andere oorzaak is zoals honger, te warm of te koud, pijn, ziekte, te veel licht, over- of ondervermoeid zullen ze elke keer weer wakker worden en hulp nodig hebben om weer te slapen.

Wat kun je doen om de (nacht)slaap te verlengen en te stimuleren?

Onder- of oververmoeidheid

Voorkom onder- of oververmoeidheid bij je baby. Beiden zijn triggers om in de nacht wakker te worden. Logisch ook wel, als een baby overdag te veel slaap is er weinig slaap oer voor de nacht. Ook oververmoeidheid wil je voorkomen want, in tegenstelling tot wat veel ouders denken, slaapt een oververmoeid kind ook minder diep. Hoewel elk kindje net een andere slaap hoeveelheid nodig heeft zijn er richtlijnen per leeftijd. Bekijk hiervoor onze slaapgids met voorbeeldroutines.

Honger

Honger is een bekende reden voor wakker worden en deze wil je voorkomen. Want een baby die honger heeft zal nooit lekker kunnen slapen. Zorg overdag voor voldoende voeding. Er zijn veel baby’s die alleen door een borst of fles weer in slaap kunnen vallen en in de nacht om deze reden nog veel voedingen krijgen en/of nodig lijken te hebben. Toch zien we vaak dat dit meer een gewoonte is dan dat er echt honger in het spel is. Baby’s ouder dan vier maanden die een gezond gewicht hebben, prima groeien en overdag voldoende voedingen krijgen hebben in de nacht waarschijnlijk niet meer dan twee voedingen nodig.

Slaap omgeving

Een andere reden om wakker te worden is vanwege de slaapomgeving die niet optimaal is. Zorg voor een donkere kamer. De ideale kamertemperatuur voor een slaapomgeving is 18 graden Celsius. Ook kan inbakeren voor veel rust zorgen bij sommige baby’s.

Hoewel het voorkomt dat baby’s door andere factoren (onder- of oververmoeidheid, honger of de slaapomgeving) wakker worden zien wij meestal dat het ligt aan niet goed of niet goed genoeg zelfstandig in slaap vallen. Dit is de beste tip om te zorgen dat je baby langeer (door)slaapt.

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
0-16 weken, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Slaapcyclus van een baby

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli. Wat is een slaapcyclus? Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap.  We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van. Hoe werkt de slaapcyclus van een baby? Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte

Dutjes, Ontwikkelingen, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 
Slaapritme baby van 12 maanden

Slaapritme baby van 12 maanden

Is je baby 12 maanden? De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Officieel gezien is een kind vanaf dit moment geen baby meer, maar een dreumes. In het afgelopen jaar is je baby ontzettend gegroeid en ook qua slaapritme is er veel veranderd. Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 12 maanden en wat kan je doen als je kind op deze leeftijd niet wil slapen? Hoeveel slaap heeft baby 12 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 maanden overdag nodig en hoeveel slaapt hij ‘s nachts? Het slaapritme van een baby van 12 maanden ziet er voor het grootste deel hetzelfde uit als de maanden ervoor. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, geen baby is hetzelfde. Heeft jouw kindje meer of minder slaap nodig dan deze gemiddelden? Dit is allemaal heel normaal, kijk vooral naar wat werkt voor jullie. Baby 12 maanden wil niet slapen: wat

Leeftijd, Slaaptips, 
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden