9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
0-16 weken, 4-12 maanden,

“Hoe kan het dat mijn baby ‘s nachts opeens elke twee uur wakker wordt?” Dit is een veelgehoorde vraag van ouders. Wellicht vind je het fijn om te lezen dat dit een veelvoorkomend probleem is waar ouders tegen aan lopen. We zien vaak dat dit gebeurt bij baby’s die om en de nabij 4 maanden oud zijn, al kan het ook bij wat jongere baby’s voorkomen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dit een (bio)logische verklaring heeft én hoe je dit kunt oplossen.

Voordat we aan het artikel beginnen willen we specifiek benoemen dat we het niet hebben over pasgeboren baby’s die elke paar uur een voeding nodig hebben. Het is namelijk heel normaal dat een pasgeboren baby nog regelmatig een voeding nodig heeft. In dit artikel hebben we het specifiek over:

  • Baby’s die in de nacht al enkele uren achtereen sliepen en opeens (weer) elke twee uur wakker worden. De hele nacht lang.
  • Baby’s die prima sliepen (of nog slapen) tussen bedtijd en middernacht en na middernacht elke twee uur wakker worden.
  • Baby’s die nog steeds elke twee uur wakker worden terwijl ze ouder zijn dan 4 maanden.

Ook willen we je met dit artikel niet ontmoedigen om op je baby te reageren óf om je baby te dwingen al door te slapen als jij of hij daar nog niet klaar voor is. Het enige doel van dit artikel is, in lijn met onze missie, om jou te informeren over het slaapgedrag van jouw kindje zodat jij de beslissing kunt maken die bij jullie situatie past.

Beginnen bij het begin; een pasgeboren baby

De slaap- en slaapcyclus van een pasgeboren baby zijn anders dan bij volwassenen. Veel pasgeboren baby’s lukt het om lange dutjes te doen en langer achter elkaar te slapen. Veel baby’s zijn sowieso slaperig gedurende de hele dag.

Na ongeveer 6 weken beginnen veel baby’s opeens wat alerter te worden. Er lijkt ook een duidelijker verschil te ontstaan tussen de momenten dat een baby slaapt en wakker is. Het lukt sommige baby’s in deze fase ook om in de nacht zo’n 4-6 uur achter elkaar te slapen. Voor veel ouders een fijn moment omdat ze zelf ook kunnen bijkomen van die eerste weken én omdat er progressie lijkt te zitten in het slapen van hun kindje. Sommige kindjes slapen tegen de 12 weken zelfs al de hele nacht achter elkaar.

Overigens is het goed mogelijk dat je dit nog niet helemaal herkent en dat je baby in deze fase nog steeds elke twee á drie uur wakker wordt. Meestal heeft dit te maken met honger, onder-of oververmoeidheid, schrikreflex dat ze wakker maakt, reflux, of een slaapomgeving die hen wakker maakt.

Tot ongeveer de 3-4 maanden…

Rond de drie/vier maanden wordt de de slaap van een baby een stukje meer volwassen. Er vindt een ontwikkeling plaats waardoor er iets verandert op de manier hoe een baby slaapt. Simpel gezegd wordt de slaap van je baby op dit moment meer gestructureerd en er ontstaan er duidelijke slaapcycli. Meestal wordt dit eerst zichtbaar gedurende de dag. Veel baby’s gaan overdag opeens anders (korter) slapen. Dit komt enerzijds omdat er overdag minder slaapdruk is dan ‘s nachts maar ook door het feit dat er in deze fase duidelijke slaapcycli ontstaan waarbij een baby bewust(er) wakker wordt na een slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt overdag zo’n 45 minuten en laat dat nu net (ongeveer) de duur zijn van de korte hazenslaapjes. Hoe je hazenslaapjes kunt verbeteren lees je hier.

Wat we veel zien is dat deze ontwikkeling eerst zichtbaar wordt middels hazenslaapjes overdag. Veel baby’s slapen ‘s nachts dan nog wel redelijk waardoor veel ouders het nog acceptabel vinden en de hazenslaapjes voor lief nemen. Totdat…er ook in de nachtslaap wat lijkt te veranderen en een baby opeens ook ‘s nachts (weer) veel wakker wordt. Wanneer je dit merkt betekent het dat de ontwikkeling nu ook ‘s nachts is ingezet. Omdat er ‘s nachts meer slaapdruk is dan overdag duren de slaapcycli ‘s nachts langer en gemiddeld zo’n twee uur. Vanaf dit moment belandt een baby aan het einde van een slaapcyclus in een lichtere slaap waardoor hij sneller wakker wordt. Wanneer een baby niet gewend is om zichzelf weer in slaap te krijgen zal hij elke keer hulp nodig hebben. De oplossing van dit probleem ligt deels in het leren zelfstandig in slaap vallen.

4-6 maanden

Baby’s die rond deze leeftijd al zelfstandig in slaap kunnen vallen én ook opnieuw in slaap kunnen vallen als ze wakker worden uit een slaapcyclus kunnen opeens wel wat onrustiger zijn tussen deze slaapcycli door. Dit is het moment waar ze wakker worden, soms even huilen om vervolgens weer in een diepe slaap te vallen. Als je baby zonder jouw hulp weer in slaapt dan is het prima om dit zijn gang te laten gaan.

Als je baby nog niet zelfstandig in slaap kan vallen en/of ook niet opnieuw in slaap kan vallen als ze wakker worden uit een slaapcyclus of er er iets anders aan de hand is, wordt een baby vaak helemaal wakker en heeft hij opnieuw hulp nodig om weer in slaap te vallen. Elke keer opnieuw.

Wat is zelfstandig in slaap vallen?

Zodra je baby deze slaapmijlpaal heeft bereikt worden de slaapgewoonten en/of slaapassociaties die er zijn pas echt belangrijker. Of, laten we zeggen, de impact daarvan. Kan jouw baby zelfstandig in slaap vallen? Dan is de kans kleiner dat je problemen ervaart tijdens deze ontwikkeling, al kan dit natuurlijk alsnog voorkomen. Baby’s die gewend zijn om zelfstandig in slaap te vallen en zichzelf ook weer opnieuw in slaap te brengen tussen de slaapcycli door zullen dit ook doen tijdens en na deze ontwikkeling. Het kan wel zijn dat je merkt dat je baby wat vaker wakker wordt ‘s nachts en wat geluiden maakt of zelfs even huilt. Ons advies is in dit geval een paar minuten te wachten: Vertrouw erop dat je baby wel weer in slaap valt.

Heeft jouw baby hulp nodig om weer in slaap te vallen? Is jouw baby gewend om in slaap gewiegd te worden en/of in slaap te vallen tijdens een voeding? Dan is de kans groot dat je dit rond de 4 maanden dus te maken hebt met vaker wakker worden ‘s nachts en/of hazenslaapjes overdag.

Maar mijn baby wordt pas wakker na middernacht?

Er zijn ook baby’s die vanaf bedtijd tot middernacht in een diepe slaap belanden en pas rond middernacht vaker wakker worden. Deze baby’s kunnen bij bedtijd vaak zelfstandig in slaap vallen waardoor ouders er vanuit gaan dat het wakker worden niet te maken heeft met het ‘zelfstandig in slaap vallen”. Inmiddels weten we dat deze diepe onafgebroken slaap voor middernacht met name te maken heeft met de slaapdrang in de avond. Tussen 18:00-00:00 wordt er veel melatonine (= slaaphormoon) aangemaakt door het lichaam en dit bevordert de slaap. Na middernacht neemt de melatonine af tot een uur of 07:00 in de ochtend. Er wordt dus lichter geslapen waardoor baby’s veel meer geneigd zijn om wakker te worden na elke slaapcyclus.

Wanneer een baby niet goed of niet goed genoeg zelf terug in slaap kan vallen of er een andere oorzaak is zoals honger, te warm of te koud, pijn, ziekte, te veel licht, over- of ondervermoeid zullen ze elke keer weer wakker worden en hulp nodig hebben om weer te slapen.

Wat kun je doen om de (nacht)slaap te verlengen en te stimuleren?

Onder- of oververmoeidheid

Voorkom onder- of oververmoeidheid bij je baby. Beiden zijn triggers om in de nacht wakker te worden. Logisch ook wel, als een baby overdag te veel slaap is er weinig slaap oer voor de nacht. Ook oververmoeidheid wil je voorkomen want, in tegenstelling tot wat veel ouders denken, slaapt een oververmoeid kind ook minder diep. Hoewel elk kindje net een andere slaap hoeveelheid nodig heeft zijn er richtlijnen per leeftijd. Bekijk hiervoor onze slaapgids met voorbeeldroutines.

Honger

Honger is een bekende reden voor wakker worden en deze wil je voorkomen. Want een baby die honger heeft zal nooit lekker kunnen slapen. Zorg overdag voor voldoende voeding. Er zijn veel baby’s die alleen door een borst of fles weer in slaap kunnen vallen en in de nacht om deze reden nog veel voedingen krijgen en/of nodig lijken te hebben. Toch zien we vaak dat dit meer een gewoonte is dan dat er echt honger in het spel is. Baby’s ouder dan vier maanden die een gezond gewicht hebben, prima groeien en overdag voldoende voedingen krijgen hebben in de nacht waarschijnlijk niet meer dan twee voedingen nodig.

Slaap omgeving

Een andere reden om wakker te worden is vanwege de slaapomgeving die niet optimaal is. Zorg voor een donkere kamer. De ideale kamertemperatuur voor een slaapomgeving is 18 graden Celsius. Ook kan inbakeren voor veel rust zorgen bij sommige baby’s.

Hoewel het voorkomt dat baby’s door andere factoren (onder- of oververmoeidheid, honger of de slaapomgeving) wakker worden zien wij meestal dat het ligt aan niet goed of niet goed genoeg zelfstandig in slaap vallen. Dit is de beste tip om te zorgen dat je baby langeer (door)slaapt.

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Categorieën
Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
0-16 weken, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden