Jouw jonge baby is misschien al die tijd een goede slaper geweest maar nu je baby ongeveer 4 maanden oud is geworden merk je dat je baby plotseling veel vaker wakker wordt ’s nachts en/of meer hazenslaapjes doet overdag. Wat is er ineens gebeurd?
Het is de ‘beruchte’ 4 maanden slaapregressie die zorgt voor de meest grote verandering op het gebied van slaap bij je baby.
Wat houdt dit precies in en wat kan je doen om hier doorheen te komen?
In dit artikel lees je de volgende onderwerpen terug:
Wat is een slaapregressie?
Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die goed heeft geslapen ‘s nachts plotseling wakker wordt, moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag weigert of overslaat. Dit is een natuurlijke en normale verandering voor een baby, maar het kan wel een lastige tijd zijn voor ouders.
We weten inmiddels dat een kindje de eerste drie jaar na de geboorte een aantal slaapregressie doormaken waarvan de 4 maanden slaapregressie de grootste is of, anders gezegd, voor het meeste slaapproblemen kan zorgen.
Een belangrijk onderdeel van het doorlopen van deze slaapregressies is begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt en wat er op dit moment met een baby gebeurt.
Rond de leeftijd van 4 maanden zal je baby’s slaap een beetje hetzelfde gaan werken als die van volwassenen. We gaan van een diepe slaap naar een lichtere REM slaap. De REM slaap is een lichte slaapfase waarin we sneller wakker kunnen worden als we door iets worden gestoord, bijvoorbeeld licht of (omgeving)geluid.
En dat is precies hetzelfde als voor baby’s van deze leeftijd.
In plaats van dit als een achteruitgang te zien, kan je het ook zien als een progressie omdat je baby een grote mentale ontwikkeling doormaakt.
Dit zijn de belangrijkste veranderingen die je baby op het gebied van slaap doormaakt.
Je baby slaapt overdag kort 35-45 minuten
De slaapcyclus ’s nachts is ongeveer 2 uur.
Je baby zal nu bewuster wakker worden tussen elke slaapcyclus. Voorheen kon je baby deze slaapcycli wat makkelijker koppelen.
Je kunt merken dat je baby steeds meer hazenslaapjes gaat doen overdag maar ook ’s nachts plotseling vaker wakker is. Het is daarom extra belangrijk om je baby tijdens deze fase te leren om zelf weer in slaap te vallen aan het einde van een cyclus. Dit helpt je baby overdag weer langer te slapen maar ook ’s nachts minder vaak wakker te worden.
Rond deze leeftijd raken baby’s ook steeds meer gehecht aan de manier van in slaap vallen.
Als er al bepaalde slaapassociaties waren, zoals in slaap wiegen, voeden of kloppen, dan kan je merken dat je deze handelingen telkens opnieuw moet herhalen zodra je baby wakker wordt aan het einde van zijn slaapcyclus. Dit betekent elke 35-45 minuten tijdens dutjes en elke 2 uur ’s nachts.
Goed om nog te benoemen dat niet iedere baby van 4 maanden exact op dat moment deze ontwikkeling doormaakt. Heb jij een baby die 3.5 maand oud is en elke 2 uur wakker wordt ’s nachts dan mag je aannemen dat jouw baby ook de 4 maanden slaapregressie doormaakt.
Een veelgestelde vraag is hoelang deze slaapregressie duurt?
Het is misschien niet leuk om te lezen maar de 4 maanden slaapregressie is een blijvende verandering hoe je baby slaapt en dit zal niet plotseling verdwijnen voordat je baby heeft geleerd om zelfstandig in slaap te vallen.
Het zelfstandig in slaap vallen is een vaardigheid om in slaap te vallen zonder hulp. En dit is iets wat baby’s rond deze leeftijd echt kunnen (leren) als de situatie juist is. En, als bepaalde factoren kloppen. Zoals de juiste wakkertijd, slaapritueel en een voorspelbaar ritme overdag, voldoende voeding, etc.
Tijdens de slaapregressie van 4 maanden hebben slaapassociaties steeds meer invloed op het in slaap vallen maar ook of je baby in slaap kan blijven. Dit komt omdat je baby nu veel bewuster wakker is na de slaapcylus dan dat hij was toen hij nog jonger was. Dus, wanneer jouw baby altijd in slaap wordt gewiegd en dan uren kon slapen, kan het nu zijn dat je baby elke 45 minuten of elke 2 uur wakker wordt. Lees hierover meer in het artikel help, mijn baby wordt elke 2 uur wakker.
Vanaf deze leeftijd is de manier in slaap vallen tijdens dutjes of ’s avonds dus steeds belangrijker voor je baby. Je baby gaat de manier van in slaap vallen steeds weer opnieuw nodig hebben. Zodra je baby wakker wordt na een slaapcyclus zal dezelfde associatie weer nodig zijn om opnieuw in slaap te vallen. Overigens is het prima als jij er bewust voor kiest om dit wel te blijven doen, dat is natuurlijk helemaal aan jou.
Dit is de reden waarom je baby overdag maar 45 minuten slaapt en ’s nachts elke 2 uur wakker wordt en opnieuw je hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen. Probeer je hulp eens niet te bieden om je baby de kans te geven om zelf deze vaardigheden te ontwikkelen en zelf in slaap kan vallen.
Net als leren lezen of fietsen is zelfregulatie een vaardigheid die niet zomaar van de een op andere dag wordt ontwikkeld. Het is compleet nieuw voor baby’s en hebben daarom wat begeleiding hierbij nodig maar ook consistentie en de kans om het te leren toepassen. Door bij elke huiltje je baby gelijk te gaan helpen, krijgt een baby niet de kans om te oefenen met het zelfstandig in slaap vallen en op langere termijn helpt dit een baby juist niet.
Dit zijn een aantal belangrijke dingen om te onthouden als het gaat om zelfstandig in slaap leren vallen.
Het antwoord is: helemaal niet! Met slaaptraining bedoelen we het werken aan een consistente routine voor jou en je baby en je baby begeleiden om de vaardigheid om zelfstandig in slaap te kunnen allen te leren wanneer ze hier klaar voor zijn.
Het is zeker de moeite waard om al vroeg te beginnen met een consistente routine en het creëren van positieve slaapgewoontes omdat dit op langer termijn je baby en jou zal helpen.
Je kunt dan veel beter zien wanneer je baby een slaapregressie doormaakt omdat je de verandering van het slaapgedrag van je baby makkelijker kunt herkennen.
Begrijpelijk dat het volgen van een routine lastiger is tijdens een slaapregressie maar je vasthouden aan de juiste slaapmomenten en lengte van de dutjes wat past bij de leeftijd van je baby, helpt enorm als je je baby wilt leren om zelfstandig in slaap te vallen.
En omdat zelfstandig in slaap leren vallen de enige manier is om door deze slaappressie van 4 maanden heen te komen, kan je maar beter goed voorbereid en consistent zijn.
Het eerste wat je waarschijnlijk merkt is dat je baby een stuk slechter gaat slapen. Je baby die voorheen altijd goed sliep is plotseling veranderd in een baby die niet meer zelfstandig in slaap kan vallen tijdens dutjes en ’s avonds, alleen maar hazenslaapjes doet overdag of veel vaker wakker wordt ’s nachts.
Maar toch zijn er ook andere factoren die invloed kunnen hebben op het slaapgedrag van je baby.
Als je deze signalen kunt uitsluiten en je baby doet overdag hazenslaapjes én wordt elke twee uur wakker ‘nachts (meestal vanaf middernacht), is de kans groot dat je de 4 maanden slaapregressie hebt bereikt.
De slaapregressie zal pas helemaal verdwijnen als je baby heeft geleerd om zichzelf te kalmeren en in slaap te vallen. Hieronder een aantal tips om met deze slaapregressie om te gaan.
De 4 maanden slaapregressie kan enorm pittig zijn en er zijn geen beste manier om hiermee om te gaan. Het zijn pittige weken/maanden waarin je baby zich aanpast aan de enorme veranderingen in zijn hersenen.
Gelukkig zijn er manieren om door deze lastigere fase heen te komen en manieren om de impact op het slapen te beperken. Onze gecertificeerde slaapcoaches geven je advies op maat.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!