9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
een weg vinden in de slaapregressie van 8 maanden slaaptipsvoorbabys
Slaapregressies4-12 maanden,

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen terug:

 • Wat is een slaapregressie?
 • Tekenen van de slaapregressie van 8 maanden
 • Wat veroorzaakt deze achteruitgang?
 • Hoe lang duurt deze achteruitgang?
 • Is het de regressie van 8 maanden of iets anders?
 • Hoe de slaapregressie van 8 tot 10 maanden te overleven

Wat is een slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die goed heeft geslapen ‘s nachts plotseling wakker wordt, moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag weigert of overslaat. Dit is een natuurlijke en normale verandering voor een baby, maar het kan wel een lastige tijd zijn voor ouders.

We weten inmiddels dat een kindje de eerste twee jaar na de geboorte een aantal slaapregressie doormaken.

Een belangrijk onderdeel van het succesvol doorlopen van deze slaapregressies is begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt en wat er op dit moment met een baby gebeurt.

Signalen van de slaapregressie van 8 maanden

Het belangrijkste signaal dat je kindje een achteruitgang in de slaap doormaakt, is dat hun slaappatroon plotseling verslechtert. Wat specifiekere signalen zijn:

 • Meer wakker worden in de nacht en lang wakker blijven
 • Verhoogde drukte
 • Je baby kan niet langer zelf tot rust komen tussen slaapcycli zoals voorheen
 • Weigeren om te dutten
 • Huilen of protesteren tijdens dutjes of voor het slapen gaan
 • Verhoogde verlatingsangst
 • Je baby bereikt nieuwe mijlpalen zoals kruipen, trekken om te gaan staan, lopen, praten etc.

Wat veroorzaakt de achteruitgang?

Zoals we in ons artikel over slaapregressie vermelden, zijn regressies ontwikkelingsfasen die alle kindjes doormaken. De slaapregressie van 8 tot 10 maanden is grotendeels te wijten aan de sprongen in de fysieke en mentale ontwikkeling je kindje. In dit artikel lees je meer over hoe ontwikkelingssprongen de slaap kunnen beïnvloeden.

Meer lezen over slaapregressies? Alle oorzaken per slaapregressie? Overweeg onze digitale slaapgids over slaapregressies.

Fysieke ontwikkeling

Tussen de 8 en 10 maanden maakt je baby een enorme periode van lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen ontwikkeling door. Ze leren onder andere kruipen, optrekken om te staan ​en kunnen steeds meer hun stem vinden. Al deze ontwikkelingen houden je kindje behoorlijk bezig en dit kan tot gevolg hebben dat ze ook ‘s nachts wakker worden om hun nieuwe vaardigheden te oefenen.

Daarnaast merken veel ouders dat hun kindje nog te actief is om in slaap te vallen, ondanks dat ze wel toe zijn aan slaap. Stel je voor: je komt na een lange werkdag thuis en die dag heb je een hele hoop nieuwe, leuke informatie tot je genomen. Dikke kans dat het ook jou niet lukt om direct te gaan slapen omdat je hersenen de dag nog aan het verwerken zijn. Hetzelfde geldt voor onze baby’s!

Mentale ontwikkeling

Veel kindjes worden steeds alerter en begrijpen wat er gaat gebeuren. Veel kindjes laten ook zichtbaar signalen van verlatingsangst zien in deze periode.

Op deze leeftijd kunnen baby’s de ene volwassene van de andere gaan onderscheiden en begrijpen dat ze steeds meer dat jij weg kunt gaan.

In de eerste maanden van het leven van je baby is het je misschien opgevallen dat je kleintje graag kiekeboe speelde. Dit komt omdat, in hun gedachten, als je eenmaal uit hun gezichtsveld verdween, je letterlijk verdween en vervolgens weer verscheen. Voor oudere baby’s is dit echter niet langer het geval. Nu merk je misschien dat je kleintje aanhankelijker wordt en huilt als je hem verlaat. Dit komt omdat wanneer je ze verlaat, ze nu begrijpen dat je nog steeds ergens bent, net buiten hun zicht, en natuurlijk willen ze liever dat je bij hen bent.

Hoe lang duurt de slaapregressie van 8 maanden?

Maak je geen zorgen, in tegenstelling tot de slaapregressie van 4 maanden, is deze slaapregressie van tijdelijke aard en duurt het meestal een paar weken. Als er tijdens deze regressie nieuwe slaapassociaties ontstaan, het het wel een stuk langer duren. Een slaapassociatie is iets waar een baby afhankelijk van is geworden om in slaap te vallen.

Hoewel een slaapassociatie niet “schadelijk” of “erg” is, weten we inmiddels wel dat een slaapassociatie voor slaapproblemen kan zorgen. Wanneer jij tijdens een slaapregressie je baby gaat helpen om in slaap te vallen, bijvoorbeeld door hem in slaap te voeden of te wiegen, kan je kindje al binnen een paar dagen gewend raken aan deze manier van (in)slapen. Deze slaapassociatie zal steeds vaker nodig zijn en dit kan dan een reden zijn tot minder slaap overdag én ‘s nachts.

Is het de regressie van 8 maanden of iets anders?

Er gebeuren best veel dingen in deze leeftijdsfase. In plaats van de slaapregressie kun je ook te maken krijgen met andere zaken zoals:

De overstap van 3 naar 2 dutjes

Ergens tussen de 6 en 8 maanden zijn de meeste baby’s eraan toe om het derde dutje, het namiddagdutje, te laten vallen. Doe je dit niet dan kan je merken dat er problemen ontstaan zoals struggles bij bedtijd, vroeg wakker worden en/of vaker in de nacht wakker worden. Is jouw kindje rond de 8 maanden, ben je nog niet aan deze transitie begonnen én ervaar je slaapproblemen? Dan is ons advies om eerst onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines te gaan volgen en het derde dutje niet meer aan te bieden.

Doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes is een veelgebruikte reden waarom een baby niet slaapt. Hoewel het zeker kan dat je baby last heeft van doorkomende tandjes is het vaak geen probleem dat de slaap enorm verstoort. Het is absoluut niet de reden voor wekenlang slaaptekort. Lees hier meer over tandjes en slaap.

Hoe de slaapregressie van 8 maanden overleven?

Hoewel het enorm zwaar kan voelen is het belangrijk om te onthouden dat deze achteruitgang in slaap juist betekent dat je baby groeit en zich ontwikkelt. Hoewel de slaapregressie van 8 maanden zwaar kan zijn, zijn er een paar dingen die je wel kunt doen:

 • Onthoud dat dit slechts een korte fase is en dat het binnen een paar weken voorbij zal zijn
 • Probeer te voorkomen dat er nieuwe slaapassociaties ontstaan die je later weer moet afleren
 • Houd je zo goed mogelijk aan je routine en zorg ervoor dat de wakkertijden en dutjes indeling kloppen bij de leeftijd van je baby.
 • Laat je baby altijd in het donker slapen
 • Help je baby en stel je baby gerust maar blijf hem de kans geven om zelf in slaap te vallen
 • Zorg voor veel fysieke en mentale stimulatie tijdens de wakkere momenten

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Slaapregressie 18 maanden; alle ins- en outs

Slaapregressie 18 maanden; alle ins- en outs

Is jouw kindje anderhalf jaar en ervaar je opeens een achteruitgang in de slaap? Hold your horses, wellicht ben je in de 18 maanden slaapregressie belandt. Wellicht heb je al eerder te maken gehad met de slaapregressie van 4 maanden, de slaapregressie van 8 maanden én/of de slaapregressie van 12-15 maanden. De slaapregressie van 18 maanden is opnieuw een veelvoorkomende periode waarin de slaap van een kindje plotseling achteruit gaat. In dit artikel vertellen we je meer over deze slaapregressie van 18 maanden. In dit artikel: Bestaat er een slaapregressie van 18 maanden? Het antwoord is ja én nee. Er is niet echt een door de wetenschap erkende achteruitgang in slaap rond de 18 maanden. Toch merken veel ouders dat hun peuter van deze leeftijd opeens minder goed slaapt en dat de slaap dus opeens (weer) voor nieuwe uitdagingen zorgt. Een slaapregressie is een periode waarin het vermogen om te slapen of om tot rust te komen opeens verandert in negatieve zin. Vaak is dit gekoppeld aan ontwikkelingsmijlpalen en dus ook aan mentale of fysieke vooruitgangen. Wat veroorzaakt de slaapregressie van 18 maanden? Bij de 18 maanden slaapregressie is er geen directe voor de hand liggende oorzaak voor deze tijdelijke

Slaapregressies, Slaaptips, 1-2 jaar, 
slaaptipsvoorbabys

Alles Over Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
De slaapregressie van 3 jaar – wat kan je van je peuter verwachten?

De slaapregressie van 3 jaar – wat kan je van je peuter verwachten?

Yes! Je bent aangekomen bij de aller laatste slaapregressie! Natuurlijk kunnen grote veranderingen nog steeds invloed hebben op het slaapgedrag van je kind.  Zoals naar de basisschool gaan, verhuizen of het krijgen van een broertje of zusje kan het slapen tijdelijk in de weg zitten. Maar de grote veranderingen qua ontwikkeling tijdens de slaapregressies die kinderen de eerste twee jaar doormaken is echt verleden tijd.  Toch kan de slaapregressie van 3 jaar voor wat uitdagingen zorgen.  In dit artikel vertellen wij: Wat is een slaapregressie en wat zijn de signalen? Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die altijd prima goed heeft geslapen ’s nachts plotseling wakker wordt en/of opeens moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag opeens weigert of overslaat. Het is belangrijk om te weten dat dit deze veranderingen heel normaal zijn en vaak te wijten zijn aan mentale of fysieke ontwikkelingen van je kindje. Een slaapregressie is vaak een progressie op een ander vlak. Vaak is deze progressie een lastige periode voor kindjes en voor ouders op het gebied van slaap, vandaar dat het een slaapregressie (slaap achteruitgang) wordt genoemd. Hieronder een aantal signalen dat jouw kind midden in de slaapregressie van 3 jaar

Slaapregressies, Slaaptips, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 
Slaapregressie 4 maanden

Slaapregressie 4 maanden

De 4 maanden slaapregressie is de eerste slaapregressie van je baby waar je mee te maken kan krijgen. Het goede nieuws is dat deze 4 maanden sprong tijdelijk is en na een tijdje vanzelf overgaat. Dat neemt niet weg dat deze eerste sprong de slaap van je baby goed kan ontregelen, met alle gevolgen die daarbij horen. Wat is de 4 maanden slaapregressie precies en hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?   Slaapregressie baby 4 maanden De slaapregressie bij 4 maanden is de eerste slaapregressie die we kennen. Een slaapregressie is in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon en deze verandering ontstaat meestal door enkele belangrijke fysieke of mentale ontwikkelingen. Ontwikkelingen bij 4 maanden slaapregressie Bij de 4 maanden slaapregressie is het leren (om)rollen de belangrijkste fysieke oorzaak. Je baby is rond deze leeftijd druk bezig met pogingen tot rollen. Wanneer je baby precies gaat rollen kan erg verschillen. De ene baby begint al bij 3-4 maanden, terwijl het bij andere baby’s wat langer duurt. Dit is allemaal heel normaal, maak je dus geen zorgen als je baby wat sneller of langzamer is dan anderen.  Naast de fysieke ontwikkeling van het leren omrollen, maken

Slaapregressies, Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids