9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
wat te doen tijdens een huiluurtje slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken,

Wanneer je een pasgeboren baby hebt, is de kans groot dat je bekend bent met het fenomeen: huiluurtje. Wellicht heb je er veel over gehoord of zit je er middenin, het huiluurtje of de huiluurtjes van je baby.

Aan het einde van de dag, vaak rond een uur of 16:00/17:00 wordt je kindje plotseling ontroostbaar. Wat je ook probeert, het lijkt erop dat je jouw baby niet kunt kalmeren. Je vraagt je af wat er aan de hand is met je baby en wat je kunt doen om dit te laten stoppen.

In dit artikel:

 • Wat is het ‘huiluurtje’?
 • Hoe lang duurt het huiluurtje?
 • Waarom hebben baby’s een huiluurtje?
 • Wanneer ontgroeien baby’s het huiluurtjer?
 • Hoe het huiluurtje te vermijden?
 • Hoe je je baby kunt kalmeren tijdens het huiluurtje?

Wat is het huiluurtje?

Het huiluurtje is een periode in de vroege avond waarin je baby, die meestal vrij gelukkig en tevreden oogt, veel huilt en onmogelijk te kalmeren is. In veel gezinnen is juist de vroege avond vaak het drukste moment van de dag. Een huilende of onrustige baby maakt het dan extra stressvol.

Tijdens het huiluurtje kunnen jij en je baby het volgende ervaren:

 • Onrustiger
 • (Veel) huilen
 • Slapen lukt niet
 • Alleen maar korte dutjes
 • Aanhankelijkheid
 • Clustervoeding
 • Je baby niet kunnen troosten of kalmeren

Hoe lang duurt het huiluurtje?

Voor sommige baby’s duurt deze periode maar een korte tijd, maar voor anderen kan het maar doorgaan…en maar doorgaan. De huiluurtjes van een baby vinden meestal plaats in de vroege avond vanaf ongeveer 16:00/17.00 uur en kunnen tot 23.00 uur duren.

Waarom hebben baby’s een huiluurtje?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de vraag of elke baby last heeft van huiluurtjes? Het antwoord is nee, niet elke baby heeft een huiluurtje. Hoewel het heel gewoon is tijdens de Newborn fase, heeft het huiluurtje zoals we dat hier bedoelen meestal wel een oorzaak. Wanneer je de oorzaak kunt achterhalen en deze kunt aanpakken is de kans groot dat jouw baby niet meer huilt en minder onrustig is in de avond.

De twee belangrijkste oorzaken van het huiluurtje zijn over- en ondervermoeidheid.

Oververmoeidheid

De meest voorkomende oorzaak van het huiluurtje is oververmoeidheid. Jonge baby’s zijn erg vatbaar voor oververmoeidheid omdat ze nog niet zo lang wakker kunnen zijn zonder overprikkeld te raken. De wakkertijden, de tijd dat een kindje maximaal wakker kan zijn voor oververmoeid te raken, van een kindje zijn nog erg kort.

Een paar signalen voor oververmoeidheid:

 • Lange wakkertijden tussen dutjes
 • Lukt niet of lastig om in slaap te vallen
 • Korte dutjes van 45 minuten of minder
 • Geen duidelijke ‘vermoeide signalen’ laten zien
 • Als je baby overdag weinig slaapt, of te veel tijd tussen zijn dutjes door heeft, is de kans groot dat hij aan het begin van de avond oververmoeid raakt, wat waarschijnlijk zijn huiluurtje veroorzaakt.

Wanneer baby’s oververmoeid raken, maakt het lichaam veel van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat is er een opeenhoping van het stresshormoon cortisol in hun lichaam komt. Cortisol zorgt er voor dat baby’s maar blijven doorgaan, ook al zijn ze moe. Dit maakt het slapen lastiger bij hele jonge baby’s.

Ondervermoeidheid

Hoewel het minder vaak voor komt dan oververmoeidheid zien we af en toe dat ondervermoeidheid ook een oorzaak is van het huiluurtje.

Een paar signalen voor ondervermoeidheid:

 • Meerdere lange dutjes gedurende de dag, misschien elk 2-3 uur
 • Kort wakker tussen de dutjes
 • Vaak wakker ‘s nachts
 • Minder behoefte aan voedingen overdag
 • Veel behoefte aan voedingen ‘s nachts
 • Een baby die ondervermoeid is, zal heel moeilijk in slaap komen voor het slapengaan, simpelweg omdat hij niet moe genoeg is. Hierdoor wordt een baby chagrijnig en onrustig.

Als je baby overdag slaapt en de hele nacht wakker blijft, kan het ook zijn dat de dag en de nacht door elkaar worden gehaald. Hoe je dit kunt omwisselen, kun je hier lezen.

Darmkrampjes

Een andere veel voorkomende oorzaak van het huiluurtje bij jonge baby’s zijn darmkrampjes.

Elke keer dat wanneer je je baby voedt, zuigt hij lucht naar binnen en als er niet goed of niet genoeg de mogelijkheid wordt gegeven om te boeren kan dit zorgen voor een onrustige baby die last heeft van zijn darmen. Een signaal van darmkrampjes of een boertje dat vast zit is een onrustige baby die veel “kronkelt” met zijn lichaam. Wanneer je het vermoeden hebt dat darmkrampjes de oorzaak is van het huiluurtje is ons advies om te voeden op tijd en je kindje echt goed laten (uit)boeren. Niet alleen na een voeding maar ook tijdens een voeding.

Probeer elke keer een paar echt goede boertjes te krijgen. Een baby af en toe op de buik leggen is ook een goede tip om lucht vrij te krijgen.

Veel ouders gebruiken ‘darmkrampjes’ als excuus voor elk huiltje van hun baby terwijl dat lang niet altijd de oorzaak is van het huiluurtje.

Reflux

Ook reflux kan een oorzaak zijn. . Als je kindje vaak aan het eten is of veel clustert in het begin van de avond/nacht en/of heel onrustig kan dit te wijten zijn aan reflux. Reflux is wanneer maagzuur en melk terug in de slokdarm komen, het zuur veroorzaakt pijn omdat het de slokdarm en keel verbrandt, niet fijn voor je kindje. Meer informatie over reflux.

Wanneer ontgroeien baby’s het huiluurtje?

Het huiluurtje kan al beginnen als ze 2-3 weken oud is, maar piekt meestal rond de 6-8 weken oud, precies wanneer die pasgeboren slaperigheid begint af te nemen. Als je 3 maanden oud bent, zou je moeten merken dat de huiluurtjes verminderen. Als je baby ouder is dan 3 maanden en je avonden nog steeds elke nacht een strijd zijn, is de kans groot dat de slaap van je baby overdag een beetje moet worden aangepast of dat er iets anders aan de hand is.

Hoe het huiluurtje vermijden?

De beste manier waarop je jezelf én je baby kunt helpen om het huiluur te vermijden, is door ervoor te zorgen dat ze een op hun leeftijd afgestemde slaap-en eetroutine volgen. Dus voldoende slaap, niet te veel en niet te weinig en voldoende voedingen, niet te veel en niet te weinig.

In de eerste drie maanden veranderen de slaapbehoeften van een pasgeboren baby vrij snel en het kan moeilijk zijn om bij te houden. Hoe ouder een baby wordt, hoe meer er verandert op het gebied van voedingen en slaap.

Heeft jouw kindje veelhuiluurtjes? Overweeg dan eens onze slaapgids met voorbeeldroutines.

Hoe je je baby kunt kalmeren tijdens het huiluurtje?

Buitenlucht

Ga uit het huis. Dit voelt misschien zwaar maar houd het gemakkelijk. Een wandeling in de tuin of een blokje om zijn voldoende om beide wat frisse lucht te krijgen. De verandering van de omgeving én de beweging van de kinderwagen of draagzak kan jullie beiden even een pauze geven. ok veroorzaken en jullie beiden een adempauze geven.

Witte ruis

Witte ruis is niet alleen fijn om je kindje te helpen om in slaap te vallen. Witte ruis bootst de geluiden na die je baby in de baarmoeder heeft gehoord en daarom vinden ze het geruststellend. De kunst is om ervoor te zorgen dat het geluid luider speelt dan het gehuil van je baby, zodat ze het echt kunnen horen. Bekijk en beluister hier onze white noise slaapgeluiden.

Huid op huid contact

Baby’s en kinderen houden van huid op huid contact. Er zijn allerlei onderzoeken die aangeven dat huid op huid contact voor jonge baby’s enorm belangrijk is.

Draagzak

De draagzak is voor veel ouders een uitkomst. Door de bewegingen en het huid op huid contact zorgt het ervoor dat veel baby’s rustiger worden. Bovendien heb je als ouder wat meer je handen vrij zodat je ook tijd hebt voor wat andere zaken.

Steun

Ten slot, en vooral, vraag om hulp. Veel ouders hebben het huiluurtje van hun baby zelf ook ervaren en weten dus hoe zwaar het kan zijn. Het hebben van een huiluurtje is iets heel normaals en dus zeker niet iets om je voor te schamen. Onthoud ook dat het huiluurtje niet voor altijd duurt. Rond de drie maanden zijn de meeste baby’s deze fase ontgroeid.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 5 weken valt niet zelf in slaap

Baby van 5 weken valt niet zelf in slaap

 Wil je baby van 5 weken niet slapen of heb je het idee dat hij niet genoeg slaapt? Waar de ene baby bij 5 weken heerlijk in zijn eigen bedje slaapt, wil de ander alleen maar bij papa of mama slapen. Ook heeft niet iedere baby exact dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Maar wat kan je doen als je baby overdag echt niet wil slapen, alleen met jouw hulp in slaap valt of niet in zijn eigen bedje wil slapen?    Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen. Het kan goed zijn dat jouw baby wat korter of langer wakker is of iets meer of minder slaap nodig heeft.   Baby 5 weken valt niet zelf in slaap Wil je baby van 5 weken niet slapen zonder jouw hulp of slaapt hij alleen maar korte dutjes van 20 – 45 min en is hij daarna weer wakker? Ook dat is iets

Leeftijd, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 9 maanden

Slaaptips voor baby van 9 maanden

Rond de leeftijd van 9 maanden maakt je baby veel ontwikkelingen door. Al deze ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat het slaapgedrag of slaapritme van je baby verandert. Hoe ziet het slaapritme van een baby van 9 maanden eruit en wat kan je doen als het slaapgedrag verandert?   Hoeveel slaap heeft een baby van 9 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 9 maanden nodig en wat is een goed eet- en slaapschema voor deze leeftijd? Gemiddeld slaapt een baby bij 9 maanden ‘s nachts 12 uur en overdag nog zo’n 2,5 uur. De wakkertijd geldt vanaf deze leeftijd niet meer als leidraad. Als de middagdut goed is gegaan, kan je baby nu ongeveer 4 – 4,5 uur wakker blijven.   Rond de leeftijd van 9 maanden hebben de meeste baby’s geen nachtvoeding meer nodig, zolang ze overdag voldoende voeding binnenkrijgen en een gezond gewicht hebben. Vraagt je baby nog wel om een voeding ‘s nachts? Vraag jezelf dan of dit echt honger is of een slaapassociatie.   Slaapproblemen bij baby 9 maanden Je baby gaat ineens slechter slapen, wil niet meer alleen slapen of kan nog maar moeilijk in slaap komen: het zijn slechts een aantal slaapproblemen die

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen

Je baby wil niet slapen: hoe kan dit? Elke ouder krijgt vroeg of laat te maken met slaapproblemen bij hun kind. Waarom wil je baby ineens niet meer slapen en wat kan je hier als ouder aan doen? Waarom wil baby niet slapen? Waar de ene baby af en toe niet wil slapen, vallen andere baby’s altijd moeilijk in slaap. Wil je baby opeens niet meer slapen, terwijl dit voorheen beter ging? Dan kan het zijn dat je kind in een slaapregressie zit. Je baby belandt in een slaapregressie als hij of zij grote ontwikkelingen doormaakt, ook wel een sprong genoemd. Naast een slaapregressie zijn er ook andere redenen waardoor je baby niet wil slapen. Oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, niet zelfstandig in slaap kunnen vallen of een slaapassociatie hebben zijn andere veelvoorkomende oorzaken. Tips als baby niet wil slapen De meeste slaapproblemen bij baby’s zijn niet ernstig, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend kan zijn als je baby niet wil slapen. Wat kan je doen als je baby vecht tegen de slaap?  Advies als baby niet wil slapen Wil je baby niet slapen en heb je alles al geprobeerd? Boek dan een telefonisch consult

Slaaptips, 
Baby buiten laten slapen: is dit gezond en veilig?

Baby buiten laten slapen: is dit gezond en veilig?

In Scandinavië is het heel normaal om je baby buiten te laten slapen in de kinderwagen. In Nederland is dit nog wat minder bekend, maar er zijn ook Nederlandse ouders die zweren dat hun baby beter slaapt in de buitenlucht. Is buiten slapen gezond voor een baby? En waar moet je rekening mee houden als jouw kind buiten een middagdutje doet? Is buiten slapen beter voor je baby? Wetenschappelijk gezien is nog niet aangetoond dat een baby buiten beter slaapt dan binnen. Maar het kan wat ons betreft geen kwaad om je baby in de buitenlucht te laten slapen. Er zijn kinderdagverblijven die baby’s bijvoorbeeld ook buiten laten slapen. Laat je jouw baby buiten slapen? Let dan wel goed op de volgende punten: Als jouw baby in de buitenlucht slaapt, is het natuurlijk belangrijk dat het weer dit toelaat en dat hij of zij gekleed is naar het weer. Je baby mag het bijvoorbeeld niet te koud of te warm krijgen. Hierdoor slaapt een baby minder goed en daarnaast kunnen jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet regelen. Meer weten over wat een baby het beste kan dragen tijdens het slapen? Lees dan ons artikel over slaapkleding voor een baby en

Overig, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden