9.5/10 - 2759 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
zindelijkheid en slapen - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips2-3 jaar, 3-4 jaar,

De meeste ouders kijken uit naar de dag waarop ze afscheid kunnen nemen van luiers, maar het idee dat er een zindelijkheidstraining of potjes training aan te pas moet komen schrikt velen af. Ook vragen veel ouders zich af hoe ze ‘s nachts moeten handelen wanneer hun kindje overdag zindelijk is. In dit artikel leggen we uit hoe je zindelijkheidstraining zowel overdag als ‘s nachts aanpakt en geven we enkele tips die de kans op succes vergroten.

Wat is de beste leeftijd om zindelijk te worden?

De meeste kinderen zijn ergens tussen de 18 maanden en 3 jaar klaar om overdag zindelijk te worden. In landen zoals Engeland wordt er rond de 18 maanden gestart met zindelijk worden, terwijl de leeftijd in Nederland een stuk hoger ligt. Wanneer en of je gaat t werken aan de zindelijkheid van je kindje hangt af van hoe belangrijk jij de zindelijkheid vindt en in hoeverre jouw kindje hier aan toe is. Er zijn ouders die nooit starten met een zindelijkheidstraining en bij wie het kindje op een gegeven moment vanzelf aangeeft naar de wc te willen.

Om te beslissen of je kindje klaar is voor een zindelijkheidstraining en/of überhaupt klaar is om zindelijk te worden zijn één of meerdere onderstaande factoren belangrijk:

  • Je kind kan je vertellen of op een andere manier aangeven dat het naar de wc moet of wanneer het in de luier heeft geplast of gepoept.
  • Je kind voelt aan wanneer het daadwerkelijk aan het plassen of poepen is (of op het punt staat om dit te doen) en kan dit tot op zekere hoogte controleren.
  • Je kind is geïnteresseerd in het toilet en/of in het kijken naar andere mensen of kinderen die het toilet gebruiken. Sommige kinderen zullen ook hun eigen luiers gaan uittrekken als ze nat of vies zijn.

Hoe start ik met een zindelijkheidstraining? 10 tips

Voordat je aan de slag gaat is het praktisch om je voor te bereiden:

  • Must: Een potje of toiletverkleiner in huis
  • Nice to have: Stickerkaart met stickers (kun je kopen of samen maken met je kindje)
  • Nice to have: Haal boekjes over zindelijkheid in huis
  • Must: Bereid jezelf en je kindje voor en houd je daar aan

Het voorbereiden is een belangrijk aspect. Voor jezelf én voor je kindje. Geef aan dat je volgende week, over een paar dagen en vervolgens de volgende dag gaat starten met de zindelijkheidstraining. Houd je hier ook en en kies dit moment dus bewust. Wanneer je eenmaal begint kun je altijd stoppen maar dit wil je liever voorkomen. Let op dat je het interessant maakt voor je kindje en niet al te spannend.

  1. Zodra je kindje akker wordt, herinner je hem/haar er aan dat ze vandaag gaan leren om het potje te gebruiken. Wanneer het weer dit toe laat kun je wanneer je thuis bent je kindje geen boek of ondergoed aan doen.
  2. Probeer je kind een woord of zinnetje te leren die ze kunnen gebruiken wanneer ze naar de wc moeten.
  3. Geef je kind gedurende de dag genoeg te drinken zodat je veel kunt oefenen.
  4. Het eerste plasje op het potje is het belangrijkste, omdat dit de basis legt voor de rest van het zindelijkheidstrainingsproces. Probeer bij het eerste plasje ook blij te reageren en laat zien dat dit de bedoeling is.
  5. Probeer je kindje in de gaten te houden. De kans is groot dat jouw kindje niet direct begrijpt wat er moet gebeuren dus je wilt dit zelf zien aankomen. Zodra je kindje gaat plassen wil je hem of haar op het potje zetten.
  6. Voor elke plas die ze op het potje of toilet doen, reageer je blij en plak je een sticker op de kaart- wanneer je deze gebruikt.
  7. Wanneer je kindje toch een plasje doet ergens anders dan op het potje maak je er geen groot ding van. Ruim het op en ga door met de dag.
  8. Idealiter heeft je kindje aan het einde van de dag meerdere keren op het potje gezeten en beginnen ze langzaam te begrijpen wat de bedoeling is en wanneer en waarom ze op het potje worden gezet. Sommige kinderen hebben al snel door wat er van ze verwacht wordt en gaan direct de eerste dag al zelf naar het potje terwijl andere kinderen hier een paar dagen voor nodig hebben. Blijf geduldig en consequent.
  9. Blijf tijdens dutjes en bedtijd een luier gebruiken en vertel dat het oké is als ze een plasje doen terwijl ze slapen.
  10. Probeer een routine te creëren waarbij je voor de dutjes en voor bedtijd je kind op het potje zet.

Wat is het verschil tussen zindelijkheidstraining overdag en ‘s nachts?

Veel ouders gaan ervan uit dat als hun kind overdag zindelijk is, de nachten vanzelf volgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Zindelijkheidstraining overdag en ‘s nachts zijn eigenlijk twee heel verschillende processen.

Als je kind overdag wakker is, kun je hem leren naar het toilet te gaan, maar er is geen manier om dit ‘s nachts te doen terwijl hij slaapt. Het vermogen van een kind om ‘s nachts droog te blijven, is grotendeels een biologisch proces, en niet iets dat je kunt trainen.

Om ervoor te zorgen dat je kind ‘s nachts droog kan blijven, moet de blaas óf groot genoeg zijn om de urine vast te houden die tijdens het slapen wordt geproduceerd, óf moeten de hersenen volwassen genoeg zijn om ze wakker te maken wanneer ze naar het toilet moeten. Deze ontwikkelingsmijlpalen kunnen voor sommige kinderen de zindelijkheidstraining overdag snel opvolgen, maar voor anderen kan dat langer duren.

Op welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Een indicatie wanneer ze klaar zijn om zonder luier naar bed te gaan kan zijn wanneer je merkt dat de luier ‘s ochtends nagenoeg droog is. Wanneer een kind zelf aangeeft dat hij geen luier meer wil dragen is het ook aan te raden om dit te stimuleren. Ook als dit betekent dat er weleens een ongelukje gebeurd of als dit betekent dat je je kind in de nacht een keer moet wakker maken om te gaan plassen.

Het liefst wil je ook dat je kindje zelfstandig naar het toilet kan. Dit kan alleen wanneer je kindje uit bed kan en de overstappen van ledikant naar peuterbed al is gemaakt. Over het algemeen raden we echter aan om die overgang zo lang mogelijk uit te stellen, dus als je kind nog niet klaar is voor een peuterbed, kan het geen kwaad om het een nachtje langer in de luiers te houden.

Hoe wordt mijn kind ‘s nachts zindelijk?

Als je kind ‘s ochtends droog wakker wordt en/of heeft aangegeven dat hij ‘s nachts geen luier meer wil dragen, dan kunnen deze tips nuttig zijn:

  • Blijf geduldig en consequent met de zindelijkheidstraining overdag.
  • Beperk te veel drinken voor het slapen gaan
  • Creëer een bedtijdritueel waarbij je je kindje ook op het potje zet.
  • Wees voorbereid op ongelukken – een matrasbeschermer is een must wat ons betreft.
    Om het verschonen van beddengoed ‘s nachts nog fijner te maken is het een aanrader om met twee lagen te werken: Leg eerst een matrasbeschermer neer, dan een laken erover en herhaal dat nog een keer. Als je kind ‘s nachts een ongelukje krijgt, kun je de eerste twee lagen er uit halen en heb je zonder al te veel moeite direct een schoon en opgemaakt bed zodat jij én je kindje sneller kunnen slapen.
  • Zorg ervoor dat er genoeg verlichting is op weg naar het toilet, zodat je kind veilig zelf naar de wc kan wanneer hij moet plassen.
  • Als je kind vaak in bed plast, doe dan tijdelijk weer een luier aan en probeer het over een tijdje opnieuw.

Kan zindelijkheidstraining ervoor zorgen dat mijn kind ‘s nachts meer wakker wordt?

Een veelgestelde vraag is of zindelijkheidstraining ervoor zorgt dat een kind ‘s nachts meer wakker wordt? Ook vragen veel ouders zich of of kindjes wel gemakkelijk gaan slapen wanneer ze wakker worden gemaakt uit hun slaap om even te plassen. Na zindelijkheidstraining overdag zullen sommige kinderen ‘s nachts vaker wakker worden omdat ze moeten plassen of omdat ze al in hun luier/luier hebben geplast. Door het zindelijkheidsproces overdag kan het dus zijn dat je kindje zich bewuster wordt van het feit dat hij moet plassen/heeft geplast. Sommige kinderen zullen ook verschoond willen worden wanneer ze ‘s nachts in hun luier hebben geplast.

Of je nu het bed gaat verschonen omdat er een ongelukje is gebeurd, je kind verschoont wilt worden omdat hij in zijn luier heeft geplast óf je je kind wakker gaat maken om even op de wc te plassen; het belangrijkste advies is om je kindje niet te veel te stimuleren. Natuurlijk kun je een lampje aan doen, maar probeer geen fel licht te gebruiken. Probeer niet al te veel en te hard te communiceren, probeer je kindje in de slaapmodus te houden.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het bed plassen?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de meeste kinderen niet in staat zijn om ‘s nachts volledig zindelijk te worden tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Wist je dat bedplassen tot de leeftijd van 7 jaar als normaal beschouwd wordt? Het is dus niet gek als je kindje ‘s nachts nog af en toe of regelmatig in bed plast. Probeer er dus niet al te veel nadruk op te leggen, dat voelt een kindje en werkt averechts.

Uit onderzoek lijkt bedplassen vaker bij jongens voor te komen dan bij meisjes en factoren zoals erfelijkheid, een kleine blaas of (te) weinig spiercontrole zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het een kindje nog niet lukt om ‘s nachts zindelijk te worden.

Weet ook dat het heel normaal is dat een kindje af en toe terugvalt naar bedplassen, ook als je het daarvoor een hele tijd wel lukte om ‘s nachts droog te blijven. Grote veranderingen zoals een nieuw broertje of zusje, een verhuizing of het beginnen met school kunnen ervoor zorgen dat er een tijdelijke terug slag is. In slaap én ook in zindelijkheid.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 2 weken wil niet in eigen bed slapen

Baby van 2 weken wil niet in eigen bed slapen

De eerste weken met je kindje kunnen erg intens zijn en vooral qua slaap is het flink wennen. Wat kan en mag je qua slaap verwachten bij een baby van 2 weken? En wat doe je als je 2 weken oude baby niet in zijn of haar eigen bedje wil slapen, maar alleen bij papa en mama?   Hoe slaapt een baby van 2 weken? Wat kan je qua slaap verwachten als je baby 2 weken is? Baby’s van 2 weken slapen meestal nog veel. Dit komt door de melatonine, het slaaphormoon. Een baby kan zelf nog geen melatonine aanmaken, maar heeft wat van de moeder meegekregen tijdens de bevalling. Vandaar dat veel baby’s de eerste weken nog slaperig zijn. Hoe slaperig of alert je baby is, verschilt per kind. Hoeveel slaapt een baby van 2 weken? Gemiddeld slaapt een baby nog zo’n 16 tot 18 uur per 24uur maar maak je geen zorgen als je baby daar net wat boven of onder zit. Elke baby is weer anders. Alhoewel slapen, net als voeding, een belangrijk aspect is voor de ontwikkeling en groei van een baby, is ons advies wel om je bewust te zijn van het feit dat een

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 6 maanden

Slaaptips voor baby van 6 maanden

Je baby is alweer een half jaar en ontwikkelt zich snel. Rond deze leeftijd krijgt je baby vaste voeding, waardoor de routine ineens wat anders kan lopen dan gewend. Het is heel normaal als de dag niet loopt zoals verwacht, maar probeer wel zoveel mogelijk een duidelijke routine aan te houden, gebaseerd op de gemiddelde wakkertijd en het dag- en nachtritme van je baby.  Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden oud gemiddeld nodig en wat is een goed slaapritme? Gemiddeld slaapt een baby op deze leeftijd nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 3 uur overdag. Dit zijn slechts gemiddelden, iedere baby is anders en niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Op deze leeftijd adviseren wij om steeds meer te letten op de wakkertijd van je baby en om niet meer dan 3 dutjes per dag te doen, om hazenslaapjes te voorkomen. Slaapproblemen bij baby van 6 maanden Merk je dat je baby onrustig slaapt, korte dutjes doet of andere slaapproblemen heeft? Er zijn veel verschillende oorzaken voor slaapproblemen en iedere situatie is weer anders. Het is belangrijk om te kijken naar wat wel en niet werkt voor

Leeftijd, Slaaptips, 
Mag een baby op buik slapen?

Mag een baby op buik slapen?

Het is een veelgestelde vraag aan onze kinderslaapcoaches: mag een baby op zijn buik slapen of is dit gevaarlijk? Misschien draait je baby zich op zijn buik in zijn slaap of je baby wil niet slapen als hij op zijn rug ligt. In dit artikel leggen we uit waarom buikslapen niet verstandig is bij jonge kinderen. Baby op buik laten slapen: wel of niet doen? Een baby op de buik laten slapen wordt vaak als gevaarlijk bestempeld en dat is niet zonder reden. Buikslapen bij baby’s vergroot namelijk de kans op verstikking en je baby op de zij laten slapen brengt dezelfde risico’s met zich mee.  Toch is het goed een paar nuances te maken. Het buikslapen is vooral gevaarlijk bij jonge baby’s. Ze zijn dan nog niet in staat om zich om te rollen of hun eigen hoofd te draaien of op te tillen. Het is voor jonge baby’s belangrijk dat hun gezicht vrij ligt, zodat ze goed kunnen ademen. Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is daarom het algemene advies om baby’s vanaf hun geboorte op de rug in bed te leggen in plaats van op

Slaaptips, 
Wat draagt een baby in bed?

Wat draagt een baby in bed?

Wat moet je je baby of kind aandoen in bed? Dit is een veelgestelde vraag van ouders tijdens telefonische consults. Zeker wanneer de temperatuur sterk wisselt, kan het een uitdaging zijn om je baby ‘s nachts te kleden. Het is lastig hier een duidelijk advies over te geven, omdat de juiste kleding van veel factoren afhangt.  Een baby slaapt het fijnst en veiligst als de temperatuur van het lichaam, de slaapkamer en de kleding op elkaar zijn afgestemd. Wat is dan een goede temperatuur van de babykamer? En hoe kan je een baby ‘s nachts het beste aankleden?  Geschikte temperatuur voor baby in bed Om de juiste kleding voor je baby te bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van de babykamer. Het algemene advies is dat de babykamer een temperatuur heeft van 16 tot 18 graden. Hoe warm moet je je baby dan aankleden in bed? Het is in ieder geval belangrijk dat je baby het niet te koud of te warm heeft. In beide gevallen slaapt een kind slechter. Je baby te warm aankleden kan daarnaast ook het risico op wiegendood verhogen, omdat jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen reguleren.  Maar wat

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids