9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
voeding die de slaap van je kindje kan stimuleren slaaptipsvoorbabys
Voedingen1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Om direct maar met de deur in huis te vallen: De kans is klein dat een verandering aan het eetpatroon van je kindje zorgt voor een wonder wanneer jouw kindje niet zelfstandig in slaap kan vallen. Wel is voeding een belangrijke factor die de slaap van je kindje wel degelijk beïnvloedt. Net zoals dit ook het geval is bij een slaapomgeving en een slaap- en eetroutine. In dit artikel lees je meer over voeding die de slaap van je kindje kan stimuleren.

De impact van voeding op slaap

Wat en wanneer je baby eet, is belangrijk wanneer je aan de slaap van je kindje wilt gaan werken. Het eerste jaar na de geboorte van je kindje bestaat uit verschillende ups en downs van mijlpalen zoals ontwikkelingssprongen en slaapregressies. Maar ook gebeurt er veel op het gebied van voeding. Waar je kindje de eerste maanden alleen melk tot zich neemt, zal je baby naarmate hij ouder wordt steeds meer vaste voeding tot zich gaan nemen. Net als bij het leren (om)rollen en leren slapen van je kindje is het ook belangrijk dat je je kindje aanmoedigt om gevarieerd en gezond te eten. Een paar voedingstips die de slaap kunnen bevorderen:

  • Probeer je kindje bij bij elke maaltijd koolhydraten aan te bieden met een lage GI index. De glykemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glykemische index (GI) wordt minder snel opgenomen en veroorzaakt minder hoge bloedsuikerpieken waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat er adrenaline vrijkomt en dat kan zorgen wakker worden in de nacht. Een te hoge bloedsuikerspiegel wil je ook voorkomen vanwege de kans op hyperactiviteit.
  • Voedsel dat rijk is aan tryptofaan stimuleert slaapverwekkende neurotransmitters zoals melatonine en serotonine. Dit zijn natuurlijke hormonen die de slaap én het geluksgevoel bevorderen. Voedingsmiddelen die deze slaaphormonen bevatten zijn onder andere kalkoen, kip, noten, bananen, haver, kidneybonen, eieren en zuivel.
  • Vanaf 10 maanden is het advies om bij elke maaltijd ook te zorgen voor voldoende eiwitten. Eiwitten stabiliseren de bloedsuikerspiegel.

Specifieke voedingsproducten

Wist je dat ook kiwi’s de slaap mogelijk positief beïnvloeden? Kiwi’s zitten boordevol kalium, vitamine E & C en foliumzuur. Ze zijn niet alleen voedzaam en lekker maar studies suggereren ook dat kiwi’s de de duur van het inslapen kunnen verkorten waardoor een kindje mogelijk sneller in slaap valt. In één onderzoek ontdekten de onderzoekers dat mensen die binnen een uur voor het slapengaan twee kiwi’s aten, sneller in slaap vielen, meer sliepen en een betere slaapkwaliteit hadden.

De exacte reden waarom kiwi’s ons slapen bevorderen is niet helemaal duidelijk, het kan zijn dat kiwi’s ook serotonine bevatten. Het kan ook zijn dat ze veel antioxidanten bevatten, die oxidatieve stress helpen verminderen die in verband wordt gebracht met een slechtere slaap (6). Of het kan ook het hoge foliumzuurgehalte van kiwi’s zijn (omdat een gebrek aan foliumzuur in verband is gebracht met slapeloosheid) dat ervoor zorgt dat we blijven slapen.

Een ander type fruit dat veelbelovend onderzoek laat zien als het op slaap aankomt, zijn zure kersen. Eén onderzoek toonde aan dat twee porties zure kersensap per dag de slaapkwaliteit verhoogt, terwijl een ander onderzoek aantoonde dat er een toename was van melatonine in urinemonsters en een significante toename van de totale slaaptijd en slaapkwaliteit bij personen die zure kersen aten. Helaas zijn de kersen niet het hele jaar door te verkrijgen maar wanneer je het leuk vindt om bezig te zijn in de keuken is het wellicht een idee om kersenjam te maken met een nieuwsgierige peuter.

Tot slot, voedsel dat ook positief naar voren komt is vette vis. Denk hierbij aan zalm, tonijn, sardines en makreel. Waarom helpt vette vis bij het slapen? Onderzoek suggereert dat dit te wijten kan zijn aan de hoge niveaus van omega-3-vetzuren en vitamine D die aanwezig zijn in vette vis. Deze spelen weer een belangrijke rol bij de aanmaak van melatonine door het lichaam.

Ontbijt, lunch en avondeten

Wanneer het vaste voedsel steeds belangrijker wordt en de melkvoedingen een meer ondersteunende rol gaan spelen zien we regelmatig dat de bestaande routines veranderen. Het is belangrijk dat je kindje goed en regelmatig blijft eten. We zien wel eens dat een niet optimaal voedingspatroon zorgt voor slaapproblemen zoals vaak wakker worden ‘s nachts of vroeg wakker worden. Wanneer jouw kindje de hele dag door van alles eet is de kans groot dat er minder gegeten wordt tijdens de hiervoor bestemde momenten. Net zoals slaap heb je ook niet altijd in de hand wat je peuter daadwerkelijk op eet maar je hebt wel in de hand wat je aanbiedt.

Referenties:

1. Harada, T., Hirotani, M., Maeda, M., Nomura, H. and Takeuchi, H. (2007). Correlation between Breakfast Tryptophan Content and Morningness–Eveningness in Japanese Infants and Students Aged 0–15 yrs. Journal of PHYSIOLOGICAL ANTHROPOLOGY, 26(2), pp.201-207.
2. Afaghi, A., O’Connor, H. and Chow, C. (2007). High-glycemic-index carbohydrate meals shorten sleep onset. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(2), pp.426-430.
3. St-Onge, M., Mikic, A. and Pietrolungo, C. (2016). Effects of Diet on Sleep Quality. Advances in Nutrition, 7(5), pp.938-949.
4. Kwan, R., Thomas, S. and Mir, M. (1986). Effects of a Low Carbohydrate Isoenergetic Diet on Sleep Behavior and Pulmonary Functions in Healthy Female Adult Humans. The Journal of Nutrition, 116(12), pp.2393-2402.
5. Lin, H. H., Tsai, P. S., Fang, S. C., & Liu, J. F. (2011). Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 20(2), 169-174.
6. Tsaluchidu, S., Cocchi, M., Tonello, L., & Puri, B. K. (2008). Fatty acids and oxidative stress in psychiatric disorders. BMC psychiatry, 8(1), 1-3.
7. Kelly, G. S. (1998). Folates: supplemental forms and therapeutic applications. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 3(3), 208-220.
8. Pigeon, W., Carr, M., Gorman, C. and Perlis, M. (2010). Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study.Journal of Medicinal Food, 13(3), pp.579-583.
9. Howatson, G., Bell, P., Tallent, J., Middleton, B., McHugh, M. and Ellis, J. (2011). Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. European Journal of Nutrition, 51(8), pp.909-916.
10. Pigeon, W., Carr, M., Gorman, C. and Perlis, M. (2010). Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study.Journal of Medicinal Food, 13(3), pp.579-583.
11. Patan, Michael J., et al. “Differential Effects of DHA-and EPA-rich oils on sleep in healthy young adults: a randomized controlled trial.” Nutrients 13.1 (2021): 248.
12. Golem, D. L., Martin-Biggers, J. T., Koenings, M. M., Davis, K. F., & Byrd-Bredbenner, C. (2014). An integrative review of sleep for nutrition professionals. Advances in nutrition, 5(6), 742-759.

Categorieën
Overig, Slaapschema, Voedingen, Wetenschappelijke onderzoeken,
Leeftijden
1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Beluister onze nieuwste podcast aflevering over Inbakeren: In de “slaaptipsvoorbabys”- podcast informeren wij over het slaapgedrag van baby’s en peuters, precies zoals je van ons gewend bent. Wij bespreken hier verschillende onderwerpen en nodigen zo nu en dan gasten uit om het met hen te hebben over kinderslaap. We hopen vooral dat we jou met deze podcast net dat stukje meer informatie, verdieping en nuance kunnen geven. Luister je mee? Verschillende onderwerpen passeren de revue In onze podcast worden verschillende onderwerpen besproken die allemaal betrekking hebben op slaap. We nodigen gasten uit die expert zijn binnen hun vakgebied om ook met hen het gesprek aan te gaan. Zo is gerenomeerd neuroloog Steven Laureys te gast en spreken we met hem over het belang van slaap. Ook Ria Blom vertelt in een van de podcasts wat over inbakeren en we gaan in gesprek met Oei ik Groei over “sprongen”. In gesprek verschillende slaapcoaches, ieder met een andere opleiding Zoals te zien was in de uitzending van KRO-NCRV “een wildgroei aan coaches” zijn er de afgelopen jaren veel slaapcoaches bij gekomen. Hoewel dat een mooie ontwikkeling is omdat er zo meer ouders en kindjes aan (nacht)rust worden geholpen kent deze ontwikkeling ook

Methodieken, Ontwikkelingen, Overig, Podcast, Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaapproducten, Slaapregressies, Slaaptrainingen, Tips, Veilig slapen, video, Voedingen, Voedingsschema, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
co-sleeping

co-sleeping

Samen slapen met je baby: veel ouders willen hun kindje graag dicht bij zich houden, vooral in de eerste weken of maanden. Maar hoe slaap je op een veilige manier samen met je baby en wat is nou precies co-sleeping? Wat is co-sleeping? Wat is co-sleeping? Mensen gebruiken verschillende definities voor deze term, wat tot verwarring kan leiden. Met co-sleeping bedoelen wij met je kind op dezelfde kamer slapen. Het is één manier om samen te slapen met je baby, maar niet de enige. Met je kind samen op een kamer slapen wordt in de eerste 6 maanden geadviseerd door het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid. Het verkleint de kans op wiegendood omdat je op deze manier meer (toe)zicht hebt op je kindje. Samen slapen met baby Welke manieren en termen zijn er dan nog meer om samen met je baby te slapen? Naast co-sleeping kun je ook samen met je kindje in één bed slapen. Dat wordt ook wel bedsharing genoemd. Een tussenvariant is de co-sleeper: een babybedje dat aan één zijkant geopend kan worden en aan de zijkant van jullie bed wordt geplaatst. Je kunt de zijkant naar beneden klappen als je zelf wakker bent en je baby ligt veilig

Overig, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
10 slaapfabels over baby’s ontkracht

10 slaapfabels over baby’s ontkracht

Over het slaapgedrag van jonge kinderen bestaan veel fabels. Deze fabels over het slaapgedrag van kindjes zijn niet alleen verwarrend maar kunnen ook slaapproblemen creeren of in stand houden. In dit artikel vind je veelvoorkomende slaapfabels op een rij en leggen we aan je uit waarom dit een fabel is. Baby’s zijn bang in het donkerBaby’s zijn niet bang in het donker. Ze hebben niets om die angst op te baseren, ze hebben nog niet de verbeelding ontwikkeld om bang te zijn voor het donker. In de baarmoeder is het donker (en lawaaierig) en daarom vinden baby’s het donker troostend, veilig en kalmerend. Als je een jonge baby hebt die overprikkeld of oververmoeid is, is het heel rustgevend voor hem om hem in een pikdonkere kamer (met white noise) te plaatsen. Baby’s hebben geen nachtlampjes nodig – elk licht is stimulerend en kan voorkomen dat ze in slaap vallen of doorslapen. Vanaf een jaar of 2 kan een peuter wel angstig worden in het donker. Maak nooit een slapende baby wakkerHet kan voorkomen dat je baby overdag te lang en te veel slaapt. Dit kan erin resulteren dat hij ’s nachts minder goed slaapt. Om de slaap overdag te reguleren

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Peuter opblijven tijdens de jaarwisseling?

Peuter opblijven tijdens de jaarwisseling?

De decembermaand is een drukke maand met veel hoogtepunten voor ouders én kinderen. Sinterklaas, Kerst, schoolvakantie (misschien zelfs wel ergens naar toe tijdens deze vakantie) en ten slotte de jaarwisseling zijn momenten waarop veel ouders wel wat slaaptips kunnen gebruiken. In het artikel slaap gedurende de feestdagen delen we enkele tips voor deze periode. In dit artikel vind je meer informatie over slapen tijdens de jaarwisseling. In dit artikel geven we onder andere antwoord op de volgende vragen: Mag mijn peuter opblijven tijdens oud en nieuw? Dit is een veelgestelde vraag aan ons terwijl jij de enige bent die hem mag beantwoorden. Jij bepaalt of jouw kindje op mag blijven tijdens de jaarwisseling. Er zijn ouders die hun peuter laten slapen tijdens de jaarwisseling en er zijn ouder die hun peuter wakker maken of zelfs helemaal laten opblijven tot na middernacht. Er is geen goed en fout, doe vooral wat past bij jou, je kindje en de rest van het gezin. Een paar dingen om rekening mee te houden: Slaapbehoefte peuter Om een juiste afweging voor jezelf en je kindje te maken is het belangrijk om te weten dat een peuter nog veel slaap nodig heeft. Hoeveel slaap een peuter

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden