9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar,

Korte slaapjes van een baby worden ook wel hazenslaapjes genoemd. Hazenslaapjes zijn best een groot en veelvoorkomend onderwerp binnen de slaap van kindjes. In dit artikel gaan we je meenemen in de hazenslaapjes, hoe ze ontstaan, of hazenslaapjes schadelijk zijn en wat je kunt doen om hazenslaapjes te voorkomen en te verbeteren.

Voordat we beginnen willen we benadrukken dat wij er niet van houden om iets “slecht” te noemen. Hazenslaapjes horen deels bij de ontwikkeling van het het slaapgedrag van een kindje dus alleen om die reden kun je het wat ons betreft niet iets slechts noemen. Daarbij kun je pas bepalen of iets slecht of schadelijk is, als je de juiste context hebt. Of iets “slecht” of “schadelijk” is, hangt namelijk samen met wat wel of niet werkt voor jou en je gezin. Hazenslaapjes kunnen wel vervelend zijn en op termijn zorgen voor verschillende slaapproblemen.

Hazenslaapjes zijn verbonden met de veranderingen in de slaapcycli van je baby, die rond de vier maanden plaatsvindt.

In dit artikel:

  • Wat zijn hazenslaapjes?
  • Zijn hazenslaapjes “slecht” voor je baby?
  • Wat veroorzaakt hazenslaapjes?
  • Hoe kunnen we hazenslaapjes verbeteren?

Wat zijn hazenslaapjes?

Als we het hebben over hazenslaapjes, hebben we het over een baby die slechts één slaapcyclus per keer slaapt, wat ongeveer 40 tot 45 minuten is gedurende de dag. Natuurlijk komt dit niet op de minuut en kan het goed dat jouw baby net wat langer of korter slaapt. Bij hazenslaapjes zijn het in ieder geval relatief korte slaapjes, waarna een baby vervolgens weer wakker is. Als gevolg van het korte dutje is een baby snel weer moe waardoor er weer een (kort) dutje wordt gedaan. Typerend voor een baby die alleen maar hazenslaapjes slaapt is dat er dus geen langer dutje plaatsvindt waardoor een baby dus niet in een diepe slaap zal komen. Hierdoor zien we dat veel baby’s zich vermoeid gedragen.

Als je baby niet een volledige slaapcyclus slaapt en in plaats daarvan na slechts 10, 20, 30 minuten wakker wordt, wijst dit waarschijnlijk op dat er iets anders aan de hand is.

Zijn hazenslaapjes slecht voor je baby?

Zijn hazenslaapjes slecht? Zijn hazenslaapjes schadelijk voor baby’s? Dit is een veelgestelde vraag.

We gaan geen uitspraken doen over “goed” of “slecht”. Wel zien we dat een baby die alleen maar hazenslaapjes slaapt vaak onhoudbaar is op lange termijn. Wanneer een baby de hele dag alleen maar hazenslaapjes slaapt, krijgt hij niet de kans om een langer, meer herstellend dutje te doen. Je baby komt op deze manier niet in de diepe slaap en juist die diepe slaap is belangrijk voor het herstellen van lichaam en geest. In de loop van de dag zullen de meeste baby’s die hazenslaapjes slapen vermoeid of zelfs oververmoeid raken. Dit heeft tot gevolg dat een baby meestal chagrijnig is, moeilijk tot rust komt en/of in de nachten niet veel slaapt.

Overigens zijn er wel degelijk baby’s die overdag hazenslaapjes slapen en ‘s nachts prima slapen. Vaak zijn deze baby’s zo uitgeput van de dag dat ze de nachten prima slapen. We zien meestal dat op termijn deze baby’s ook in de nacht vaker wakker worden.

Wat veroorzaakt hazenslaapjes?

Melatonine

Als je baby ongeveer acht weken oud is en begint met hazenslaapjes slapen, is dit meestal te wijten aan het feit dat de melatonine van de moeder hun lichaam heeft verlaten. Rond deze fase gaat het lichaam van je baby pas zelf melatonine aanmaken. Melatonine is nodig om in slaap te vallen en door te slapen. Een leuk en belangrijk feitje over melatonine is dat het alleen in het donker wordt aangemaakt. Wil je je baby helpen om beter te slapen? Laat je baby in een donkere kamer slapen zodat zijn lichaam het slaaphormoon kan produceren en afgeven.

Honger

Een andere reden waarom je baby rond deze leeftijd (en zeker ook voor jongere baby’s) aan het dutten kan zijn, is als ze steeds honger hebben. Als je je baby niet regelmatig voedt, kan het zijn dat hij alleen in korte tijd een dutje doet omdat hij honger heeft. Ons advies is om ook in de voedingen een routine te bouwen. Dit kan ook als je borstvoeding geeft.

Mororeflex

Als jonge baby’s niet worden ingebakerd, kan het Moro reflex (ook wel schrikreflex genoemd) ervoor zorgen dat ze wakker worden wanneer ze aan het einde van hun slaapcyclus lichter gaan slapen. De meeste baby’s beginnen hun schrikreflex te verliezen tussen de 3-5 maanden.

Wakkertijd

Een andere, veelvoorkomende, reden dat een baby alleen maar hazenslaapjes slaapt, is omdat de wakker tijden te kort zijn. Dit betekent dat ze niet lang genoeg wakker blijven tussen dutjes om moe genoeg te worden voor een langer slaapje.

Dus als je baby bijvoorbeeld 16 weken oud is en maar een uur wakker blijft tussen de dutjes, is dat te kort voor zijn leeftijd. Hierdoor wordt hij niet genoeg gestimuleerd of moe genoeg en hierdoor lukt het niet om langer te slapen dan één slaapcyclus. Dit klinkt tegenstrijdig want, je baby oogt misschien vermoeid na een uur en een oververmoeide baby is ook niet ideaal. Toch zien we vaak dat de vicieuze cirkel van hazenslaapjes doorbroken moet worden om de hazenslaapjes op te lossen. De enige optie is dan (toewerken naar) langere wakker tijden.

De wakker tijden van een baby veranderen de eerste 6 maanden geleidelijk. De tijd dat een baby wakker kan zijn wordt dus steeds iets langer.

Zelfstandig in slaap vallen

De laatste factor heeft ook grote invloed op hazenslaapjes. Wanneer een baby niet zelfstandig in slaap kan vallen en dus altijd in slaap gewiegd of gevoed wordt is de kans groot dat ze, wanneer ze wakker worden na één slaapcyclus, weer hulp nodig hebben. Vooral na het veranderen van de slaapcyclus, rond de 4 maanden, is dat zelfstandig in slaap vallen belangrijk als je wilt dat je baby langer kan slapen. Zowel overdag als ‘s nachts.

Spenen

Hoewel een speen voor sommige baby’s enorm kalmerend kan werken en dus een tip kan zijn om je kindje beter te laten slapen, kan een speen ook voor problemen zorgen. Wanneer jouw kindje afhankelijk is van de speen om in te slapen maar de speen tijdens het slapen weer uitvalt, is ook dit een reden voor hazenslaapjes. Jonge baby’s kunnen nog niet zelf hun speen pakken en/of in doen.

Hoe kun je hazenslaapjes verbeteren?

Bijna alle baby’s krijgen te maken met hazenslaapjes. Sommige baby’s beginnen met 8 weken hazenslaapjes te slapen, terwijl andere baby’s pas rond de leeftijd van 3-4 maanden met hazenslaapjes beginnen.

Of de hazenslaapjes voor problemen gaan zorgen hangt af van verschillende zaken. Met name hoe jouw kindje tot op heden heeft geleerd om in slaap te vallen en met de routines overdag. Daarnaast heb je in het artikelen kunnen lezen wat.oorzaken kunnen zijn voor hazenslaapjes.

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Dutjes, Ontwikkelingen, Overig, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Het 4’s Ritueel

Het 4’s Ritueel

Als je op zoek bent naar een liefdevolle en geliefde manier om je baby al vanaf jonge leeftijd zelf in slaap te leren vallen, dan is het 4S ritueel een populaire methode om te proberen. Maar wat is het 4S ritueel precies en hoe werkt deze methode? Lees het in dit artikel en/of bekijk onze video hieronder over het 4’s ritueel. Wat is het 4S ritueel? Het 4S ritueel is een bekende methode in de wereld van de babyslaap. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat je er direct na de geboorte mee kunt beginnen en je baby op een vriendelijke manier leert om zelfstandig in slaap te vallen.  De 4S slaapmethode dankt zijn naam aan de vier verschillende stappen die worden doorlopen: setting the stage, swaddling, sitting en sush-pat. Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.  Hoe werkt het 4S ritueel? Wil je je baby met behulp van het 4S ritueel zelfstandig in slaap leren vallen? Het 4S ritueel bestaat uit 4 stappen die je voor ieder slaapje doorloopt. De eerste drie stappen doorloop je altijd, de vierde stap is

Dutjes, Methodieken, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, video, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 4 maanden

Slaaptips voor baby van 4 maanden

Jonge kinderen hebben veel baat bij regelmaat en structuur, maar veel ouders vinden het lastig om hun baby aan een routine te laten wennen. Vanaf 4 maanden is de biologische klok ontwikkeld en gaat het aanleren van een routine steeds beter. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 4 maanden en hoe kan je helpen jouw baby beter te laten slapen? Hoeveel slaapt een baby van 4 maanden? Hoeveel slaap heeft een baby van 4 maanden ongeveer nodig? Gemiddeld slaapt een baby van 4 maanden nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 4 uur overdag. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn en dat iedere baby anders is. Baby’s moeten nog leren hoe ze een goed slaapritme opbouwen en daarnaast heeft niet iedere baby evenveel slaap nodig. Kijk dus vooral naar wat werkt voor jou en je baby. Op deze leeftijd wordt het wel steeds belangrijker om rekening te houden met de wakkertijd van je baby. Hoewel de wakkertijd van baby’s ook nog veel kan variëren, adviseren wij om bij 4 maanden gemiddeld een wakkertijd van 2 uur aan te houden. Slaapproblemen bij baby 4 maanden Wat kan je doen als je baby van 4 maanden niet wil

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 14 maanden

Slaapregressie 14 maanden

Je dreumes maakt in de periode na zijn eerste verjaardag verschillende fysieke en mentale ontwikkelingen door. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Hoewel sommige kinderen rond hun eerste verjaardag al een slaapregressie doormaken, is het ook heel normaal als deze slaapregressie pas bij 14 maanden plaatsvindt. Wat houdt deze 14 maanden slaapregressie in en waar moet je als ouders rekening mee houden? Slaapregressie baby 14 maanden De 14 maanden slaapregressie is vergelijkbaar met de sprong bij 12 maanden, hij vindt alleen 2 maanden later plaats. Het is belangrijk om te beseffen dat een slaapregressie niet gebonden is aan de leeftijd van je kind. De maanden die bij een slaapregressie worden genoemd zijn niets meer dan gemiddelden om een idee te geven wanneer je dit kan verwachten.  De 12 maanden slaapregressie heet zo omdat de slaap van kinderen gemiddeld rond deze leeftijd verandert door enkele belangrijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kosten veel energie en hebben invloed op de slaap van je kind. In feite is een slaapregressie dus meer een slaapprogressie: je kind ontwikkelt zich en slaapt hierdoor tijdelijk anders dan ‘normaal’. Ieder kind maakt deze ontwikkelingen op zijn eigen tijd door. Gemiddeld gebeurt dit rond de 12

Slaapregressies, Slaaptips, 
Waarom baby op rug laten slapen?

Waarom baby op rug laten slapen?

Een baby kan op drie manieren slapen: op de rug, op de buik of op de zij. Het algemene advies is om een baby op de rug te laten slapen. De rugligging is de meest veilige slaaphouding voor jonge baby’s, omdat dit de kans op wiegendood verkleint. Dit geldt vooral voor jonge baby’s, die zichzelf en hun hoofd nog niet goed kunnen draaien en optillen.  Het is belangrijk dat het gezichtje vrij ligt tijdens het slapen, zodat je baby goed kan ademen. Als je een jonge baby op de buik laat slapen, kan het gezichtje tegen het matras komen waardoor de ademhaling wordt belemmerd. Leg je baby dus vanaf de geboorte op zijn rug in bed. Op deze manier went hij of zij ook aan deze slaaphouding. Baby op zij slapen vs. baby op rug slapen Veel ouders merken dat hun jonge baby beter slaapt op de zij. Toch raden wij een zijligging niet aan. Laat je een baby op de zij slapen, dan kan hij of zij tijdens de slaap alsnog op de buik terechtkomen. Dit brengt vervolgens weer de bovengenoemde risico’s met zich mee. Een rugligging is het meest veilig, aangezien een jonge baby nog niet vanaf de

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden