9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips0-16 weken,

Slapen is niet voor iedere baby vanzelfsprekend. Veel baby’s slapen niet direct op de manier zoals wij en dat kan best lastig zijn, om nog maar te zwijgen over de (over)vermoeidheid die er bij kan komen kijken. In dit artikel vind je tips om je baby overdag én ‘s nachts beter te laten slapen. Wij weten als geen ander dat je niet overal invloed op hebt maar op veel factoren binnen de slaap kun je wél een invloed uitoefenen.

De volgende 7 tips spelen een belangrijke rol in het slaapgedrag van je kindje:

  1. Zorg ervoor dat de timing goed is om te kunnen slapen
  2. Laat je baby slapen in een donkere kamer
  3. Gebruik white noise
  4. Baker je baby in (als je baby nog niet rolt)
  5. Gebruik een slaapzak (als je baby wel of bijna rolt)
  6. Introduceer een knuffel wanneer dit veilig is
  7. Laat je baby zelfstandig in bed in slaap vallen

Al deze factoren zijn praktisch uit te voeren en kunnen bijdragen aan een baby die lekker slaapt, zonder dat je continue in de weer bent met schema’s of zonder dat een slaaptraining nodig is.

Zorg ervoor dat je baby klaar is om te gaan slapen

 Dit is misschien wel het belangrijkste advies dat we je kunnen geven. 

De slaap van een baby is onder andere een balans vinden tussen de juiste hoeveelheid slaap overdag en de juiste hoeveelheid wakkertijd. De slaapbehoeften van baby’s veranderen enorm in de eerste paar jaar van hun leven en het is fijn voor jezelf én voor je kindje als je ongeveer weet hoe de verandering in slaapbehoefte verloopt.

Als een baby bijvoorbeeld te vroeg naar bed wordt gebracht, nadat hij niet lang genoeg wakker geweest is na het vorige dutje, zal een baby moeilijker te kalmeren zijn, mogelijk een dutje weigeren en/of maar kort slapen. Hetzelfde zal gebeuren als een baby te lang wakker geweest is na het vorige dutje. De eerste tip is om te kijken welke wakkertijd er bij de leeftijd van je kindje past. Natuurlijk is elk kindje anders maar we weten wel de gemiddelde wakkertijden per leeftijd. Ben je benieuwd naar de gemiddelde wakkertijd van jouw kindje? Overweeg onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines.

Donkere kamer

De kamer donker maken kan op allerlei manieren. Door (verduisterende)gordijnen, een vuilniszak tegen de ramen of gewoon door een donker laken of dekentje onder of over de bestaande gordijnen te hangen.

Baby’s zijn niet bang in het donker.  Sterker nog, het donker stelt een baby gerust. Het werkt kalmerend en veilig.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet nodig om baby’s overdag in het licht te laten slapen om de verwarring tussen dag en nacht te voorkomen. Door je baby een goed slaapritme te geven overdag en ervoor te zorgen dat hun dutjes op het juist moment aangeboden worden, zal je op die manier je baby alleen maar helpen bij het ontwikkelen van een dag-nachtritme.  Voor baby’s ouder dan 8 weken kan een dutje in een lichte slaapomgeving juist de slaap verstoren en hazenslaapjes bevorderen.

White noise slaapgeluiden

Dit is een effectief hulpmiddel voor jonge baby’s, maar het helpt ook oudere baby’s om sneller tot rust te komen en langer te slapen. White noise zijn monotone geluiden die zich continu herhalen. Denk aan het geluid van een föhn of stofzuiger. Het horen van witte ruis activeert de kalmerende reactie bij baby’s, waardoor ze rustig worden, vooral wanneer een baby oververmoeid of overprikkeld is of hard moet huilen. Witte ruis maskeert ook alle omgevingsgeluiden die een slapende baby kunnen laten schrikken of wakker maken. 

Wij bieden gratis slaapgeluiden aan, voor iedereen toegankelijk. Wij hebben een album gecreëerd met 9 verschillende slaapgeluiden.

Inbakeren (voor jonge baby’s)

Het gebruik van een inbakerdoek of inbakerzakje voor een jonge baby kan je baby zeker helpen om te kalmeren en rustig in slaap te vallen. Inbakeren geeft het strakke, opgesloten gevoel van in de baarmoeder zijn en zorgt ervoor dat baby’s zichzelf niet wakker kunnen maken met hun schrikreflex. 

Soms denken ouders dat hun baby het niet leuk vindt om ingebakerd te worden, vooral omdat je baby zich verzet of huilt terwijl hij in bed wordt gelegd. Meestal komt dit omdat een baby al oververmoeid of overprikkeld is.  De meeste baby’s vinden het juist fijn om ingebakerd te worden. 

Tegen de tijd dat je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, beginnen ze hun schrikreflex kwijt te raken en kun je beginnen met het afbouwen van inbakeren. Zodra je baby begint te rollen, is het ook tijd om de overstap te maken naar een slaapzak omdat inbakeren dan niet meer veilig is. 

Een slaapzak

Het gebruik van een slaapzak kan een signaal zijn voor je baby dat hij naar bed gaat voor een dutje of voor de nacht. Het is een fijne, positieve slaapassociatie om te ontwikkelen. 

Het gebruik van een slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby de hele nacht lekker warm blijft. Veel baby’s bewegen veel tijdens hun slaap en woelen de eventuele dekens van zich af. We raden aan om een slaapzak te gebruiken die gemaakt is van natuurlijke vezels: katoen, wol, bamboe, merino, omdat deze veel veiliger zijn voor je baby en ervoor zorgen dat ze niet oververhit raken (Wat een risicofactor is voor wiegendood). Vermijd het gebruik van fleece of synthetische slaapzakken, deze kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze niet ademend zijn of de temperatuur kunnen reguleren.  

Knuffel

Introduceer een knuffeldoekje of knuffel bij oudere kindjes. Een klein knuffeltje om te slapen kan een positieve slaapassociatie zijn.  Als je kindje dit knuffeltje associeert met bedtijd en slapen, dan kan dit het slapen bevorderen.

Neem het knuffeltje of knuffeldoekje een paar dagen mee in je eigen bed of leg het knuffeltje dicht bij je zodra je je baby aan het voeden bent, zodat het de geur van je opneemt. Geef het knuffeltje voor elk dutje en ’s nachts aan je baby. Om te beginnen betekent dit gewoon dat je het in het bed van je baby legt als hij slaapt, totdat ze oud genoeg zijn om het knuffeltje zelf vast te kunnen houden. 

Laat je baby in een eigen bed in slaap vallen.

Als je baby klaar is om te gaan slapen dan is het advies om hem in zijn bedje te leggen. Hierdoor zal je kind begrijpen dat zijn bed een plek is waar hij in slaap valt als hij moe is en op deze manier stimuleer je positieve slaapgewoontes voor de aankomende maanden en hopelijk zelfs jaren.

Wij raden aan om het 4’s ritueel toe te passen voor baby’s jonger dan 4 maanden en als je oudere baby nog wat hulp nodig heeft om in slaap te vallen, kun je je stem of aanrakingen gebruiken om je baby te kalmeren terwijl je baby in bed ligt.  

Wij hopen dat je met deze tips een fijne slaapomgeving en slaaproutine kunt creëren voor je baby zodat je je baby kunt stimuleren om steeds makkelijker en sneller te kalmeren in eigen bed en goed te leren slapen. 

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Slaaptips, Tips,
Leeftijd
0-16 weken,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 4 weken valt niet zelf in slaap

Baby van 4 weken valt niet zelf in slaap

 Een baby van 4 weken heeft nog veel slaap nodig, zowel overdag als ‘s nachts. Dat wil niet zeggen dat alle baby’s van 4 weken ook daadwerkelijk gemakkelijk en veel slapen. Je baby slaapt meestal niet aan een stuk door, maar verspreidt de slaap gedurende de dag over verschillende slaapjes. Hierdoor kan de eerste maand erg intens zijn. Vanaf ongeveer 6 tot 8 weken ontwikkelt je baby een biologisch ritme, tot die tijd is het voor veel ouders lastiger om structuur te creëren. In dit artikel vind je wat meer informatie over een baby van 4 weken oud en over het slaapgedrag wat daarbij kan horen.   Slapen baby 4 weken: hoeveel slaap overdag? Hoeveel slaapt een baby van 4 weken? Een baby van 1 maand oud heeft gemiddeld 5,5 uur slaap nodig overdag. Houd er rekening mee dat deze gemiddelden in de eerste weken enorm uiteen kunnen lopen. Iedere baby is anders. Zo is de ene baby al erg alert en wakker, terwijl de andere baby nog heel slaperig is. Kijk vooral naar wat werkt voor jou en je baby.   Baby 4 weken valt niet zelf in slaap Wat als je baby van 4 weken niet zelf in

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 8 maanden

Slaaptips voor baby van 8 maanden

Veel ouders merken rond de leeftijd van 8 maanden een verandering in het slaapgedrag of slaapritme van hun baby. Wat kan je verwachten van het slaapritme bij een baby van 8 maanden en hoe komt het dat sommige baby’s minder goed of niet meer willen slapen? Hoeveel slaapt een baby van 8 maanden oud? Het slaapritme van een baby van 8 maanden kan flink verschillen, omdat iedere baby anders is. Maar gemiddeld slaapt een baby van 8 maanden ‘s nachts nog 12 uur en overdag zo’n 2,5 uur. Dit zijn uiteraard gemiddelden en het is heel normaal als jouw baby meer of minder slaap nodig heeft.  Op deze leeftijd wordt de slaap overdag verdeeld over 2 of 3 dutjes, afhankelijk van of je baby de namiddagdut nog nodig heeft. Daarnaast hebben de meeste baby’s (als ze overdag voldoende voeding krijgen) bij 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, wat ervoor kan zorgen dat je baby ‘s nachts beter doorslaapt. Slaapproblemen bij baby van 8 maanden Er zijn allerlei redenen waarom je baby (ineens) slechter slaapt en we kunnen ze hier helaas niet allemaal bespreken. Maar slaapproblemen die we rond de 8 maanden vaak zien zijn: ineens slechter slapen, overdag niet meer

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby wil niet slapen overdag

Baby wil niet slapen overdag

Je baby heeft veel slaap nodig, niet alleen ‘s nachts maar ook overdag. Hoe laat je jouw baby overdag goed slapen en wat kan je doen als dit niet lukt?  Waar moet baby slapen overdag? Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Overdag en ‘s nachts zijn voor hem hetzelfde en hij slaapt het grootste deel van een etmaal. In het begin is het vooral belangrijk dat je baby goed en vooral veel slaapt. Of dit nou in een bedje is of in een draagzak, kinderwagen of in jouw armen.  Na ongeveer 6 weken ontwikkelt je baby een dag- en nachtritme en kan je wat regelmaat gaan aanbrengen in de dag. Vanaf dat moment is het belangrijk om je kindje in het donker te laten slapen, ook tijdens de slaapjes overdag. Zo leert je baby het verschil tussen dag (wakker) en nacht (slapen). Daarnaast stimuleert donker de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert. Je baby wil niet slapen overdag Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw)

Slaaptips, 
Hoelang slaapt een baby?

Hoelang slaapt een baby?

Hoelang mag een baby slapen op een dag? Dit verschilt per baby. Vanzelfsprekend slaapt een pasgeboren baby overdag nog veel meer uur dan een baby van een aantal maanden. Ook de tijd tussen slaapjes neemt toe naarmate een baby ouder wordt (deze tijd wordt wakkertijd genoemd). Zo heeft een baby van zes maanden een langere wakkertijd dan een baby van drie maanden.  Hoelang mag een baby overdag slapen? Wat is de beste hoeveelheid slaap voor een baby? Hoewel het verschilt per baby, zijn er richtlijnen die je kan volgen. Deze richtlijnen gaan over de aangeraden hoeveelheid slaap overdag per leeftijd. Het is namelijk belangrijk dat je baby niet te veel slaapt overdag, maar ook niet te weinig. Baby’s die overdag te veel slapen, zijn geneigd ‘s nachts wakker te worden omdat ze al veel hebben geslapen. Slaapt je baby overdag te weinig? Dan kan hij ‘s nachts niet goed slapen door (over)vermoeidheid. Ook kunnen er bij te veel of te weinig slaap overdag andere slaapproblemen ontstaan, zoals vroeg wakker worden. Hoelang duren slaapjes baby overdag? Baby’s slapen een groot deel van de dag. Toch slapen veel baby’s overdag alleen hazenslaapjes. Dit zijn slaapjes tussen de 20 en 45 minuten. Hazenslaapjes

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden