9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips2-3 jaar, 3-4 jaar,

Het voelt misschien als de dag van gisteren dat je jouw pasgeboren baby voor het eerst in de co-sleeper, ledikant of bij jou in bed liet slapen… Toch is het nu (bijna) tijd om na te denken over de volgende stap: De overstap van het ledikant naar een peuterbed. Wat is het juiste moment om de overstap te maken naar een kinderbed?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vergang en geven we enkele tips om ervoor te zorgen dat deze zo soepel mogelijk verloopt voor jou en je kindje.

In dit artikel:

  • Wanneer de overstap naar peuterbed?
  • Redenen waarom je je peuter naar een bed zou kunnen verplaatsen.
  • De kamer van je peuter inrichten.
  • Hoe bereid je je peuter voor op deze overgang?
  • Naps of overnachting eerst?
  • Wat als ze niet in hun nieuwe bed blijven?

Wanneer de overstap naar peuterbed?

De overstap van een ledikant naar een peuterbed kan best een lastige overgang zijn. Wat een grote rol speelt in hoe deze overgang verloopt is het moment waarop je de overstap laat plaatsvinden. Het is belangrijk om te weten dat leeftijd van je peuter een belangrijke rol speelt in deze overgang. Toch is leeftijd niet het enige criterium. Het belangrijkste is dat jouw kindje qua ontwikkeling klaar is voor deze overstap.

Hoe weet je of jouw kindje klaar is voor een peuterbed?i

Onze ervaring is dat veel ouders eerder te vroeg dan te laat deze overstap maken. Ons advies is meestal om een peuter zo lang mogelijk in het ledikant te houden. Eigenlijk zolang dit veilig en comfortabel is. Ergens tussen de leeftijd van 2.5 en 3 jaar is meestal een mooi moment voor een kind om de overstap van het ledikant naar een peuterbed.

Als je kind eenmaal is overgestapt naar een bed, zul je zien dat dit de dynamiek verandert. Ze zitten niet langer veilig “vast” in een ledikant. Kindjes krijgen meer macht en ze kunnen zelf bepalen wanneer ze uit bed willen. Deze plotselinge vrijheid kan de slaap tijdelijk veranderen in een spel.

Daarom is het belangrijk om deze overgang niet te overhaasten. Het is belangrijk dat een kind een duidelijke slaaproutine heeft voordat je de overstap naar een peuterbed maakt. Met een slaaproutine bedoelen wij dat je kindje eraan gewend is om elke dag rond hetzelfde tijdstip een dutje doet en naar bed gaat.

Slaapt jouw kindje nog heel lekker in zijn ledikant? Wellicht is het dan beter om nog even te wachten met deze transitie.

Redenen voor de overstap van een ledikant naar een peuterbed

Leeftijd

Zodra je baby een peuter wordt, kan het een logische gedachte zijn om te denken dat het nu tijd is om ze uit hun ledikant te halen. Hoewel leeftijd een factor is, is het lang niet de enige en belangrijkste factor om om te bepalen of het tijd jij om de overstap van ledikant naar peuterbed te maken. Houd je dus niet alleen vast aan de leeftijd.

Veiligheid

Een goede reden om de overstap te maken is wanneer de veiligheid. Of, beter gezegd, de onveiligheid van het slapen in een ledikant. Klimt jouw peuter uit het ledikant? Dan kan dat een reden zijn om de overstap naar een peuterbed te maken.

Nieuw broertje of zusje

Als je een nieuwe baby op komst hebt, wil je misschien je peuter in een bed leggen om het ledikant te kunnen gebruiken voor je nieuwe kindje. Hoewel dit duurzamer er is het wel belangrijk om te beseffen wat de mogelijke gevolgen gaan zijn wanneer je peuter hier nog niet klaar voor is. Denk na of dit gaat werken en of je peuter hier ook echt aan toe is. Ons advies is om bij een peuter jonger dan twee jaar nog niet de overstap naar een peuterbed te maken. Wellicht is het een optie om de eerste maanden na de geboorte van de nieuwe baby een reiswieg of co-sleeper te gebruiken.

Lichamelijk gezien te groot

Misschien heeft je kindje een groeispurt gehad en is hij ineens te groot voor het ledikant, waardoor het niet meer comfortabel is. Als dat zo is, dan zou dit een goede reden zijn om de overstap naar een peuterbed te maken. Het peuterbed is wat groter waardoor de kans op comfortabel liggen groter is.

“Omdat ze nu echt in een bed horen”

We hebben aan het begin van dit artikel ook aangestipt dat te vroeg overstappen juist nieuwe slaapproblemen teweeg kan brengen. Er zijn veel ouders die ten onrechte denken dat hun peuter nu “gewoon in een peuterbed hoort”, terwijl hun peuter daar mentaal- of lichamelijk gezien nog niet klaar voor is. Voor een veilige en bovendien succesvolle overstap is het belangrijk dat je kindje hier aan toe is.

Slaapproblemen

Als de slaap van je kind al een tijdje een uitdaging is, kan het verleidelijk zijn om te denken dat een verandering van bed de oplossing is om de (nacht)rust te herstellen. Veel ouders denken dat wanneer ze de overstap naar een peuterbed maken bepaalde problemen zoals niet zelfstandig in slaap vallen vanzelf worden opgelost. Helaas is het tegendeel waar. De kans is klein dat de eventuele slaapproblemen van je kindje opgelost worden door de overstap naar een peuterbed. Sterker nog, onze ervaring is juist dat het te vroeg overstappen voor nieuwe slaapproblemen kan zorgen.

Of je kindje nu moeite heeft met in slaap vallen, ‘s nachts vaak wakker wordt of heel vroeg wakker wordt, de kans is groot dat deze problemen ook in stand blijven nadat je de overstap van een ledikant naar peuterbed heb gemaakt. Wanneer je de overstap te snel maakt ontstaan er vaak nieuwe problemen zoals een peuter die continu uit bed komt.

Slaapkamer (her)inrichten voor jouw peuter

Bed

De meeste ouders kiezen ervoor om bij de overstap uit het ledikantje te beginnen een peuterbed. Dit komt omdat het ongeveer even groot is als een ledikant en laag bij de grond staat, wat betekent dat je peuter gemakkelijk in en uit bed kan stappen. Ook als je peuter uit bed valt, dan zal het wat minder pijnlijk zijn.

Er zijn tegenwoordig best wat ledikanten die makkelijk kunnen worden omgezet in een peuterbed. Dit door één kant van de wieg te verwijderen zodat een kind zelf in en uit kan stappen. De andere kant van de wieg nog omhooghouden geeft je peuter een gevoel van veiligheid en vertrouwen, dit kan de overgang vergemakkelijken. Een normaal kinder bed zal wel wat langer mee gaan dan een peuterbed.

Beddengoed

Wij raden aan om zo lang mogelijk een slaapzak te gebruiken voor je kind. Dit zorgt ervoor dat je kleintje lekker warm blijft. Veel peuters bewegen nog erg veel en de kans is groot dat ze het dekbed al snel van zich af schoppen. Bovendien kan de vertrouwde slaapzak ook helpen om de overgang van een ledikant naar een peuterbed iets te vergemakkelijken.

Als het tijd is om over te stappen op een kussen en dekbed zijn er tal van opties en kan het heel leuk zijn om dit dekbed samen uit te zoeken. Zoek naar beddengoed gemaakt van natuurlijke, ademende stoffen zoals katoen. Dit maakt het voor je peuter gemakkelijker om zijn temperatuur te reguleren, waardoor hij minder snel oververhit raakt. We raden ook aan om minimaal twee beddengoedsets te kopen, zodat je een reserveset hebt voor het geval er zich ‘s nachts een ongelukje voordoet. Lees hier meer over zindelijkheid met betrekking tot slapen.

Traphekje

Als je huis trappen heeft, overweeg dan om hekken boven en onder aan je trap te plaatsen. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat je kind midden in de nacht uit bed stapt. Sommige ouders kiezen ervoor om ook (of in plaats daarvan) een hekje op de deur van hun kind te plaatsen, zodat ze veilig in hun kamer blijven als ze uit bed komen.

Hoe je peuter voor te bereiden op de overstap van ledikant naar peuterbed?

Praat met je kind

Kinderen zijn gevoelig voor veranderingen. Maar weinig kinderen kunnen goed omgaan met plotselinge veranderingen en dat geldt dus ook voor veranderingen tijdens de slaaproutine. Bespreek met je kind dat er een verandering gaat komen. Breng het positief en geef aan dat het hoort bij groter worden. Probeer dit elke dag te herhalen een week voor de daadwerkelijke overstap. Houd het positief maar probeer het ook niet op te blazen. Veel ouders hebben de neiging om hun kinderen enthousiast te maken. Dit kan soms tot effect hebben dat het te spannend of eng wordt. Hoe rustiger jij omgaat met deze overstap, hoe rustiger je peuter zal zijn.

Wanneer je de overstap maakt omdat er een nieuw broertje of zusje komt, probeer dan de overstap te maken ruim voordat de nieuwe baby arriveert. Let ook op hoe je de overstap verwoordt naar je peuter. Je wilt voorkomen dat je peuter het gevoel heeft dat hij “plaats moet maken” voor de nieuwe baby. Het laatste wat je wil is dat je peuter zich buitengesloten voelt.

Betrek je kind

Jouw kind heeft deze beslissing niet genomen en naar een ander bed verhuizen is voor hen onbekend. Ze begrijpen niet wat deze verandering betekent, omdat ze het nog niet eerder hebben meegemaakt. Om hen te helpen zich betrokken en positief te voelen over de overgang een paar tips:

  • Zoek samen nieuw beddengoed uit en maak het bed samen op
  • Laat ze een nieuwe knuffel uitzoeken die ook bij ze in het nieuwe bed gaat slapen

Samen oefenen

Het kan helpen om voorafgaand aan de overgang wat meer tijd door te brengen op de kamer van jouw kindje. Dit kan helpen om zich veiliger en comfortabeler te voelen wanneer de kamer is verandert maar ook om te wennen aan hoe de kamer anders is ingedeeld.

Wist je dat een rollenspel enorm goed kan werken voor peuters om te begrijpen wat de bedoeling is? Gebruik poppen en/of knuffels om te laten zien wat er van je peuter verwacht wordt. Zorg ervoor dat je de poppen en knuffels in bed legt en complimenteert over het feit dat ze de hele nacht in bed zijn blijven liggen.

Veiligheid

Denk na over andere aspecten in de kamer van je kind die om veiligheidsredenen mogelijk moeten worden vervangen, verplaatst of verwijderd. Nu je kind uit bed kan komen wanneer het maar wil, kan het mogelijk toegang krijgen tot dingen die onveilig zijn, zoals draden, stopcontacten, hoge meubels waar ze op of onder klimmen of breekbare artikelen. Het kan nuttig zijn om een camera aan te schaffen zodat je bij geluid kunt kijken wat er aan de hand is.

Dutjes of ‘s nachts eerst de overstap maken?

Bij de overgang naar een peuterbed raden we aan om te beginnen met de nachten omdat ze dan meer moe zullen zijn en dus gemakkelijker tot rust kunnen komen. Houd hetzelfde slaapritueel aan zoals jij en je peuter gewend zijn en geef ze kans om zelfstandig in hun nieuwe bed in slaap te vallen. Het kan wat langer duren dan normaal, dat is niet erg. Maak je dus geen zorgen maar blijf wel consequent in wat je van je peuter verwacht. De ervaring leert dat het steeds sneller gaat om je peuter naar bed te brengen.

Als ze eenmaal gewend zijn om te gaan slapen en ‘s nachts in hun bed te blijven slapen, kun je proberen en eventueel dutje ook in hun bed te laten doen. ook in hun bed te doen. Lukt het om bepaalde redenen niet om te beginnen met de nachten? Maak je dan vooral niet te druk en begin tijdens de dutjes.

Wat als peuter niet in bed blijft?

Veel ouders zijn bang dat hun peuter uit bed spring of continu zijn kamer uitkomt. In alle eerlijkheid: De kans is groot dat je peuter uit bed komt, zeker de eerste periode van de overstap. De grootste reden hiervoor is eigenlijk gewoon het feit dat het kan. Peuters houden ervaren om grenzen te ontdekken en vooral om over grenzen heen te gaan. Het is dus realistisch om te verwachten dat je peuter uit bed komt. Sommige peuters komen direct na de overstap al uit hun bed en bij andere peuters duurt het een paar weken.

De beste manier om dit aan te pakken, is door ze elke keer stilletjes terug te brengen naar hun bed. Straf ze niet en ga niet in onderhandeling om ze in bed te houden. Blijf kalm en beperk interactie. Het klinkt gek maar peuters zijn dol op aandacht en hier een groot punt van maken is ook aandacht. Elke keer een simpele “terug naar bed” of zelfs helemaal niets en ze zullen snel beseffen dat er niets te winnen valt door uit bed te komen.

De overstap van een ledikant naar een groter bed is een behoorlijke mijlpaal, voor jou én voor je kind. Het belangrijkste advies is om niets te overhaasten. Wacht op het juiste moment en probeer ervoor te zorgen dat de overstap voor iedereen een positieve ervaring gaat zijn.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden