9.5/10 - 2427 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
zo help je je baby aan een langer middagdutje - slaaptipsvoorbabys
Dutjes0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Wanneer je ons langer volgt zal het je niet ontgaan zijn: Het middagdutje is wat ons betreft het langste en meest herstellende dutje van de dag. Dit betekent niet dat alle kindjes vanzelf en automatisch een lang middagdutje slapen. In dit artikel vind je meer over (het belang van) het middagdutje en enkele oorzaken waarom een lang middagdutje maar niet lijkt te lukken bij jouw kindje. Uiteraard inclusief tips om je baby te helpen om langer te slapen tijdens de middagdut.

In dit artikel:

 • Waarom raden wij een lang lunchdutje aan?
 • Pasgeboren baby’s
 • Hazenslaapjes
 • Slaapregressie van 4 maanden
 • Slaapregressie van 8 maanden
 • Tips om een langer lunchdutje te realiseren

Waarom wij een lang middag dutje adviseren

In onze voorbeeldroutines raden wij een lang middagdutje aan vanaf het moment dat een baby geboren wordt tot aan de peuterleeftijd. Toch gaat het realiseren van een lang middagdutje voor veel kindjes niet vanzelf. Waarom raden wij dan toch een lang middag dutje aan?

 • De meeste mensen (zowel volwassenen als baby’s) hebben tussen 12.00 uur en 14.00 uur een natuurlijke dip in het energieniveau. Door op dit moment een dutje te doen, is de kans groter dat baby’s in slaap vallen, in slaap blijven en dat is wanneer slaap ook voor hen het meest herstellend is.
 • Als je meer dan één kind hebt dat onze slaapschema’s ongeveer volgt, zullen ze ongeveer tegelijkertijd een dutje doen en dat levert jou wat rustmomenten op.
 • Wanneer een baby in de ochtend te vroeg of te lang slaapt lukt het vaak niet om ook in de middag lang te slapen. Wanneer een baby het langste dutje van de dag in de ochtend doet kan dit slaapproblemen opleveren. Denk hierbij aan vroeg wakker worden en/of oververmoeidheid aan het einde van de dag en/of vaker wakker worden inde nacht. Een lang middagdutje helpt ervoor te zorgen dat de slaap van je baby verspreid is over de dag.
 • Wanneer het lunchdutje het langste dutje van de dag is, maakt het ook de dutjesovergangen op 6-8 maanden oud en 12-18 maanden oud, veel soepeler voor je kind én voor jezelf.

Pasgeboren baby’s

Hoewel sommige pasgeboren baby’s lang en diep kunnen slapen en het dus gemakkelijk lukt om een lang middagdutje te slapen, zijn er ook veel jonge baby’s die moeite hebben met een lang dutje. Wanneer je vanaf jongs af aan wilt werken aan de middagdut vind je hier een paar tips:

 • Houd rekening met de wakkertijden die passen bij de leeftijd van je kindje. Wanneer je op zoek bent naar een leidraad kan onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines een aanrader zijn.
 • Zeker bij jonge baby’s is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid voedingen. Wanneer een baby honger heeft zal hij niet of niet meer (verder) slapen. Zorg dus dat je voor het middagdutje een voeding geeft. Om een langere middagdut te bevorderen kan een deelvoeding zeker een positieve factor spelen.
 • Wanneer je baby niet zelf in slaap kan vallen help je je baby in slaap. Dit kan bijvoorbeeld door het 4’s ritueel. Ook wanneer je baby wakker wordt kun je deze methode opnieuw gebruiken om je baby weer in slaap te laten vallen. Bij jonge baby’s kun je ook overwegen om, wanneer ze al snel weer wakker worden, een baby weer in slaap te voeden zodat ze toch een lang middagdutje slapen.
 • Zorg ervoor dat je baby in een donkere ruimte ligt, gebruik eventueel onze slaapgeluiden om omgevingsgeluiden te maskeren én zorg dat er geen vastzittende boertjes in de weg zitten.

Hazenslaapjes

Rond de 4 maanden (let op, bij sommige baby’s is dit een stukje later en bij best wat baby’s een stukje eerder) verandert er iets in de manier hoe de slaapcyclus van een baby is opgebouwd. Er vindt een ontwikkeling plaats in de manier hoe een kindje slaapt. Simpel gezegd wordt een baby bewuster wakker tussen de slaapcycli door. Deze ontwikkeling kan als gevolg hebben dat een baby na een slaapcyclus (van ongeveer 35-45 minuten) wakker wordt. Hazenslaapjes kan al vanaf 8 weken ontstaan en is een normale ontwikkeling die elke baby doormaakt

Wanneer je weet dat de slaapomgeving, voedingen en de wakkertijden van je baby kloppen bij de leeftijdsfase is het enige wat je kunt doen om de hazenslaapjes te verbeteren je kindje leren om zelfstandig in slaap te vallen. Wanneer een kindje heeft geleerd om zelfstandig in slaap te vallen is de kans groot dat een kindje ook zelfstandig de meerdere slaapcycli aan elkaar kan koppelen. Sommige baby’s lijken vallen vanaf het begin zelfstandig in slaap terwijl er ook veel baby’s zijn die dit moeten leren.

Impact 4 maanden slaapregressie

Ook rond de 4 maanden, tijdens de 4 maanden slaapregressie, kun je (opnieuw) merken dat je baby het moeilijker vindt om in de middag langer te slapen. Dit is een normale gebeurtenis en zelfs te verwachten- kijkende naar de (slaap)ontwikkeling van je kindje. Weet dat het streven naar een lang middagdutje van ongeveer twee uur mooi is maar realiseer je wel dat het niet erg is als dat niet elke dag lukt. Het is oké als je baby de ene dag een lang dutje doet en de andere dagen een wat minder lang dutje. Wanneer het je baby niet lukt om de slaapcycli te koppelen (en dus om langer te slapen) is ons advies om je kindje te helpen toch wat rust te vinden.

Wanneer het niet meer lukt om langer te slapen is ons advies om flexibel om te gaan met de namiddag dutjes. Probeer rekening te houden met de wakkertijd, probeer oververmoeidheid te voorkomen maar ook te veel slaap na 15:00, want dat kan juist een kort middagdutje in stand houden.

Mijn baby deed de ene dag een lang dutje en andere dagen niet. Bijna elke 2e dag deed ze het niet en ging ik naar binnen en probeerde haar te hervestigen. Ik zou het witte geluid harder zetten, ik zou haar opzij zetten, ik zou haar uit haar bed halen, ik zou haar eten geven.

Het enige wat niet nodig is, is om je zorgen te maken over het middagdutje. Je hebt invloed op veel zaken en kunt door middel van routines, wakkertijden en voeden een hoop bevorderen maar niet alles.

8 maanden slaapregressie

Rond de 8 maanden, tijdens de 8 maanden slaapregressie, kun je opnieuw zien dat je kindje het lastiger vindt om te slapen. Dit kun je merken in de nachten maar ook zeker overdag. Ook dit is een ontwikkelingsfase en daar kun je weinig aan doen. Wanneer je baby minder lang slaapt dan gebruikelijk is ons advies om, wanneer je baby rustig in haar bed ligt, haar lekker te laten liggen. Op deze manier rust ze toch een beetje uit. Wanneer je baby wel van streek is, kun je even afwachten wat er gebeurt. Sommige baby’s vallen na een paar minuten huilen of jengelen alsnog in slaap. Een andere optie is om je kindje uit bed te halen en hem of haar net wat eerder in bed te leggen ‘s avonds. Afhankelijk van de leeftijd zou je nog een powernap kunnen overwegen tussen de middagdut en bedtijd maar meestal werkt dat op deze leeftijd averechts.

Tips voor een langer middagdutje

Een lang middagdutje is een mooi streven op lange termijn maar het is belangrijk om te beseffen dat dit meestal niet vanzelf gaat. Daarnaast is het, net als met zoveel facoren in het leven, geen lijn die continue omhoog gaat. De weg naar een langer middagdutje kent pieken en dalen. Door consistent en tegelijkertijd flexibel te blijven zul je zien dat naarmate je baby ouder wordt het meer vanzelf gaat.

Wanneer het middagdutje niet direct lukt betekent dus niet dat dit aan jou of je baby ligt. Het betekent ook niet dat onze routines niet werken. Geef het tijd.

Het betekent niet dat je baby kapot is of dat onze slaapschema’s niet werken. Het betekent dat je baby ook maar een mens is! We weten dat baby’s geen robots zijn. Soms heeft je baby meer of minder tijd nodig om wakker te worden dan we in onze slaapschema’s aanbevelen. Soms doen ze het middagdutje niet, soms hebben ze eerder bedtijd nodig – daarom hebben we ook gedetailleerde probleemoplossende opmerkingen in onze Little Ones-app.

Hier tips voor een langer middagdutje:

 1. Zorg voor een optimale slaapomgeving. We raden een donkere kamer, witte ruis en een inbakerdoek of slaapzak aan (afhankelijk van of ze al rollen), voor zowel dutjes als ‘s nachts slapen.
 2. Op een langer middagdutje te realiseren is het belangrijk dat je baby moe genoeg is om in slaap te vallen. Je wilt voorkomen dat je baby oververmoeid is, dit belemmert de slaap. Tegelijkertijd wil je ook voorkomen dat je baby ondervermoeid is. Een ondervermoeide baby is niet moe genoeg en zal ook meer moeite hebben met langer slapen.
 3. Een hongerige of onrustige baby zal niet lang kunnen slapen, dus zorg ervoor dat je baby goed gevoed en ingevoerd is voordat je hem neerlegt voor zijn lunchdutje.
 4. Het is de moeite waard om vanaf 3/4 maanden te werken aan het zelfstandig in slaap vallen van een kindje. Zodra de regressie van 4 maanden toeslaat, begint je kindje volledig wakker te worden tussen slaapcycli in. Wanneer een kindje nog niet zelf in slaap kan vallen zul je vanaf deze fase een kindje hebben dat opeens veel wakker wakker lijkt te worden en hulp nodig heeft.
 5. Als je baby na één slaapcyclus wakker wordt, geef hem dan de kans om weer zelf terug in slaap vallen.
 6. Als je kleintje uiteindelijk een kort lunchdutje doet en je krijgt hem niet meer in slaap: dat is oké. Zeker die eerste maanden – maar ook daarna – lopen de dagen anders. Blijf flexibel en consistent en vertrouw erop dat ook jouw kindje groot wordt.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 4 weken valt niet zelf in slaap

Baby van 4 weken valt niet zelf in slaap

 Een baby van 4 weken heeft nog veel slaap nodig, zowel overdag als ‘s nachts. Dat wil niet zeggen dat alle baby’s van 4 weken ook daadwerkelijk gemakkelijk en veel slapen. Je baby slaapt meestal niet aan een stuk door, maar verspreidt de slaap gedurende de dag over verschillende slaapjes. Hierdoor kan de eerste maand erg intens zijn. Vanaf ongeveer 6 tot 8 weken ontwikkelt je baby een biologisch ritme, tot die tijd is het voor veel ouders lastiger om structuur te creëren. In dit artikel vind je wat meer informatie over een baby van 4 weken oud en over het slaapgedrag wat daarbij kan horen.   Slapen baby 4 weken: hoeveel slaap overdag? Hoeveel slaapt een baby van 4 weken? Een baby van 1 maand oud heeft gemiddeld 5,5 uur slaap nodig overdag. Houd er rekening mee dat deze gemiddelden in de eerste weken enorm uiteen kunnen lopen. Iedere baby is anders. Zo is de ene baby al erg alert en wakker, terwijl de andere baby nog heel slaperig is. Kijk vooral naar wat werkt voor jou en je baby.   Baby 4 weken valt niet zelf in slaap Wat als je baby van 4 weken niet zelf in

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 8 maanden

Slaaptips voor baby van 8 maanden

Veel ouders merken rond de leeftijd van 8 maanden een verandering in het slaapgedrag of slaapritme van hun baby. Wat kan je verwachten van het slaapritme bij een baby van 8 maanden en hoe komt het dat sommige baby’s minder goed of niet meer willen slapen? Hoeveel slaapt een baby van 8 maanden oud? Het slaapritme van een baby van 8 maanden kan flink verschillen, omdat iedere baby anders is. Maar gemiddeld slaapt een baby van 8 maanden ‘s nachts nog 12 uur en overdag zo’n 2,5 uur. Dit zijn uiteraard gemiddelden en het is heel normaal als jouw baby meer of minder slaap nodig heeft.  Op deze leeftijd wordt de slaap overdag verdeeld over 2 of 3 dutjes, afhankelijk van of je baby de namiddagdut nog nodig heeft. Daarnaast hebben de meeste baby’s (als ze overdag voldoende voeding krijgen) bij 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, wat ervoor kan zorgen dat je baby ‘s nachts beter doorslaapt. Slaapproblemen bij baby van 8 maanden Er zijn allerlei redenen waarom je baby (ineens) slechter slaapt en we kunnen ze hier helaas niet allemaal bespreken. Maar slaapproblemen die we rond de 8 maanden vaak zien zijn: ineens slechter slapen, overdag niet meer

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby wil niet slapen overdag

Baby wil niet slapen overdag

Je baby heeft veel slaap nodig, niet alleen ‘s nachts maar ook overdag. Hoe laat je jouw baby overdag goed slapen en wat kan je doen als dit niet lukt?  Waar moet baby slapen overdag? Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Overdag en ‘s nachts zijn voor hem hetzelfde en hij slaapt het grootste deel van een etmaal. In het begin is het vooral belangrijk dat je baby goed en vooral veel slaapt. Of dit nou in een bedje is of in een draagzak, kinderwagen of in jouw armen.  Na ongeveer 6 weken ontwikkelt je baby een dag- en nachtritme en kan je wat regelmaat gaan aanbrengen in de dag. Vanaf dat moment is het belangrijk om je kindje in het donker te laten slapen, ook tijdens de slaapjes overdag. Zo leert je baby het verschil tussen dag (wakker) en nacht (slapen). Daarnaast stimuleert donker de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert. Je baby wil niet slapen overdag Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw)

Slaaptips, 
Hoelang slaapt een baby?

Hoelang slaapt een baby?

Hoelang mag een baby slapen op een dag? Dit verschilt per baby. Vanzelfsprekend slaapt een pasgeboren baby overdag nog veel meer uur dan een baby van een aantal maanden. Ook de tijd tussen slaapjes neemt toe naarmate een baby ouder wordt (deze tijd wordt wakkertijd genoemd). Zo heeft een baby van zes maanden een langere wakkertijd dan een baby van drie maanden.  Hoelang mag een baby overdag slapen? Wat is de beste hoeveelheid slaap voor een baby? Hoewel het verschilt per baby, zijn er richtlijnen die je kan volgen. Deze richtlijnen gaan over de aangeraden hoeveelheid slaap overdag per leeftijd. Het is namelijk belangrijk dat je baby niet te veel slaapt overdag, maar ook niet te weinig. Baby’s die overdag te veel slapen, zijn geneigd ‘s nachts wakker te worden omdat ze al veel hebben geslapen. Slaapt je baby overdag te weinig? Dan kan hij ‘s nachts niet goed slapen door (over)vermoeidheid. Ook kunnen er bij te veel of te weinig slaap overdag andere slaapproblemen ontstaan, zoals vroeg wakker worden. Hoelang duren slaapjes baby overdag? Baby’s slapen een groot deel van de dag. Toch slapen veel baby’s overdag alleen hazenslaapjes. Dit zijn slaapjes tussen de 20 en 45 minuten. Hazenslaapjes

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden