9.5/10 - 2427 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
zindelijkheid en slapen - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips2-3 jaar, 3-4 jaar,

De meeste ouders kijken uit naar de dag waarop ze afscheid kunnen nemen van luiers, maar het idee dat er een zindelijkheidstraining of potjes training aan te pas moet komen schrikt velen af. Ook vragen veel ouders zich af hoe ze ‘s nachts moeten handelen wanneer hun kindje overdag zindelijk is. In dit artikel leggen we uit hoe je zindelijkheidstraining zowel overdag als ‘s nachts aanpakt en geven we enkele tips die de kans op succes vergroten.

Wat is de beste leeftijd om zindelijk te worden?

De meeste kinderen zijn ergens tussen de 18 maanden en 3 jaar klaar om overdag zindelijk te worden. In landen zoals Engeland wordt er rond de 18 maanden gestart met zindelijk worden, terwijl de leeftijd in Nederland een stuk hoger ligt. Wanneer en of je gaat t werken aan de zindelijkheid van je kindje hangt af van hoe belangrijk jij de zindelijkheid vindt en in hoeverre jouw kindje hier aan toe is. Er zijn ouders die nooit starten met een zindelijkheidstraining en bij wie het kindje op een gegeven moment vanzelf aangeeft naar de wc te willen.

Om te beslissen of je kindje klaar is voor een zindelijkheidstraining en/of überhaupt klaar is om zindelijk te worden zijn één of meerdere onderstaande factoren belangrijk:

 • Je kind kan je vertellen of op een andere manier aangeven dat het naar de wc moet of wanneer het in de luier heeft geplast of gepoept.
 • Je kind voelt aan wanneer het daadwerkelijk aan het plassen of poepen is (of op het punt staat om dit te doen) en kan dit tot op zekere hoogte controleren.
 • Je kind is geïnteresseerd in het toilet en/of in het kijken naar andere mensen of kinderen die het toilet gebruiken. Sommige kinderen zullen ook hun eigen luiers gaan uittrekken als ze nat of vies zijn.

Hoe start ik met een zindelijkheidstraining? 10 tips

Voordat je aan de slag gaat is het praktisch om je voor te bereiden:

 • Must: Een potje of toiletverkleiner in huis
 • Nice to have: Stickerkaart met stickers (kun je kopen of samen maken met je kindje)
 • Nice to have: Haal boekjes over zindelijkheid in huis
 • Must: Bereid jezelf en je kindje voor en houd je daar aan

Het voorbereiden is een belangrijk aspect. Voor jezelf én voor je kindje. Geef aan dat je volgende week, over een paar dagen en vervolgens de volgende dag gaat starten met de zindelijkheidstraining. Houd je hier ook en en kies dit moment dus bewust. Wanneer je eenmaal begint kun je altijd stoppen maar dit wil je liever voorkomen. Let op dat je het interessant maakt voor je kindje en niet al te spannend.

 1. Zodra je kindje akker wordt, herinner je hem/haar er aan dat ze vandaag gaan leren om het potje te gebruiken. Wanneer het weer dit toe laat kun je wanneer je thuis bent je kindje geen boek of ondergoed aan doen.
 2. Probeer je kind een woord of zinnetje te leren die ze kunnen gebruiken wanneer ze naar de wc moeten.
 3. Geef je kind gedurende de dag genoeg te drinken zodat je veel kunt oefenen.
 4. Het eerste plasje op het potje is het belangrijkste, omdat dit de basis legt voor de rest van het zindelijkheidstrainingsproces. Probeer bij het eerste plasje ook blij te reageren en laat zien dat dit de bedoeling is.
 5. Probeer je kindje in de gaten te houden. De kans is groot dat jouw kindje niet direct begrijpt wat er moet gebeuren dus je wilt dit zelf zien aankomen. Zodra je kindje gaat plassen wil je hem of haar op het potje zetten.
 6. Voor elke plas die ze op het potje of toilet doen, reageer je blij en plak je een sticker op de kaart- wanneer je deze gebruikt.
 7. Wanneer je kindje toch een plasje doet ergens anders dan op het potje maak je er geen groot ding van. Ruim het op en ga door met de dag.
 8. Idealiter heeft je kindje aan het einde van de dag meerdere keren op het potje gezeten en beginnen ze langzaam te begrijpen wat de bedoeling is en wanneer en waarom ze op het potje worden gezet. Sommige kinderen hebben al snel door wat er van ze verwacht wordt en gaan direct de eerste dag al zelf naar het potje terwijl andere kinderen hier een paar dagen voor nodig hebben. Blijf geduldig en consequent.
 9. Blijf tijdens dutjes en bedtijd een luier gebruiken en vertel dat het oké is als ze een plasje doen terwijl ze slapen.
 10. Probeer een routine te creëren waarbij je voor de dutjes en voor bedtijd je kind op het potje zet.

Wat is het verschil tussen zindelijkheidstraining overdag en ‘s nachts?

Veel ouders gaan ervan uit dat als hun kind overdag zindelijk is, de nachten vanzelf volgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Zindelijkheidstraining overdag en ‘s nachts zijn eigenlijk twee heel verschillende processen.

Als je kind overdag wakker is, kun je hem leren naar het toilet te gaan, maar er is geen manier om dit ‘s nachts te doen terwijl hij slaapt. Het vermogen van een kind om ‘s nachts droog te blijven, is grotendeels een biologisch proces, en niet iets dat je kunt trainen.

Om ervoor te zorgen dat je kind ‘s nachts droog kan blijven, moet de blaas óf groot genoeg zijn om de urine vast te houden die tijdens het slapen wordt geproduceerd, óf moeten de hersenen volwassen genoeg zijn om ze wakker te maken wanneer ze naar het toilet moeten. Deze ontwikkelingsmijlpalen kunnen voor sommige kinderen de zindelijkheidstraining overdag snel opvolgen, maar voor anderen kan dat langer duren.

Op welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Een indicatie wanneer ze klaar zijn om zonder luier naar bed te gaan kan zijn wanneer je merkt dat de luier ‘s ochtends nagenoeg droog is. Wanneer een kind zelf aangeeft dat hij geen luier meer wil dragen is het ook aan te raden om dit te stimuleren. Ook als dit betekent dat er weleens een ongelukje gebeurd of als dit betekent dat je je kind in de nacht een keer moet wakker maken om te gaan plassen.

Het liefst wil je ook dat je kindje zelfstandig naar het toilet kan. Dit kan alleen wanneer je kindje uit bed kan en de overstappen van ledikant naar peuterbed al is gemaakt. Over het algemeen raden we echter aan om die overgang zo lang mogelijk uit te stellen, dus als je kind nog niet klaar is voor een peuterbed, kan het geen kwaad om het een nachtje langer in de luiers te houden.

Hoe wordt mijn kind ‘s nachts zindelijk?

Als je kind ‘s ochtends droog wakker wordt en/of heeft aangegeven dat hij ‘s nachts geen luier meer wil dragen, dan kunnen deze tips nuttig zijn:

 • Blijf geduldig en consequent met de zindelijkheidstraining overdag.
 • Beperk te veel drinken voor het slapen gaan
 • Creëer een bedtijdritueel waarbij je je kindje ook op het potje zet.
 • Wees voorbereid op ongelukken – een matrasbeschermer is een must wat ons betreft.
  Om het verschonen van beddengoed ‘s nachts nog fijner te maken is het een aanrader om met twee lagen te werken: Leg eerst een matrasbeschermer neer, dan een laken erover en herhaal dat nog een keer. Als je kind ‘s nachts een ongelukje krijgt, kun je de eerste twee lagen er uit halen en heb je zonder al te veel moeite direct een schoon en opgemaakt bed zodat jij én je kindje sneller kunnen slapen.
 • Zorg ervoor dat er genoeg verlichting is op weg naar het toilet, zodat je kind veilig zelf naar de wc kan wanneer hij moet plassen.
 • Als je kind vaak in bed plast, doe dan tijdelijk weer een luier aan en probeer het over een tijdje opnieuw.

Kan zindelijkheidstraining ervoor zorgen dat mijn kind ‘s nachts meer wakker wordt?

Een veelgestelde vraag is of zindelijkheidstraining ervoor zorgt dat een kind ‘s nachts meer wakker wordt? Ook vragen veel ouders zich of of kindjes wel gemakkelijk gaan slapen wanneer ze wakker worden gemaakt uit hun slaap om even te plassen. Na zindelijkheidstraining overdag zullen sommige kinderen ‘s nachts vaker wakker worden omdat ze moeten plassen of omdat ze al in hun luier/luier hebben geplast. Door het zindelijkheidsproces overdag kan het dus zijn dat je kindje zich bewuster wordt van het feit dat hij moet plassen/heeft geplast. Sommige kinderen zullen ook verschoond willen worden wanneer ze ‘s nachts in hun luier hebben geplast.

Of je nu het bed gaat verschonen omdat er een ongelukje is gebeurd, je kind verschoont wilt worden omdat hij in zijn luier heeft geplast óf je je kind wakker gaat maken om even op de wc te plassen; het belangrijkste advies is om je kindje niet te veel te stimuleren. Natuurlijk kun je een lampje aan doen, maar probeer geen fel licht te gebruiken. Probeer niet al te veel en te hard te communiceren, probeer je kindje in de slaapmodus te houden.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het bed plassen?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de meeste kinderen niet in staat zijn om ‘s nachts volledig zindelijk te worden tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Wist je dat bedplassen tot de leeftijd van 7 jaar als normaal beschouwd wordt? Het is dus niet gek als je kindje ‘s nachts nog af en toe of regelmatig in bed plast. Probeer er dus niet al te veel nadruk op te leggen, dat voelt een kindje en werkt averechts.

Uit onderzoek lijkt bedplassen vaker bij jongens voor te komen dan bij meisjes en factoren zoals erfelijkheid, een kleine blaas of (te) weinig spiercontrole zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het een kindje nog niet lukt om ‘s nachts zindelijk te worden.

Weet ook dat het heel normaal is dat een kindje af en toe terugvalt naar bedplassen, ook als je het daarvoor een hele tijd wel lukte om ‘s nachts droog te blijven. Grote veranderingen zoals een nieuw broertje of zusje, een verhuizing of het beginnen met school kunnen ervoor zorgen dat er een tijdelijke terug slag is. In slaap én ook in zindelijkheid.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 3 weken wil niet alleen slapen

Baby van 3 weken wil niet alleen slapen

 Wil je baby van 3 weken niet in zijn eigen bed slapen of wil hij alleen slapen bij papa of mama op de borst? Een baby van 3 weken slaapt veel en is vaak maar kort wakker tussen de slaapjes door. Wat kan je doen als je 3 weken oude baby overdag niet wil slapen, veel huilt of ‘s nachts onrustig is? In dit artikel vind je een aantal praktische tips.   Hoe slaapt een baby van 3 weken? Een baby van 3 weken oud slaapt meestal veel. Bij de bevalling krijgt een baby melatonine mee van de moeder. Dit slaaphormoon zorgt ervoor dat je kindje in de eerste weken suffig of slaperig is. Hoe slaperig of alert een baby is, is afhankelijk van de hoeveelheid melatonine die is meegegeven tijdens de bevalling. Is je baby van 3 weken slaperig of juist alert? Dit is allebei geen reden tot zorgen. In de eerste weken slaapt een baby meestal de hele dag door. Hij heeft nog geen biologische klok en ziet geen verschil tussen dag en nacht. De slaapjes kunnen kort of lang zijn. Sommige baby’s van 3 weken oud slapen uit zichzelf al wat langer in de nacht, maar focus

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 7 maanden

Slaaptips voor baby van 7 maanden

Rond de 7 maanden is je baby ontzettend druk met nieuwe ontwikkelingen en vaardigheden. Je baby heeft zijn slaap nodig om goed te kunnen groeien en leren, maar diezelfde ontwikkelingen kunnen het slaapgedrag van je baby beïnvloeden. Hoe ziet het slaapgedrag eruit bij een baby van 7 maanden en hoe kan een goede routine helpen om de slaap te verbeteren? Hoeveel slaap heeft een baby van 7 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een kind op deze leeftijd nodig en hoe ziet het slaapritme eruit? Een baby van 7 maanden slaapt gemiddeld nog 12 uur ‘s nachts en heeft daarnaast overdag nog gemiddeld 2 uur en drie kwartier slaap nodig. Ons advies is om de slaap overdag te verdelen over 3 dutjes met een wakkertijd van 2,5 uur, maar ook dit is een richtlijn. Sommige baby’s kunnen nog niet zo lang wakker zijn, terwijl andere kinderen op deze leeftijd de namiddagdut niet meer nodig hebben. Het is vooral belangrijk om te onthouden dat iedere baby anders is. Niet iedere baby heeft evenveel slaap nodig en ook het slaapritme kan ontzettend verschillen. Dit is allemaal heel normaal. Baby 7 maanden wil niet slapen Veel ouders ervaren rond de leeftijd van 7 maanden

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby wil niet in eigen bed slapen

Baby wil niet in eigen bed slapen

Je baby wil niet in zijn eigen bed slapen: hoe kan dit? Sommige baby’s slapen als een roos in hun eigen bed, terwijl andere baby’s het liefste bij papa en mama in slaap vallen of in de kinderwagen. Moet je baby eigenlijk in een eigen bed slapen en wat kan je doen om hierbij te helpen? Moet baby in eigen bed slapen? Het algemene advies is om je kleintje altijd in een eigen ledikant of co-sleeper te leggen. Het bedje kan op de babykamer staan of bij de ouders op de kamer. Veel ouders houden hun kindje de eerste weken of maanden graag in de buurt en slapen met hun baby op de kamer. Er is hier geen goed of fout, doe vooral wat voor jullie werkt. Wil je meer weten over een soepele overstap naar de babykamer, lees dan dit artikel: baby laten wennen aan eigen kamer. Waarom wil baby niet in eigen bed slapen? Wil je baby niet in zijn eigen bed slapen? Sommige baby’s slapen heerlijk in hun eigen bed, terwijl andere kinderen hier wat meer moeite mee hebben. Er zijn ook baby’s die eerst goed slapen in een eigen bed, maar dan ineens niet meer. Dit

Slaaptips, 
Hoe baby laten doorslapen?

Hoe baby laten doorslapen?

Veel ouders kunnen niet wachten totdat hun baby eindelijk doorslaapt. Maar vanaf wanneer gaat je baby doorslapen? Dit is afhankelijk van meerdere factoren en niet goed te voorspellen. Sommige baby’s slapen al door bij 8 weken, terwijl andere baby’s bij 6 maanden nog wakker worden. Wat kan je doen om je baby te helpen met doorslapen? Wat is doorslapen precies? De term ‘doorslapen’ wordt veel gebruikt om aan te geven dat een baby in de nacht goed en lang slaapt. Het is goed om te weten dat doorslapen lichamelijk gezien niet mogelijk is. Zelfs volwassenen worden een aantal keer per nacht wakker. Dit gebeurt vaak onbewust, omdat zij direct de ene slaapcyclus aan de andere kunnen koppelen. Een jonge baby moet nog leren om de ene slaapcyclus aan de andere te koppelen en heeft daarnaast regelmatig behoefte aan voeding in de nacht. Wanneer slaapt baby door? Het is niet precies te voorspellen wanneer je baby gaat doorslapen. Meerdere factoren spelen een rol bij het doorslapen van je baby. Daarnaast zijn er ook baby’s die aan alle factoren voldoen en alsnog nachtvoeding nodig hebben tot 8-9 maanden. Dit kan verschillende redenen hebben, maar is meestal niet iets om je zorgen over

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden