9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
kun je invloed uitoefenen op het slaapgedrag van je kind - slaaptipsvoorbabys
Methodieken1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

We kennen het allemaal… je baby of peuter is die nacht voor de miljoenste keer wakker geworden en je bent gewoon te moe om te proberen hem in zijn eigen bed weer in slaap te krijgen, dus neem je hem bij je in bed. Je denkt dat het maar voor één nacht is, maar dan verandert die ene nacht in een week, dan in een maand, en dan kun je je plotseling niet meer herinneren wanneer je voor het laatst je bed voor jezelf had!

Als dit bekend klinkt en je wilt weten hoe je kunt stoppen met co-sleeping, dan kunnen wij je helpen.

In dit artikel:

 • Wat is co-sleeping?
 • Waarom slapen ouders samen met hun baby of peuter?
 • Waarom zouden ouders willen stoppen met co-slapen?
 • Wanneer kun je het beste stoppen met co-slapen?
 • Hoe stoppen met co-slapen?

Wat is co-sleeping?

De term co-sleeping komt veel voor in ouderschapsgroepen, blogs en websites, maar kan eigenlijk verschillende dingen betekenen. In sommige gevallen verwijst co-slapen gewoon naar het delen van een kamer met je baby of peuter – waarbij ze hun eigen slaapplek hebben, gescheiden van die van jou. In de meeste gevallen verwijst co-slapen echter naar het delen van een bed met je baby of peuter, waar dit artikel zich op richt.

Waarom slapen ouders samen met hun baby of peuter?

Voor sommige ouders is samen slapen een keuze die ze bewust hebben gemaakt – het is iets wat ze leuk vinden en met hun baby of peuter willen blijven doen. Voor veel ouders is samen slapen echter niet iets waar ze voor kiezen, maar eerder een laatste redmiddel als het slaaptekort toeslaat. In feite zal meer dan 60% van de moeders uiteindelijk op de een of andere manier het bed delen om te proberen meer slaap te krijgen (1).

Waarom zouden ouders willen stoppen met co-sleeping?

Aanvankelijk kan co-sleeping een goede “oplossing” lijken voor het nachtelijk wakker worden. Dicht bij je baby of peuter zijn kan soms helpen om langer te slapen. Of als ze ‘s nachts vaak wakker worden, kun je ze door samen te slapen snel voeden of kalmeren, zodat je baby weer in slaap valt zonder uit bed te komen.

Helaas is co-sleeping in de meeste gevallen niet duurzaam op lange termijn en kan het betekenen dat jij en je baby ‘s nachts minder slaap krijgen. Het is ook belangrijk om op te merken dat richtlijnen voor veilig slapen het delen in bed afraden, vooral in de eerste 12 maanden, omdat dit het risico op plotselinge onverwachte wiegendood kan vergroten.

Enkele redenen waarom je misschien wilt stoppen met co-sleeping zijn:

 • Je bent bezorgd om de veiligheid van je baby en hebt liever een eigen slaapruimte.
 • Je krijgt ‘s nachts niet genoeg herstellende slaap – ofwel omdat je niet kunt ontspannen met je baby naast je of omdat je baby te veel wakker wordt of beweegt.
 • Je baby is ‘s nachts tussen de slaapcycli door wakker geworden en samen slapen helpt hem niet om langere stukken te slapen.
 • Co-slapen met je baby of peuter zet je relatie met je partner onder druk.
  Richtlijnen voor veilig slapen bevelen aan dat baby’s de eerste 6-12 maanden in de kamer van de ouders slapen, maar op een aparte, voor baby’s ontworpen ondergrond (2). Als je co-sleept met een baby die jonger is dan 12 maanden, raden we je aan hem zo snel mogelijk weer in zijn eigen bed te laten slapen.

Wanneer kun je het beste stoppen met samen slapen?

Na 12 maanden neemt het risico op plotselinge onverklaarde wiegendood af, zodat het minder dringend is om te stoppen met co-slapen. Als je graag samen met je peuter slaapt en jullie beiden een goede nachtrust hebben, kun je de overgang maken wanneer je er klaar voor bent. Het is echter belangrijk op te merken dat slaapassociaties na verloop van tijd sterker worden, dus hoe langer je samen slaapt, hoe meer je baby of peuter gewend raakt aan het slapen in jouw kamer en hoe moeilijker het wordt om je peuter naar zijn eigen bed te verhuizen. Als je weet dat co-slapen niet je langetermijnplan is, kun je deze overgang beter vroeger dan later aanpakken!

Ik wil nu stoppen met co-sleeping, hoe pak ik dat aan?

De meeste ouders nemen hun toevlucht tot co-slapen met hun baby of peuter omdat ze ‘s nachts vaak wakker worden, dus de eerste stap is ervoor zorgen dat alles op een rijtje wordt gezet om hen de beste kans te geven zich te kalmeren, weer in slaap te vallen en ‘s nachts goed te slapen in hun eigen bed.

 1. Begin met het creëren van een positieve slaapomgeving.

Voor baby’s en peuters onder de 2 jaar raden we aan in een donkere kamer te slapen zonder nachtlampjes of mobieltjes om ze af te leiden.
Continu witte ruis afspelen tijdens dutjes en ‘s nachts slapen kan ook helpen bij het in slaap vallen en koppelen van slaapcycli. Voor baby’s die nog niet rollen, is het belangrijk om ze in te bakeren om hun schrikreflex te onderdrukken.
Voor oudere baby’s en peuters raden we een babyslaapzak of slaapzak aan om ze ‘s nachts warm te houden.
Een knuffel of doekje kan ook een nuttig hulpmiddel zijn om oudere baby’s en peuters tot rust te laten komen.

 1. De timing: zorg er vervolgens voor dat ze klaar zijn om te slapen! Baby’s en peuters hebben een precies evenwicht nodig van wakker zijn en slapen overdag om ‘s nachts goed te kunnen slapen. Onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines kan helpen om ervoor te zorgen dat de dutjes precies goed zijn voor de leeftijd van je baby, wat zowel over- als ondervermoeidheid voorkomt – twee van de belangrijkste redenen waarom een baby moeilijk tot rust komt of goed slaapt in zijn eigen bed.
 2. Bedtijdroutine: creëer een ontspannende bedtijdroutine die je gebruikt voor dutjes en nachtrust. Baby’s en peuters gedijen bij voorspelbaarheid, dus een consistente bedtijdroutine is een effectieve manier om hen te laten weten dat het tijd is om te slapen. Deze bedtijdroutine kan zo eenvoudig zijn als een knuffel en het zeggen van een slaapzinnetje zoals “tijd om naar bed te gaan” of het kan andere activiteiten omvatten zoals het voorlezen van een boek of het zingen van een slaapliedje.

Hoe te stoppen met samen slapen voor baby’s jonger dan 6 maanden?

Richtlijnen voor veilig slapen raden aan de eerste 6 maanden een kamer met je baby te delen, dus als je met je baby in bed hebt geslapen, begin dan met het inrichten van een eigen slaapruimte (zoals een wiegje, ledikantje of bedje) in je slaapkamer.

Laat je baby zowel bij dutjes als ‘s nachts in slaap vallen door hem te wiegen, en houd hem dan 10-15 minuten in je armen tot hij in een diepe slaap valt. Laat hem met de voetjes eerst in zijn bedje zakken en blijf hem zo nodig zachtjes wiegen of kloppen in zijn bedje tot hij in slaap valt. Herhaal dit proces telkens als ze ‘s nachts wakker worden.

Als je baby tussen de 3-6 maanden oud is en ‘s nachts ongeveer om de 2 uur wakker wordt, heeft hij misschien de 4 maanden regressie bereikt. In dit geval zal werken aan zelfstandig in slaap vallen de sleutel zijn tot verbetering van zowel de dutjes als de nachtrust. Richt je om te beginnen op het begin van dutjes en bedtijd en dat geeft je baby de beste kans om zichzelf te kalmeren als hij ‘s nachts tussen de slaapcycli door wakker wordt. Onze gecertificeerd kinderslaapcoaches kunnen je tijdens een slaapconsult of slaaptraject adviseren over verschillende methodes waaruit je kunt kiezen als je je baby wilt leren om zelfstandig in slaap te vallen.

Hoe te stoppen met samen slapen voor baby’s tussen de 6-12 maanden?

Op deze leeftijd is je baby meer afhankelijk geworden van jouw aanwezigheid om in slaap te komen, dus werken aan zelfstandig in slaap vallen is de sleutel om hem te helpen ‘s nachts langer te slapen.

We raden aan de volgende stappen te doorlopen om co-sleeping af te bouwen en je baby te begeleiden zelfstandig in slaap vallen.

 1. Leer je baby in zijn eigen bedje te slapen voor dutjes en ‘s nachts (als zijn bedje in jouw kamer staat).

Maak je baby slaperig door hem te voeden of te wiegen, en breng hem dan naar zijn eigen bed. Herhaal dit proces telkens als ze ‘s nachts wakker worden. Het belangrijkste op dit moment is dat je baby leert om in zijn eigen bed in slaap te vallen. Ze leren dat dit de ruimte is waar ze slapen, in plaats van op jou of in jouw bed.

 1. Leer je baby aan het begin van alle dutjes en bedtijd om zichzelf te kalmeren terwijl hij nog in jouw kamer ligt. Dit kan door middel van de Pick up, put down methode of de chair methode, maar je kunt ook proberen het wiegen voor dutjes en bedtijd geleidelijk te verminderen. Dus wieg je baby tot hij slaperig is in plaats van helemaal in slaap te vallen, en geef hem dan de kans om zichzelf vervolgens te kalmeren en in slaap te vallen. Als je baby overstuur raakt, wieg dan om hem te kalmeren tot hij rustig is en geef hem dan nog een kans om zelf in slaap te komen. Als je baby ‘s nachts wakker wordt, blijf hem dan voorlopig voeden of in slaap wiegen of gebruik een van de andere geadviseerde slaaptrainingen.

Als je baby in dit stadium ‘s nachts goed slaapt en je wilt doorgaan met het delen van de kamer, dan kan dat. Als je baby ‘s nachts echter nog steeds vrij vaak wakker wordt, is het misschien tijd om hem nu naar zijn eigen kamer te verhuizen, zodat hij een betere kans heeft om zichzelf te kalmeren als hij ‘s nachts wakker wordt.

 1. Verhuis je baby nu naar zijn eigen kamer – je kunt een paar nachten bij hem blijven om hem gerust te stellen.

Probeer de slaapomgeving zo gelijk mogelijk te houden en als je baby een fopspeen of knuffel/knuffel gebruikt, zorg er dan voor dat hij die ook bij zich heeft. Deze fase is er juist op gericht je baby te laten wennen aan het slapen in de nieuwe omgeving, dus terwijl je in hun kamer blijft, pas ook in deze ruimte weer de gekozen slaaptraining toe.

 1. Ga uit de kamer van je baby en leer hem ‘s nachts zelf te slapen. Als je baby wakker wordt, geef hem dan wat tijd om zichzelf te kalmeren, zolang hij blij is in zijn bedje. Als hij van streek begint te raken, ga dan naar binnen om zo nodig om troost te bieden en help hem dan weer in slaap te komen volgens hetzelfde proces als bij het begin van dutjes en bedtijd. Totdat een baby vaste voeding krijgt, is het normaal dat hij ‘s nachts 1-2 keer wakker wordt voor een voeding, maar als je baby vaker wakker wordt, kan dat betekenen dat hij onder- of oververmoeid is of dat er een bepaalde associatie is om weer in slaap te vallen.

Hoe stoppen met samen slapen voor peuters tussen de 12 maanden en 2 jaar?

Als je een oudere peuter hebt die gewend is gevoed of in slaap gewiegd te worden, kun je de bovenstaande stappen volgen om hem te begeleiden naar zelfstandig in slaap vallen en het slapen in zijn eigen bed nu. Als je echter niet langer in staat bent om hem te voeden of in slaap te wiegen, kun je in plaats daarvan je aanwezigheid, aanraking en stem gebruiken om hem in zijn bed in slaap te brengen:

 1. Zet een stoel naast hun bed en probeer ze bij het begin van dutjes en bedtijd door middel van aanraking en stem in slaap te krijgen. Als ze onrustig beginnen te worden, pak ze dan op en knuffel ze om ze te kalmeren tot ze rustig zijn, leg ze dan terug in bed en herhaal het proces.
 2. Als je eenmaal in staat bent om ze in hun bed te laten slapen met behulp van aanraking en stem, kun je beginnen te werken aan zelfstandig in slaap vallen door je aanwezigheid geleidelijk te verminderen.
 3. Zodra je peuter in staat is om zichzelf te kalmeren zonder jou in de kamer bij het begin van dutjes en bedtijd, kun je hem dan naar zijn eigen kamer verhuizen en beginnen te werken aan zelfstandig in slaap vallen in de nacht, indien nodig.

Hoe stoppen met samen slapen voor peuters ouder dan 2 jaar?

Peuters van deze leeftijd begrijpen veel meer van wat er in de wereld om hen heen gebeurt, dus communicatie is essentieel! Je wilt ze geruststellen dat de overgang naar hun eigen wieg/bed of eigen kamer een tijd is om opgewonden te zijn in plaats van bang. Het is het beste om met deze overgang te beginnen op een moment dat er geen andere grote veranderingen in het leven van je peuter zijn, zoals een verhuizing, een vakantie, het begin van een crèche of een nieuwe baby in het gezin.

Probeer ze zoveel mogelijk bij het proces te betrekken door ze nieuwe knuffel of dekbed uit te laten zoeken als ze die nog niet hebben. Misschien wil je nu ook een nachtlampje introduceren om ze gerust te stellen als ze naar bed gaan of ‘s nachts wakker worden.

De 2-jaar slaapregressie kan een bijzonder moeilijke periode zijn als het gaat om verlatingsangst, slaapweigering en ‘s nachts wakker worden, en het is heel gemakkelijk om in deze periode nieuwe slaapassociaties te vormen. Zelfs maar een paar nachten terugvallen op co-sleeping kan je weer terugzetten, dus consistentie is belangrijk.

Als je peuter worstelt met verlatingsangst, zou je de chair methode kunnen kiezen, aanvankelijk naast zijn bed zitten en dan om de paar dagen verder weg gaan tot je uit de kamer bent.

Het kan heel verleidelijk zijn om je peuter nu in een peuterbed te leggen, maar we raden je aan dit zo lang mogelijk uit te stellen. Eenmaal in een bed kan de nieuwigheid om er zelf uit te kunnen komen betekenen dat je peuter veel meer wakker wordt dan toen hij in een wieg of ledikant lag. Als je nu al de overgang naar een bed hebt gemaakt, breng je peuter dan elke keer dat hij eruit komt zwijgend terug naar bed. Daarmee leer je hem dat zijn gedrag niet wordt beloond met een reactie van jou.

Conclusie
Er zijn veel redenen waarom een ouder zou willen stoppen met co-sleeping, maar vaker wel dan niet is het omdat co-sleeping niet meer werkt voor hen of hun baby.

Om te stoppen met co-slapen met je baby of peuter, wil je ervoor zorgen dat alles op een rijtje staat om hem de beste kans te geven zich te kalmeren en goed te slapen in zijn eigen bed. Dit omvat het opzetten van een positieve slaapomgeving en ervoor zorgen dat de dutjes geschikt zijn voor hun leeftijd. Voor oudere baby’s of peuters betekent het ook dat ze moeten leren zelfstandig in slaap te vallen, zodat ze zichzelf weer kunnen kalmeren als ze ‘s nachts wakker worden.

Categorieën
Methodieken, Slaapproblemen, Slaaptrainingen, Tips, Veilig slapen,
Leeftijden
1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 1 week wil niet slapen

Baby van 1 week wil niet slapen

Wil je baby van 1 week niet slapen? De eerste weken met een baby zijn ontzettend intens op allerlei vlakken. Ons advies is daarom om deze periode vooral te gebruiken om aan elkaar te wennen. Verwacht niet te veel van jezelf of van je baby. Het is vooral belangrijk dat je baby voldoende went aan het leven buiten de baarmoeder, voldoende aankomt, regelmatig drinkt en slaapt. Minstens zo belangrijk is dat jij als ouder went aan het leven met een baby. Hoe en wanneer je baby slaapt maakt in deze eerste weken echt nog niet zoveel uit. Ons advies is vooral te focussen op veilig slapen om wiegendood en andere gevaren te voorkomen. Slaap in de eerste week Een pasgeboren baby slaapt nog ontzettend veel, soms wel 16 tot 17 uur op een dag. Baby’s zijn meestal maar kort wakker tussen het voeden door en de wakkertijd van een baby van 1 week oud is gemiddeld 45 tot 75 minuten. De wakkertijd betekent de gemiddelde tijd overdag dat een kindje van een bepaalde leeftijd wakker kan zijn voordat hij weer toe is aan een slaapje. In deze eerste weken komen de meeste baby’s ook nog makkelijk in slaap en ze

Leeftijd, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby heeft krampen ‘s nachts

Baby heeft krampen ‘s nachts

Heeft je baby last van krampen? Krampen kunnen erg vervelend zijn voor je baby en voor jou als ouder. Een baby met krampen is vaak ontroostbaar en het kan soms uren duren voordat hij of zij weer wat gekalmeerd is. Hoewel veel baby’s last hebben van krampjes, is het ook belangrijk om te vertellen dat niet elk huiltje betekent dat jouw baby last heeft van darmkrampen. In dit artikel duiken we daarom meer in dit onderwerp, zodat je beter kunt inschatten of je baby last heeft van krampen ‘s nachts of dat er misschien een andere reden is. Waarom heeft een baby ‘s nachts last van krampen? Als je baby last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Het lichaam van je baby moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. Opeens komt er voeding binnen via een ander kanaal en verteert de voeding op een andere manier. Je baby krijgt (te veel) lucht binnen tijdens de voeding. Je baby krijgt te veel voeding binnen. Daarnaast kunnen er ook andere redenen zijn waarom jouw baby huilt. Misschien is je baby wel moe of zelfs oververmoeid. Wist je dat veel ouders darmkrampjes als reden noemen

Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, Voedingen, 0-16 weken, 
Baby omrollen stimuleren

Baby omrollen stimuleren

Het omrollen van je baby is een belangrijke mijlpaal. Kan je een baby leren omrollen? Of zijn er manieren om het omrollen aan te moedigen? Lees snel verder voor 3 manieren die het omrollen stimuleren. Hoe baby leren omrollen? Hoe kan je jouw baby leren omrollen van buik naar rug? Je kunt het omrollen van je baby stimuleren op verschillende manieren. De meest bekende manieren zijn het stimuleren van tummy time en het omrollen spelenderwijs leren. Tijd doorbrengen op buik|Je baby heeft veel spierkracht nodig om zich om te rollen. Voor het rollen is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de nekspieren van je baby voldoende zijn ontwikkelt. Laat je baby vanaf jonge leeftijd al tijd doorbrengen op zijn buik om zijn nekspieren, armpjes en bovenlichaam te trainen. Let op: bouw deze tummy time langzaam op en doe dit alleen als je baby wakker en alert is. Samen het omrollen oefenenLigt je baby comfortabel op zijn buik? Maak dan een leuk spelletje van het omrollen. Doe het bijvoorbeeld zelf voor op een kleed of laat het je oudere kind voordoen. Op deze manier zorgt het omrollen voor veel plezier en je baby leert hoe het moet. Ook maak je zo duidelijk

Ontwikkelingen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Help: Baby wordt elke twee uur wakker ‘s nachts

Help: Baby wordt elke twee uur wakker ‘s nachts

“Hoe kan het dat mijn baby ‘s nachts opeens elke twee uur wakker wordt?” Dit is een veelgehoorde vraag van ouders. Wellicht vind je het fijn om te lezen dat dit een veelvoorkomend probleem is waar ouders tegen aan lopen. We zien vaak dat dit gebeurt bij baby’s die om en de nabij 4 maanden oud zijn, al kan het ook bij wat jongere baby’s voorkomen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dit een (bio)logische verklaring heeft én hoe je dit kunt oplossen. Voordat we aan het artikel beginnen willen we specifiek benoemen dat we het niet hebben over pasgeboren baby’s die elke paar uur een voeding nodig hebben. Het is namelijk heel normaal dat een pasgeboren baby nog regelmatig een voeding nodig heeft. In dit artikel hebben we het specifiek over: Ook willen we je met dit artikel niet ontmoedigen om op je baby te reageren óf om je baby te dwingen al door te slapen als jij of hij daar nog niet klaar voor is. Het enige doel van dit artikel is, in lijn met onze missie, om jou te informeren over het slaapgedrag van jouw kindje zodat jij de beslissing kunt maken die bij jullie

Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids