9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips3-4 jaar,

Het laten vallen van het laatste dutje kan misschien wel de meest uitdagende overgang van alle dutjes zijn. Het kan lastig zijn om te weten of het echt tijd is om het dutje over te slaan, vooral als je al te maken hebt gehad met de slaapregressie rond de leeftijd van één of twee jaar. Als je overweegt om het dutje helemaal af te laten vallen, vraag je je misschien af of je het moet vervangen door een rustmomentje of je kind gewoon wakker moet houden gedurende de hele dag. En wat betreft bedtijd? Wordt dat eerder?

Lees verder voor een meer advies! Wij vertellen je hoe je weet wanneer je van 1 dutje naar geen dutjes moet gaan, en precies hoe je dit kan aanpakken.

Wanneer is het juiste moment om het dutje te laten vallen?

Allereerst wil je er zeker van zijn dat je kind echt klaar is om het dutje over te slaan. Mijn advies is om NIET te proberen het dutje van je kind te schrappen voordat hij of zij 2.5 / 3 jaar oud is. Zelfs als ze hun dagelijkse dutje weigeren. En zelfs als ze gewoon wakker blijven in hun ledikant (dutje staken) gedurende het hele dutje. Het is het beste om ze dit minstens een uur per dag te laten doen tot hun derde verjaardag.

Het beste is om je kind de kans te blijven geven om te slapen, zelfs als je kind het zelden of nooit doet. Veel kinderen staken met slapen gedurende weken (of zelfs maanden) vóór de leeftijd van drie jaar. Om vervolgens weer een aantal maanden goed te slapen. Als je kind op 3-jarige leeftijd nog steeds consequent het dutje staakt, zijn hier je volgende stappen voor de overgang van 1 naar 0 dutjes.

Signalen dat je kind klaar is om het dutje te laten vallen.

Een deel van de reden waarom het zo moeilijk is om te weten of het de juiste tijd is voor een kind om het dutje over te slaan, is omdat de signalen niet altijd duidelijk zijn. Sommige kinderen zouden graag 3 uur per dag slapen… maar kunnen vervolgens niet in slaap vallen voor bedtijd tot na 22.00 uur*. Of ze willen slapen, maar pas na 13.30 uur. Of misschien, zoals hierboven besproken, weigeren ze om in slaap te vallen en zijn ze wakker wanneer ze zouden moeten slapen. Tot slot slapen sommige kinderen elke dag en vallen ze gemakkelijk in slaap bij bedtijd, maar worden ze consequent wakker om of voor 5 uur ‘s ochtends. Als je kind ouder is dan drie en een van deze tekenen vertoont… is het tijd om te accepteren dat hun dutje hun slaap negatief beïnvloedt.

Voordat je het dutje probeert over te slaan, is het goed om de lengte van het dutje met 15 minuten te verminderen om de 4-5 dagen tot je een dutje van slechts een uur overhoudt of zelfs een dutje van 30 minuten. Dit kan alles zijn wat je nodig hebt om welk probleem dan ook op te lossen waar je tegenaan loopt. Met kinderen die moeite hebben met in slaap vallen ‘s nachts vanwege hun dutje, weet dat een dutje van welke lengte dan ook het voor hen misschien onmogelijk maakt om op een fatsoenlijk tijdstip in slaap te vallen bij bedtijd.

Dus als je kind….

Dus als je kind:

  • Minstens 2,5 jaar oud is,
  • Een van de bovengenoemde problemen heeft,
  • En het verminderen van de lengte van de middagdutjes na enkele weken niet helpt… …
  • dan is het tijd om van 1 naar 0 dutjes te gaan.
  • Het is niet abnormaal dat peuters die dutjes doen 60-90 minuten alleen rollen (of praten of spelen) voordat ze in slaap vallen voor het slapengaan. Dit op zichzelf mag geen reden zijn om het dutje van je kind te stoppen.

Als je kind…

Langer dan 90 minuten doet om in slaap te vallen voor het slapengaan EN pas na 22.00 uur ‘s avonds in slaap valt (En voldoet aan de andere genoemde criteria), …volg dan de onderstaande richtlijnen om het dutje te stoppen.

Langzaam laten wennen aan niet slapen overdag

De volgende instructies kan je ook toepassen als je kind in de “slaapstaking” fase zit waarin hij/zij zelden of nooit in slaap valt tijdens de dutjes. Zodra je denkt dat het tijd is om het dutje van je kind over te slaan, begin dan met één dag “niet” en één dag “wel”. Een “niet slapen” dag is wanneer je het dutje helemaal overslaat en je kind de hele dag uit het bed houdt. Volg dit met een “wel” dag waarop je kind gedurende zijn gebruikelijke “dutjestijd” van maximaal één uur in zijn bed laat.

Op de “niet slapen” dagen, breng bedtijd iets naar voren om vermoeidheid tegen te gaan. Het belangrijkste is om je kind NIET in slaap te laten vallen in de auto of ergens anders in de middag op “niet slapen” dagen. Dutjes onderweg zullen ervoor zorgen dat je kind tegen bedtijd zal vechten, ‘s nachts wakker zal worden, of beide.

Na één dag “niet” en één dag “wel”, ga je over naar twee dagen “niet” met slechts één dag “wel”. Dit betekent dat je twee opeenvolgende “niet” dagen hebt waarop je het dutje overslaat, gevolgd door één “wel slapen” dag. Daarna 3 “niet” dagen gevolgd door 1 “wel slapen” dag. Dan vier “niet” dagen, 1 “wel slapen”. Ga door met het toevoegen van meer “niet slapen” dagen totdat je 7-10 dagen achter elkaar hebt zonder “aan” dagen.

Rustmoment

Veel gezinnen zijn eigenlijk blij dat hun kind geen middagdutje meer doet, omdat dit betekent dat je weer wat kunt gaan ondernemen overdag. Zolang je kind blijft slapen tot minstens 6 uur ‘s ochtends of later, kan de bedtijd al om 7 ‘s avonds zijn. Dit betekent dat als je kind geen middagdutje doet, maar wel vóór 6 uur ‘s ochtends wakker wordt, probeer dan hun bedtijd op minstens op 18:30 ‘s avonds te houden. Dit voorkomt vermoeidheid.

Zodra je kind 7-10 “slechte” dagen op rij heeft gehad, kun je ervoor kiezen om je kind weer een kort dutje te laten doen overdag of een “rusttijd” te starten. Het is belangrijk dat je vroeg in het proces van het stoppen met middagdutjes af en toe wat extra rust toevoegt overdag om (over)vermoeidheid te voorkomen.

Hoe kun je een time-out moment beginnen?

Als je kind geen middagdutje meer doet, breng ze dan naar hun kamer en vertel hen: “Je hoeft niet te slapen, maar je moet rusten.” Gebruik vervolgens een peuterklok om je kind te laten weten wanneer de rusttijd voorbij is. Ze kunnen tegenstribbelen, maar zolang je er zeker van bent dat ze veilig zijn en hun kamer 100% kindveilig is, laat ze dan in hun kamer met de deur dicht blijven. Je wilt dit gedurende de hele rusttijd doen.

Als je kind weerstand biedt tegen rusttijd, probeer dan te beginnen met 15 minuten en voeg vervolgens elke 3-4 dagen 3-4 minuten toe. (De peuterklok is hierbij een essentieel hulpmiddel zodat je kind weet wanneer de rusttijd voorbij is.) Wees blij en enthousiast aan het einde van de rusttijd en beloon hen met een sticker, wat lekkers of en kleinigheidje die je passend vindt. Het einddoel is maximaal één uur rusttijd per dag waarin je kind rust of zichzelf onafhankelijk vermaakt. Het is het beste om tijdens de rusttijd geen toegang te geven tot schermen om dit onafhankelijke spelen te bevorderen.

Conclusie

  • Blijf proberen om minstens 60-30 minuten per dag een middagdutje te doen totdat je peuter ongeveer 3 jaar oud is.
  • Als het tijd is om over te stappen naar geen middagdutje, begin dan met één dag “niet slapen” gevolgd door één dag “wel slapen”. Blijf één “niet slapen”-dag toevoegen voordat je volgende “wel slapen”-dag begint totdat je 7-10 “niet slapen”-dagen op rij hebt. Laat je peuter niet on-the-go in slaap vallen of een middagdutje doen op “niet slapen”-dagen.
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Slaapcyclus van een baby

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli. Wat is een slaapcyclus? Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap.  We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van. Hoe werkt de slaapcyclus van een baby? Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte

Dutjes, Ontwikkelingen, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 
Slaapritme baby van 12 maanden

Slaapritme baby van 12 maanden

Is je baby 12 maanden? De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Officieel gezien is een kind vanaf dit moment geen baby meer, maar een dreumes. In het afgelopen jaar is je baby ontzettend gegroeid en ook qua slaapritme is er veel veranderd. Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 12 maanden en wat kan je doen als je kind op deze leeftijd niet wil slapen? Hoeveel slaap heeft baby 12 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 maanden overdag nodig en hoeveel slaapt hij ‘s nachts? Het slaapritme van een baby van 12 maanden ziet er voor het grootste deel hetzelfde uit als de maanden ervoor. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, geen baby is hetzelfde. Heeft jouw kindje meer of minder slaap nodig dan deze gemiddelden? Dit is allemaal heel normaal, kijk vooral naar wat werkt voor jullie. Baby 12 maanden wil niet slapen: wat

Leeftijd, Slaaptips, 
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden