Attentie voor al onze trouwe bezoekers: De website is vernieuwd!
9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaaptipsvoorbabys - slaapregressie 8 weken
Slaapregressies0-16 weken,

Gedraagt jouw baby van 8 weken zich opeens anders? Merk je dat jouw baby van 8 weken bijvoorbeeld opeens anders slaapt? Wellicht vind je het dan interessant om te lezen dat veel ouders rond de 8 weken na de geboorte een omslag merken in het gedrag van hun pasgeboren baby. Omdat veel ouders een achteruitgang ervaren in slaap noemen we dit de slaapregressie van 8 weken. Lees er meer over in dit artikel.

Slaapregressie 8 weken

De slaapregressie van 8 weken kan rond de 8 weken plaatsvinden. Natuurlijk merken sommige ouders al iets van deze slaapregressie rond de 6 weken en andere ouders pas rond de 10 weken. Elke kindje maakt dezelfde ontwikkelingen door en er is een bepaalde range waarin de meeste baby’s een bepaalde ontwikkeling doormaken. Toch is het niet gek als jouw baby net wat eerder of later deze slaapregressie van 8 doormaakt. De range is namelijk een brede periode van een paar weken.Dit geldt overigens voor alle slaapregressies die een kindje doormaakt.
De slaapregressie van 8 weken is een tijdelijke verandering in het slaapgedrag van jouw kindje. Veel ouders ervaren een achteruitgang in de slaap van hun baby van 8 weken. Alhoewel dit vervelend is en veel ouders onzeker maakt, is het belangrijk om te weten dat zo’n regressie op het gebied van slaap juist betekent dat een kindje zich op andere vlakken hard aan het ontwikkelen is.

Signalen slaapregressie 8 weken

Rond deze leeftijd beginnen veel baby’s anders of minder te slapen overdag. Ouders ervaren opeens een andere baby
die veel alerter is en minder slaapt en soms ook meer huilt. Hazenslaapjes komen op deze leeftijd opeens voor en een
baby lijkt minder slaperig dan die eerste weken. Rond deze periode gebeurt er veel. Zo begint de biologische klok te ontwikkelen, verdwijnt de melatonine uit het lijf die baby’s vanuit de geboorte hebben meegekregen. Vanaf dit moment kunnen baby’s dus zelf melatonine gaan aanmaken. Melatonine is een slaaphormoon dat met name in het donker wordt aangemaakt en afgegeven, dus het hebben van een donkere slaapomgeving kan vanaf deze leeftijd echt helpen om beter en langer te slapen, zowel overdag tijdens dutjes als ‘s nachts. Ook beginnen met een routine waarbij gelet wordt op een fijn dag-en nachtritme en rekening houden met de wakkertijden van een baby van 8 weken overdag kan helpen.

Slaapregressie 8 weken; tips

Wat te doen bij de slaapregressie van 8 weken? Wanneer jij het vermoeden hebt dat jouw baby van rond de 8 weken inderdaad een eerste slaapregressie doormaakt is het vooral belangrijk om te weten dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Sterker nog, je mag best een beetje trots zijn op je baby want zo’n slaapregressie is het gevolg van de vele ontwikkelingen die hij doormaakt. Een paar tips voor tijdens de slaapregressie van 8 weken:

  • Creëer een dag- en nachtritme
    De biologische klok van je baby begint te ontwikkelen. Dit betekent niet dat jouw baby automatisch leert wanneer het dag- en nacht is. Daar kun je baby dus wel wat hulp bij gebruiken. Wek je baby in de ochtend, en zorg dat hij ‘s avonds weer gaat slapen. Geef meer voedingen overdag dan ‘s avonds en ‘s nachts en stimuleer de sociale interactie overdag. Vind je het lastig om een begin te maken? Misschien is dan onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines wat voor jou.
  • Laat je baby overdag voldoende slapen
    Een baby van 8 weken heeft overdag nog veel slaap nodig. Ga wandelen met de kinderwagen, leg je baby in de draagzak of probeer het 4’s ritueel wanneer je al wilt werken aan het zelfstandig in een bedje slapen. Sommige ouders denken ten onrechte dat een baby in de nacht beter slaapt als het overdag niet geslapen heeft. Dit is een slaapfabel die absoluut niet waar is. Veel baby’s slapen juist slechter en huilen meer als ze (over)vermoeid zijn.
  • Donkere kamer
    Donker stimuleert de slaapbehoefte en licht remt juist de slaapbehoefte af. Dat heeft onze biologische klok heel mooi geregeld zodat wij in de ochtend ontwaken en in de avond weer moe worden. Rond de 8 weken komt dit ook op gang bij je baby en kan donker dus echt een positief effect hebben op de slaap.

De slaapregressie van 8 weken is de eerste slaapregressie waar jouw baby (en jij) last van kunnen krijgen. Er zijn meer slaapregressies die gedurende de eerste twee jaren voorkomen. Wil je meer handvaten voor de slaapregressie van 8 weken? Op zoek naar praktische tips en trics? Wellicht is onze masterclass voor newborns wel wat voor jou.

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Categorieën
Ontwikkelingen, Slaapregressies,
Leeftijd
0-16 weken,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips

Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby tandjes en slaap

Baby tandjes en slaap

Het moment dat je baby zijn eerste tandjes krijgt is een prachtige mijlpaal. Hoewel het een mooi moment is, gaan doorkomende tandjes vaak gepaard met slecht slapen. Althans, dat is wat veel ouders ervaren. Maar klopt het dat doorkomende tandjes zorgen dat je baby minder goed slaapt? En wat kan je doen als je baby last heeft van tandjes of kiezen die doorkomen? Wanneer krijgt een baby zijn eerste tandjes? Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby? Gemiddeld gezien komt bij baby’s de eerste melktand door rond de 5 maanden. Het doorkomen van de tanden gebeurt meestal in dezelfde volgorde en start met de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Het doorkomen van het melkgebit is een langdurig proces: het duurt ruim 2 jaar. In de leeftijd van 5 maanden tot 33 maanden komt er eigenlijk altijd wel ergens een melktand door. Wat merk je als je baby tandjes krijgt? Over het algemeen geven vooral de eerste tand en kies de meeste klachten bij je baby. Je baby moet dan nog wennen aan dat vreemde, onaangename gevoel in zijn mond. Niet iedere baby heeft last van de doorkomende tandjes en kiezen. Sommige baby’s hebben maandenlang last, terwijl je

Ontwikkelingen, Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
Slaapregressie 4 maanden

Slaapregressie 4 maanden

De 4 maanden slaapregressie is de eerste slaapregressie van je baby waar je mee te maken kan krijgen. Het goede nieuws is dat deze 4 maanden sprong tijdelijk is en na een tijdje vanzelf overgaat. Dat neemt niet weg dat deze eerste sprong de slaap van je baby goed kan ontregelen, met alle gevolgen die daarbij horen. Wat is de 4 maanden slaapregressie precies en hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?   Slaapregressie baby 4 maanden De slaapregressie bij 4 maanden is de eerste slaapregressie die we kennen. Een slaapregressie is in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon en deze verandering ontstaat meestal door enkele belangrijke fysieke of mentale ontwikkelingen. Ontwikkelingen bij 4 maanden slaapregressie Bij de 4 maanden slaapregressie is het leren (om)rollen de belangrijkste fysieke oorzaak. Je baby is rond deze leeftijd druk bezig met pogingen tot rollen. Wanneer je baby precies gaat rollen kan erg verschillen. De ene baby begint al bij 3-4 maanden, terwijl het bij andere baby’s wat langer duurt. Dit is allemaal heel normaal, maak je dus geen zorgen als je baby wat sneller of langzamer is dan anderen.  Naast de fysieke ontwikkeling van het leren omrollen, maken

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby slaap na vaccinatie

Baby slaap na vaccinatie

Krijgt je baby binnenkort zijn eerste vaccinatie? Vaccinaties kunnen een impact hebben op je baby of kind en zijn ook voor de ouders vaak een spannend moment. Wat kan je verwachten nadat je baby een vaccinatie heeft gehad? Eerste vaccinatie baby Je kind kan in de eerste maanden en jaren van zijn leven verschillende vaccinaties krijgen. De eerste inenting via het Rijksvaccinatieprogramma is meestal de DKTP-Hib-HepB vaccinatie na 3 maanden. Je baby wordt met deze vaccinatie beschermd tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B. Daarnaast wordt hij ook tegelijkertijd een prik tegen pneumokokken. Je baby krijgt dus direct 2 prikken.  Standaard symptomen na vaccinatie baby Na een vaccinatie kan je baby of kind last krijgen van een aantal klachten. De standaard symptomen zijn: Meer huilen Hangerig zijn Verhoging of koorts hebben Slaperig zijn of juist slechter slapen Baby slaapt slecht na vaccinatie Hoe een baby reageert op een vaccinatie kan per kind verschillen. Het ene kind heeft nergens last van, terwijl een ander kind wel van slag is en bijvoorbeeld slechter gaat slapen. Houd je baby na de vaccinatie in de gaten en doe rustig aan vlak na de inenting. Zo kan je baby rustig bijkomen van het

Ontwikkelingen, Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

2 days ago
4 days ago
1 week ago
2 weeks ago
2 weeks ago
3 weeks ago
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
© 2022 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671