9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaaptipsvoorbabys - is slaaptraining schadelijk voor je kind
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Veel ouders vragen zich af of een slaaptraining schadelijk is voor een kindje. Er wordt over slaaptraining veel gezegd en geschreven en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien omdat de ene expert iets heel anders lijkt te zeggen dan de andere expert. Wat is nou de waarheid? In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp slaaptraining en de (on)schadelijkheid daarvan.

Wat is slaaptraining?

Een slaaptraining word gedaan om een kindje te leren om zonder hulp van een ouder in slaap te vallen. Zonder hulp van een ouder in slaap vallen kan als voordeel hebben dat een kindje beter en langer (door)slaapt. Er zijn verschillende soorten slaaptrainingen en afhankelijk van het kind, ouder en situatie kun je wel of niet voor een (bepaalde) slaaptraining kiezen. Er zijn slaaptrainingen waar je dichtbij je kindje blijft en er zijn slaaptrainingen waar je de kamer (tijdelijk) verlaat. Al zijn er slaapcoaches die beweren dat een slaaptraining zonder huilen mogelijk is, onze ervaring dat de meeste kindjes wel huilen bij een slaaptraining. Bij een slaaptraining wordt er een bepaalde gewoonte en/of gewenning afgeleerd en dat gaat meestal gepaard met huilen. Er is geen beste slaaptrainingen, de beste slaaptraining is een slaaptraining die past bij jullie situatie.


Is slaaptraining schadelijk voor je baby?

Met de huidige wetenschap is dat moeilijk om te zeggen. Een mening is iets anders dan “de waarheid” en op internet lezen wij veel meningen die worden afgedaan als de waarheid. Wat ons betreft, laat de huidige wetenschap de volgende dingen zien:

  • Er is geen bewijs dat slaaptraining een negatieve impact heeft op de hechtingsrelatie tussen jouw en je kindje
  • Ook geen overtuigend bewijs dat de slaaptraining helpt om je kind sneller in slaap te laten vallen
  • Wel is duidelijk dat veel ouders een slaaptraining stressvol vinden
  • Het kan zijn dat kinderen stress ervaren tijdens een slaaptraining maar in hoeverre die stress schadelijk is is niet bekend. De stress die kan worden veroorzaakt door het huilen tijdens een slaaptraining.
  • Veel onderzoeken die gedaan zijn naar huilen en of slaaptrainingen of een combinatie daarvan zijn kleine onderzoeken met 20 of 30 baby’s waardoor je je kunt afvragen in hoeverre dit als de waarheid gezien kan worden.
  • Daarnaast, weten we dat veel slaaptrainingen zijn gedaan op baby’s van verschillende leeftijden, wat ook conclusies trekken lastig maakt.

Slaaptraining altijd zinvol?

Zoals gezegd is het – hoe wij de wetenschap lezen- absoluut niet te zeggen dat een slaaptraining schadelijk is voor een kindje. Maar, de eerlijkheid biedt ook te zeggen dat de huidige wetenschap ook aangeeft dat het niet met zekerheid te zeggen is dat een slaaptraining altijd helpt om een kindje beter te laten slapen. Hier zijn wij het mee eens. Veel ouders zien slaaptraining als de oplossing om een kindje beter te laten slapen. Maar, belangrijk is dat er eerst gekeken wordt naar andere factoren waardoor een kindje (mogelijk) niet slaapt. Wat is het gewicht van het kindje? Spelen er mogelijk medische factoren waardoor een kindje niet slaapt? Komt het kindje voldoende aan en wat krijgt een kindje overdag binnen aan voeding(en)? Wat is de slaaproutine overdag en wat is de slaapomgeving? Allemaal factoren die eerst bekeken moeten worden voordat er over wordt gegaan op een slaaptraining. Een slaaptraining is dus niet de eerste oplossing maar eerder een laatste oplossing wanneer jouw kindje niet slaapt, wat ons betreft. Wanneer alle andere factoren kloppend zijn en het gebrek aan “zelfstandig in slaap vallen” de waarschijnlijke oorzaak is het voor slaapprobleem dat je ervaart kan een slaaptraining wel degelijk de oplossing bieden. Wanneer ouders een slaaptraining na een slaapconsult of slaaptraject bij ons starten zien wij dat de meeste kindjes daadwerkelijk snel en beter slapen dan daarvoor.

Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches kunnen jou helpen om een juiste afweging te maken of slaaptraining wel of niet zinvol is in jouw situatie en of er niet eerst gewerkt kan worden aan andere zaken. Wij zien regelmatig dat een slaaptraining helemaal niet nodig is om het slaapgedrag van een kindje te verbeteren.


De juiste nuances én afwegingen

De impact op ouder en kind van chronisch slaaptekort kunnen enorm zijn en je kunt je afvragen of dit ook niet mee genomen moet worden in onderzoeken en/of bepaalde afwegingen. In de meeste onderzoeken die er zijn wordt dit nu niet meegenomen. De juiste nuances geven en afwegingen maken is key om te bepalen of een slaaptraining (on)schadelijk is of niet én vooral of het iets voor jou en je kindje is.

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, Wetenschappelijke onderzoeken,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
10 slaapfabels over baby’s ontkracht

10 slaapfabels over baby’s ontkracht

Over het slaapgedrag van jonge kinderen bestaan veel fabels. Deze fabels over het slaapgedrag van kindjes zijn niet alleen verwarrend maar kunnen ook slaapproblemen creeren of in stand houden. In dit artikel vind je veelvoorkomende slaapfabels op een rij en leggen we aan je uit waarom dit een fabel is. Baby’s zijn bang in het donkerBaby’s zijn niet bang in het donker. Ze hebben niets om die angst op te baseren, ze hebben nog niet de verbeelding ontwikkeld om bang te zijn voor het donker. In de baarmoeder is het donker (en lawaaierig) en daarom vinden baby’s het donker troostend, veilig en kalmerend. Als je een jonge baby hebt die overprikkeld of oververmoeid is, is het heel rustgevend voor hem om hem in een pikdonkere kamer (met white noise) te plaatsen. Baby’s hebben geen nachtlampjes nodig – elk licht is stimulerend en kan voorkomen dat ze in slaap vallen of doorslapen. Vanaf een jaar of 2 kan een peuter wel angstig worden in het donker. Maak nooit een slapende baby wakkerHet kan voorkomen dat je baby overdag te lang en te veel slaapt. Dit kan erin resulteren dat hij ’s nachts minder goed slaapt. Om de slaap overdag te reguleren

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Slaaptrainen baby

Slaaptrainen baby

Slaaptrainen: het is een term die je als ouders wel voorbij hebt horen komen. Maar wat is het slaaptrainen van je baby precies en wanneer is dit een goed idee?  Wat is slaaptraining baby? Als eerste is het belangrijk om te weten: wat houdt het slaaptrainen van je baby in? Slaaptrainen klinkt als een ingewikkelde term, maar is niets meer of minder dan je baby nieuwe gewoontes aanleren (en oude gewoontes afleren) zodat hij of zij beter slaapt. Helaas heeft de term ‘slaaptraining’ een negatieve klank gekregen. Zo wordt slaaptraining vaak gelinkt aan je baby lang (moeten) laten huilen. In de werkelijkheid draait het om je baby gezonde slaapgewoonten meegeven.  Waarom slaaptraining baby? Heeft iedere baby slaaptraining nodig? De meeste baby’s krijgen vroeg of laat te maken met slaapproblemen. Soms is een aanpassing van de routine al voldoende om het slaapgedrag te verbeteren. In andere gevallen kan het nodig zijn om een baby andere slaapgewoonten aan te leren. Dit noemen we dan slaaptrainen. Er is geen one size fits all in het geval van je baby slaaptrainen, iedere situatie is anders. Sommige ouders worstelen al vanaf de geboorte met het slaapgedrag van hun baby, terwijl andere ouders hun perfecte slaper

Slaaptips, 
Slaaptrainen peuter

Slaaptrainen peuter

Heeft jouw peuter moeite met slapen? Je bent zeker niet de enige die te maken krijgt met slaapproblemen bij je peuter. Er zijn peuters die altijd al slaapproblemen hebben gehad, maar soms veranderen perfecte slapers ineens in peuters die moeite hebben met slapen. Het slaaptrainen van je peuter kan helpen om het slaapgedrag van je kind te verbeteren. Slaaptrainen heeft voor veel mensen een negatieve klank, maar is in feite niets meer dan je kind slaapgewoonten aanleren en eventuele andere gewoonten afleren. Met behulp van slaaptraining leer je je peuter dat slapen veilig is.  Waarom peuter slaaptrainen? Peuters kunnen verschillende slaapproblemen hebben. Zo zijn veel peuters bang in het donker, waardoor ze niet willen slapen. Ook hebben peuters een eigen willetje en vinden ze het vaak veel te gezellig om te gaan slapen.  Andere veelvoorkomende slaapproblemen bij peuters zijn vroeg wakker worden of continu uit bed komen. Daarnaast zijn er ook peuters die niet zelfstandig in slaap willen of kunnen vallen en een ouder nodig hebben die naast ze zit totdat ze in slaap vallen. En dan zijn er ook veel peuters die alleen maar bij hun ouders in bed willen slapen. Waar je ook tegenaan loopt: niets is gek.

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden