9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips3-4 jaar,

Het laten vallen van het laatste dutje kan misschien wel de meest uitdagende overgang van alle dutjes zijn. Het kan lastig zijn om te weten of het echt tijd is om het dutje over te slaan, vooral als je al te maken hebt gehad met de slaapregressie rond de leeftijd van één of twee jaar. Als je overweegt om het dutje helemaal af te laten vallen, vraag je je misschien af of je het moet vervangen door een rustmomentje of je kind gewoon wakker moet houden gedurende de hele dag. En wat betreft bedtijd? Wordt dat eerder?

Lees verder voor een meer advies! Wij vertellen je hoe je weet wanneer je van 1 dutje naar geen dutjes moet gaan, en precies hoe je dit kan aanpakken.

Wanneer is het juiste moment om het dutje te laten vallen?

Allereerst wil je er zeker van zijn dat je kind echt klaar is om het dutje over te slaan. Mijn advies is om NIET te proberen het dutje van je kind te schrappen voordat hij of zij 2.5 / 3 jaar oud is. Zelfs als ze hun dagelijkse dutje weigeren. En zelfs als ze gewoon wakker blijven in hun ledikant (dutje staken) gedurende het hele dutje. Het is het beste om ze dit minstens een uur per dag te laten doen tot hun derde verjaardag.

Het beste is om je kind de kans te blijven geven om te slapen, zelfs als je kind het zelden of nooit doet. Veel kinderen staken met slapen gedurende weken (of zelfs maanden) vóór de leeftijd van drie jaar. Om vervolgens weer een aantal maanden goed te slapen. Als je kind op 3-jarige leeftijd nog steeds consequent het dutje staakt, zijn hier je volgende stappen voor de overgang van 1 naar 0 dutjes.

Signalen dat je kind klaar is om het dutje te laten vallen.

Een deel van de reden waarom het zo moeilijk is om te weten of het de juiste tijd is voor een kind om het dutje over te slaan, is omdat de signalen niet altijd duidelijk zijn. Sommige kinderen zouden graag 3 uur per dag slapen… maar kunnen vervolgens niet in slaap vallen voor bedtijd tot na 22.00 uur*. Of ze willen slapen, maar pas na 13.30 uur. Of misschien, zoals hierboven besproken, weigeren ze om in slaap te vallen en zijn ze wakker wanneer ze zouden moeten slapen. Tot slot slapen sommige kinderen elke dag en vallen ze gemakkelijk in slaap bij bedtijd, maar worden ze consequent wakker om of voor 5 uur ‘s ochtends. Als je kind ouder is dan drie en een van deze tekenen vertoont… is het tijd om te accepteren dat hun dutje hun slaap negatief beïnvloedt.

Voordat je het dutje probeert over te slaan, is het goed om de lengte van het dutje met 15 minuten te verminderen om de 4-5 dagen tot je een dutje van slechts een uur overhoudt of zelfs een dutje van 30 minuten. Dit kan alles zijn wat je nodig hebt om welk probleem dan ook op te lossen waar je tegenaan loopt. Met kinderen die moeite hebben met in slaap vallen ‘s nachts vanwege hun dutje, weet dat een dutje van welke lengte dan ook het voor hen misschien onmogelijk maakt om op een fatsoenlijk tijdstip in slaap te vallen bij bedtijd.

Dus als je kind….

Dus als je kind:

  • Minstens 2,5 jaar oud is,
  • Een van de bovengenoemde problemen heeft,
  • En het verminderen van de lengte van de middagdutjes na enkele weken niet helpt… …
  • dan is het tijd om van 1 naar 0 dutjes te gaan.
  • Het is niet abnormaal dat peuters die dutjes doen 60-90 minuten alleen rollen (of praten of spelen) voordat ze in slaap vallen voor het slapengaan. Dit op zichzelf mag geen reden zijn om het dutje van je kind te stoppen.

Als je kind…

Langer dan 90 minuten doet om in slaap te vallen voor het slapengaan EN pas na 22.00 uur ‘s avonds in slaap valt (En voldoet aan de andere genoemde criteria), …volg dan de onderstaande richtlijnen om het dutje te stoppen.

Langzaam laten wennen aan niet slapen overdag

De volgende instructies kan je ook toepassen als je kind in de “slaapstaking” fase zit waarin hij/zij zelden of nooit in slaap valt tijdens de dutjes. Zodra je denkt dat het tijd is om het dutje van je kind over te slaan, begin dan met één dag “niet” en één dag “wel”. Een “niet slapen” dag is wanneer je het dutje helemaal overslaat en je kind de hele dag uit het bed houdt. Volg dit met een “wel” dag waarop je kind gedurende zijn gebruikelijke “dutjestijd” van maximaal één uur in zijn bed laat.

Op de “niet slapen” dagen, breng bedtijd iets naar voren om vermoeidheid tegen te gaan. Het belangrijkste is om je kind NIET in slaap te laten vallen in de auto of ergens anders in de middag op “niet slapen” dagen. Dutjes onderweg zullen ervoor zorgen dat je kind tegen bedtijd zal vechten, ‘s nachts wakker zal worden, of beide.

Na één dag “niet” en één dag “wel”, ga je over naar twee dagen “niet” met slechts één dag “wel”. Dit betekent dat je twee opeenvolgende “niet” dagen hebt waarop je het dutje overslaat, gevolgd door één “wel slapen” dag. Daarna 3 “niet” dagen gevolgd door 1 “wel slapen” dag. Dan vier “niet” dagen, 1 “wel slapen”. Ga door met het toevoegen van meer “niet slapen” dagen totdat je 7-10 dagen achter elkaar hebt zonder “aan” dagen.

Rustmoment

Veel gezinnen zijn eigenlijk blij dat hun kind geen middagdutje meer doet, omdat dit betekent dat je weer wat kunt gaan ondernemen overdag. Zolang je kind blijft slapen tot minstens 6 uur ‘s ochtends of later, kan de bedtijd al om 7 ‘s avonds zijn. Dit betekent dat als je kind geen middagdutje doet, maar wel vóór 6 uur ‘s ochtends wakker wordt, probeer dan hun bedtijd op minstens op 18:30 ‘s avonds te houden. Dit voorkomt vermoeidheid.

Zodra je kind 7-10 “slechte” dagen op rij heeft gehad, kun je ervoor kiezen om je kind weer een kort dutje te laten doen overdag of een “rusttijd” te starten. Het is belangrijk dat je vroeg in het proces van het stoppen met middagdutjes af en toe wat extra rust toevoegt overdag om (over)vermoeidheid te voorkomen.

Hoe kun je een time-out moment beginnen?

Als je kind geen middagdutje meer doet, breng ze dan naar hun kamer en vertel hen: “Je hoeft niet te slapen, maar je moet rusten.” Gebruik vervolgens een peuterklok om je kind te laten weten wanneer de rusttijd voorbij is. Ze kunnen tegenstribbelen, maar zolang je er zeker van bent dat ze veilig zijn en hun kamer 100% kindveilig is, laat ze dan in hun kamer met de deur dicht blijven. Je wilt dit gedurende de hele rusttijd doen.

Als je kind weerstand biedt tegen rusttijd, probeer dan te beginnen met 15 minuten en voeg vervolgens elke 3-4 dagen 3-4 minuten toe. (De peuterklok is hierbij een essentieel hulpmiddel zodat je kind weet wanneer de rusttijd voorbij is.) Wees blij en enthousiast aan het einde van de rusttijd en beloon hen met een sticker, wat lekkers of en kleinigheidje die je passend vindt. Het einddoel is maximaal één uur rusttijd per dag waarin je kind rust of zichzelf onafhankelijk vermaakt. Het is het beste om tijdens de rusttijd geen toegang te geven tot schermen om dit onafhankelijke spelen te bevorderen.

Conclusie

  • Blijf proberen om minstens 60-30 minuten per dag een middagdutje te doen totdat je peuter ongeveer 3 jaar oud is.
  • Als het tijd is om over te stappen naar geen middagdutje, begin dan met één dag “niet slapen” gevolgd door één dag “wel slapen”. Blijf één “niet slapen”-dag toevoegen voordat je volgende “wel slapen”-dag begint totdat je 7-10 “niet slapen”-dagen op rij hebt. Laat je peuter niet on-the-go in slaap vallen of een middagdutje doen op “niet slapen”-dagen.
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden