9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
niet slapen hoort bij het ouderschap - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Probeer je een vorm van “slaaptraining” toe te passen bij je kleintje en zie je gewoon geen resultaat? Misschien heb je eerder geprobeerd de slaap van je baby te verbeteren en heb je het opgegeven omdat je gewoon niets leek te bereiken?

We hebben veel “ik heb alles geprobeerd” of “niets werkt” gehoord van vermoeide ouders. Meestal waren deze ouders zich niet bewust van de invloed die drie eenvoudige factoren kunnen hebben op het vermogen van een baby om positief te reageren op slaaptraining:

 • Wakkertijden
 • Dutjes
 • Slaapomgeving

Blijf lezen om erachter te komen waarom deze factoren cruciaal zijn voor het succes van je slaaptraining….

Wakkertijden

Of je nu probeert de dutjes overdag te verbeteren, of de nacht(slaap), of dat je je kleintje wilt leren zelfstandig in slaap te vallen, wakkere tijden zijn de sleutel tot succes!

Als je je baby of peuter niet in slaap brengt na de juiste hoeveelheid wakkertijd voor zijn leeftijd, zal geen slaaptraining effectief zijn. Als je baby over- of ondervermoeid is, zal het bijna onmogelijk zijn om hem in slaap te krijgen.

Dus de eerste stap waar we altijd beginnen als we de slaap van een baby of peuter willen verbeteren is de tijd die hij wakker is tussen de dutjes door en voor het slapengaan. Soms kan alleen al het op orde brengen van die wakkertijd verbazingwekkende resultaten opleveren – misschien hoef je niet eens een echte “slaaptraining” te doen!

Eén ding zien we vaak: ouders van baby’s van 4 maanden vragen om hulp, omdat ze plotseling moeite hebben met meer dan één slaapcyclus of ‘s nachts vaker wakker worden. In deze situatie nemen ouders gemakkelijk aan dat hun baby slaaptraining nodig heeft.

Nu hebben deze veranderingen veel te maken met de 4 maanden slaapregressie, en ja, het leren om zelfstandig in slaap te vallen of slaaptraining speelt daar zeker een rol in. MAAR deze slaapproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat ouders met hun baby van 3 of 4 maanden blijven streven naar een wakkertijd voor een jongere baby.

Tegen de tijd dat je baby 3 of 4 maanden oud is, is zijn slaapbehoefte veranderd en moet hij langer wakker blijven om ervoor te zorgen dat hij de tijd en de stimulatie krijgt die zijn zich snel ontwikkelende hersenen nodig hebben!

Als je je kind van 4 maanden na 1 of 1,5 uur wakker te zijn geweest nog steeds probeert te laten slapen, is de kans groot dat het te weinig slaap krijgt. Met andere woorden, ze zijn gewoon nog niet klaar om te slapen! En dit zal bijdragen tot zowel hazenslaapjes overdag als het frequent wakker worden in de nacht.

Maar aan de andere kant kan een baby die te veel wakker is geweest en oververmoeid is, ook heel moeilijk tot rust komen, doet hazenslaapjes en wordt ‘s nachts frequent wakker! Het is de balans tussen voldoende slaap overdag en ‘s nachts, maar onze digitale slaapgidsen helpen het giswerk weg te nemen, met op de leeftijd afgestemde slaapschema’s die meegroeien met de veranderende slaapbehoeften van je baby.

Ervoor zorgen dat je baby precies klaar is om te slapen is een cruciale eerste stap in het verbeteren van de slaap van je baby en het is zeker iets waar je rekening mee wilt houden voordat je begint met enige vorm van slaaptraining.

Dutjes

De hoeveelheid slaap en verdeling van de dutjes van je baby overdag is een ander belangrijk aandachtspunt als je zijn algemene slaap wilt verbeteren, vooral zijn nachtslaap. Wat er overdag gebeurt heeft directe gevolgen voor de nacht, dus je kunt dutjes niet negeren! In feite raden we ouders altijd aan eerst te werken aan het verbeteren van de dagdutjes van hun baby, voordat ze naar de nachtrust kijken.

Als je baby overdag slecht slaapt, gaat hij ‘s avonds waarschijnlijk zeer oververmoeid naar bed, wat betekent dat hij zich echt zal verzetten tegen pogingen tot slaaptraining. Hij weigert of protesteert niet bewust tegen de slaaptraining, maar heeft echt moeite met slapen door die opeenhoping van oververmoeidheid.

Hetzelfde kan gebeuren als je baby overdag te veel slaapt, of als zijn laatste dutje van de dag te lang duurt of te dicht bij bedtijd ligt. In dat geval zullen ze vechten tegen het inslapen, wat je ook doet, omdat ze ondervermoeid zijn.

Beide situaties leiden meestal tot veel meer tranen, zelfs als je probeert een gentle slaaptrainingsmethode te gebruiken, en je baby zal er ook veel langer over doen om in slaap te vallen.

Bespaar jezelf en je baby dus de frustratie en zorg ervoor dat eerst de dutjes in orde zijn, voordat je aan de slag gaat met een slaaptraining. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, onze gecertificeerd kinderslaapcoaches geven je alle informatie die je nodig hebt.

De slaapomgeving

De omgeving waarin je baby slaapt kan ook een grote rol spelen in hoe effectief (of ineffectief!) je slaaptraining is. Als je baby naar bed gaat in een lichte kamer met stimulerend speelgoed, nachtlampjes of mobieltjes, zal dit zijn vermogen om in slaap te vallen echt belemmeren!

Een paar belangrijke dingen die we aanbevelen voor een succesvolle slaaptraining zijn:

 • Een zeer donkere kamer – het donker bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat baby’s helpt in slaap te vallen en te blijven.
 • Witte ruis – dit is een positieve slaapassociatie voor je baby en helpt ook alle andere huishoudelijke geluiden te overstemmen die je kleintje ervan weerhouden in slaap te vallen.
 • Een slaapzak – een slaapzak gebruiken in plaats van dekens betekent dat je baby niet plotseling verstrikt kan raken in zijn dekens. Het houdt hem lekker knus gedurende de nacht en wordt ook een positieve slaapassociatie voor hem die aangeeft dat het tijd is om te slapen.
 • Een knuffel of knuffeldoekje – als je baby oud genoeg is, kan het geven van iets om mee te knuffelen in bed een fijne manier zijn om nog een positieve slaapassociatie tot stand te brengen.

Checklist voordat je gaat slaaptrainen

 1. Algemene gezondheidscheck
 2. Sluit medische oorzaken uit
 3. Check de slaapomgeving
 4. Check hoeveelheid slaap overdag
 5. Sluit honger uit
 6. Kies een geschikt moment om te starten

De juiste slaaptraining

Kijk goed naar jezelf en je kind. Kies altijd een slaaptraining die bi jou en je kind past.
Als je eenmaal een slaaptraining hebt gekozen is het belangrijk om die consequent uit te voeren. Er is geen goede of foute keuze. Er is ook geen one size fits all in het geval van je baby slaaptrainen, iedere situatie is anders.
Sommige ouders worstelen al vanaf de geboorte met het slaapgedrag van hun baby, terwijl andere ouders hun perfecte slaper op een gegeven moment zien veranderen in een baby die niet wil slapen.

Het mooie aan slaaptraining is dat er veel verschillende methodes zijn om je baby te laten slapen.
Voor iedere situatie is een passende methode beschikbaar en er is ontzettend veel informatie over te vinden.
Juist daarom raden we aan om je te laten adviseren door een gecertificeerde kinderslaapcoach tijdens een consult. Deze slaapcoach kan je vertellen welke stappen je kunt nemen om het slaapgedrag van je kind te verbeteren.
Tijdens een consult van een uur kun je al je vragen stellen en ontvang je slaapadvies op maat.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden