9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
wanneer dutje laten vallen baby slaaptipsvoorbabys
Slaaptips1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Dutjes zijn een belangrijk onderdeel van het creëren van een fijn slaapritme. Omdat de nacht een spiegel van de dag is, kan de dutjes indeling en het aantal dutjes een grote rol spelen in hoe een kindje slaapt. Veel ouders denken bij een kinderslaapcoach direct aan het uitvoeren van een slaaptraining, maar wist je dat wij de meeste slaapproblemen oplossen door samen met de ouders te kijken naar de indeling van de dag? In dit artikel vertellen we je meer over dutjes en kijken we naar hoe je dutjes afbouwt en wanneer je dutjes afbouwt.

Dit is wanneer een baby dutjes afbouwt

 • Tot ongeveer 6 maanden hebben baby’s meestal 3 dutjes nodig.
 • Tussen 6-8 maanden oud vallen baby’s meestal terug naar 2 dutjes.
 • Tussen 13-18 maanden oud vallen baby’s meestal terug tot 1 dutje. Het doel hier is om het ochtenddutje te laten vallen en over te gaan naar een lang middagdutje.
 • Rond de leeftijd van 2,5-3 jaar verdwijnen dutjes helemaal. De meeste peuters zullen het dutje eerst geleidelijk verminderen, voordat ze het volledig laten vallen.

Hoe en wanneer een baby dutjes doet

Veel ouders komen op een punt waarop ze het gevoel hebben dat er een fijn ritme is gecreëerd in het leven met een baby. Wellicht worden de dutjes rond hetzelfde tijdstip gedaan en wordt er soms al een beetje doorgeslapen. En juist wanneer je helemaal blij bent met hoe het gaat, lijkt het weer anders te worden. Opeens wil je baby niet meer een dutje doen of wordt je baby vroeg(er) wakker dan gebruikelijk.

Wat kan er aan de hand zijn?

Wat er precies aan de hand is verschilt per baby. Als je oorzaken zoals onder- of oververmoeidheid, honger, slaapomgeving, temperatuur en ziekte kunt uitsluiten kan het goed zijn dat het tijd is om een dutje te laten vallen. Zeker wanneer jouw baby in de leeftijdsfase zit waarbij we weten dat de meeste baby’s toe zijn om inderdaad een dutje te laten vallen.

Een baby heeft meestal begeleiding nodig om een dutje te laten vallen. Idealiter gaat deze overgang heel geleidelijk en werk je door middel van een routine toe naar dit moment. Onze routines, die je onder andere vindt in onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines houden rekening mee met het laten vallen van een dutje en werken stapsgewijs toe naar dit moment waardoor het voor jou en je baby heel natuurlijk gaat.

De universiteit van Colorado heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat veel peuters niet genoeg slaap krijgen. Omdat veel peuters, zeker in andere landen, vanaf een jaar of twee al naar de voorschool gaan, worden deze kindjes gestimuleerd om geen dutje meer te doen. Hierdoor ontstaat een slaaptekort en deze kindjes lijken vatbaarder voor onder andere angst. Echter blijkt uit het onderzoek dat peuters van twee jaar nog wel degelijk een dutje nodig hebben. Ook wij krijgen veel te maken met ouders die hun kindje van twee geen dutje meer aanbieden. Door wel (weer) een middagdutje aan te bieden, worden veel slaapproblemen opgelost.

Het aanbieden van een duidelijke routine op het gebied van slaap en voedingen kan een kindje helpen en stimuleren om dutjes te doen. In dit artikel lees je over de voordelen van routines voor jezelf én voor je baby.

Signalen dat je baby of peuters toe is om een dutje te laten vallen

Voordat we vergaan is het belangrijk om te weten dat niet alle slaapproblemen te wijten zijn aan te veel of te weinig dutjes. Een dutje laten vallen kan zeker de oplossing zijn maar niet in alle gevallen zal dit jouw slaapprobleem oplossen. Soms zien we ook dat een kindje in een slaapregressie zit. Dit is een periode waarin een baby of peuter die altijd prima sliep ‘s nachts plotseling wakker wordt en/of dutjes overslaat. Baby’s kunnen in zo’n periode opeens dutjes weigeren terwijl ze er zeker nog wel aan toe zijn. Er zijn bepaalde momenten waarvan we weten dat veel baby’s een slaapregressie ervaren.

Signalen dutje laten vallen

 • Het kost veel tijd om in slaap te vallen
 • Eerder wakker worden uit een dutje
 • Bij het ene dutje wordt er goed geslapen maar bij een volgend dutje niet en/of bij het naar bed gaan in de avond lijkt het moeilijker te gaan
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of lang wakker blijven
 • Wakker worden in de vroege ochtend (vóór 6 uur) en niet weer in slaap vallen

Op welke leeftijd laten baby’s of peuters een dutje vallen? Wanneer stoppen kindjes met dutten?

Wanneer je het vermoeden hebt dat het tijd is om een dutje te laten vallen is ons advies om ook te kijken of jouw kindje in de juist leeftijdsfase valt. Hoewel er geen magische grens is dat alle baby’s een dutje laten vallen weten we wel dat er bepaalde leeftijden zijn wanneer de meeste kindjes eraan toe zijn om een dutje te laten vallen. Het is

 • Rond de 4 maanden toewerken naar 3 dutjes op een dag is een mooi streven. Meer dutjes is niet schadelijk of raar maar kan soms hazenslaapjes in stand houden en we weten dat baby’s uitgeruster zijn als ze ook langere dutjes doen.
 • Tussen 6 – 8 maanden is ons advies in de meeste gevallen om langzaam de overstap te maken van 3 naar 2 dutjes.
 • Tussen de 10 – 12 maanden gaan sommige baby’s signalen vertonen die lijken op de signalen dat ze toe zijn om het ochtend dutje te laten vallen. Veel baby’s weigeren in deze fase opeens het ochtenddutje. Hoewel het lijkt alsof ze het ochtenddutje niet meer nodig hebben is dit meestal wel nog het geval. Te vroeg het ochtenddutje weghalen kan zorgen voor oververmoeidheid en dat wil je idealiter voorkomen.
 • Tussen 13 – 18 maanden zijn de meeste baby’s wel toe om het ochtenddutje te laten vallen. Dit is een brede range en wij zien dat de meeste baby’s pas tussen de 15 en 18 maanden hier aan toe zijn.
 • Rond 2 jaar zullen kan je opnieuw zien dat jouw peutertje niet meer wil slapen. Echter weten we ook hier weer dat de meeste peuters van 2 jaar nog wel degelijk een dutje nodig hebben. Veel peuters gaan weerstand bieden of hun dutje weigeren, maar dit is meestal te wijten aan een eerder genoemde slaapregressie. Blijf het dutje aanbieden en meestal gaat het na een tijdje weer beter.
 • Tussen 2,5 en 3,5 jaar zijn de meeste peuters klaar om het laatste dutje helemaal te laten vallen.

Voor alle dutjes overgangen betekent het dat het best kan zijn dat je ziet dat je kindje de ene dag nog wel een dutje nodig heeft en de andere dag niet meer. Dat hoort bij de overgangsfase. Zoals eerder benoemd zien we dat bijna alle baby’s begeleiding nodig hebben om dutjes te laten vallen. Hoewel er baby’s zijn die vanzelf dutjes laten vallen zullen de meeste ouders hun kindje een beetje moeten begeleiden.

Een dutje te snel laten vallen

Het grootste signaal dat je te snel een dutje hebt laten vallen, is dat de stemming en het slaapgedrag van je kindje veranderd. Wanneer er te snel een dutje wordt laten vallen worden veel baby’s (over)vermoeid. In de nacht zijn kindjes dan geneigd om vaker wakker te worden of onrustiger te slapen. Ook zien we bij sommige baby’s dat alle dutjes lastiger worden en opeens andere dutjes ook geweigerd worden. Dit heeft ook vaak te maken met oververmoeidheid. Vroeg wakker worden kan zowel een signaal zijn dat er te veel slaap is overdag waardoor dit soms kan betekenen dat het tijd is om een dutje te laten vallen. Ingewikkeld genoeg kan vroeg wakker worden ook betekenen dat er te weinig wordt geslapen overdag en dat er te snel een dutje is weggevallen. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw baby nog wel toe is aan een dutje kun je dit dutje weer (tijdelijk) introduceren.

Wat kan ik doen om mijn kindje te helpen tijdens de dutjes transities?

Een paar dingen die je kunt doen om je kindje te helpen tijdens de overgang naar minder dutjes:

 • Als je een dutje hebt overgeslagen kan het geen kwaad om je kindje net wat eerder in bed te leggen bij een volgend dutje of bij bedtijd. Op deze manier voorkom je oververmoeidheid. Naarmate je kindje gewend raakt aan het weggevallen dutje kun je dit weer wat opschuiven.
 • Idealiter werk je toe naar het laten vallen van dutjes door het dutje dat wegvalt steeds wat in te korten.
 • Je kunt het dutje vervangen door op dat moment een rustige activiteit te gaan doen met je baby. Veel ouders zijn geneigd om juist meer dingen buitenshuis te gaan doen omdat het eindelijk kan. Toch is ons advies om zeker de eerste periode rustmomenten in te bouwen.

Referenties:

Burnham, Melissa M et al. “Nighttime sleep-wake patterns and self-soothing from birth to one year of age: a longitudinal intervention study.” Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines vol. 43,6 (2002): 713-25. doi:10.1111/1469-7610.00076

Kitsaras, George et al. “Bedtime routines child wellbeing & development.” BMC public health vol. 18,1 386. 21 Mar. 2018, doi:10.1186/s12889-018-5290-3

Horváth, Klára, and Kim Plunkett. “Frequent daytime naps predict vocabulary growth in early childhood.”Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines vol. 57,9 (2016): 1008-17. doi:10.1111/jcpp.12583

Tham, Elaine Kh et al. “Infant sleep and its relation with cognition and growth: a narrative review.” Nature and science of sleep vol. 9 135-149. 15 May. 2017, doi:10.2147/NSS.S125992

Galland, Barbara C et al. “Anticipatory guidance to prevent infant sleep problems within a randomised controlled trial: infant, maternal and partner outcomes at 6 months of age.” BMJ open vol. 7,5 e014908. 2 Jun. 2017, doi:10.1136/bmjopen-2016-014908

Mindell, J. A., Leichman, E. S., Composto, J. , Lee, C. , Bhullar, B. and Walters, R. M. (2016), Development of infant and toddler sleep patterns: real‐world data from a mobile application. J Sleep Res, 25: 508-516. doi:10.1111/jsr.12414

Molfese, Victoria J et al. “Relations Between Toddler Sleep Characteristics, Sleep Problems, and Temperament.” Developmental neuropsychology vol. 40,3 (2015): 138-54. doi:10.1080/87565641.2015.1028627

Newborn Sleep Patterns, Johns Hopkins Medicine

Healthy Sleep Habits, Johns Hopkins Medicine

Touchette É, Petit D, Paquet J, et al. Factors Associated With Fragmented Sleep at Night Across Early Childhood. Arch Pediatr Adolesc Med. 2005;159(3):242–249. doi:10.1001/archpedi.159.3.242

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden