9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
peuter opblijven tijdens jaarwisseling? - slaaptipsvoorbabys
Overig0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

De decembermaand is een drukke maand met veel hoogtepunten voor ouders én kinderen. Sinterklaas, Kerst, schoolvakantie (misschien zelfs wel ergens naar toe tijdens deze vakantie) en ten slotte de jaarwisseling zijn momenten waarop veel ouders wel wat slaaptips kunnen gebruiken. In het artikel slaap gedurende de feestdagen delen we enkele tips voor deze periode. In dit artikel vind je meer informatie over slapen tijdens de jaarwisseling.

In dit artikel geven we onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Mag mijn peuter opblijven tijdens oud en nieuw?
  • Peuter wakker maken rond middernacht?
  • Wordt mijn kind wakker van vuurwerk?
  • Wat te doen met een baby tijdens de jaarwisseling?

Mag mijn peuter opblijven tijdens oud en nieuw?

Dit is een veelgestelde vraag aan ons terwijl jij de enige bent die hem mag beantwoorden. Jij bepaalt of jouw kindje op mag blijven tijdens de jaarwisseling. Er zijn ouders die hun peuter laten slapen tijdens de jaarwisseling en er zijn ouder die hun peuter wakker maken of zelfs helemaal laten opblijven tot na middernacht. Er is geen goed en fout, doe vooral wat past bij jou, je kindje en de rest van het gezin.

Een paar dingen om rekening mee te houden:

Slaapbehoefte peuter

Om een juiste afweging voor jezelf en je kindje te maken is het belangrijk om te weten dat een peuter nog veel slaap nodig heeft. Hoeveel slaap een peuter nodig heeft lees je hier. Peuter hebben gemiddeld tot 2.5 jaar nog een middagdutje nodig om het te kunnen volhouden tot bedtijd. In de nacht hebben de meeste peuters zo’n 12 uur slaap nodig.

Het kan echt geen kwaad om je peuter wakker te maken rond middernacht of om hem of haar wat later naar bed te brengen tijdens de jaarwisseling. Er zijn ook een hoop ouders die hun kindje laten opblijven tot na middernacht. Hoe je kindje hier op reageert zal verschillen per kindje. Omdat een peuter meer slaapbehoefte heeft dan een volwassenen kan het goed zijn dat je merkt dat hij in de late avond wat hangeriger of huileriger wordt. Grote kans dat dit te wijten is aan de vermoeidheid die ontstaat doordat je peuter wat minder slaap krijgt dan hij normaal gesproken gewend is. Veel ouders merken ook dat hun kindje de jaarwisseling en het vuurwerk heel spannend vindt. Er zijn ook peuters die de jaarwisseling nog niet zo goed begrijpen. In beide gevallen is het de vraag is of jij het in dit geval alsnog de moeite waard vindt om je kindje wakker te houden.

Weet in ieder geval dat het niet schadelijk is als je peuter een nacht wat minder slaap krijgt dan hij gewend is. Wanneer je de volgende dagen zorgt voor genoeg rust en regelmaat en de bedtijd weer op het normale tijdstip plant of zelfs iets vroeger is de kans groot dat je niet zoveel merkt van dit ene nachtje.

Besef van de gebeurtenis

Niet alle peuters zijn oud genoeg om te beseffen waarvoor ze precies op blijven of waarvoor ze precies wakker worden gemaakt. Een peuter van twee jaar is nog te klein om te begrijpen wat de jaarwisseling in houdt. Een peuter van vier jaar zal dit al wat beter begrijpen maar verwacht ook op deze leeftijd niet dat de hele context van het oude naar het nieuwe jaar al begrepen wordt. Wanneer er oudere kindjes zijn die allemaal wakker blijven en enthousiast zijn kan het een afweging zijn om je peuter ook wakker te houden, of in ieder geval een poging te doen. Wanneer je merkt dat je peuter hangerig wordt of het helemaal niet zo leuk (meer) vindt kun je altijd nog besluiten om je peuter op dat moment in bed te leggen.

Peuter wakker maken rond middernacht?

Moet ik mijn peuter wakker maken rond middernacht? Een veelgestelde vraag. Er zijn veel ouders die het leuk vinden om met het hele gezin de jaarwisseling te vieren en om stil te staan bij een nieuw begin. Wanneer je ervoor kiest om je peuter wakker te maken is het belangrijk om te beseffen dat dit soms makkelijker gedacht is dan gedaan.

Rond middernacht slapen de meeste peuters heel diep en is het lastig om ze wakker te maken en wakker te houden. Grote kans dat wanneer je met je peuter hebt afgesproken om hem/haar wakker te maken dat hij liever wil blijven slapen. In dat geval is ons advies vaak om je kindje lekker te laten slapen. Het laatste wat je wil is met een huilende, vermoeide peuter het nieuwe jaar in gaan.

Wordt mijn kind wakker van vuurwerk?

Hoewel dit per kindje en situatie zal verschillen ervaren de meeste ouders dat hun kindje doorslaapt tijdens de jaarwisseling. De meeste kindjes slapen rond middernacht zo diep dat ze ook niet wakker worden van het vuurwerk. Wanneer je kindje toch wakker wordt is ons advies om even af te wachten wat er gebeurd. Is jouw baby zo slaperig dat hij misschien snel weer in slaap valt? Wacht dan even af. Het laatste wat je wil is de slaap verstoren. Is jouw peuter paniekerig wakker geworden? Dan is ons advies om je peuter te troosten en hem te kalmeren. Probeer je peuter uit te leggen wat er aan de hand is en, wanneer hij goed wakker is, kun je er eventueel op dat moment voor kiezen om samen even uit het raam te kijken naar het mooie vuurwerk. Wanneer je kindje dit niet wil is ons advies om daarin mee te gaan. Probeer niets te forceren, het geluid en de opwinding kan veel peuters beangsten en dat mag er zijn.

Wat je ook kunt overwegen is om white noise slaapgeluiden aan te zetten tijdens de jaarwisseling. White noise is een monotone geluid dat onder andere omgevingsgeluiden zoals vuurwerk maskeert.

Wat te doen met een baby tijdens de jaarwisseling?

Een baby heeft veel slaapbehoefte, nog meer dan een peuter. Ons algemene advies is om je baby zo veel mogelijk in het slaapritme te houden die hij gewend is. Het kan goed dat de dag anders loopt omdat jij zelf ook wat drukker bent. Dit hoort erbij en is echt niet erg. Probeer te voorkomen dat je baby (over)vermoeid wordt. Oververmoeide baby’s zijn lastiger te kalmeren en komen moeilijker in slaap. Dit is waarschijnlijk wat je juist wil voorkomen tijdens de jaarwisseling. Voor jezelf én voor je kindje. Een paar tips:

  • Gebruik white noise. White noise kalmeert het brein van een baby omdat het lijkt op het rustgevende geluid wat een kindje in de baarmoeder hoorde. Daarnaast maskeert het omgevingsgeluiden, iets wat tijdens oud en nieuw erg van pas kan komen.
  • Voorkom dat je kindje oververmoeid wordt en houd zo veel mogelijk vast aan het slaapritme dat je kindje gewend is.
  • Of je nu thuis bent of ergens anders: Probeer rekening te houden met het feit dat baby’s beter slapen in het donker en zonder al te veel harde, plotselinge geluiden. Is het mogelijk om een kinderwagen, maxi-cosi of zelfs baby bedje ergens neer te zetten? Maak daar dan gebruik van. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de slaap plek van je baby veilig is. Een draagzak is ook een fijne optie wanneer je merkt dat je baby onrustig is.
  • No stress: Valt alles in duigen? Slaapt je kindje niet zoals je gewend bent? Dat is niet zo gek met al die geluiden en wellicht meer stimulatie dan hij gewend is. Hoewel het vervelend is voor jou en je baby is het zonde om je te veel zorgen te maken. Morgen is een nieuwe dag, pak de slaaproutine gewoon weer op!
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden