9.5/10 - 2691 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Slaapassociaties, slaaphulpmiddelen, slaapgewoonten… hoe je ze ook noemt, het zijn waarschijnlijk dingen waar je nooit echt over hebt nagedacht voordat je een baby kreeg. Zelfs na het ouderschap begrijpen veel mensen nog steeds niet volledig hoe sterk de “slaapassociaties” van hun baby van invloed zijn op de duur en kwaliteit van de slaap van hun kleintje. Het is echt de moeite waard om hier aandacht aan te besteden.


In dit artikel:

 • Wat zijn slaapassociaties?
 • De mentale ontwikkeling
 • Hoe slaapassociaties ontstaan
 • Soorten slaapassociaties
 • Hoe je de slaapassociaties van je baby kunt veranderen

Wat zijn slaapassociaties?

Slaapassociaties zijn simpelweg handelingen of gewoontes waarmee je baby zo sterk associeert met het in slaap vallen, dat hij of zij moeite kan hebben om zonder in slaap te vallen. Kort gezegd zal de manier waarop baby’s in slaap vallen bepalen hoe ze leren om te gaan slapen.

Als we nadenken over hoe volwassenen in slaap vallen, kan dit helpen om dingen uit te leggen. Voor mij om in slaap te vallen moet ik eerst moe genoeg zijn, dan moet ik in een bed liggen in een donkere kamer, met de dekens over mij heen en niet te warm of te koud, op mijn rug liggend, armen boven mijn hoofd. Als ik ‘s nachts wakker word om naar de badkamer te gaan, moet hetzelfde proces worden herhaald om weer in slaap te vallen. Het klinkt gek dat al die dingen op één lijn moeten liggen, maar denk er vanavond eens over na wanneer je gaat slapen – jij hebt ook een soortgelijk proces!

Het is hetzelfde voor baby’s, behalve dat wij in dit geval degene zijn die bepalen wat hun slaapassociaties zullen zijn. Als jouw baby in slaap valt terwijl jij hem of haar heen en weer wiegt, dan is dit hun slaapassociatie en de enige manier waarop ze weten hoe ze moeten gaan slapen. Als jouw baby in slaap valt in zijn of haar eigen bed door op zijn of haar duim te zuigen, dan is dit ook hun slaapassociatie, maar het verschil is dat jouw baby in dit geval zijn of haar eigen associatie kan bedienen… En waarom is dit belangrijk?

Namelijk…

De mentale ontwikkeling

Rond de leeftijd van 3 tot 4 maanden beginnen baby’s op dezelfde manier te slapen als volwassenen, met een duidelijke slaapcycli overdag en ‘s nachts en zullen tussen die slaapcycli volledig wakker worden. Deze fase in de ontwikkeling van jouw baby wordt vaak de 4-maanden-slaapregressie genoemd.

Zodra deze verandering optreedt, spelen slaapassociaties een grote rol in het vermogen van jouw baby om in slaap te vallen en te blijven slapen omdat slapen nu een actief proces is geworden in plaats van een reactief proces (zoals toen jouw baby jonger was).

Vanaf deze leeftijd is de manier waarop baby’s aan het begin van een dutje of ‘s avonds , de methode waar ze volledig op vertrouwen om in slaap te vallen. Wanneer jouw baby dan natuurlijk wakker wordt aan het einde van een slaapcyclus, als dezelfde slaapassociatie er niet is, kunnen ze niet meer terug in slaap vallen zonder deze.

Dit is waarom jouw baby overdag mogelijk slechts 45 minuten slaapt en ‘s nachts om de 2 uur wakker wordt en jouw hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen na de leeftijd van 4-6 maanden.

Laten we eens kijken hoe slaapassociaties ontstaan…

Nieuwe slaapassociaties ontwikkelen zich vaak tijdens perioden van grote ontwikkelingsverandering, zoals slaapregressies en dutjestransities.

Tijdens deze periodes kan het moeilijker zijn om je baby of peuter in slaap te krijgen. Ze kunnen over- of ondervermoeid zijn, of ze staan of zitten in hun ledikant, of hun dutjesbehoefte is veranderd. In een van deze situaties zullen ze niet gemakkelijk kunnen kalmeren om te gaan slapen.

Dus, je begint misschien met wiegen of voeden om je baby te helpen slapen, of blijft in de kamer bij je peuter. Na verloop van tijd zal jouw kleintje verwachten dat dezelfde handelingen elke keer worden gedaan wanneer ze gaan slapen en voordat je het weet, is er een nieuwe slaapassociatie gevormd.

Dit betekent niet dat je je kleintje nooit kunt wiegen, voeden of sussen om in slaap te vallen! In feite kunnen er momenten zijn waarop jouw baby echt jouw hulp nodig heeft om te kalmeren.

 • Dit kan zijn wanneer je baby bijvoorbeeld bijna toe is aan het overslaan van een dutje
 • of als ze niet lekker zijn.
 • Of als ze oververmoeid zijn en je ze snel in slaap wilt krijgen.
 • Of als je onderweg bent en je een dutje moet doen in de kinderwagen, draagzak of auto.
 • Of als je in een onbekende slaapomgeving bent, zoals op vakantie.

Als je op een vreemde locatie bent en je baby niet kan kalmeren, is het prima om ze op elke mogelijke manier te kalmeren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet de norm wordt. Slaapassociaties kunnen al in drie dagen worden gevormd, vooral bij oudere baby’s (ouder dan 6 maanden) en peuters.

Ervoor zorgen dat de wakkertijden en dutjeslengtes van jouw baby precies goed zijn voor hun leeftijd is erg belangrijk voor jouw baby om gemakkelijk te kunnen kalmeren en in slaap te vallen, zonder te veel hulp nodig te hebben.

Soorten slaapassociaties

Er zijn veel verschillende soorten slaapassociaties, maar we kunnen deze indelen in : onafhankelijke of afhankelijke

Onafhankelijke slaapassociaties.

Dit zijn dingen die een baby gemakkelijk kan gebruiken of zelf kan doen om in slaap te vallen, of dingen in de slaapomgeving van een baby die aangeven dat het tijd is om te slapen. Als je baby deze dingen gebruikt, is de kans groter dat ze zelf de slaapcycli kunnen koppelen, zonder jouw hulp nodig te hebben.
Dit zijn onder andere:

 • Een knuffel of troostobject
 • Een slaapzak voor baby’s
 • Inbakeren (bij baby’s jonger dan 4/5 maanden, die nog niet rollen)
 • Een speen (rond 7/8 maanden, als ze de speen zelf kunnen terugplaatsen)
 • Witte ruis
 • Een donkere kamer
 • Duimen

Een ander groot voordeel aan deze onafhankelijke slaapassociaties is dat ze draagbaar zijn. Dus als je wilt dat je kleintje onderweg dutjes doet, kun je ze hun knuffel of troostobject geven, wat witte ruis afspelen, ze in hun slaapzak stoppen en mogelijk een reisverduisteringsgordijn gebruiken.

Voilà, je hebt hun vertrouwde slaapassociaties gerecreëerd, zelfs als ze niet in hun vertrouwde slaapomgeving zijn. Dit zal je baby helpen te begrijpen dat het tijd is om te slapen.

Afhankelijke slaapassociaties

Dit zijn dingen die een ouder (of verzorger) moet doen om de baby te laten slapen; dingen die een baby niet zelf kan doen. Als je baby afhankelijk is van één of meer van deze associaties om te gaan slapen of om in slaap te blijven, dan kan hij nog niet zelfstandig slapen. De meest voorkomende zijn:

 • Voeden/borstvoeding geven
 • Wiegen
 • Kloppen of tikken
 • Sussen
 • Vasthouden of knuffelen
 • Samen slapen
 • Ouderlijke aanwezigheid (in de kamer blijven)
 • Een speen (voor baby’s jonger dan 7/8 maanden)

Groeien baby’s uit slaapassociaties?

Hoewel het mogelijk is dat sommige baby’s na verloop van tijd van een slaapassociatie afhankelijk zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze op een dag een vertrouwde slaapassociatie zoals wiegen of voeden uit zichzelf niet meer nodig hebben.

Leren hoe ze zonder afhankelijke slaapassociaties te slapen is een vaardigheid. Zodra je baby dit leert, kan je baby zelfstandig in slaap vallen.

Zelf in slaap vallen betekent simpelweg dat baby’s zelfstandig kunnen slapen bij het begin van hun dutjes en bedtijd, zonder dat ze hulp nodig hebben. Ze kunnen zichzelf ook weer in slaap brengen als ze wakker worden tussen de slaapcycli, zowel overdag als ‘s nachts.

Een onderzoek uit 2018 onder baby’s tussen 6 en 12 maanden oud vond dat tot 57% van de baby’s ‘s nachts niet 6 uur of meer achter elkaar sliepen. Dit suggereert dat de meerderheid van de baby’s in deze leeftijdsgroep nog steeds afhankelijke slaapassociatie heeft waar ze nog niet uit zijn gegroeid.

Zelf in slaap vallen is een levenslange vaardigheid die je baby ten goede zal komen en hopelijk ook je eigen slaap zal verbeteren!

Hoe kun je de manier veranderen waarop je baby in slaap valt?

Onthoud dat slaapassociaties een normaal onderdeel zijn van het in slaap vallen voor zowel baby’s als volwassenen. Het is alleen wanneer deze associaties de slaap van je baby verstoren, omdat ze jouw hulp nodig hebben om tussen slaapcycli door opnieuw te gaan slapen, dat ze problematisch kunnen worden.

Vóór de leeftijd van 3-4 maanden zijn de meeste baby’s niet in staat om consistent zelf in slaap te vallen, dus is het waarschijnlijk dat je ze moet helpen om in slaap te vallen. Maak je geen zorgen over je baby die “slechte gewoonten” ontwikkelt, het is absoluut prima om je baby op deze leeftijd helemaal in slaap te laten vallen.

Vanaf ongeveer 3-4 maanden, als je merkt dat de huidige slaapassociaties van je baby niet houdbaar zijn of dat ze een negatieve invloed hebben op de slaap van je baby, is het misschien tijd om te beginnen met het aanleren van zelf in slaap vallen.

Net als bij elke nieuwe vaardigheid die je baby leert (rollen, zitten, staan, lopen), zal het leren zelf in slaap te vallen tijd en oefening vergen. En er zullen ongetwijfeld frustraties zijn onderweg – iets nieuws leren kan lastig zijn! Gelukkig hebben we enkele tips die kunnen helpen…

Creëer positieve slaapassociaties

Voordat je begint met het afleren van afhankelijke slaapassociatie, zorg ervoor dat je onafhankelijke slaapassociaties hebt, zoals eerder genoemd. Het toepassen van deze positieve slaapassociaties zal je baby makkelijker de afhankelijke slaapassociaties af kunnen leren.

Streef naar een wakkertijd en slaaphoeveelheid die passend is voor de leeftijd

Een andere manier waarop je je kind kunt helpen om nieuwe onafhankelijke slaapassociaties aan te leren, is door ervoor te zorgen dat ze gedurende de dag de juiste hoeveelheid wakkertijd en slaap hebben. Als je baby heel korte wakkertijden heeft voor hun leeftijd, zijn ze waarschijnlijk ondervermoeid als je probeert ze te laten slapen. Dit kan betekenen dat je veel meer je best moet doen om ze te laten slapen.

Als alternatief, als je baby lange wakkere periodes heeft tussen dutjes of hele korte dutjes heeft, kunnen ze oververmoeid zijn. Een baby die oververmoeid en overgestimuleerd is, zal moeite hebben om in slaap te vallen, dus ze hebben waarschijnlijk jouw hulp nodig om in slaap te vallen.

Werk met de huidige slaapassociatie van je kleintje

Nu alles op zijn plek staat, kun je voorzichtig beginnen met het geleidelijk afleren afhankelijke slaapassociatie van je kleintje. Hoe je dit aanpakt, hangt af van de leeftijd en de huidige slaapassociatie van je kleintje.

Bijvoorbeeld, voor een jongere baby die gevoed wordt om in slaap te vallen, kun je je baby voeden tot hij/zij slaperig is in plaats van helemaal in slaap. Geef ze dan de kans om het laatste beetje zelf in slaap te vallen in hun eigen bed.

Voor een oudere baby die gewiegd wordt om in slaap te vallen, kun je proberen om ze wakker en kalm in bed te leggen en ze vervolgens te wiegen om ze te kalmeren wanneer dat nodig is, waardoor ze de kans krijgen om tussendoor zelf in slaap te vallen.

Of als je jezelf betrapt in de kamer van je peuter terwijl hij/zij in slaap valt, kun je een geleidelijke steeds iets dichter naar de deur gaan bewegen en uiteindelijk de kamer uitgaan.

Welke aanpak je ook kiest, raak niet in paniek als het zelfstandig in slaap vallen niet meteen lukt. Onthoud dat je kleintje nog niet weet wat er van hen wordt verwacht. Maar met tijd, oefening en jouw liefde, zullen ze er snel handigheid in krijgen!

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Alles Over Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 3 maanden

Slaaptips voor baby van 3 maanden

Je baby groeit ontzettend hard in de eerste maanden en slaapt nog een groot deel van de tijd. In deze eerste periode moet je baby nog leren hoe hij een goed slaapritme opbouwt en het ritme is hierdoor nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 3 maanden en hoe kan een routine helpen de slaap te verbeteren? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 weken nodig? Hoeveel slaap heeft een baby nodig als hij of zij 12 weken oud is? Iedere baby is anders en de ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. Gemiddeld slaapt een baby van 3 maanden ongeveer 12 uur ‘s nachts en slaapt hij overdag nog 4 à 5 uur. Ons advies is de slaap overdag te verdelen over 3 – 4 dutjes. Gemiddeld heeft een baby van 12 weken een wakkertijd van 1,5 tot 2 uur, maar dit verschilt per baby. Het kan goed zijn dat jouw baby al langer achter elkaar wakker kan zijn of juist sneller weer een slaapje nodig heeft. Baby van 12 weken wil niet slapen Vrijwel iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je baby wil niet slapen.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 18 maanden

Slaapregressie 18 maanden

Een driftbui op z’n tijd en een duidelijker eigen willetje: de slaapregressie rond 18 maanden kan best lastig zijn. Het is een moment waarop je kleine ineens niet meer zo goed kan gaan slapen, ook al was dat eerder helemaal geen probleem. Je kan merken dat je kindje zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts niet meer zo makkelijk in slaap valt. Je dreumes lijkt helemaal geen behoefte te hebben aan slapen. Sommige dreumessen weigeren dan opeens om naar bed te gaan en gaan huilen, krijsen of roepen als je ze naar boven brengt.  Het kan met name bij je eerste kindje een grote verrassing zijn, vooral als je er eerder eigenlijk niet of nauwelijks mee te maken hebt gehad omdat je kleine altijd een goede slaper was. Toch komen deze problemen vaak voor, zeker rond de leeftijd van 18 maanden. Dit noemen we ook wel de slaapregressies van 18 maanden. In dit artikel vind je meer informatie over de slaapregressie van rond de 18 maanden.  Huilend, krijsend of roepend wakker worden Hoewel de slaapregressie van 18 maanden niets is om je zorgen over te maken, kan deze fase wel enorm vervelend zijn. Voor zowel je dreumes als voor

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby in slaapzak laten slapen

Baby in slaapzak laten slapen

Waarom is het verstandig een baby in een slaapzak te laten slapen? Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby’s verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen. Vanaf welke leeftijd is een babyslaapzak aan te raden en tot wanneer laat je je baby of kind in een slaapzak slapen? Vanaf wanneer baby in slaapzak laten slapen? Het algemene advies is om baby’s in ieder geval in een slaapzak te laten slapen vanaf het moment dat ze beginnen met (om)rollen. Als je baby omrolt of veel beweegt, kan hij of zij onder de dekens terechtkomen. Ook is inbakeren dan niet altijd meer veilig omdat je baby door het inbakeren niet zijn armpjes kan gebruiken om het hoofdje op te tillen. Een daarvoor bestemde baby slaapzak helpt dan bij het verkleinen van het risico op verstikkingsgevaar. Wanneer het omrollen begint, verschilt per baby. Meestal gebeurt dit ergens tussen de 4 en 6 maanden. Pasgeboren baby’s: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je

Overig, Slaapproducten, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids