9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
zo help je je baby aan een langer middagdutje - slaaptipsvoorbabys
Dutjes0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Wanneer je ons langer volgt zal het je niet ontgaan zijn: Het middagdutje is wat ons betreft het langste en meest herstellende dutje van de dag. Dit betekent niet dat alle kindjes vanzelf en automatisch een lang middagdutje slapen. In dit artikel vind je meer over (het belang van) het middagdutje en enkele oorzaken waarom een lang middagdutje maar niet lijkt te lukken bij jouw kindje. Uiteraard inclusief tips om je baby te helpen om langer te slapen tijdens de middagdut.

In dit artikel:

 • Waarom raden wij een lang lunchdutje aan?
 • Pasgeboren baby’s
 • Hazenslaapjes
 • Slaapregressie van 4 maanden
 • Slaapregressie van 8 maanden
 • Tips om een langer lunchdutje te realiseren

Waarom wij een lang middag dutje adviseren

In onze voorbeeldroutines raden wij een lang middagdutje aan vanaf het moment dat een baby geboren wordt tot aan de peuterleeftijd. Toch gaat het realiseren van een lang middagdutje voor veel kindjes niet vanzelf. Waarom raden wij dan toch een lang middag dutje aan?

 • De meeste mensen (zowel volwassenen als baby’s) hebben tussen 12.00 uur en 14.00 uur een natuurlijke dip in het energieniveau. Door op dit moment een dutje te doen, is de kans groter dat baby’s in slaap vallen, in slaap blijven en dat is wanneer slaap ook voor hen het meest herstellend is.
 • Als je meer dan één kind hebt dat onze slaapschema’s ongeveer volgt, zullen ze ongeveer tegelijkertijd een dutje doen en dat levert jou wat rustmomenten op.
 • Wanneer een baby in de ochtend te vroeg of te lang slaapt lukt het vaak niet om ook in de middag lang te slapen. Wanneer een baby het langste dutje van de dag in de ochtend doet kan dit slaapproblemen opleveren. Denk hierbij aan vroeg wakker worden en/of oververmoeidheid aan het einde van de dag en/of vaker wakker worden inde nacht. Een lang middagdutje helpt ervoor te zorgen dat de slaap van je baby verspreid is over de dag.
 • Wanneer het lunchdutje het langste dutje van de dag is, maakt het ook de dutjesovergangen op 6-8 maanden oud en 12-18 maanden oud, veel soepeler voor je kind én voor jezelf.

Pasgeboren baby’s

Hoewel sommige pasgeboren baby’s lang en diep kunnen slapen en het dus gemakkelijk lukt om een lang middagdutje te slapen, zijn er ook veel jonge baby’s die moeite hebben met een lang dutje. Wanneer je vanaf jongs af aan wilt werken aan de middagdut vind je hier een paar tips:

 • Houd rekening met de wakkertijden die passen bij de leeftijd van je kindje. Wanneer je op zoek bent naar een leidraad kan onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines een aanrader zijn.
 • Zeker bij jonge baby’s is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid voedingen. Wanneer een baby honger heeft zal hij niet of niet meer (verder) slapen. Zorg dus dat je voor het middagdutje een voeding geeft. Om een langere middagdut te bevorderen kan een deelvoeding zeker een positieve factor spelen.
 • Wanneer je baby niet zelf in slaap kan vallen help je je baby in slaap. Dit kan bijvoorbeeld door het 4’s ritueel. Ook wanneer je baby wakker wordt kun je deze methode opnieuw gebruiken om je baby weer in slaap te laten vallen. Bij jonge baby’s kun je ook overwegen om, wanneer ze al snel weer wakker worden, een baby weer in slaap te voeden zodat ze toch een lang middagdutje slapen.
 • Zorg ervoor dat je baby in een donkere ruimte ligt, gebruik eventueel onze slaapgeluiden om omgevingsgeluiden te maskeren én zorg dat er geen vastzittende boertjes in de weg zitten.

Hazenslaapjes

Rond de 4 maanden (let op, bij sommige baby’s is dit een stukje later en bij best wat baby’s een stukje eerder) verandert er iets in de manier hoe de slaapcyclus van een baby is opgebouwd. Er vindt een ontwikkeling plaats in de manier hoe een kindje slaapt. Simpel gezegd wordt een baby bewuster wakker tussen de slaapcycli door. Deze ontwikkeling kan als gevolg hebben dat een baby na een slaapcyclus (van ongeveer 35-45 minuten) wakker wordt. Hazenslaapjes kan al vanaf 8 weken ontstaan en is een normale ontwikkeling die elke baby doormaakt

Wanneer je weet dat de slaapomgeving, voedingen en de wakkertijden van je baby kloppen bij de leeftijdsfase is het enige wat je kunt doen om de hazenslaapjes te verbeteren je kindje leren om zelfstandig in slaap te vallen. Wanneer een kindje heeft geleerd om zelfstandig in slaap te vallen is de kans groot dat een kindje ook zelfstandig de meerdere slaapcycli aan elkaar kan koppelen. Sommige baby’s lijken vallen vanaf het begin zelfstandig in slaap terwijl er ook veel baby’s zijn die dit moeten leren.

Impact 4 maanden slaapregressie

Ook rond de 4 maanden, tijdens de 4 maanden slaapregressie, kun je (opnieuw) merken dat je baby het moeilijker vindt om in de middag langer te slapen. Dit is een normale gebeurtenis en zelfs te verwachten- kijkende naar de (slaap)ontwikkeling van je kindje. Weet dat het streven naar een lang middagdutje van ongeveer twee uur mooi is maar realiseer je wel dat het niet erg is als dat niet elke dag lukt. Het is oké als je baby de ene dag een lang dutje doet en de andere dagen een wat minder lang dutje. Wanneer het je baby niet lukt om de slaapcycli te koppelen (en dus om langer te slapen) is ons advies om je kindje te helpen toch wat rust te vinden.

Wanneer het niet meer lukt om langer te slapen is ons advies om flexibel om te gaan met de namiddag dutjes. Probeer rekening te houden met de wakkertijd, probeer oververmoeidheid te voorkomen maar ook te veel slaap na 15:00, want dat kan juist een kort middagdutje in stand houden.

Mijn baby deed de ene dag een lang dutje en andere dagen niet. Bijna elke 2e dag deed ze het niet en ging ik naar binnen en probeerde haar te hervestigen. Ik zou het witte geluid harder zetten, ik zou haar opzij zetten, ik zou haar uit haar bed halen, ik zou haar eten geven.

Het enige wat niet nodig is, is om je zorgen te maken over het middagdutje. Je hebt invloed op veel zaken en kunt door middel van routines, wakkertijden en voeden een hoop bevorderen maar niet alles.

8 maanden slaapregressie

Rond de 8 maanden, tijdens de 8 maanden slaapregressie, kun je opnieuw zien dat je kindje het lastiger vindt om te slapen. Dit kun je merken in de nachten maar ook zeker overdag. Ook dit is een ontwikkelingsfase en daar kun je weinig aan doen. Wanneer je baby minder lang slaapt dan gebruikelijk is ons advies om, wanneer je baby rustig in haar bed ligt, haar lekker te laten liggen. Op deze manier rust ze toch een beetje uit. Wanneer je baby wel van streek is, kun je even afwachten wat er gebeurt. Sommige baby’s vallen na een paar minuten huilen of jengelen alsnog in slaap. Een andere optie is om je kindje uit bed te halen en hem of haar net wat eerder in bed te leggen ‘s avonds. Afhankelijk van de leeftijd zou je nog een powernap kunnen overwegen tussen de middagdut en bedtijd maar meestal werkt dat op deze leeftijd averechts.

Tips voor een langer middagdutje

Een lang middagdutje is een mooi streven op lange termijn maar het is belangrijk om te beseffen dat dit meestal niet vanzelf gaat. Daarnaast is het, net als met zoveel facoren in het leven, geen lijn die continue omhoog gaat. De weg naar een langer middagdutje kent pieken en dalen. Door consistent en tegelijkertijd flexibel te blijven zul je zien dat naarmate je baby ouder wordt het meer vanzelf gaat.

Wanneer het middagdutje niet direct lukt betekent dus niet dat dit aan jou of je baby ligt. Het betekent ook niet dat onze routines niet werken. Geef het tijd.

Het betekent niet dat je baby kapot is of dat onze slaapschema’s niet werken. Het betekent dat je baby ook maar een mens is! We weten dat baby’s geen robots zijn. Soms heeft je baby meer of minder tijd nodig om wakker te worden dan we in onze slaapschema’s aanbevelen. Soms doen ze het middagdutje niet, soms hebben ze eerder bedtijd nodig – daarom hebben we ook gedetailleerde probleemoplossende opmerkingen in onze Little Ones-app.

Hier tips voor een langer middagdutje:

 1. Zorg voor een optimale slaapomgeving. We raden een donkere kamer, witte ruis en een inbakerdoek of slaapzak aan (afhankelijk van of ze al rollen), voor zowel dutjes als ‘s nachts slapen.
 2. Op een langer middagdutje te realiseren is het belangrijk dat je baby moe genoeg is om in slaap te vallen. Je wilt voorkomen dat je baby oververmoeid is, dit belemmert de slaap. Tegelijkertijd wil je ook voorkomen dat je baby ondervermoeid is. Een ondervermoeide baby is niet moe genoeg en zal ook meer moeite hebben met langer slapen.
 3. Een hongerige of onrustige baby zal niet lang kunnen slapen, dus zorg ervoor dat je baby goed gevoed en ingevoerd is voordat je hem neerlegt voor zijn lunchdutje.
 4. Het is de moeite waard om vanaf 3/4 maanden te werken aan het zelfstandig in slaap vallen van een kindje. Zodra de regressie van 4 maanden toeslaat, begint je kindje volledig wakker te worden tussen slaapcycli in. Wanneer een kindje nog niet zelf in slaap kan vallen zul je vanaf deze fase een kindje hebben dat opeens veel wakker wakker lijkt te worden en hulp nodig heeft.
 5. Als je baby na één slaapcyclus wakker wordt, geef hem dan de kans om weer zelf terug in slaap vallen.
 6. Als je kleintje uiteindelijk een kort lunchdutje doet en je krijgt hem niet meer in slaap: dat is oké. Zeker die eerste maanden – maar ook daarna – lopen de dagen anders. Blijf flexibel en consistent en vertrouw erop dat ook jouw kindje groot wordt.

Categorieën
Dutjes, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Alles over spenen

Alles over spenen

Is een speen goed of slecht? Er zijn veel verschillende meningen over spenen en het gebruik hiervan. Wij zijn over het algemeen voor het gebruik van spenen; vooral in de eerste maanden kan het enkele belangrijke voordelen bieden. Wat zijn deze voordelen en hoe leer je je baby een speen gebruiken? Waarom speen gebruiken? Het gebruik van een speen is een onderwerp waar veel deskundigen een mening over hebben. De één zweert erbij en de ander juist niet. Onze mening is niet zo zwart/wit. Het hangt af van verschillende factoren of we wel of geen speen adviseren. Denk aan de zuigbehoefte van je kind, de situatie en de leeftijd van een baby.  Voordelen van een speen bij jonge baby’s In de basis zijn wij de eerste maanden positief over het gebruik van een speen. Jonge baby’s hebben namelijk een zuigbehoefte. In de buik zuigen alle baby’s op hun vingers. Omdat in de buik weinig ruimte is en de vingers automatisch dichtbij de mond zitten, gaat dit vrij eenvoudig.  Eenmaal uit de buik is deze handeling een stuk lastiger voor je baby. Pasgeboren baby’s kunnen niet zelf hun vingers naar hun mond bewegen, dit komt gemiddeld pas na 3/4 maanden. Hierdoor

Slaaptips, Tips, Veilig slapen, video, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 13 weken

Slaaptips voor baby van 13 weken

In de eerste maanden is het slaapritme van een baby doorgaans nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Een baby van 13 weken heeft veel baat bij regelmaat en structuur, maar het kan nog wat lastig zijn om je kind aan een routine te laten wennen. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 13 weken en waarom wordt een routine steeds belangrijker vanaf deze leeftijd? Hoeveel slaap heeft een baby van 13 weken nodig? Veel ouders willen weten hoeveel slaap een baby van 13 weken nodig heeft. Het is belangrijk om te beseffen dat iedere baby anders is en dat de gemiddelden in de eerste maanden sterk uiteen lopen. De ene baby heeft veel meer slaap nodig dan de ander. Daarnaast ontwikkelt iedere baby zich op z’n eigen tempo en wil je vooral kijken naar wat werkt voor jullie.  Ben je toch benieuwd hoeveel een baby van 13 weken ongeveer slaapt? Gemiddeld slaapt een baby rond deze leeftijd ‘s nachts ongeveer 12 uur. Overdag slaapt een baby van 13 weken gemiddeld 4 – 5 uur. Ons advies is om de slaap overdag te verdelen over 3 à 4 dutjes. Een baby van 13 weken kan doorgaans ook al wat langer

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 7 maanden

Slaapregressie 7 maanden

Een paar slaapregressies worden (h)erkent als momenten waarop veel baby’s opeens anders of minder goed gaan slapen. Dit is rond de 4, 8, 12, 18 en 24 maanden. Toch ervaren ook veel ouders dat het slaapgedrag verandert rond de 7 maanden. Dit kan goed. Wellicht is jouw baby iets eerder met bepaalde ontwikkelingen en merk jij dus iets eerder dan gemiddeld de slaapregressie van 8 maanden. Dus heeft je kleintje eigenlijk altijd goed geslapen, maar lukt dat nu niet meer? Het is een heel logische leeftijd waarop dit gebeurt, dus dat is niets om je zorgen over te maken. Wel kan het heel lastig zijn, dus daar helpen we je natuurlijk graag bij. Slaapt je baby midden in de nacht ineens niet meer door? Of wordt het overdag moeilijker om in slaap te vallen? Weigert je baby opeens om dutjes te doen? Of merk je iets anders? In alle gevallen kan dat te maken hebben met een slaapregressie. Rechtop zitten en tijgeren Een slaapregressie zoals die rond 7 maanden ontstaat als je baby belangrijke ontwikkelingen door maakt. De kans is groot dat je kleintje oefent met rechtop zitten. En misschien zelfs al met wat tijgeren of zelfs het kruipen. Het

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby zelf in slaap laten vallen

Baby zelf in slaap laten vallen

Voor ouders kan het lastig zijn om een baby zelfstandig te laten slapen. Veel baby’s vinden het namelijk moeilijk om zelf in slaap te vallen en gaan huilen. Wat kan je doen om hierbij te helpen? En waarom is het zelfstandig laten slapen van een baby een must als je wilt dat je baby gaat doorslapen? Waarom baby zelf in slaap laten vallen? Wanneer een baby zelfstandig in slaap kan vallen, kan hij of zij dit ook als hij in de nacht even kort wakker wordt. Een baby die altijd hulp heeft bij het in slaap vallen, heeft deze hulp ook nodig in de nacht en dit kan het doorslapen belemmeren. Zelfstandig in slaap kunnen vallen is dus een belangrijke factor bij je baby laten doorslapen. Bovendien speelt het gebrek aan zelfstandig in slaap vallen ook vaak een rol bij baby’s die alleen maar korte hazenslaapjes slapen overdag. Baby valt moeilijk zelf in slaap Ons advies is om eerst rekening te houden met de (gemiddelde) wakkertijd van je baby. Dit advies geldt voor alle ouders wiens baby lastig zelfstandig in slaap valt. Hoewel iedere baby een eigen wakkertijd heeft, zijn er wel richtlijnen voor gemiddelde wakkertijden. Deze vind je in

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids