9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Verlatingsangst is iets waar bijna alle ouders met kinderen mee te maken krijgen. Je kind barst in huilen uit zodra je uit het zicht verdwijnt of aanstalten maakt om weg te gaan. Wat is verlatingsangst precies? En hoe ga je om met verlatingsangst rond de bedtijd?

Wat is verlatingsangst bij baby’s?

De naam ‘verlatingsangst’ zegt eigenlijk al genoeg, maar wat houdt verlatingsangst in bij baby’s? Verlatingsangst is de angst van je kind dat je hem verlaat. We spreken van verlatingsangst als je kind gaat huilen zodra vertrouwde mensen (zoals jij) weggaan, zelfs al is het maar voor even. Je kind kan de situatie nog niet goed overzien en dat maakt hem of haar boos en/of verdrietig. 

Veelgehoorde momenten van verlatingsangst zijn als je je kind naar bed brengt of naar de opvang, maar een baby kan op ieder moment verlatingsangst voelen. Het is goed om te weten dat verlatingsangst heel normaal is bij baby’s en kinderen. Het ontstaat vaak ineens en heeft niets te maken met wat jij wel of niet doet.

Wanneer krijgt een baby verlatingsangst?

Je kon je baby eerst zonder problemen naar de oppas of kinderopvang brengen, maar nu barst hij of zij in huilen uit zodra je aanstalten maakt om weg te gaan. De verlatingsangst is meestal het hevigst in de leeftijd van 8 tot 24 maanden. 

Dit betekent niet dat ieder kind continu last heeft van verlatingsangst. Ieder kind is anders, maar er zijn doorgaans enkele fasen waarbij de verlatingsangst piekt. Dit zijn ook periodes waarin kinderen meestal een slaapregressie doormaken, wat voor een piek in de verlatingsangst kan zorgen. 

  • Verlatingsangst bij 8 maanden
  • Verlatingsangst bij 12 maanden (1 jaar)
  • Verlatingsangst bij 18 maanden
  • Verlatingsangst bij 24 maanden (2 jaar)

Zoals we al eerder zeiden: de mate waarin verlatingsangst zich laat zien verschilt per situatie en per kind. Soms neemt de verlatingsangst snel af, soms geleidelijk. Soms hebben kinderen hier een lange periode last van, soms merken ouders en minder van. 

Hoe herken je verlatingsangst bij je baby?

Hoe merk je dat je baby last heeft van verlatingsangst? Je kunt kijken of je de volgende signalen herkent bij je kind:

  • Je baby raakt overstuur als jij weggaat of begint te huilen zodra je de kamer verlaat.
  • Je baby wordt rustig zodra jij er weer bent.
  • Je baby is enorm aanhankelijk, vooral als er onbekende mensen zijn.

Hoe omgaan met verlatingsangst bij slapen?

Wat kan je doen als je baby of kind last heeft van verlatingsangst? Het is goed om te beseffen dat dit een gezonde ontwikkeling en een goed teken is. Het betekent dat je een liefdevolle relatie aan het opbouwen bent en dat je kind het fijn vindt om bij je in de buurt te zijn. Probeer het dus ook te zien als iets positiefs en probeer begrip te tonen voor de situatie. 

Het is lastig om tips te geven die altijd werken als je baby verlatingsangst heeft. Wat werkt voor de een, werkt misschien niet voor de ander. En wat de ene dag wel werkt, helpt de dag erna misschien helemaal niet. Ons advies is om te kijken wat werkt voor jou en je baby. Wat we wel merken is dat het kan helpen als je baby leert dat je weer terugkomt. Daarnaast kan een duidelijke, voorspelbare routine ook een positieve invloed hebben.

Leer je baby dat je weer terugkomt

De verlatingsangst ontstaat omdat je kind bang is dat je niet meer terugkomt. Het kan helpen om je kind te leren dat je weggaat, maar ook weer terugkomt. Je kunt tijdens een fase van verlatingsangst veel kiekeboe en verstoppertje te spelen. Hierdoor beseft je kind dat je na een verdwijning ook weer terugkomt. 

Zelfstandig in slaap laten vallen

Wat kan je doen als je baby of kind erge last heeft van verlatingsangst als je hem naar bed brengt? Als je baby voor deze fase al zelfstandig in slaap kon vallen, zal hij deze vaardigheid niet ineens verleren. De kans is groot dat als je dezelfde routine aanhoudt en doet wat je altijd deed, je baby zichzelf kalmeert en uiteindelijk zelf in slaap valt. Als je ineens allerlei dingen verandert aan de slaaproutine, kan dit juist extra spannend zijn voor je kind. Daarom is het advies meestal om de routine hetzelfde te houden. Ook als het in slaap vallen wat langer duurt dan eerst en je baby zich anders gedraagt. 

Duidelijke en voorspelbare routine

Een duidelijke routine heeft verschillende voordelen, voor je baby en voor jezelf. Een routine zorgt voor regelmaat, structuur en voorspelbaarheid. Baby’s hebben veel baat bij structuur, zo weten ze waar ze aan toe zijn en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig gevoel. Als je kind last heeft van verlatingsangst kan een voorspelbare routine enorm helpen. Het is dan duidelijk wanneer het tijd is om te gaan slapen, te eten of te spelen. Daarnaast is het hierdoor voorspelbaar dat jij er bijvoorbeeld bent als je baby ‘s ochtends wakker wordt, wat voor een veilig gevoel kan zorgen. Het kan in deze fase ook helpen om het slaapritueel wat langer te maken, zodat je wat meer 1 op 1 tijd met je kind hebt. 

Ben je op zoek naar een routine die werkt voor jou en je kind? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgewerkte routines voor iedere leeftijd (van 0 tot 4 jaar). Bij de routines is rekening gehouden met de biologische klok, gemiddelde wakkertijden en slaapuren. Heb je een specifieke vraag over (het slaapgedrag van) je baby? Je kunt ook een telefonisch consult boeken bij een van onze erkende babyslaapcoaches.  

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby wil niet in eigen bed slapen

Baby wil niet in eigen bed slapen

Je baby wil niet in zijn eigen bed slapen: hoe kan dit? Sommige baby’s slapen als een roos in hun eigen bed, terwijl andere baby’s het liefste bij papa en mama in slaap vallen of in de kinderwagen. Moet je baby eigenlijk in een eigen bed slapen en wat kan je doen om hierbij te helpen? Moet baby in eigen bed slapen? Het algemene advies is om je kleintje altijd in een eigen ledikant of co-sleeper te leggen. Het bedje kan op de babykamer staan of bij de ouders op de kamer. Veel ouders houden hun kindje de eerste weken of maanden graag in de buurt en slapen met hun baby op de kamer. Er is hier geen goed of fout, doe vooral wat voor jullie werkt. Wil je meer weten over een soepele overstap naar de babykamer, lees dan dit artikel: baby laten wennen aan eigen kamer. Waarom wil baby niet in eigen bed slapen? Wil je baby niet in zijn eigen bed slapen? Sommige baby’s slapen heerlijk in hun eigen bed, terwijl andere kinderen hier wat meer moeite mee hebben. Er zijn ook baby’s die eerst goed slapen in een eigen bed, maar dan ineens niet meer. Dit

Slaaptips, 
Hoe baby laten doorslapen?

Hoe baby laten doorslapen?

Veel ouders kunnen niet wachten totdat hun baby eindelijk doorslaapt. Maar vanaf wanneer gaat je baby doorslapen? Dit is afhankelijk van meerdere factoren en niet goed te voorspellen. Sommige baby’s slapen al door bij 8 weken, terwijl andere baby’s bij 6 maanden nog wakker worden. Wat kan je doen om je baby te helpen met doorslapen? Wat is doorslapen precies? De term ‘doorslapen’ wordt veel gebruikt om aan te geven dat een baby in de nacht goed en lang slaapt. Het is goed om te weten dat doorslapen lichamelijk gezien niet mogelijk is. Zelfs volwassenen worden een aantal keer per nacht wakker. Dit gebeurt vaak onbewust, omdat zij direct de ene slaapcyclus aan de andere kunnen koppelen. Een jonge baby moet nog leren om de ene slaapcyclus aan de andere te koppelen en heeft daarnaast regelmatig behoefte aan voeding in de nacht. Wanneer slaapt baby door? Het is niet precies te voorspellen wanneer je baby gaat doorslapen. Meerdere factoren spelen een rol bij het doorslapen van je baby. Daarnaast zijn er ook baby’s die aan alle factoren voldoen en alsnog nachtvoeding nodig hebben tot 8-9 maanden. Dit kan verschillende redenen hebben, maar is meestal niet iets om je zorgen over

Slaaptips, 
Kind klimt uit ledikant of bed

Kind klimt uit ledikant of bed

Wanneer je dreumes van ongeveer 18 maanden opeens uit het ledikant klimt, is het vast tijd voor een peuterbed. Of toch niet? Op welke leeftijd is een peuter of dreumes toe aan de overstap naar een peuterbed? En waarom wil je niet te vroeg het ledikant uit elkaar halen? Dreumes of peuter klimt uit ledikant Klimt jouw dreumes of jonge peuter steeds uit het ledikant? Veel ouders die slaapproblemen hebben met hun jonge peuter (18-24 maanden) hebben, denken dat de overstap naar een peuterbed de problemen oplost. Maar vaak is dit niet het geval. Meestal lost de overstap naar een peuterbed het probleem niet op. De meeste kinderen zijn pas toe aan een peuterbed rond de leeftijd van 2,5 jaar. De meeste peuters snappen voor die tijd niet dat er van ze wordt verwacht dat ze in hun peuterbed blijven.  Natuurlijk is iedere situatie anders en zijn er peuters die al jong zonder problemen de overstap maken naar een peuterbed. Wil je meer weten over de overstap naar het peuterbed? Lees dan ons artikel over wanneer overstappen naar peuterbed. Peuter klimt steeds uit bed: wat kan je doen? Wat kan je dan wel doen als je dreumes of peuter steeds

Slaaptips, 
Slaaptrainen peuter

Slaaptrainen peuter

Heeft jouw peuter moeite met slapen? Je bent zeker niet de enige die te maken krijgt met slaapproblemen bij je peuter. Er zijn peuters die altijd al slaapproblemen hebben gehad, maar soms veranderen perfecte slapers ineens in peuters die moeite hebben met slapen. Het slaaptrainen van je peuter kan helpen om het slaapgedrag van je kind te verbeteren. Slaaptrainen heeft voor veel mensen een negatieve klank, maar is in feite niets meer dan je kind slaapgewoonten aanleren en eventuele andere gewoonten afleren. Met behulp van slaaptraining leer je je peuter dat slapen veilig is.  Waarom peuter slaaptrainen? Peuters kunnen verschillende slaapproblemen hebben. Zo zijn veel peuters bang in het donker, waardoor ze niet willen slapen. Ook hebben peuters een eigen willetje en vinden ze het vaak veel te gezellig om te gaan slapen.  Andere veelvoorkomende slaapproblemen bij peuters zijn vroeg wakker worden of continu uit bed komen. Daarnaast zijn er ook peuters die niet zelfstandig in slaap willen of kunnen vallen en een ouder nodig hebben die naast ze zit totdat ze in slaap vallen. En dan zijn er ook veel peuters die alleen maar bij hun ouders in bed willen slapen. Waar je ook tegenaan loopt: niets is gek.

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids