9.5/10 - 2805 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaapproblemen2-3 jaar, 3-4 jaar,

Een slaapritueel of slaaproutine is enorm belangrijk voor kinderen. Een passend slaapritueel kan een grote impact hebben op het slaapgedrag van je kindje en vooral op het naar bed brengen. Duidelijkheid is voor alle kindjes fijn omdat een kindje op die manier weet waar hij of zij aan toe is en wat er gaat gebeuren. Er is niet één juist slaapritueel. Als ouder kun je zelf een slaapritueel kiezen wat past bij jou en je kindje. Een slaapritueel voor baby’s ziet er meestal wel net wat anders uit dan een slaapritueel voor peuters. In dit artikel geven we je een paar tips voor een slaapritueel voor peuters.

Slaapritueel voor peuters

Een slaapritueel voor peuters ziet er meestal net wat anders uit dan een slaapritueel voor baby’s. Allereerst hebben baby’s een andere behoefte dan peuters. Met name peuters hebben een eigen willetje en vinden het vaak veel te gezellig om te gaan slapen. Dat kan soms voor enorme struggles zorgen bij het naar bed gaan. Bovendien hebben peuters een andere behoefte dan baby’s. Herkenbaar? Lees dan vooral verder voor een paar fijne tips voor het slaapritueel van je peuter.

7 tips voor een fijn slaapritueel voor peuters

Peuters kunnen heel slim zijn als het gaat om bedtijd en je zult merken dat ze elke grens proberen te testen en laat bedtijd daar nu juist een perfect moment voor zijn. Peuters kunnen er alles aan doen om bedtijd te rekken om langer op te mogen blijven óf ze verzinnen telkens nieuwe dingen om weer uit bed te gaan.
Het is belangrijk om het slaapritueel positief te houden en tegelijkertijd consequent te blijven. Een paar tips:

  1. Stel regels op. Dit kun je ook samen met je peuter doen. Probeer de regels positief te houden en het woordje NIET of GEEN te vermijden. Zorg dat jij (en een eventuele partner) je ook aan deze regels houden.
  2. Maak gebruik van een wekker en spreek af dat wanneer de wekker af gaat het tijd is om te gaan slapen. Dit kan helpen wanneer een peuter enorm uitstelgedrag vertoont.
  3. Creëer een slaapritueel met handelingen die elke dag in dezelfde volgorde worden uitgevoerd zoals: Tandenpoetsen, pyjama aan, samen een boekje lezen, knuffel en slapen.
  4. Geef je peuter keuzes waar dat mogelijk is. Welke tandpasta wil je vandaag? De groene tandpasta of de gele tandpasta? En welk knuffeltje neem je vandaag mee naar bed? Of: Door wie wil je vandaag naar bed gebracht worden?
  5. Veel peuters zijn bang in het donker. Vanaf dit moment kan het raadzaam zijn om een lichtje aan te laten. Je wilt voorkomen dat je peuter angstig wordt. Kies bij voorbaat voor rood licht, dit heeft minder effect op het slaaphormoon dan wit- en blauw licht.
  6. Gaat het elke avond moeizaam? Probeer eens een rollenspel met een pop of knuffel. Een rollenspel is een goed hulpmiddel om te gebruiken wanneer je je kind wil uitleggen wat er van hem verwacht wordt. Vaak hebben kinderen namelijk geen idee en kan het juist op deze manier goed uitleggen. Geef het de tijd en blijf elke dag hetzelfde doen.
  7. Geef je peuter tijdens het slaapritueel écht 1 op 1 aandacht. Dit kan enorm helpen om het slaapritueel positief te houden.

Consequent zijn is key

Het is enorm lastig wanneer het naar bed gaan veel tijd en energie kost. Veel ouders ervaren dit ook als een negatief moment en dat is begrijpelijk wanneer het elke dag een strijd is om je peuter naar bed te brengen. Onze ervaring is dat veel ouders hun peuter te laat naar bed brengen wat zorgt voor meer strijd. Een oververmoeide peuter wordt vaak hyper en lastiger. Voor de meeste peuters tussen de 2 en 4 jaar is tussen 18:30-19:30 een mooi moment om in bed te liggen.

Hulp nodig van een gecertifieerde kinderslaapcoach?

Heb jij behoefte aan persoonlijk advies? Blijft jouw peuter uit bed komen tijdens het slaapritueel en lijkt niets te werken? Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches kunnen jouw helpen tijdens een slaapconsult. Tijdens een slaapconsult krijg je, aan de hand van een uitgebreid intakeformulier, op maat advies. Een slaapconsult vindt plaats per telefoon of middels een videocall. Jij beslist!

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Mijn peuter wil niet slapen

Mijn peuter wil niet slapen

Het kan een hele opgave zijn om een peuter naar bed te krijgen. Peuters ontwikkelen een eigen mening en ontdekken dat ze zelf kunnen kiezen. Daarnaast vinden ze het vaak veel te gezellig om te gaan slapen. Wat kan je doen als je peuter niet wil slapen? In dit artikel lees je er meer over. Waarom komt mijn peuter moeilijk in slaap? Hoe kan het dat je peuter ineens niet meer wil slapen en dat de bedtijd steeds een strijd is? Dit kan verschillende oorzaken hebben en het kan lastig zijn om de exacte reden aan te wijzen.  Eigen mening & uitstelgedrag Een veelvoorkomende reden is dat peuters een eigen wil ontwikkelen en hun mening altijd en overal steeds duidelijker laten horen. Alles moet gaan zoals je peuter het heeft bedacht en het woordje ‘nee’ speelt ineens een belangrijke rol in zijn of haar woordenschat.  Deze eigen wil is ook duidelijk zichtbaar als het tijd is om te gaan slapen. Bij peuters komt het uitstelgedrag duidelijk naar voren en de bedtijd is het perfecte moment om de grenzen op te zoeken. Veel ouders merken dat hun peuter er alles aan doet om de bedtijd op te rekken en steeds nieuwe

Slaaptips, 
Slaapregressie 24 maanden

Slaapregressie 24 maanden

Merk je een verandering in de slaap van je peuter van 24 maanden of gaat de middagdut en slaap ‘s nachts moeizamer? Rond de periode van 24 maanden maakt je peuter enkele belangrijke ontwikkelingen door die vaak samenhangen met een slaapregressie. Wat houdt deze 24 maanden slaapregressie precies in en hoe ga je hiermee om? Slaapregressie kind 24 maanden De slaapregressie bij 24 maanden komt vooral door een aantal grote mentale ontwikkelingen. Peuters krijgen rond deze leeftijd een eigen wil, leren dat ze een keuze hebben en dat gedrag gevolgen heeft. Deze mentale ontwikkelingen kunnen op 2 manieren een impact op het slaapgedrag hebben: ‘Twee is nee’ is een veelvoorkomende omschrijving van peutergedrag. Veel kinderen krijgen rond deze leeftijd een duidelijke eigen wil en dit uit zich ook in de slaap. Zo kan het gebeuren dat je peuter van 2 jaar ineens allerlei capriolen uithaalt in bed, dutjes weigert of ‘s avonds niet naar bed wil.  Hoewel deze slaapregressie de 24 maanden slaapregressie wordt genoemd, kan deze zich ook in de loop van het tweede levensjaar ontwikkelen. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. De ene peuter maakt deze ontwikkelingen bij 24 maanden door,

Slaapregressies, Slaaptips, 
Slaapritueel voor je baby

Slaapritueel voor je baby

Heb jij een slaapritueel met je baby? Een slaapritueel wordt ook wel een slaaproutine genoemd. Een voorbeeld van een slaapritueel of slaaproutine is verschonen, voorlezen, een liedje zingen en knuffelen. Een slaapritueel kan helpen om het slaapgedrag van je baby positief te beïnvloeden. Maar waarom is een slaapritueel belangrijk en hoe zorg je voor een goed slaapritueel? Wat is een slaapritueel? Een slaapritueel wordt ook wel een slaaproutine genoemd. Een slaapritueel is een ritueel dat je voor nagenoeg elk slaapje van je kind uitvoert. Door elke keer dezelfde handelingen uit te voeren voor het slapen gaan begrijpt je baby al snel wat er gaat gebeuren. Deze voorspelbaarheid is fijn voor je baby omdat het rust creëert. Je kunt op elk moment beginnen met een slaapritueel inbouwen. Waarom een slaapritueel? Een slaaproutine kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de slaap van je kind. Een slaaproutine die dagelijks voor elk slaapje wordt herhaald, zorgt ervoor dat je baby begrijpt dat het weer tijd is om te gaan slapen. Dit slaapritueel zorgt dus voor duidelijkheid en regelmaat.  Vanaf wanneer kan je beginnen met een slaapritueel voor je baby? Pasgeboren baby’s hebben zelfs al baat bij een routine. Je kunt dus

Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids