Veel ouders merken rond de leeftijd van 8 maanden een verandering in het slaapgedrag of slaapritme van hun baby. Wat kan je verwachten van het slaapritme bij een baby van 8 maanden en hoe komt het dat sommige baby’s minder goed of niet meer willen slapen?
Het slaapritme van een baby van 8 maanden kan flink verschillen, omdat iedere baby anders is. Maar gemiddeld slaapt een baby van 8 maanden ‘s nachts nog 12 uur en overdag zo’n 2,5 uur. Dit zijn uiteraard gemiddelden en het is heel normaal als jouw baby meer of minder slaap nodig heeft.
Op deze leeftijd wordt de slaap overdag verdeeld over 2 of 3 dutjes, afhankelijk van of je baby de namiddagdut nog nodig heeft. Daarnaast hebben de meeste baby’s (als ze overdag voldoende voeding krijgen) bij 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, wat ervoor kan zorgen dat je baby ‘s nachts beter doorslaapt.
Er zijn allerlei redenen waarom je baby (ineens) slechter slaapt en we kunnen ze hier helaas niet allemaal bespreken. Maar slaapproblemen die we rond de 8 maanden vaak zien zijn: ineens slechter slapen, overdag niet meer willen slapen of huilen voor het slapen.
Rond de 8 maanden kan je merken dat je baby weer allerlei ontwikkelingen doormaakt. Deze mentale en fysieke ontwikkelingen, ook wel slaapregressie genoemd, kunnen invloed hebben hebben op het slaapgedrag. Je baby gaat bijvoorbeeld ineens slechter slapen, huilt voor het slapen of slaapt meer of minder dan eerst. Al deze signalen kunnen betekenen dat je baby een slaapregressie doormaakt. Ons advies is om niet te veel aan de routine te veranderen, juist als het slapen wat minder goed gaat.
Veel ouders ervaren dat hun baby overdag minder goed slaapt. Je baby wil bijvoorbeeld niet meer slapen tijdens de namiddagdut of rond bedtijd. Ook kan het voorkomen dat je baby ‘s ochtends ineens vroeg wakker is. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat de namiddagdut niet meer nodig is. Ons advies is om je baby niet meer te laten slapen na 15.00 uur. Idealiter leg je jouw baby ‘s ochtends weg voor een korte ochtenddut en ‘s middags voor een langere middagdut.
Als je baby nog geen last heeft gehad van verlatingsangst, kan dat vanaf deze leeftijd komen. Dit kan betekenen dat je baby jou ineens goed in de gaten houdt of zelfs overstuur raakt als je weggaat. Deze verlatingsangst kan invloed hebben op het slaapgedrag van je baby. Hoe lastig het ook kan zijn, is ons advies om te blijven doen wat je al deed. Zo leer je jouw baby dat het veilig is en dat het erbij hoort dat je af en toe weggaat.
Slaapproblemen zijn meestal niet ernstig, maar je hebt natuurlijk liever dat je baby goed slaapt. Een vraag die we vaak van ouders krijgen is: hoe laat ik mijn baby beter slapen? Ons eerste advies is om naar de dagroutine van je baby te kijken. Het slaapgedrag van je baby wordt beïnvloed door te veel of te weinig slapen. Ook is de indeling van de dutjes belangrijk: we adviseren om je baby niet meer na 15.00 uur weg te leggen voor een slaapje, omdat hij of zij anders niet moe genoeg is rond bedtijd.
Een duidelijke routine inclusief slaapritueel kan het slaapgedrag van je baby erg verbeteren en helpen bij veel slaapproblemen. Een goede routine is een routine die rekening houdt met de gemiddelde slaap- en wakkertijden van je baby en ook kijkt naar de biologische klok. We hebben in onze slaapgids met voorbeeldroutines van 0 tot 4 jaar routines uitgewerkt voor iedere leeftijd. Deze routines bevatten een eet- en slaapschema en zijn voorzien van handige tips.
Heb je vooral behoefte aan advies op maat, dan kun je ook een telefonisch consult boeken bij een van onze erkende slaapcoaches. In dit consult bespreken we jullie persoonlijke situatie en gaan we op zoek naar oplossingen of verbeterpunten.