9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
niet slapen hoort bij het ouderschap - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Probeer je een vorm van “slaaptraining” toe te passen bij je kleintje en zie je gewoon geen resultaat? Misschien heb je eerder geprobeerd de slaap van je baby te verbeteren en heb je het opgegeven omdat je gewoon niets leek te bereiken?

We hebben veel “ik heb alles geprobeerd” of “niets werkt” gehoord van vermoeide ouders. Meestal waren deze ouders zich niet bewust van de invloed die drie eenvoudige factoren kunnen hebben op het vermogen van een baby om positief te reageren op slaaptraining:

 • Wakkertijden
 • Dutjes
 • Slaapomgeving

Blijf lezen om erachter te komen waarom deze factoren cruciaal zijn voor het succes van je slaaptraining….

Wakkertijden

Of je nu probeert de dutjes overdag te verbeteren, of de nacht(slaap), of dat je je kleintje wilt leren zelfstandig in slaap te vallen, wakkere tijden zijn de sleutel tot succes!

Als je je baby of peuter niet in slaap brengt na de juiste hoeveelheid wakkertijd voor zijn leeftijd, zal geen slaaptraining effectief zijn. Als je baby over- of ondervermoeid is, zal het bijna onmogelijk zijn om hem in slaap te krijgen.

Dus de eerste stap waar we altijd beginnen als we de slaap van een baby of peuter willen verbeteren is de tijd die hij wakker is tussen de dutjes door en voor het slapengaan. Soms kan alleen al het op orde brengen van die wakkertijd verbazingwekkende resultaten opleveren – misschien hoef je niet eens een echte “slaaptraining” te doen!

Eén ding zien we vaak: ouders van baby’s van 4 maanden vragen om hulp, omdat ze plotseling moeite hebben met meer dan één slaapcyclus of ‘s nachts vaker wakker worden. In deze situatie nemen ouders gemakkelijk aan dat hun baby slaaptraining nodig heeft.

Nu hebben deze veranderingen veel te maken met de 4 maanden slaapregressie, en ja, het leren om zelfstandig in slaap te vallen of slaaptraining speelt daar zeker een rol in. MAAR deze slaapproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat ouders met hun baby van 3 of 4 maanden blijven streven naar een wakkertijd voor een jongere baby.

Tegen de tijd dat je baby 3 of 4 maanden oud is, is zijn slaapbehoefte veranderd en moet hij langer wakker blijven om ervoor te zorgen dat hij de tijd en de stimulatie krijgt die zijn zich snel ontwikkelende hersenen nodig hebben!

Als je je kind van 4 maanden na 1 of 1,5 uur wakker te zijn geweest nog steeds probeert te laten slapen, is de kans groot dat het te weinig slaap krijgt. Met andere woorden, ze zijn gewoon nog niet klaar om te slapen! En dit zal bijdragen tot zowel hazenslaapjes overdag als het frequent wakker worden in de nacht.

Maar aan de andere kant kan een baby die te veel wakker is geweest en oververmoeid is, ook heel moeilijk tot rust komen, doet hazenslaapjes en wordt ‘s nachts frequent wakker! Het is de balans tussen voldoende slaap overdag en ‘s nachts, maar onze digitale slaapgidsen helpen het giswerk weg te nemen, met op de leeftijd afgestemde slaapschema’s die meegroeien met de veranderende slaapbehoeften van je baby.

Ervoor zorgen dat je baby precies klaar is om te slapen is een cruciale eerste stap in het verbeteren van de slaap van je baby en het is zeker iets waar je rekening mee wilt houden voordat je begint met enige vorm van slaaptraining.

Dutjes

De hoeveelheid slaap en verdeling van de dutjes van je baby overdag is een ander belangrijk aandachtspunt als je zijn algemene slaap wilt verbeteren, vooral zijn nachtslaap. Wat er overdag gebeurt heeft directe gevolgen voor de nacht, dus je kunt dutjes niet negeren! In feite raden we ouders altijd aan eerst te werken aan het verbeteren van de dagdutjes van hun baby, voordat ze naar de nachtrust kijken.

Als je baby overdag slecht slaapt, gaat hij ‘s avonds waarschijnlijk zeer oververmoeid naar bed, wat betekent dat hij zich echt zal verzetten tegen pogingen tot slaaptraining. Hij weigert of protesteert niet bewust tegen de slaaptraining, maar heeft echt moeite met slapen door die opeenhoping van oververmoeidheid.

Hetzelfde kan gebeuren als je baby overdag te veel slaapt, of als zijn laatste dutje van de dag te lang duurt of te dicht bij bedtijd ligt. In dat geval zullen ze vechten tegen het inslapen, wat je ook doet, omdat ze ondervermoeid zijn.

Beide situaties leiden meestal tot veel meer tranen, zelfs als je probeert een gentle slaaptrainingsmethode te gebruiken, en je baby zal er ook veel langer over doen om in slaap te vallen.

Bespaar jezelf en je baby dus de frustratie en zorg ervoor dat eerst de dutjes in orde zijn, voordat je aan de slag gaat met een slaaptraining. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, onze gecertificeerd kinderslaapcoaches geven je alle informatie die je nodig hebt.

De slaapomgeving

De omgeving waarin je baby slaapt kan ook een grote rol spelen in hoe effectief (of ineffectief!) je slaaptraining is. Als je baby naar bed gaat in een lichte kamer met stimulerend speelgoed, nachtlampjes of mobieltjes, zal dit zijn vermogen om in slaap te vallen echt belemmeren!

Een paar belangrijke dingen die we aanbevelen voor een succesvolle slaaptraining zijn:

 • Een zeer donkere kamer – het donker bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat baby’s helpt in slaap te vallen en te blijven.
 • Witte ruis – dit is een positieve slaapassociatie voor je baby en helpt ook alle andere huishoudelijke geluiden te overstemmen die je kleintje ervan weerhouden in slaap te vallen.
 • Een slaapzak – een slaapzak gebruiken in plaats van dekens betekent dat je baby niet plotseling verstrikt kan raken in zijn dekens. Het houdt hem lekker knus gedurende de nacht en wordt ook een positieve slaapassociatie voor hem die aangeeft dat het tijd is om te slapen.
 • Een knuffel of knuffeldoekje – als je baby oud genoeg is, kan het geven van iets om mee te knuffelen in bed een fijne manier zijn om nog een positieve slaapassociatie tot stand te brengen.

Checklist voordat je gaat slaaptrainen

 1. Algemene gezondheidscheck
 2. Sluit medische oorzaken uit
 3. Check de slaapomgeving
 4. Check hoeveelheid slaap overdag
 5. Sluit honger uit
 6. Kies een geschikt moment om te starten

De juiste slaaptraining

Kijk goed naar jezelf en je kind. Kies altijd een slaaptraining die bi jou en je kind past.
Als je eenmaal een slaaptraining hebt gekozen is het belangrijk om die consequent uit te voeren. Er is geen goede of foute keuze. Er is ook geen one size fits all in het geval van je baby slaaptrainen, iedere situatie is anders.
Sommige ouders worstelen al vanaf de geboorte met het slaapgedrag van hun baby, terwijl andere ouders hun perfecte slaper op een gegeven moment zien veranderen in een baby die niet wil slapen.

Het mooie aan slaaptraining is dat er veel verschillende methodes zijn om je baby te laten slapen.
Voor iedere situatie is een passende methode beschikbaar en er is ontzettend veel informatie over te vinden.
Juist daarom raden we aan om je te laten adviseren door een gecertificeerde kinderslaapcoach tijdens een consult. Deze slaapcoach kan je vertellen welke stappen je kunt nemen om het slaapgedrag van je kind te verbeteren.
Tijdens een consult van een uur kun je al je vragen stellen en ontvang je slaapadvies op maat.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Dag- en nachtritme creëren

Dag- en nachtritme creëren

Baby’s worden geboren zonder dag- en nachtritme en vooral het gebrek aan ritme en de gebroken nachten zijn voor veel ouders ontzettend wennen. Waarom hebben jonge baby’s nog geen dag- en nachtritme en vanaf wanneer ontstaat dit ritme? We leggen het uit in dit artikel én vertellen je hoe je je baby een handje kan helpen met het creëeren van een dag- en nachtritme. Wanneer dag- en nachtritme bij baby? Een belangrijke functie in het menselijke lichaam is de biologische klok. Deze interne klok is onder meer verantwoordelijk voor ons dag- en nachtritme. Dit bioritme duurt ongeveer 24 uur en wordt voor een groot deel beïnvloed door licht en donker. Ons lichaam is zo ingesteld dat we slaperig worden als het donker is en alerter worden door (dag)licht. Bij pasgeboren baby’s is de biologische klok nog niet ontwikkeld, waardoor ze ook nog geen dag- en nachtritme hebben. Dit ritme ontwikkelt zich pas vanaf ongeveer 8 weken na de geboorte. Vanaf dat moment ontstaat er langzaam een dag- en nachtritme, ook wel een slaap- en waakritme genoemd. De ontwikkeling duurt zelf ook zo’n 8 weken en is rond de leeftijd van 4 maanden klaar.  Hoe krijgt mijn baby een dag- en

Ontwikkelingen, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Baby van 9 weken: hoeveel slaap is er nodig

Je baby van 9 weken: hoeveel slaap heeft hij of zij nodig? Hoeveel een baby moet slapen is een belangrijke vraag van veel ouders. En wil je weten hoe je jouw kleine vooral overdag beter kunt laten slapen? We leggen het je uit. Dus merk je dat jouw baby overdag niet wil slapen. Of niet zelfstandig in bed wil slapen? Het zijn lastige situaties, waardoor je ook ’s nachts meer wakker zal zijn dan je misschien lief is. Wij geven je in dit artikel praktische tips. Meer tips vind je ook in onze  digitale slaapgids voor baby’s van 0 tot 16 weken.  5 uur slaap voor overdag  Je baby van 9 weken zal al meer alert en wakker zijn dan tijdens de eerste paar weken. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg er overdag wel nog steeds voor dat je voldoende momenten voor slaap plant. Probeer je baby tussen 6:30 uur en 18:30 uur ongeveer 5 uur te laten slapen. Dat kun je verdelen over 3 tot 4 dutjes, waarmee je rekening houdt met de wakkertijd van ongeveer 1,5 uur van je kleine. Je zal merken dat je baby van 9 weken op die manier goed slaapt, waardoor

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 4 maanden

Slaapregressie 4 maanden

De 4 maanden slaapregressie is de eerste slaapregressie van je baby waar je mee te maken kan krijgen. Het goede nieuws is dat deze 4 maanden sprong tijdelijk is en na een tijdje vanzelf overgaat. Dat neemt niet weg dat deze eerste sprong de slaap van je baby goed kan ontregelen, met alle gevolgen die daarbij horen. Wat is de 4 maanden slaapregressie precies en hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?   Slaapregressie baby 4 maanden De slaapregressie bij 4 maanden is de eerste slaapregressie die we kennen. Een slaapregressie is in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon en deze verandering ontstaat meestal door enkele belangrijke fysieke of mentale ontwikkelingen. Ontwikkelingen bij 4 maanden slaapregressie Bij de 4 maanden slaapregressie is het leren (om)rollen de belangrijkste fysieke oorzaak. Je baby is rond deze leeftijd druk bezig met pogingen tot rollen. Wanneer je baby precies gaat rollen kan erg verschillen. De ene baby begint al bij 3-4 maanden, terwijl het bij andere baby’s wat langer duurt. Dit is allemaal heel normaal, maak je dus geen zorgen als je baby wat sneller of langzamer is dan anderen.  Naast de fysieke ontwikkeling van het leren omrollen, maken

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby onrustig in slaap: 3 tips voor meer rust

Baby onrustig in slaap: 3 tips voor meer rust

Je baby valt onrustig in slaap: wat is er dan aan de hand? Als je kleintje erg onrustig is tijdens de slaap en/of tijdens het in slaap vallen kunnen er meerdere dingen spelen. In dit artikel geven we je meer informatie voor wanneer je baby onrustig is tijdens de slaap. Erg onrustig: 3 tips om je baby rustiger te laten slapen Als je baby erg onrustig is in de slaap adviseren wij het volgende: Zorg voor regelmaat Voorkom afleidende prikkels vlak voor het slapen gaan Slapen bij de eerste vermoeidheid 1. Zorg voor regelmaat Zorg voor voldoende rust en regelmaat. Denk aan een vaste tijd en/of een vaste volgorde waarin je de dingen doet. Onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines 0 t/m 4 jaar geeft richtlijnen voor dutjes en voedingsmomenten. Ook vind je hierin de gemiddelde wakkertijd per maand en de hoeveelheid slaap dat een baby per maand nodig heeft.  Door steeds hetzelfde ritme aan te houden kan je baby daar goed aan wennen. Je zal merken dat dit het onrustig slapen vermindert of zelfs helemaal voorkomt. Waardoor je ook zelf weer rustiger zal slapen of er minder mee bezig bent. 2. Voorkom afleidende prikkels Baby’s kunnen veel last hebben van

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden