9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Slaapassociaties, slaaphulpmiddelen, slaapgewoonten… hoe je ze ook noemt, het zijn waarschijnlijk dingen waar je nooit echt over hebt nagedacht voordat je een baby kreeg. Zelfs na het ouderschap begrijpen veel mensen nog steeds niet volledig hoe sterk de “slaapassociaties” van hun baby van invloed zijn op de duur en kwaliteit van de slaap van hun kleintje. Het is echt de moeite waard om hier aandacht aan te besteden.


In dit artikel:

 • Wat zijn slaapassociaties?
 • De mentale ontwikkeling
 • Hoe slaapassociaties ontstaan
 • Soorten slaapassociaties
 • Hoe je de slaapassociaties van je baby kunt veranderen

Wat zijn slaapassociaties?

Slaapassociaties zijn simpelweg handelingen of gewoontes waarmee je baby zo sterk associeert met het in slaap vallen, dat hij of zij moeite kan hebben om zonder in slaap te vallen. Kort gezegd zal de manier waarop baby’s in slaap vallen bepalen hoe ze leren om te gaan slapen.

Als we nadenken over hoe volwassenen in slaap vallen, kan dit helpen om dingen uit te leggen. Voor mij om in slaap te vallen moet ik eerst moe genoeg zijn, dan moet ik in een bed liggen in een donkere kamer, met de dekens over mij heen en niet te warm of te koud, op mijn rug liggend, armen boven mijn hoofd. Als ik ‘s nachts wakker word om naar de badkamer te gaan, moet hetzelfde proces worden herhaald om weer in slaap te vallen. Het klinkt gek dat al die dingen op één lijn moeten liggen, maar denk er vanavond eens over na wanneer je gaat slapen – jij hebt ook een soortgelijk proces!

Het is hetzelfde voor baby’s, behalve dat wij in dit geval degene zijn die bepalen wat hun slaapassociaties zullen zijn. Als jouw baby in slaap valt terwijl jij hem of haar heen en weer wiegt, dan is dit hun slaapassociatie en de enige manier waarop ze weten hoe ze moeten gaan slapen. Als jouw baby in slaap valt in zijn of haar eigen bed door op zijn of haar duim te zuigen, dan is dit ook hun slaapassociatie, maar het verschil is dat jouw baby in dit geval zijn of haar eigen associatie kan bedienen… En waarom is dit belangrijk?

Namelijk…

De mentale ontwikkeling

Rond de leeftijd van 3 tot 4 maanden beginnen baby’s op dezelfde manier te slapen als volwassenen, met een duidelijke slaapcycli overdag en ‘s nachts en zullen tussen die slaapcycli volledig wakker worden. Deze fase in de ontwikkeling van jouw baby wordt vaak de 4-maanden-slaapregressie genoemd.

Zodra deze verandering optreedt, spelen slaapassociaties een grote rol in het vermogen van jouw baby om in slaap te vallen en te blijven slapen omdat slapen nu een actief proces is geworden in plaats van een reactief proces (zoals toen jouw baby jonger was).

Vanaf deze leeftijd is de manier waarop baby’s aan het begin van een dutje of ‘s avonds , de methode waar ze volledig op vertrouwen om in slaap te vallen. Wanneer jouw baby dan natuurlijk wakker wordt aan het einde van een slaapcyclus, als dezelfde slaapassociatie er niet is, kunnen ze niet meer terug in slaap vallen zonder deze.

Dit is waarom jouw baby overdag mogelijk slechts 45 minuten slaapt en ‘s nachts om de 2 uur wakker wordt en jouw hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen na de leeftijd van 4-6 maanden.

Laten we eens kijken hoe slaapassociaties ontstaan…

Nieuwe slaapassociaties ontwikkelen zich vaak tijdens perioden van grote ontwikkelingsverandering, zoals slaapregressies en dutjestransities.

Tijdens deze periodes kan het moeilijker zijn om je baby of peuter in slaap te krijgen. Ze kunnen over- of ondervermoeid zijn, of ze staan of zitten in hun ledikant, of hun dutjesbehoefte is veranderd. In een van deze situaties zullen ze niet gemakkelijk kunnen kalmeren om te gaan slapen.

Dus, je begint misschien met wiegen of voeden om je baby te helpen slapen, of blijft in de kamer bij je peuter. Na verloop van tijd zal jouw kleintje verwachten dat dezelfde handelingen elke keer worden gedaan wanneer ze gaan slapen en voordat je het weet, is er een nieuwe slaapassociatie gevormd.

Dit betekent niet dat je je kleintje nooit kunt wiegen, voeden of sussen om in slaap te vallen! In feite kunnen er momenten zijn waarop jouw baby echt jouw hulp nodig heeft om te kalmeren.

 • Dit kan zijn wanneer je baby bijvoorbeeld bijna toe is aan het overslaan van een dutje
 • of als ze niet lekker zijn.
 • Of als ze oververmoeid zijn en je ze snel in slaap wilt krijgen.
 • Of als je onderweg bent en je een dutje moet doen in de kinderwagen, draagzak of auto.
 • Of als je in een onbekende slaapomgeving bent, zoals op vakantie.

Als je op een vreemde locatie bent en je baby niet kan kalmeren, is het prima om ze op elke mogelijke manier te kalmeren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet de norm wordt. Slaapassociaties kunnen al in drie dagen worden gevormd, vooral bij oudere baby’s (ouder dan 6 maanden) en peuters.

Ervoor zorgen dat de wakkertijden en dutjeslengtes van jouw baby precies goed zijn voor hun leeftijd is erg belangrijk voor jouw baby om gemakkelijk te kunnen kalmeren en in slaap te vallen, zonder te veel hulp nodig te hebben.

Soorten slaapassociaties

Er zijn veel verschillende soorten slaapassociaties, maar we kunnen deze indelen in : onafhankelijke of afhankelijke

Onafhankelijke slaapassociaties.

Dit zijn dingen die een baby gemakkelijk kan gebruiken of zelf kan doen om in slaap te vallen, of dingen in de slaapomgeving van een baby die aangeven dat het tijd is om te slapen. Als je baby deze dingen gebruikt, is de kans groter dat ze zelf de slaapcycli kunnen koppelen, zonder jouw hulp nodig te hebben.
Dit zijn onder andere:

 • Een knuffel of troostobject
 • Een slaapzak voor baby’s
 • Inbakeren (bij baby’s jonger dan 4/5 maanden, die nog niet rollen)
 • Een speen (rond 7/8 maanden, als ze de speen zelf kunnen terugplaatsen)
 • Witte ruis
 • Een donkere kamer
 • Duimen

Een ander groot voordeel aan deze onafhankelijke slaapassociaties is dat ze draagbaar zijn. Dus als je wilt dat je kleintje onderweg dutjes doet, kun je ze hun knuffel of troostobject geven, wat witte ruis afspelen, ze in hun slaapzak stoppen en mogelijk een reisverduisteringsgordijn gebruiken.

Voilà, je hebt hun vertrouwde slaapassociaties gerecreëerd, zelfs als ze niet in hun vertrouwde slaapomgeving zijn. Dit zal je baby helpen te begrijpen dat het tijd is om te slapen.

Afhankelijke slaapassociaties

Dit zijn dingen die een ouder (of verzorger) moet doen om de baby te laten slapen; dingen die een baby niet zelf kan doen. Als je baby afhankelijk is van één of meer van deze associaties om te gaan slapen of om in slaap te blijven, dan kan hij nog niet zelfstandig slapen. De meest voorkomende zijn:

 • Voeden/borstvoeding geven
 • Wiegen
 • Kloppen of tikken
 • Sussen
 • Vasthouden of knuffelen
 • Samen slapen
 • Ouderlijke aanwezigheid (in de kamer blijven)
 • Een speen (voor baby’s jonger dan 7/8 maanden)

Groeien baby’s uit slaapassociaties?

Hoewel het mogelijk is dat sommige baby’s na verloop van tijd van een slaapassociatie afhankelijk zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze op een dag een vertrouwde slaapassociatie zoals wiegen of voeden uit zichzelf niet meer nodig hebben.

Leren hoe ze zonder afhankelijke slaapassociaties te slapen is een vaardigheid. Zodra je baby dit leert, kan je baby zelfstandig in slaap vallen.

Zelf in slaap vallen betekent simpelweg dat baby’s zelfstandig kunnen slapen bij het begin van hun dutjes en bedtijd, zonder dat ze hulp nodig hebben. Ze kunnen zichzelf ook weer in slaap brengen als ze wakker worden tussen de slaapcycli, zowel overdag als ‘s nachts.

Een onderzoek uit 2018 onder baby’s tussen 6 en 12 maanden oud vond dat tot 57% van de baby’s ‘s nachts niet 6 uur of meer achter elkaar sliepen. Dit suggereert dat de meerderheid van de baby’s in deze leeftijdsgroep nog steeds afhankelijke slaapassociatie heeft waar ze nog niet uit zijn gegroeid.

Zelf in slaap vallen is een levenslange vaardigheid die je baby ten goede zal komen en hopelijk ook je eigen slaap zal verbeteren!

Hoe kun je de manier veranderen waarop je baby in slaap valt?

Onthoud dat slaapassociaties een normaal onderdeel zijn van het in slaap vallen voor zowel baby’s als volwassenen. Het is alleen wanneer deze associaties de slaap van je baby verstoren, omdat ze jouw hulp nodig hebben om tussen slaapcycli door opnieuw te gaan slapen, dat ze problematisch kunnen worden.

Vóór de leeftijd van 3-4 maanden zijn de meeste baby’s niet in staat om consistent zelf in slaap te vallen, dus is het waarschijnlijk dat je ze moet helpen om in slaap te vallen. Maak je geen zorgen over je baby die “slechte gewoonten” ontwikkelt, het is absoluut prima om je baby op deze leeftijd helemaal in slaap te laten vallen.

Vanaf ongeveer 3-4 maanden, als je merkt dat de huidige slaapassociaties van je baby niet houdbaar zijn of dat ze een negatieve invloed hebben op de slaap van je baby, is het misschien tijd om te beginnen met het aanleren van zelf in slaap vallen.

Net als bij elke nieuwe vaardigheid die je baby leert (rollen, zitten, staan, lopen), zal het leren zelf in slaap te vallen tijd en oefening vergen. En er zullen ongetwijfeld frustraties zijn onderweg – iets nieuws leren kan lastig zijn! Gelukkig hebben we enkele tips die kunnen helpen…

Creëer positieve slaapassociaties

Voordat je begint met het afleren van afhankelijke slaapassociatie, zorg ervoor dat je onafhankelijke slaapassociaties hebt, zoals eerder genoemd. Het toepassen van deze positieve slaapassociaties zal je baby makkelijker de afhankelijke slaapassociaties af kunnen leren.

Streef naar een wakkertijd en slaaphoeveelheid die passend is voor de leeftijd

Een andere manier waarop je je kind kunt helpen om nieuwe onafhankelijke slaapassociaties aan te leren, is door ervoor te zorgen dat ze gedurende de dag de juiste hoeveelheid wakkertijd en slaap hebben. Als je baby heel korte wakkertijden heeft voor hun leeftijd, zijn ze waarschijnlijk ondervermoeid als je probeert ze te laten slapen. Dit kan betekenen dat je veel meer je best moet doen om ze te laten slapen.

Als alternatief, als je baby lange wakkere periodes heeft tussen dutjes of hele korte dutjes heeft, kunnen ze oververmoeid zijn. Een baby die oververmoeid en overgestimuleerd is, zal moeite hebben om in slaap te vallen, dus ze hebben waarschijnlijk jouw hulp nodig om in slaap te vallen.

Werk met de huidige slaapassociatie van je kleintje

Nu alles op zijn plek staat, kun je voorzichtig beginnen met het geleidelijk afleren afhankelijke slaapassociatie van je kleintje. Hoe je dit aanpakt, hangt af van de leeftijd en de huidige slaapassociatie van je kleintje.

Bijvoorbeeld, voor een jongere baby die gevoed wordt om in slaap te vallen, kun je je baby voeden tot hij/zij slaperig is in plaats van helemaal in slaap. Geef ze dan de kans om het laatste beetje zelf in slaap te vallen in hun eigen bed.

Voor een oudere baby die gewiegd wordt om in slaap te vallen, kun je proberen om ze wakker en kalm in bed te leggen en ze vervolgens te wiegen om ze te kalmeren wanneer dat nodig is, waardoor ze de kans krijgen om tussendoor zelf in slaap te vallen.

Of als je jezelf betrapt in de kamer van je peuter terwijl hij/zij in slaap valt, kun je een geleidelijke steeds iets dichter naar de deur gaan bewegen en uiteindelijk de kamer uitgaan.

Welke aanpak je ook kiest, raak niet in paniek als het zelfstandig in slaap vallen niet meteen lukt. Onthoud dat je kleintje nog niet weet wat er van hen wordt verwacht. Maar met tijd, oefening en jouw liefde, zullen ze er snel handigheid in krijgen!

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden