9.5/10 - 2556 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Dutjes0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Er zijn veel meningen over het volgen van een routine, maar de waarheid is dat baby’s er dol op zijn.
Maar ook voor ouders zijn routines erg fijn. Ze zorgen voor veel voorspelbaarheid overdag.
Met een vaste routine kun je beter op je kleintje reageren, omdat je weet wanneer hij honger heeft of moe is.

Er zijn veel redenen waarom je overweegt om een nieuwe slaaproutine met je baby te beginnen, of om zijn huidige routine te veranderen. Misschien ben je het zat dat elke dag weer anders verloopt en wil je wat meer consistentie en voorspelbaarheid in je dagen. Of misschien is je kleintje zijn oude slaapschema gewoon ontgroeid en heeft het nu een beetje een update nodig.

In dit artikel vertel ik je wat je kunt verwachten als je begint met een nieuwe slaaproutine voor je baby en hoe je kunt helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen!

In dit artikel:

  • Wat is een slaaproutine?
  • Wanneer moet je met een slaaproutine beginnen?
  • Hoe verander je het slaapschema van je baby?
  • Wat is slaapconsolidatie?
  • Hoe lang duurt het om een goede slaaproutine op te bouwen?
  • Hoe je baby helpen zich aan te passen aan een nieuwe routine

Wat is een slaaproutine?

Sommige ouders denken bij het woord “routine” meteen aan strikte schema’s waar je je hoe dan ook aan moet houden! Wees gerust, daar hebben we het hier niet over…

Als we het hebben over slaaproutines, dan hebben we het over een consistent en voorspelbaar ritme voor je dag, dat past bij de leeftijd en slaapbehoeften van je baby en verandert naarmate die behoeften veranderen en zich ontwikkelen.

Het gaat er NIET om je baby te dwingen zich aan te passen aan een vaste structuur die niet past bij zijn leeftijd, ontwikkelingsfase of vermogen om zelfstandig in slaap te kunnen vallen.

De schema’s in onze slaapgidsen zijn ontworpen om te werken met het circadiane ritme (of de interne klok) van je baby om de natuurlijke energiedips die ze overdag hebben te benutten. Dit helpt ervoor te zorgen dat je baby op de juiste tijden en gedurende de juiste tijd slaapt, wat leidt tot makkelijker in slaap vallen, consistente dutjes en een goede nachtrust!

Wanneer moet je beginnen met een slaaproutine voor je baby?

Dus je hebt besloten dat er iets moet veranderen, je bent helemaal klaar voor de nieuwe slaaproutine van je baby… maar dan zie je een nieuw tandje doorkomen. Typisch!

Dus je drukt op de pauzeknop en denkt het volgende week te proberen, maar dan wordt je baby verkouden – wat natuurlijk betekent dat jij de week daarop ook verkouden bent! Je denkt bij jezelf: “Zodra iedereen weer gezond is, beginnen we met de nieuwe routine”… maar dan bedenk je dat je binnenkort op vakantie gaat, dus misschien is het beter om te wachten tot je terug bent.

Voor je het weet is de nieuwe slaaproutine van je baby (waar je ZO klaar voor was om mee te beginnen!) weer 3 maanden uitgesteld.

De waarheid is dat er nooit een PERFECTE tijd zal zijn om een nieuwe routine met je kleintje te beginnen, omdat er bijna altijd wel iets aan de hand is: ontwikkelingssprongen, vaccinaties, slaapregressies, vakanties, tandjes, zomertijd … ik kan nog wel even doorgaan.

Soms moet je gewoon het moment aangrijpen en het hier en nu voor je laten werken!

De enige keer dat je misschien beter geen nieuwe routine met je baby kunt beginnen of veranderingen in zijn bestaande routine kunt aanbrengen, is als hij ziek is. Het maken van grote veranderingen op dit moment is waarschijnlijk een strijd voor jullie allebei, dus wacht tot je baby zich beter voelt om te beginnen.

Hoe verander je het slaapschema van je baby?

Afhankelijk van hoe de routine van je kleintje er van tevoren uitzag, hoef je misschien maar een paar kleine aanpassingen te doen of moet je juist heel veel veranderen.

Het starten van een goede slaaproutine voor je baby kan veranderingen met zich meebrengen:

  • De slaapomgeving van je baby
  • De tijden dat je baby wakker is en de duur van het dutje overdag
  • Bedtijd
  • Hoe je omgaat met ‘s nachts wakker worden
  • De tijd waarop hij ‘s ochtends wakker wordt
  • Het kan behoorlijk ontmoedigend zijn MAAR het goede nieuws is dat je niet alles tegelijk hoeft aan te pakken. Over het algemeen raden we aan om veranderingen in deze volgorde aan te brengen:
  1. Begin met het creëren van de optimale slaapomgeving voor je baby met een donkere kamer, witte ruis en een inbakerzakje of slaapzak. Dit alleen al kan een enorm verschil maken als het gaat hoe je baby in slaap kan vallen en zijn vermogen om slaapcycli aan elkaar te koppelen.
  2. Richt je vervolgens op de slaap van je baby overdag en werk toe naar wakkertijden die passen bij de leeftijd van je baby en dutjes. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat er overdag de juiste balans van wakker zijn en slapen wordt gecreëerd. Je baby zal gemakkelijk naar bed gaan en ‘s nachts beter slapen.
  3. Als je baby ouder is dan 3-4 maanden, overweeg dan om hem te leren hoe hij zichzelf in slaap kan brengen. Dit is vaak het laatste stukje van de puzzel als het gaat om het bereiken van langere dutjes overdag en een langere slaapperiode ‘s nachts.

Wat is slaapconsolidatie?

Een paar dagen na het starten van je nieuwe slaaproutine ben je misschien teleurgesteld dat het nog niet beter gaat… het kan zelfs voelen alsof de slaap van je kleintje juist slechter wordt!

Je kunt ervaren dat:

Maak je geen zorgen, dit is heel normaal! Je baby ervaart wat wij ‘slaapconsolidatie’ noemen.

Wat er gebeurt is dat je kleintje gewend is geraakt aan de vorige hoeveelheid slaap die hij of zij had, wat aanzienlijk meer of minder slaap kan zijn dan hij of zij nu heeft. Het is alsof je de “reset” knop van zijn lichaamsklok indrukt, waardoor hij in het begin wat onrustig kan zijn.

Als je de balans tussen wakker zijn en slapen overdag verandert, heeft dat invloed op de nachten van je baby, omdat hij zijn slaap opnieuw moet consolideren en zich aan dit nieuwe evenwicht moet aanpassen.

En omgekeerd gebeurt hetzelfde – als de nachtrust van je baby plotseling verbetert, moet je niet verbaasd zijn als de dutjes de volgende dag een beetje minder worden! Hier zie je hoe het proces van slaapconsolidatie eruit kan zien:

Het goede nieuws is dat slaapconsolidatie maar tijdelijk is! Je baby heeft een beetje tijd nodig om aan zijn nieuwe routine te wennen, maar hoe consequenter je bent, hoe sneller hij zal wennen.

Hoe lang duurt het om een goede slaaproutine op te bouwen?

Als je begint met een nieuwe slaaproutine voor je baby, voel je je in het begin super gemotiveerd, en na een paar dagen lijkt het of het helemaal niet werkt voor jouw baby?

Maar het opbouwen van een goede slaaproutine gaat niet van de ene op de andere dag. Er gebeurt veel achter de schermen voor je kleintje en hij heeft tijd nodig om zich aan te passen. Het belangrijkste is om consequent te blijven en jezelf eraan te blijven herinneren dat zijn slaap echt zal verbeteren.

Over het algemeen raden we aan om je kleintje minstens 2 weken de tijd te geven om aan de nieuwe routine te wennen. Dit is het moment waarop je waarschijnlijk de effecten van slaapconsolidatie zult ervaren, maar hoe consequenter je bent met de dutjestijden van je kleintje, hoe sneller alles op zijn plek zal vallen.

Houd er ook rekening mee dat als je baby ouder is, zijn slaapgewoonten en -patronen meer ingesleten zullen zijn, zodat het wat langer kan duren voordat hij zich aanpast aan veranderingen in zijn routine. Hetzelfde geldt als je belangrijke veranderingen aanbrengt in het slaappatroon van je baby – hoe groter de verandering, hoe langer het duurt voordat je kleintje zich heeft aangepast.

Hoe je baby helpen zich aan te passen aan de nieuwe routine?

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om je baby te helpen zich aan te passen aan een nieuwe slaaproutine is om CONSISTENT te zijn met de veranderingen die je maakt.

Als het lijkt alsof dingen niet werken, kan het heel verleidelijk zijn om terug te vallen op je oude routine of om weer “met de stroom mee te gaan”, maar onthoud – er was een reden waarom je besloot deze verandering door te voeren!

Je baby werkt heel hard om zijn slaap te consolideren, dus het laatste wat hij nodig heeft is dat zijn routine weer verandert. Blijf consequent en zodra de slaapconsolidatie voorbij is, zou je moeten merken dat alles op zijn plaats begint te vallen. En als dat gebeurt, beloof ik je dat je zo blij zult zijn dat je het hebt volgehouden!

Als je wanhopig op zoek bent naar slaap, kan het ook verleidelijk zijn om alles in één keer te veranderen. Hoewel dit voor sommige baby’s kan werken, zullen anderen het heel overweldigend en moeilijk te verwerken vinden.

Helaas is er geen magische oplossing. Verandering gebeurt na verloop van tijd. Daarom raden we altijd aan om één verandering per keer door te voeren en idealiter minstens een week te wachten voordat je iets anders verandert. Dit geeft je baby genoeg tijd om zich aan te passen, zodat je kunt zien of het werkt of niet.

Als je een goede slaaproutine voor je baby wilt starten, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, bekijk dan zeker onze slaapgidsen. Wil je meer begeleiding of 1 op 1 coaching? Onze gecertificeerde slaapcoaches staan voor je klaar met persoonlijke begeleiding en ondersteuning.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Van 3 naar 2 slaapjes overdag

Van 3 naar 2 slaapjes overdag

Vroeg of laat komt het moment: je baby maakt de overstap van 3 naar 2 slaapjes overdag. Hoe weet je dat je baby geen drie slaapjes meer nodig heeft en dit namiddagdutje kan laten vallen? En hoe pak je dit het beste aan? Wanneer van 3 naar 2 slaapjes? Op welke leeftijd zijn baby’s klaar voor de overstap van 3 naar 2 dutjes? Dit is voor iedere baby verschillend, maar de meeste baby’s zijn hier rond de 6-8 maanden aan toe. Natuurlijk kan het ook goed zijn dat je baby er al wat eerder klaar voor is of juist nog wat langer behoefte heeft aan het namiddagdutje.  Voor veel ouders klinkt het vroeg om rond 6-8 maanden het namiddagdutje af te bouwen. Toch heeft het afbouwen van 3 naar 2 slaapjes een aantal belangrijke voordelen. Als je het namiddagdutje te lang in stand houdt, kan dit namelijk slaapproblemen opleveren. Denk aan hazenslaapjes tijdens de middagdut of vroeg(er) wakker worden. Baby toe aan 2 slaapjes: signalen Hoe weet je dat je baby toe is om het derde dutje te laten vallen? Er zijn een aantal signalen die laten zien dat je baby van 3 naar 2 slaapjes overdag kan: Advies voor namiddagdutje

Dutjes, Slaaptips, 
Van 2 naar 1 slaapjes overdag

Van 2 naar 1 slaapjes overdag

Het is een bekende fase voor veel ouders: je kind heeft niet genoeg aan één slaapje overdag, maar twee slaapjes lijkt weer net te veel. Wanneer heeft je kind nog maar 1 slaapje per dag nodig en hoe zorg je voor een soepele overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje? In dit artikel vertellen we je alles over deze overstap naar 1 slaapje.  Tip: lees ook ons artikel over de overstap van 3 naar 2 slaapjes. Wanneer overgaan op 1 slaapje? Een veelgestelde vraag tijdens telefonische consults is wanneer een kind toe is aan de overstap van 2 naar 1 slaapje. Dit is voor ieder kind anders, maar er zijn wel richtlijnen en signalen die aangeven dat je dreumes nog maar 1 slaapje nodig heeft. De meeste kinderen zijn tussen de 13 en 18 maanden als ze nog maar 1 slaapje nodig hebben. De leeftijdsrange waarin je baby klaar is voor de overstap van 2 naar 1 slaapjes is dus vrij breed. Onze ervaring is dat de meeste kinderen meer richting de 15-18 maanden gaan wanneer ze hun ochtendslaapje laten vallen, al zijn sommige kinderen hier natuurlijk al op een jongere leeftijd klaar voor. 3 signalen dat je dreumes toe

Dutjes, Slaaptips, 
Baby slaapt niet langer dan 45 minuten

Baby slaapt niet langer dan 45 minuten

Hoewel een pasgeboren baby veel slaapt, duren de slaapjes zelf vaak maar kort. Hoe kan het dat een (pasgeboren) baby soms maar (ongeveer) 45 minuten slaapt en wat kan je hieraan doen? Slaapcyclus van 45 minuten bij baby’s De slaapcyclus van een volwassene duurt gemiddeld 90 tot 100 minuten. Daarnaast zijn wij als volwassenen in staat om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen. Dit betekent niet dat volwassen mensen aan een stuk doorslapen, het is normaal om een aantal keer wakker te worden ‘s nachts tussen de slaapcycli door. Alleen hebben wij dat niet bewust door. De slaapcyclus van een baby is in het begin ongeveer de helft korter, zo’n 45 tot 50 minuten. Ook kan een pasgeboren baby meestal nog niet meerdere slaapcycli aan elkaar koppelen. Hierdoor worden veel baby’s na 45 minuten wakker. Deze korte slaapjes worden ook wel hazenslaapjes genoemd. Sommige baby’s slapen zelfs maar 20 of 30 minuten. Deze baby’s hebben meestal moeite om in een diepe slaap te komen. Iets wat ook vaak voorkomt bij baby’s. Baby slaapt maar 45 minuten: wat kan ik doen? Je baby slaapt maar 3 kwartier en wordt daarna wakker. Wat kan je hieraan doen? Het is heel normaal dat

Dutjes, Slaaptips, 
Baby hoest in slaap

Baby hoest in slaap

Hoest jouw baby veel in zijn slaap? Een hoestende baby kan vervelend zijn en ervoor zorgen dat je kind zichzelf en jou wakker houdt. Maar het hoeft niet direct iets ergs te betekenen. Waarom moet je baby veel hoesten in bed en wat kan je doen als hij zichzelf wakker houdt door het hoesten of er veel last van heeft?  Waarom hoest baby veel in bed? Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam als je slijmvliezen van de luchtwegen geïrriteerd zijn. De slijmvliezen maken extra slijm aan, wat een hoestprikkel veroorzaakt. Je slijmvliezen kunnen door verschillende redenen geïrriteerd raken. Waarom hoest mijn baby vooral ‘s nachts of tijdens de dutjes overdag? Als eerste hoeft het niet direct iets ergs te betekenen als je baby veel hoest in bed. Hoesten wordt vaak erger in de nacht door de droge(re) lucht en omdat het slijm van een verkoudheid beneden naar de keel glijdt. Daardoor wordt de hoestreflex geprikkeld: je lijf wil immers alle indringers zo snel mogelijk je keel en luchtwegen weer uit hebben. Hoest je baby niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag? Dan kan het zijn dat je baby een virus te pakken heeft.  Wat doen als baby veel

Dutjes, Overig, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden