9.5/10 - 2427 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaaptipsvoorbabys eigen slaaponderzoek
Wetenschappelijke onderzoeken0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Slapen jongens onrustiger of zelfs slechter dan meisjes? Verwachten ouders van een jongens meer op het gebied van slapen dan bij meisjes? Dit zijn mogelijke conclusies die op basis van recent onderzoek gedaan kunnen worden. Dit is interessant omdat uit onderzoek uit 2017 blijkt dat er aanwijzingen zijn dat juist meisjes vaker slaapproblemen hebben. Slaaptipsvoorbabys heeft meer dan 4000(!) gezinnen die kampen met slaapproblemen bevraagd en uit deze data komt naar voren dat ouders van jongens meer slaapproblemen ervaren dan ouders van meisjes. In dit artikel lees je meer over het onderzoek en de andere uitkomsten.

Slaaponderzoek door Slaaptipsvoorbabys

Slaaptipsvoorbabys.nl voorziet ouders en hun kindjes van meer (nacht)rust en heeft sinds haar oprichting in 2020 tienduizenden ouders én kindjes geholpen aan meer (nacht)rust. Hierdoor hebben wij de afgelopen jaren veel interessante data kunnen verzamelen over ouders die slaapproblemen ervaren. Wat zijn de slaap inzichten als we alle data naast elkaar leggen? Wat kan ons team, andere professionals en ouders leren van deze inzichten?

Geheel in lijn met onze missie –kindjes en hun ouders voorzien van meer (nacht)rust door ouders te informeren over het slaapgedrag van baby’s en peuters– publiceren wij de inzichten die deze data ons verschaffen. Het doel van eigen slaaponderzoeken is om ouders én professionals binnen de slaapsector meer inzichten te verschaffen.

Data uit duizenden intake formulieren

Op jaarbasis voeren wij duizenden gesprekken met verschillende ouders die slaapvragen hebben en/of slaapproblemen ervaren met hun kindje(s). Alle ouders die wij spreken vullen vooraf een uitgebreid intakeformulier. In het intakeformulier worden meer dan 50 verschillende vragen gesteld. Denk hierbij aan basis informatie zoals geboortedatum, leeftijd en geslacht van het betreffende kind maar ook informatie over de bevalling, de manier van voeden, eventuele kwalen en symptomen(excessief huilen, krampjes, reflux, etc), de huidige slaap- en eetroutines (als die er zijn) en natuurlijk de slaapstruggles die ervaren worden. Voor dit onderzoek hebben wij ruim 4000(!) intake formulieren van verschillende gezinnen geanalyseerd. De intake formulieren zijn ingevuld in 2021 en 2022 en ingevuld door ouders die slaapproblemen ervaren met een kindje in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar. De data analisten van Insight First hebben ons geholpen om dit onderzoek correct uit te voeren.

Jongens meer slaapproblemen dan meisjes?

Het meest opvallende inzicht dat uit de data naar voren komt is dat ouders van jongens vaker een consult boeken dan ouders van meisjes. Hoewel we weten dat er de afgelopen jaren meer jongens dan meisjes geboren worden is het verschil in onze data een stuk groter dan het geboorte verschil. Van de 4000 kinderen voor wie ouders een consult boeken is meer dan 57% jongen. Een mogelijke conclusie die je hieraan zou kunnen verbinden is dat jongens onrustiger of van nature “slechter” slapen dan meisjes. Een andere conclusie is dat ouders van jongens meer verwachten dan van meisjes.

Wat interessant is, is dat het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid, op hun website aangeeft dat uit richtlijnen uit 2017 blijkt dat er in de literatuur geen eenduidige verschillen zijn te vinden in het slaapgedrag van jongens en meisjes. Het NCJ geeft zelfs aan dat uit onderzoek mogelijk naar voren komt dat meisjes vaker slaapproblemen hebben dan jongens. Deze onderzoeken lijken te gaan om oudere kinderen.

slaaptipsvoorbabys meer jongens dan meisjes slaapproblemen
Verhouding slaapconsults jongens/meisjes

Genoemde symptomen van ouders

Van de ouders die aangeven symptomen te ervaren hebben meer dan de helft van de kindjes last van scheetjes of huilen. Als je kijkt naar de symptomen per leeftijd zien we overigens dat in de eerste vier maanden na de geboorte de symptomen spugen, overstrekken, reflux en huilen vaker genoemd worden dan bij baby’s die ouder zijn. Interessant is ook dat bij de leeftijd vanaf 2 jaar vaker eczeem, overprikkeld én Keel Neus Oor- problemen worden genoemd. Hoe ouder de leeftijd hoe vaker KNO-problemen worden genoemd door ouders.

We hebben onderzocht of er interessante verschillen zitten in de symptomen die de ouders van jongens en die de ouders van meisjes aangeven. Dit was niet het geval.

Meeste slaapconsults worden geboekt in de leeftijd 6-12 maanden

Wat duidelijk naar voren komt uit onze data is dat de meeste slaapconsults geboekt worden in de leeftijd van 6-12 maanden waarbij een absolute piek in het boeken van een slaapconsult bij de 7 maanden is. Een aannemelijke conclusie die hieraan te verbinden is, is dat ouders meer gaan verwachten van een kindje op het gebied van (door)slapen dan in de eerste maanden na de geboorte, wellicht omdat ook ouders weer hun normale leven willen oppakken zoals werken en andere activiteiten. Na de leeftijd van 12 maanden neem het aantal consults dat geboekt wordt per jaar dat een kindje ouder wordt steeds af.

Waarom ouders bij de leeftijd van 7 maanden sneller geneigd zijn een slaapconsult te boeken kan zijn omdat er rond deze periode veel gebeurd in de mentale en fysieke ontwikkeling van een kindje en dit heeft vaak ook een impact op het slaapgedrag van een kindje.

Ouders vinden hazenslaapjes overdag vervelender dan niet doorslapen

Uit de duizenden intake formulieren wordt duidelijk dat ouders hazenslaapjes het vaakst noemen als slaapprobleem dat zij ervaren. Hazenslaapjes zijn relatief korte slaapjes dutjes van zo’n 45 minuten. Wanneer een baby overdag alleen maar korte hazenslaapjes slaapt, komt een baby niet in een “diepere” slaap waardoor de kans op (over)oververmoeidheid aan het einde van de dag groter wordt. Dit uit zich vaak in hangerigheid, minder eetlust, niet naar bed willen en huilen.

Direct daarna volgt het niet doorslapen en het vroeg wakker worden van een kindje. Als reden waarom een kindje bepaalde slaapproblemen ervaart wordt verlatingsangst en slaapassociatie het vaakst genoemd door ouders. Hierin zit geen significant verschil in geslacht. Wel in leeftijd. Doorslapen wordt naarmate een kindje ouder wordt steeds vaker genoemd als slaapprobleem. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk wederom te maken met het feit dat ouders meer van een kindje gaan verwachten als het kindje ouder wordt en/of zelf meer willen gaan ondernemen en dus meer belang hebben bij hun eigen (nacht)rust.

Slaaptipsvoorbabys voorziet ouders en kindjes van meer (nacht)rust door ouders te informeren over het slaapgedrag van baby’s en kinderen. Informeren doen wij op allerlei manieren, betaald én onbetaald. Informeren doen wij gratis via onze social media kanalen, de podcasts, de eigen geproduceerde white noise slaapgeluiden, gratis slaapgidsen en eigen slaaponderzoeken. Dit is het eerste gepubliceerde slaaponderzoek.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby in bad voor slapen

Baby in bad voor slapen

Doe je jouw baby overdag in bad of ‘s avonds voor het slapen gaan? Veel ouders willen weten wat de beste tijd is om een baby in bad te doen. Bevordert een badje de slaap van jouw kindje? We beantwoorden deze vraag in dit artikel aan de hand van een recent wetenschappelijk artikel. Baby in bad doen voor het slapen of overdag? Wat de beste tijd is om je baby in bad te doen? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er is niet per se een beste of slechtste tijd om je baby in bad te doen. Er zijn ouders die hun baby alleen voor het slapen gaan in bad doen, maar tegelijkertijd kiezen ook veel ouders ervoor om hun baby overdag te laten badderen. Er is geen goed of fout, doe vooral wat voor jou en je baby werkt. Je baby in bad doen voor het slapen kan wel voordelen opleveren en het slapen bevorderen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Sleepfoundation: Een bad aan het einde van de dag KAN het slapen bevorderen. Door een warm bad verwijden de bloedvaten in je lichaam zich. Als je jouw baby uit bad haalt, zorgen die verwijde bloedvaten ervoor dat

Overig, Slaaptips, Tips, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
Baby kalmeren en troosten: De 5’s methode

Baby kalmeren en troosten: De 5’s methode

Is jouw baby onrustig, huilt hij veel of lukt het maar niet om je baby kalmeren? Wees gerust. Je bent niet alleen en het ligt niet aan jou. Veel pasgeboren baby’s zijn nog onrustig en moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder. En dat is eigenlijk niet zo gek. Vooral wanneer baby’s moe of oververmoeid zijn is de kans op onrust en veel huilen groter. In dit artikel delen we vijf praktische tips die je kunt gebruiken om jouw baby te troosten. Kinderarts Harvey Karp De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp, auteur van onder andere “the happiest baby on the block, heeft 5 manieren bedacht om een pasgeboren baby te kalmeren. Volgens hem zijn veel onrustige baby’s snel te kalmeren als je zijn methode toepast. Verschillende artsen en ziekenhuis, ook in Nederland, gebruiken zijn methode(s) om onrustige baby’s en huilbaby’s te kalmeren en beter te laten slapen. Het vierde trimester Volgens Harvey Karp is het heel normaal dat een pasgeboren baby onrustig is. Volgens Harvey Karp zijn theorie zijn baby’s eigenlijk een trimester te vroeg geboren. Door 5 kalmerende handelingen toe te passen kun je baby’s kalmeren en rustig maken. Dit omdat je met de vijf handelingen eigenlijk de baarmoeder

Methodieken, Slaaptips, Tips, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Slaaponderzoek: Meer inzicht in wiegendood

Slaaponderzoek: Meer inzicht in wiegendood

Onderzoekers in Australie hebben een stofje gevonden in het lichaam van baby’s met een verhoogd risico op wiegendood. Door dit stofje kunnen we nu vooraf herkennen of een baby een verhoogd risico loopt op wiegendood. Dit is een baanbrekend onderzoek omdat het tot op heden vooraf lastig is te onderzoeken of jouw baby een verhoogd risico loopt. Door dit onderzoek kunnen we wellicht vooraf zien of een kindje een verhoogd risico heeft. Wiegendood Wiegendood is het plotseling overlijden van een baby in de wieg. Bij wiegendood is er geen directe oorzaak aan te wijzen en overlijdt een kindje tijdens het slapen. Wiegendood wordt ook wel SIDS, Sudden Infant Dead Syndrome, genoemd. Wiegendood komt het meeste voor tussen de 2 en 6 maanden na de geboorte. Daling wiegendood sinds de jaren 80 Op dit moment overlijden er jaarlijks zo’n 15 tot 20 baby’s in Nederland aan wiegendood. Dit is nog steeds te veel maar al wel een stuk minder ten opzichte van de jaren 80. Hoe komt het dat er tegenwoordig minder baby’s overlijden aan wiegendood? Dit komt doordat er eind jaren 80 het advies werd ingevoerd dat je je baby altijd op de rug moest laten slapen. Dit advies heeft

Slaaptips, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
Deze BN’ers hebben hun (nacht)rust terug

Deze BN’ers hebben hun (nacht)rust terug

Alle ouders en kinderen voorzien van meer (nacht)rust is onze missie. En wij zijn goed op weg. De afgelopen jaren hebben wij al duizenden ouders en kindjes mogen helpen aan meer slaap. Tussen die ouders zaten ook veel ouders die jij misschien wel (her)kent van uit het medialandschap. In dit artikel delen we met jou enkele namen die wij hebben mogen begeleiden naar meer slaap. Vanzelfsprekend delen wij alleen de namen die via hun eigen kanalen ook hebben gedeeld dat ze enthousiast waren over onze werkwijze. Slaaptipsvoorbabys to the rescue Inmiddels hebben wij al tientallen bekende Nederlands mogen begeleiden naar meer (nacht)rust. Ook zij kennen, net als ieder ander, slaapproblemen en struggelen soms met het slaapgedrag van hun kindje. Wij zijn enorm trots op de lijst met namen die wij al hebben mogen begeleiden. Veel van hen hebben op Instagram of YouTube gedeeld hoe zij door ons zijn begeleid en wellicht is dat voor jou fijn om te bekijken. Op ons Instagram kanaal vind je onder de highlight “fans” ook een greep uit de BN’ers die wat gedeeld hebben over ons. Deze Bekende Nederlanders hebben wij mogen helpen aan meer (nacht)rust:*Laatste update september 2022

Dutjes, Leeftijd, Methodieken, Ontwikkelingen, Overig, Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaapproducten, Slaapregressies, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, Veilig slapen, video, Voedingen, Voedingsschema, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden