9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
zindelijkheid en slapen - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips2-3 jaar, 3-4 jaar,

De meeste ouders kijken uit naar de dag waarop ze afscheid kunnen nemen van luiers, maar het idee dat er een zindelijkheidstraining of potjes training aan te pas moet komen schrikt velen af. Ook vragen veel ouders zich af hoe ze ‘s nachts moeten handelen wanneer hun kindje overdag zindelijk is. In dit artikel leggen we uit hoe je zindelijkheidstraining zowel overdag als ‘s nachts aanpakt en geven we enkele tips die de kans op succes vergroten.

Wat is de beste leeftijd om zindelijk te worden?

De meeste kinderen zijn ergens tussen de 18 maanden en 3 jaar klaar om overdag zindelijk te worden. In landen zoals Engeland wordt er rond de 18 maanden gestart met zindelijk worden, terwijl de leeftijd in Nederland een stuk hoger ligt. Wanneer en of je gaat t werken aan de zindelijkheid van je kindje hangt af van hoe belangrijk jij de zindelijkheid vindt en in hoeverre jouw kindje hier aan toe is. Er zijn ouders die nooit starten met een zindelijkheidstraining en bij wie het kindje op een gegeven moment vanzelf aangeeft naar de wc te willen.

Om te beslissen of je kindje klaar is voor een zindelijkheidstraining en/of überhaupt klaar is om zindelijk te worden zijn één of meerdere onderstaande factoren belangrijk:

 • Je kind kan je vertellen of op een andere manier aangeven dat het naar de wc moet of wanneer het in de luier heeft geplast of gepoept.
 • Je kind voelt aan wanneer het daadwerkelijk aan het plassen of poepen is (of op het punt staat om dit te doen) en kan dit tot op zekere hoogte controleren.
 • Je kind is geïnteresseerd in het toilet en/of in het kijken naar andere mensen of kinderen die het toilet gebruiken. Sommige kinderen zullen ook hun eigen luiers gaan uittrekken als ze nat of vies zijn.

Hoe start ik met een zindelijkheidstraining? 10 tips

Voordat je aan de slag gaat is het praktisch om je voor te bereiden:

 • Must: Een potje of toiletverkleiner in huis
 • Nice to have: Stickerkaart met stickers (kun je kopen of samen maken met je kindje)
 • Nice to have: Haal boekjes over zindelijkheid in huis
 • Must: Bereid jezelf en je kindje voor en houd je daar aan

Het voorbereiden is een belangrijk aspect. Voor jezelf én voor je kindje. Geef aan dat je volgende week, over een paar dagen en vervolgens de volgende dag gaat starten met de zindelijkheidstraining. Houd je hier ook en en kies dit moment dus bewust. Wanneer je eenmaal begint kun je altijd stoppen maar dit wil je liever voorkomen. Let op dat je het interessant maakt voor je kindje en niet al te spannend.

 1. Zodra je kindje akker wordt, herinner je hem/haar er aan dat ze vandaag gaan leren om het potje te gebruiken. Wanneer het weer dit toe laat kun je wanneer je thuis bent je kindje geen boek of ondergoed aan doen.
 2. Probeer je kind een woord of zinnetje te leren die ze kunnen gebruiken wanneer ze naar de wc moeten.
 3. Geef je kind gedurende de dag genoeg te drinken zodat je veel kunt oefenen.
 4. Het eerste plasje op het potje is het belangrijkste, omdat dit de basis legt voor de rest van het zindelijkheidstrainingsproces. Probeer bij het eerste plasje ook blij te reageren en laat zien dat dit de bedoeling is.
 5. Probeer je kindje in de gaten te houden. De kans is groot dat jouw kindje niet direct begrijpt wat er moet gebeuren dus je wilt dit zelf zien aankomen. Zodra je kindje gaat plassen wil je hem of haar op het potje zetten.
 6. Voor elke plas die ze op het potje of toilet doen, reageer je blij en plak je een sticker op de kaart- wanneer je deze gebruikt.
 7. Wanneer je kindje toch een plasje doet ergens anders dan op het potje maak je er geen groot ding van. Ruim het op en ga door met de dag.
 8. Idealiter heeft je kindje aan het einde van de dag meerdere keren op het potje gezeten en beginnen ze langzaam te begrijpen wat de bedoeling is en wanneer en waarom ze op het potje worden gezet. Sommige kinderen hebben al snel door wat er van ze verwacht wordt en gaan direct de eerste dag al zelf naar het potje terwijl andere kinderen hier een paar dagen voor nodig hebben. Blijf geduldig en consequent.
 9. Blijf tijdens dutjes en bedtijd een luier gebruiken en vertel dat het oké is als ze een plasje doen terwijl ze slapen.
 10. Probeer een routine te creëren waarbij je voor de dutjes en voor bedtijd je kind op het potje zet.

Wat is het verschil tussen zindelijkheidstraining overdag en ‘s nachts?

Veel ouders gaan ervan uit dat als hun kind overdag zindelijk is, de nachten vanzelf volgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Zindelijkheidstraining overdag en ‘s nachts zijn eigenlijk twee heel verschillende processen.

Als je kind overdag wakker is, kun je hem leren naar het toilet te gaan, maar er is geen manier om dit ‘s nachts te doen terwijl hij slaapt. Het vermogen van een kind om ‘s nachts droog te blijven, is grotendeels een biologisch proces, en niet iets dat je kunt trainen.

Om ervoor te zorgen dat je kind ‘s nachts droog kan blijven, moet de blaas óf groot genoeg zijn om de urine vast te houden die tijdens het slapen wordt geproduceerd, óf moeten de hersenen volwassen genoeg zijn om ze wakker te maken wanneer ze naar het toilet moeten. Deze ontwikkelingsmijlpalen kunnen voor sommige kinderen de zindelijkheidstraining overdag snel opvolgen, maar voor anderen kan dat langer duren.

Op welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Een indicatie wanneer ze klaar zijn om zonder luier naar bed te gaan kan zijn wanneer je merkt dat de luier ‘s ochtends nagenoeg droog is. Wanneer een kind zelf aangeeft dat hij geen luier meer wil dragen is het ook aan te raden om dit te stimuleren. Ook als dit betekent dat er weleens een ongelukje gebeurd of als dit betekent dat je je kind in de nacht een keer moet wakker maken om te gaan plassen.

Het liefst wil je ook dat je kindje zelfstandig naar het toilet kan. Dit kan alleen wanneer je kindje uit bed kan en de overstappen van ledikant naar peuterbed al is gemaakt. Over het algemeen raden we echter aan om die overgang zo lang mogelijk uit te stellen, dus als je kind nog niet klaar is voor een peuterbed, kan het geen kwaad om het een nachtje langer in de luiers te houden.

Hoe wordt mijn kind ‘s nachts zindelijk?

Als je kind ‘s ochtends droog wakker wordt en/of heeft aangegeven dat hij ‘s nachts geen luier meer wil dragen, dan kunnen deze tips nuttig zijn:

 • Blijf geduldig en consequent met de zindelijkheidstraining overdag.
 • Beperk te veel drinken voor het slapen gaan
 • Creëer een bedtijdritueel waarbij je je kindje ook op het potje zet.
 • Wees voorbereid op ongelukken – een matrasbeschermer is een must wat ons betreft.
  Om het verschonen van beddengoed ‘s nachts nog fijner te maken is het een aanrader om met twee lagen te werken: Leg eerst een matrasbeschermer neer, dan een laken erover en herhaal dat nog een keer. Als je kind ‘s nachts een ongelukje krijgt, kun je de eerste twee lagen er uit halen en heb je zonder al te veel moeite direct een schoon en opgemaakt bed zodat jij én je kindje sneller kunnen slapen.
 • Zorg ervoor dat er genoeg verlichting is op weg naar het toilet, zodat je kind veilig zelf naar de wc kan wanneer hij moet plassen.
 • Als je kind vaak in bed plast, doe dan tijdelijk weer een luier aan en probeer het over een tijdje opnieuw.

Kan zindelijkheidstraining ervoor zorgen dat mijn kind ‘s nachts meer wakker wordt?

Een veelgestelde vraag is of zindelijkheidstraining ervoor zorgt dat een kind ‘s nachts meer wakker wordt? Ook vragen veel ouders zich of of kindjes wel gemakkelijk gaan slapen wanneer ze wakker worden gemaakt uit hun slaap om even te plassen. Na zindelijkheidstraining overdag zullen sommige kinderen ‘s nachts vaker wakker worden omdat ze moeten plassen of omdat ze al in hun luier/luier hebben geplast. Door het zindelijkheidsproces overdag kan het dus zijn dat je kindje zich bewuster wordt van het feit dat hij moet plassen/heeft geplast. Sommige kinderen zullen ook verschoond willen worden wanneer ze ‘s nachts in hun luier hebben geplast.

Of je nu het bed gaat verschonen omdat er een ongelukje is gebeurd, je kind verschoont wilt worden omdat hij in zijn luier heeft geplast óf je je kind wakker gaat maken om even op de wc te plassen; het belangrijkste advies is om je kindje niet te veel te stimuleren. Natuurlijk kun je een lampje aan doen, maar probeer geen fel licht te gebruiken. Probeer niet al te veel en te hard te communiceren, probeer je kindje in de slaapmodus te houden.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het bed plassen?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de meeste kinderen niet in staat zijn om ‘s nachts volledig zindelijk te worden tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Wist je dat bedplassen tot de leeftijd van 7 jaar als normaal beschouwd wordt? Het is dus niet gek als je kindje ‘s nachts nog af en toe of regelmatig in bed plast. Probeer er dus niet al te veel nadruk op te leggen, dat voelt een kindje en werkt averechts.

Uit onderzoek lijkt bedplassen vaker bij jongens voor te komen dan bij meisjes en factoren zoals erfelijkheid, een kleine blaas of (te) weinig spiercontrole zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het een kindje nog niet lukt om ‘s nachts zindelijk te worden.

Weet ook dat het heel normaal is dat een kindje af en toe terugvalt naar bedplassen, ook als je het daarvoor een hele tijd wel lukte om ‘s nachts droog te blijven. Grote veranderingen zoals een nieuw broertje of zusje, een verhuizing of het beginnen met school kunnen ervoor zorgen dat er een tijdelijke terug slag is. In slaap én ook in zindelijkheid.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden