Veel ouders zijn op zoek naar het ideale slaapschema voor hun kind. Wat zijn de voordelen van een slaapschema voor je kind en wat is dan een goed slaapschema voor je baby, dreumes of peuter?
Een slaapschema of routine heeft verschillende voordelen, zowel voor je kind als voor jezelf. Zo zorgt een slaapschema voor regelmaat, waardoor jullie allebei weten waar je aan toe bent. Kinderen hebben veel baat bij structuur; de voorspelbaarheid geeft hen een veilig gevoel. Daarnaast kan een slaapschema of routine een positieve invloed hebben op het eet- en slaapgedrag van je kind.
De opbouw van een slaapschema is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Onze slaapschema’s zijn gebaseerd op de gemiddelde wakkertijden en slaapuren die een kind nodig heeft op een bepaalde leeftijd. Daarnaast speelt de biologische klok van je kind een belangrijke rol bij het slaapgedrag en hier houden we ook rekening mee in de routines.
Hoe ziet een slaapschema voor een baby eruit? Vooral in het eerste levensjaar verandert de slaapbehoefte enorm. Pasgeboren baby’s hebben nog veel slaap nodig en deze behoefte wordt steeds minder gedurende het eerste levensjaar. Vooral de benodigde slaap overdag neemt dan af. De meeste baby’s gaan van 3-4 dutjes overdag naar alleen een dutje in de ochtend en middag.
Vanaf het moment dat je kind 1 jaar wordt, is hij geen baby meer maar een dreumes. Het slaapschema van een dreumes maakt minder wijzigingen door dan het slaapschema van een baby, maar toch verandert nog het een en ander. Rond de 15 tot 18 maanden hebben de meeste kinderen nog maar 1 dutje nodig overdag. In het slaapschema van een dreumes wordt het ochtenddutje langzaam afgebouwd en alleen de middagdut blijft in stand.
De peutertijd van je kind start zodra hij 2 jaar wordt en duurt tot een leeftijd van 4 jaar. Wat verandert er in het slaapschema van een peuter? De grootste verandering is dat je peuter afscheid neemt van het laatste dutje overdag. Gemiddeld heeft een peuter tot 2,5 – 3 jaar behoefte aan de middagdut. Vanaf die leeftijd kan de middagdut worden afgebouwd en heeft je peuter overdag geen dutje meer nodig.
Een slaapschema is een belangrijk onderdeel van de routine, maar ook de voeding speelt een rol. Ben je benieuwd naar een goede routine inclusief slaapschema voor je kind? We hebben voorbeeldroutines uitgewerkt voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Deze routines hebben we allemaal gebundeld in onze slaapgids met voorbeeldroutines. Dit betekent dat je in één keer alle slaapschema’s en routines in huis hebt voor een baby, dreumes en peuter.