Hoe ziet een slaapschema voor een baby eruit in de eerste maanden na de geboorte? Vooral de eerste periode kan erg intens zijn, waardoor het lastig is een ritme te vinden. Vanaf ongeveer 6 weken ontwikkelt je baby een biologisch ritme, waardoor regelmaat en structuur steeds belangrijker worden. Een slaapschema kan een leidraad zijn om de dag in te delen, maar het is heel normaal als de dag anders loopt dan gepland. Geef jezelf en je baby de tijd om aan elkaar te wennen en ontdek samen wat voor jullie werkt.
In onderstaande tabel vind je meer informatie over het slaapschema bij 0 – 16 weken. Je vindt hier de slaapuren ‘s nachts en overdag, maar ook de gemiddelde wakkertijd en het aantal dutjes overdag. Onthoud dat het om gemiddelden gaat. Vooral in de eerste 16 weken kunnen de gemiddelden enorm uiteen lopen. Het kan goed zijn dat jouw baby wat korter of langer wakker is.
Baby 0-16 weken slaapschema + routine
Benieuwd naar de indeling van de dutjes overdag bij een baby van 0 – 16 weken of wil je graag meer weten over het slaapgedrag in de eerste 16 weken na de geboorte? In onze slaapgids voor 0-16 weken vind je voorbeeldroutines en behandelen we verschillende onderwerpen met slaap als hoofdthema. Zo vind je hier bijvoorbeeld meer informatie over omgaan met een oververmoeide baby en hoe je dit kunt voorkomen met behulp van een goed slaapschema. Enkele andere onderwerpen zijn (door)slaap verwachtingen, veilig slapen, kalmeertechnieken en de werking van de biologische klok.