9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
wat te doen tijdens een huiluurtje slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken,

Wanneer je een pasgeboren baby hebt, is de kans groot dat je bekend bent met het fenomeen: huiluurtje. Wellicht heb je er veel over gehoord of zit je er middenin, het huiluurtje of de huiluurtjes van je baby.

Aan het einde van de dag, vaak rond een uur of 16:00/17:00 wordt je kindje plotseling ontroostbaar. Wat je ook probeert, het lijkt erop dat je jouw baby niet kunt kalmeren. Je vraagt je af wat er aan de hand is met je baby en wat je kunt doen om dit te laten stoppen.

In dit artikel:

 • Wat is het ‘huiluurtje’?
 • Hoe lang duurt het huiluurtje?
 • Waarom hebben baby’s een huiluurtje?
 • Wanneer ontgroeien baby’s het huiluurtjer?
 • Hoe het huiluurtje te vermijden?
 • Hoe je je baby kunt kalmeren tijdens het huiluurtje?

Wat is het huiluurtje?

Het huiluurtje is een periode in de vroege avond waarin je baby, die meestal vrij gelukkig en tevreden oogt, veel huilt en onmogelijk te kalmeren is. In veel gezinnen is juist de vroege avond vaak het drukste moment van de dag. Een huilende of onrustige baby maakt het dan extra stressvol.

Tijdens het huiluurtje kunnen jij en je baby het volgende ervaren:

 • Onrustiger
 • (Veel) huilen
 • Slapen lukt niet
 • Alleen maar korte dutjes
 • Aanhankelijkheid
 • Clustervoeding
 • Je baby niet kunnen troosten of kalmeren

Hoe lang duurt het huiluurtje?

Voor sommige baby’s duurt deze periode maar een korte tijd, maar voor anderen kan het maar doorgaan…en maar doorgaan. De huiluurtjes van een baby vinden meestal plaats in de vroege avond vanaf ongeveer 16:00/17.00 uur en kunnen tot 23.00 uur duren.

Waarom hebben baby’s een huiluurtje?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de vraag of elke baby last heeft van huiluurtjes? Het antwoord is nee, niet elke baby heeft een huiluurtje. Hoewel het heel gewoon is tijdens de Newborn fase, heeft het huiluurtje zoals we dat hier bedoelen meestal wel een oorzaak. Wanneer je de oorzaak kunt achterhalen en deze kunt aanpakken is de kans groot dat jouw baby niet meer huilt en minder onrustig is in de avond.

De twee belangrijkste oorzaken van het huiluurtje zijn over- en ondervermoeidheid.

Oververmoeidheid

De meest voorkomende oorzaak van het huiluurtje is oververmoeidheid. Jonge baby’s zijn erg vatbaar voor oververmoeidheid omdat ze nog niet zo lang wakker kunnen zijn zonder overprikkeld te raken. De wakkertijden, de tijd dat een kindje maximaal wakker kan zijn voor oververmoeid te raken, van een kindje zijn nog erg kort.

Een paar signalen voor oververmoeidheid:

 • Lange wakkertijden tussen dutjes
 • Lukt niet of lastig om in slaap te vallen
 • Korte dutjes van 45 minuten of minder
 • Geen duidelijke ‘vermoeide signalen’ laten zien
 • Als je baby overdag weinig slaapt, of te veel tijd tussen zijn dutjes door heeft, is de kans groot dat hij aan het begin van de avond oververmoeid raakt, wat waarschijnlijk zijn huiluurtje veroorzaakt.

Wanneer baby’s oververmoeid raken, maakt het lichaam veel van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat is er een opeenhoping van het stresshormoon cortisol in hun lichaam komt. Cortisol zorgt er voor dat baby’s maar blijven doorgaan, ook al zijn ze moe. Dit maakt het slapen lastiger bij hele jonge baby’s.

Ondervermoeidheid

Hoewel het minder vaak voor komt dan oververmoeidheid zien we af en toe dat ondervermoeidheid ook een oorzaak is van het huiluurtje.

Een paar signalen voor ondervermoeidheid:

 • Meerdere lange dutjes gedurende de dag, misschien elk 2-3 uur
 • Kort wakker tussen de dutjes
 • Vaak wakker ‘s nachts
 • Minder behoefte aan voedingen overdag
 • Veel behoefte aan voedingen ‘s nachts
 • Een baby die ondervermoeid is, zal heel moeilijk in slaap komen voor het slapengaan, simpelweg omdat hij niet moe genoeg is. Hierdoor wordt een baby chagrijnig en onrustig.

Als je baby overdag slaapt en de hele nacht wakker blijft, kan het ook zijn dat de dag en de nacht door elkaar worden gehaald. Hoe je dit kunt omwisselen, kun je hier lezen.

Darmkrampjes

Een andere veel voorkomende oorzaak van het huiluurtje bij jonge baby’s zijn darmkrampjes.

Elke keer dat wanneer je je baby voedt, zuigt hij lucht naar binnen en als er niet goed of niet genoeg de mogelijkheid wordt gegeven om te boeren kan dit zorgen voor een onrustige baby die last heeft van zijn darmen. Een signaal van darmkrampjes of een boertje dat vast zit is een onrustige baby die veel “kronkelt” met zijn lichaam. Wanneer je het vermoeden hebt dat darmkrampjes de oorzaak is van het huiluurtje is ons advies om te voeden op tijd en je kindje echt goed laten (uit)boeren. Niet alleen na een voeding maar ook tijdens een voeding.

Probeer elke keer een paar echt goede boertjes te krijgen. Een baby af en toe op de buik leggen is ook een goede tip om lucht vrij te krijgen.

Veel ouders gebruiken ‘darmkrampjes’ als excuus voor elk huiltje van hun baby terwijl dat lang niet altijd de oorzaak is van het huiluurtje.

Reflux

Ook reflux kan een oorzaak zijn. . Als je kindje vaak aan het eten is of veel clustert in het begin van de avond/nacht en/of heel onrustig kan dit te wijten zijn aan reflux. Reflux is wanneer maagzuur en melk terug in de slokdarm komen, het zuur veroorzaakt pijn omdat het de slokdarm en keel verbrandt, niet fijn voor je kindje. Meer informatie over reflux.

Wanneer ontgroeien baby’s het huiluurtje?

Het huiluurtje kan al beginnen als ze 2-3 weken oud is, maar piekt meestal rond de 6-8 weken oud, precies wanneer die pasgeboren slaperigheid begint af te nemen. Als je 3 maanden oud bent, zou je moeten merken dat de huiluurtjes verminderen. Als je baby ouder is dan 3 maanden en je avonden nog steeds elke nacht een strijd zijn, is de kans groot dat de slaap van je baby overdag een beetje moet worden aangepast of dat er iets anders aan de hand is.

Hoe het huiluurtje vermijden?

De beste manier waarop je jezelf én je baby kunt helpen om het huiluur te vermijden, is door ervoor te zorgen dat ze een op hun leeftijd afgestemde slaap-en eetroutine volgen. Dus voldoende slaap, niet te veel en niet te weinig en voldoende voedingen, niet te veel en niet te weinig.

In de eerste drie maanden veranderen de slaapbehoeften van een pasgeboren baby vrij snel en het kan moeilijk zijn om bij te houden. Hoe ouder een baby wordt, hoe meer er verandert op het gebied van voedingen en slaap.

Heeft jouw kindje veelhuiluurtjes? Overweeg dan eens onze slaapgids met voorbeeldroutines.

Hoe je je baby kunt kalmeren tijdens het huiluurtje?

Buitenlucht

Ga uit het huis. Dit voelt misschien zwaar maar houd het gemakkelijk. Een wandeling in de tuin of een blokje om zijn voldoende om beide wat frisse lucht te krijgen. De verandering van de omgeving én de beweging van de kinderwagen of draagzak kan jullie beiden even een pauze geven. ok veroorzaken en jullie beiden een adempauze geven.

Witte ruis

Witte ruis is niet alleen fijn om je kindje te helpen om in slaap te vallen. Witte ruis bootst de geluiden na die je baby in de baarmoeder heeft gehoord en daarom vinden ze het geruststellend. De kunst is om ervoor te zorgen dat het geluid luider speelt dan het gehuil van je baby, zodat ze het echt kunnen horen. Bekijk en beluister hier onze white noise slaapgeluiden.

Huid op huid contact

Baby’s en kinderen houden van huid op huid contact. Er zijn allerlei onderzoeken die aangeven dat huid op huid contact voor jonge baby’s enorm belangrijk is.

Draagzak

De draagzak is voor veel ouders een uitkomst. Door de bewegingen en het huid op huid contact zorgt het ervoor dat veel baby’s rustiger worden. Bovendien heb je als ouder wat meer je handen vrij zodat je ook tijd hebt voor wat andere zaken.

Steun

Ten slot, en vooral, vraag om hulp. Veel ouders hebben het huiluurtje van hun baby zelf ook ervaren en weten dus hoe zwaar het kan zijn. Het hebben van een huiluurtje is iets heel normaals en dus zeker niet iets om je voor te schamen. Onthoud ook dat het huiluurtje niet voor altijd duurt. Rond de drie maanden zijn de meeste baby’s deze fase ontgroeid.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden