9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaaptipsvoorbabys - wat is een droomvoeding en hoe werkt het
Slaaptips0-16 weken, 4-12 maanden,

We willen allemaal dat onze kindjes de hele nacht doorslapen, maar de realiteit is dat het vermogen van een baby om dit te doen van verschillende factoren afhangt – van een slaapomgeving tot de de hoeveelheid slaap overdag en het vermogen om zelfstandig in slaap te vallen zijn enkele voorbeelden van deze factoren. Uiteraard is honger een belangrijke factor in het wel of niet doorslapen van een kindje. In dit artikel vertellen we je meer over het fenomeen droomvoeding, wat de voordelen kunnen zijn én hoe je het kunt toepassen.

Als je baby nog meerdere keren per nacht een voeding krijgt betekent dit niet per definitie dat je de hele nacht “in de weer bent” met je kind. Een droomvoeding is een manier van voeden waarbij je probeert de wakkere momenten in de nacht te verminderen, ondanks de voedingen die nodig zijn.

In dit artikel vind je alles over droomvoedingen.

Wat is een droomvoeding?

Een droomvoeding is een voedingstechniek ‘s of voedingsmethode waarbij je een baby voeding geeft voordat je naar bed gaat. Het is meestal ongeveer 3-4 uur nadat je kindje voor het naar bed is gegaan, dus als je baby rond 19.00 uur naar bed is gegaan dan geef je de droomvoeding tussen 22.00 en 23.00 uur. De droomvoeding wordt door jou geïnitieerd uit de slaap te wekken, in plaats van dat je baby van nature wakker wordt voor een voeding. Hoewel de naam anders doet vermoeden is een droomvoeding een voeding waarbij je baby wakker is terwijl hij drinkt.

Wat is het doel van een droomvoeding?

Het doel van een droomvoeding is om jou en je baby langer te laten slapen door ervoor te zorgen dat een baby goed gevoed is net voordat jij (of je partner als jij eerder naar bed gaat). Als je baby bijvoorbeeld normaal rond middernacht wakker wordt voor een voeding, kan het geven van een droomvoeding tussen 22.00 en 23.00 uur helpen om die voeding uit te stellen tot 2.00 tot 3.00 uur of zelfs later. Vanaf 3 maanden merk je misschien zelfs dat je baby tot de ochtend na de droomvoeding kan doorslapen.

Hoe werkt een droomvoeding?

Als je droomvoeding met je baby wilt proberen, zijn hier enkele eenvoudige stappen om te proberen:

 1. Probeer de droomvoeding te doen voordat je gaat slapen, zodat je tijdens je wakkere tijd nog een voeding binnenkrijgt. Idealiter vindt de droomvoeding ongeveer plaats tussen 22:00-23:00 wanneer je baby rond 19:00 naar bed is gegaan. Als je eerder naar bed gaat, kun je je partner vragen om deze voeding voor je te doen. De late droomvoeding kan een heel goed moment zijn om een fles te introduceren en jezelf rust te gunnen als je dat nodig hebt. Een droomvoeding kan zowel met borst- als met flesvoeding.
 2. Maak je baby wakker. Dit kun je op verschillende manieren doen. Sommige ouderen merken dat hun baby in een diepe slaap zit en doen de lichten aan of de inbakerdoek/slaapzak uit zodat hun baby wakker(der) wordt. Andere ouders houden de lichten uit en de inbakerdoek/slaapzak aan. Het maakt niet zoveel uit hoe je het doet, als je baby maar wakker genoeg is om een voeding te drinken.
 3. Geef je baby rustig te eten en vermijd te veel prikkels en interactie. Je wilt immers proberen je baby slaperig mogelijk te houden. Als je baby niet goed drinkt, moet je hem waarschijnlijk wakkerder maken voor deze voeding. Sommige ouders verschonen hun baby voordat ze een voeding geven. Andere ouders verschonen halverwege de voeding omdat ze merken dat hun baby halverwege deze voeding weer bijna in slaap valt.
 4. Gebruik je white noise of andere slaapgeluiden? Laat deze aan staan tijdens de voeding.
 5. Geef je baby een volledige voeding uit de borst of fles. Sommige baby’s beginnen met voeden zodra ze de borst of fles in de buurt van hun mond voelen, anderen hebben misschien wat meer aanmoediging nodig. Je kunt zachtjes over hun wang strelen of met de tepel/flesspeen over hun onderlip wrijven om ze aan te moedigen tot aanleggen, of voorzichtig hun mond openen en de borst/fles erin doen.
 6. Leg je baby na de droomvoeding weer in bed. Hoe ouder je baby wordt hoe meer je kunt gaan oefenen met wakker wegleggen.

Wanneer starten met een droomvoeding?

Droomvoedingen werken het beste voor baby’s van 0 tot 6 maanden oud en kan op elk moment worden geïntroduceerd.

We raden aan om de droomvoeding rond de 6 maanden te laten vallen, omdat het op die leeftijd een negatieve invloed kan hebben op het nachtelijk wakker worden van je baby en in sommige gevallen een gewoonte kan worden om wakker te worden. Heeft je baby geen interesse meer in de ochtendvoeding? Dat kan een signaal zijn om te stoppen met nachtvoedingen of met de droomvoeding. Dit is een teken dat hij ‘s nachts niet meer zoveel melk nodig heeft.

Als je voelt dat het tijd is om de droomvoeding te laten vallen, raden we over het algemeen aan om om de paar nachten geleidelijk de voeding te verminderen met 30 milliliter of 2 minuten (borstvoeding) totdat het is afgebouwd. Uiteraard zijn er ook ouders die cold turkey stoppen met deze voeding. Doe wat werkt voor jou en je kindje.

Hoe weet ik of een droomvoeding voor mij en mijn baby werkt?

De eerste tip is om te kijken wanneer jouw baby zijn eerste voeding van de nacht krijgt na het slapen gaan.

Vanaf de leeftijd van 12 weken adviseren wij vaak een bedtijd rond de 19:00. Afhankelijk hoe klein jouw baby is zal hij ergens rond de 21:30-22:30 wakker worden voor een volgende voeding. Jonge baby’s worden vaak natuurlijk gewekt als ze honger hebben dus dat wordt dan als een normale voeding gezien in plaats van een droomvoeding. Als je baby voor 23:00 op natuurlijke wijze wakker wordt voor een voeding, raden we je af om in dit stadium een droomvoeding te introduceren.

Naarmate je pasgeboren baby ouder wordt, is de kans groot dat hij niet meer wakker wordt voor die voeding voordat je naar bed gaat. De kans is groot dat in plaats daarvan de eerste voeding na bedtijd pas rond middernacht of zelfs 01:00 plaatsvindt. De tweede voeding van de nacht vindt in dat geval vaak plaats in de vroege ochtend, rond 4/5uur ‘s ochtends, precies op het moment dat het lastiger is om baby’s weer terug in slaap te krijgen.

Bij mijn eigen kinderen was hun bedtijd altijd om 19.00 uur en hun eerste voeding als ze echt kleine pasgeborenen waren, was meestal rond 21.30 – 22.30 uur. Heel jonge baby’s worden vaak op natuurlijke wijze wakker voor deze voeding, dus dat wordt geclassificeerd als een “normale” voeding in plaats van een droomvoeding. Als je baby voor 23.00 uur op natuurlijke wijze wakker wordt voor een voeding, raden we je af om in dit stadium een droomvoeding te introduceren.

Dit is precies waar droomvoeding kan helpen! Door een baby pro-actief te voeren rond 22-23 uur voordat je naar bed gaat, kan het helpen om die “eerste” voeding uit te stellen tot ongeveer 3/4 uur in de nacht, wat dan genoeg zou moeten zijn om ze tot 6/7 uur in de ochtend. Op deze manier word je dus niet alleen maar 1 keer wakker ‘s nachts, maar er komt wellicht ook wat meer routine in de nachten.

Voor sommige oudere baby’s tussen 3 en 6 maanden kan droomvoeding tussen 22.00 en 23.00 uur voldoende zijn om tot de ochtend door te komen zonder nog een voeding nodig te hebben.

Hoe weet ik dat de droomvoeding niet werkt?

Droomvoeding kan voor jou en je baby werken, maar helaas werkt het niet voor elke baby en voor elke ouder. Ook hier geldt dat ons advies is dat je altijd moet doen wat bij jou én je kindje past.

In sommige gevallen kunnen droomvoedingen het tegenovergestelde effect hebben, waardoor een baby ‘s nachts vaker wakker wordt dan voorheen – soms wel elke 2 uur. Of een baby kan ‘s nachts op dezelfde tijden wakker blijven voor voedingen, ongeacht of je een droomvoeding hebt gegeven of niet.

Herken je dit? Dan betekent di dat de droomvoeding niet werkt zoals het zou moeten. In dit geval is het het beste om je baby ‘s nachts op een natuurlijke manier wakker te laten worden voor zijn voedingen. Zorg ervoor dat je de droomvoeding een goede week probeert voordat je beslist of het werkt of niet. Het is belangrijk om je baby de tijd te geven om zich aan te passen, want het is niet altijd een oplossing die direct de volgende dag zichtbaar wordt.

Andere gevallen waarin de droomvoeding misschien niet werkt voor een baby, zijn als jij moeite hebt om je baby wakker te maken en/of te houden zodat hij goed kan drinken. Of als je baby last heeft van reflux, kan een droomvoeding die problemen soms verergeren. In beide gevallen raden we aan om de droomvoeding achterwege te laten en je baby op natuurlijke wijze wakker te laten worden voor de voedingen.

De voor- en nadelen van een droomvoeding

Voordelen:

 • Kan zowel jou als je baby helpen om ‘s nachts langer slapen. In sommige gevallen slapen baby’s de hele nacht door na de droomvoeding.
 • Een goede gelegenheid om een fles te introduceren en je partner te laten helpen met voeden als je dat wilt

Nadelen:

 • Werkt niet voor alle baby’s en kan er in sommige gevallen voor zorgen dat ze vaker wakker worden
 • Als je geen partner hebt die de voeding kan doen, moet je later naar bed gaan rond 22.00-23.00 uur
 • Voor baby’s die last hebben van reflux, kan voeden terwijl ze slaperig of wakker zijn de symptomen verergeren

Is een droomvoeding veilig?

Als je baby goed aankomt en geen onderliggende voedings- of medische problemen heeft, dan is het veilig om de droomvoeding te doen. Droomvoeding heeft geen invloed op de behoefte van een baby om ‘s nachts gevoed te worden, het past gewoon de timing van die voedingen aan zodat zowel jij als je baby langer kunnen slapen.

Voor baby’s die flesvoeding krijgen, is het echter belangrijk om de droomvoeding te doen zoals je een normale voeding zou doen – dus pak ze op en voed ze in je armen in plaats van ze de fles te geven terwijl ze plat in hun bed liggen.

Als je je zorgen maakt over de gewichtstoename of voeding van je baby, of als ze een onderliggend probleem hebben, zoals reflux, raden we je aan om eerst met je arts te praten over de droomvoeding.

Conclusie

De droomvoeding kan een effectieve manier zijn om baby’s tussen de 0 en 6 maanden oud te helpen langer te slapen, maar helaas werkt het niet voor alle baby’s. Als je ervoor kiest om droomvoeding eens te proberen, houd het dan een week vol om je baby de kans te geven zich aan te passen en kijk dan of het voor hem of haar werkt.

Als het werkt voor je kleintje, kun je doorgaan met droomvoeding tot 6 maanden en dan geleidelijk de voeding verminderen voordat je helemaal stopt. Dit zal helpen om op dat moment een gewoontevorming te voorkomen. Als droomvoeding niet werkt voor je kindje, laat ze dan op natuurlijke wijze wakker worden voor voedingen ‘s nachts.

Er zijn veel verschillende redenen waarom een baby ‘s nachts wakker wordt, dus als je merkt dat je baby vrij vaak wakker wordt, met of zonder de droomvoeding, is het de moeite waard om andere factoren te overwegen die hieraan kunnen bijdragen, zoals onder- of oververmoeidheid, de slaapomgeving of het feit dat een baby niet zelfstandig in slaap kan vallen. Wordt jouw kindje om de 2uur wakker? Daar kun je hier meer over lezen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden