9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Dutjes0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden,

Er zijn veel meningen over het volgen van een routine, maar de waarheid is dat baby’s er dol op zijn.
Maar ook voor ouders zijn routines erg fijn. Ze zorgen voor veel voorspelbaarheid overdag.
Met een vaste routine kun je beter op je kleintje reageren, omdat je weet wanneer hij honger heeft of moe is.

Er zijn veel redenen waarom je overweegt om een nieuwe slaaproutine met je baby te beginnen, of om zijn huidige routine te veranderen. Misschien ben je het zat dat elke dag weer anders verloopt en wil je wat meer consistentie en voorspelbaarheid in je dagen. Of misschien is je kleintje zijn oude slaapschema gewoon ontgroeid en heeft het nu een beetje een update nodig.

In dit artikel vertel ik je wat je kunt verwachten als je begint met een nieuwe slaaproutine voor je baby en hoe je kunt helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen!

In dit artikel:

 • Wat is een slaaproutine?
 • Wanneer moet je met een slaaproutine beginnen?
 • Hoe verander je het slaapschema van je baby?
 • Wat is slaapconsolidatie?
 • Hoe lang duurt het om een goede slaaproutine op te bouwen?
 • Hoe je baby helpen zich aan te passen aan een nieuwe routine

Wat is een slaaproutine?

Sommige ouders denken bij het woord “routine” meteen aan strikte schema’s waar je je hoe dan ook aan moet houden! Wees gerust, daar hebben we het hier niet over…

Als we het hebben over slaaproutines, dan hebben we het over een consistent en voorspelbaar ritme voor je dag, dat past bij de leeftijd en slaapbehoeften van je baby en verandert naarmate die behoeften veranderen en zich ontwikkelen.

Het gaat er NIET om je baby te dwingen zich aan te passen aan een vaste structuur die niet past bij zijn leeftijd, ontwikkelingsfase of vermogen om zelfstandig in slaap te kunnen vallen.

De schema’s in onze slaapgidsen zijn ontworpen om te werken met het circadiane ritme (of de interne klok) van je baby om de natuurlijke energiedips die ze overdag hebben te benutten. Dit helpt ervoor te zorgen dat je baby op de juiste tijden en gedurende de juiste tijd slaapt, wat leidt tot makkelijker in slaap vallen, consistente dutjes en een goede nachtrust!

Wanneer moet je beginnen met een slaaproutine voor je baby?

Dus je hebt besloten dat er iets moet veranderen, je bent helemaal klaar voor de nieuwe slaaproutine van je baby… maar dan zie je een nieuw tandje doorkomen. Typisch!

Dus je drukt op de pauzeknop en denkt het volgende week te proberen, maar dan wordt je baby verkouden – wat natuurlijk betekent dat jij de week daarop ook verkouden bent! Je denkt bij jezelf: “Zodra iedereen weer gezond is, beginnen we met de nieuwe routine”… maar dan bedenk je dat je binnenkort op vakantie gaat, dus misschien is het beter om te wachten tot je terug bent.

Voor je het weet is de nieuwe slaaproutine van je baby (waar je ZO klaar voor was om mee te beginnen!) weer 3 maanden uitgesteld.

De waarheid is dat er nooit een PERFECTE tijd zal zijn om een nieuwe routine met je kleintje te beginnen, omdat er bijna altijd wel iets aan de hand is: ontwikkelingssprongen, vaccinaties, slaapregressies, vakanties, tandjes, zomertijd … ik kan nog wel even doorgaan.

Soms moet je gewoon het moment aangrijpen en het hier en nu voor je laten werken!

De enige keer dat je misschien beter geen nieuwe routine met je baby kunt beginnen of veranderingen in zijn bestaande routine kunt aanbrengen, is als hij ziek is. Het maken van grote veranderingen op dit moment is waarschijnlijk een strijd voor jullie allebei, dus wacht tot je baby zich beter voelt om te beginnen.

Hoe verander je het slaapschema van je baby?

Afhankelijk van hoe de routine van je kleintje er van tevoren uitzag, hoef je misschien maar een paar kleine aanpassingen te doen of moet je juist heel veel veranderen.

Het starten van een goede slaaproutine voor je baby kan veranderingen met zich meebrengen:

 • De slaapomgeving van je baby
 • De tijden dat je baby wakker is en de duur van het dutje overdag
 • Bedtijd
 • Hoe je omgaat met ‘s nachts wakker worden
 • De tijd waarop hij ‘s ochtends wakker wordt
 • Het kan behoorlijk ontmoedigend zijn MAAR het goede nieuws is dat je niet alles tegelijk hoeft aan te pakken. Over het algemeen raden we aan om veranderingen in deze volgorde aan te brengen:
 1. Begin met het creëren van de optimale slaapomgeving voor je baby met een donkere kamer, witte ruis en een inbakerzakje of slaapzak. Dit alleen al kan een enorm verschil maken als het gaat hoe je baby in slaap kan vallen en zijn vermogen om slaapcycli aan elkaar te koppelen.
 2. Richt je vervolgens op de slaap van je baby overdag en werk toe naar wakkertijden die passen bij de leeftijd van je baby en dutjes. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat er overdag de juiste balans van wakker zijn en slapen wordt gecreëerd. Je baby zal gemakkelijk naar bed gaan en ‘s nachts beter slapen.
 3. Als je baby ouder is dan 3-4 maanden, overweeg dan om hem te leren hoe hij zichzelf in slaap kan brengen. Dit is vaak het laatste stukje van de puzzel als het gaat om het bereiken van langere dutjes overdag en een langere slaapperiode ‘s nachts.

Wat is slaapconsolidatie?

Een paar dagen na het starten van je nieuwe slaaproutine ben je misschien teleurgesteld dat het nog niet beter gaat… het kan zelfs voelen alsof de slaap van je kleintje juist slechter wordt!

Je kunt ervaren dat:

Maak je geen zorgen, dit is heel normaal! Je baby ervaart wat wij ‘slaapconsolidatie’ noemen.

Wat er gebeurt is dat je kleintje gewend is geraakt aan de vorige hoeveelheid slaap die hij of zij had, wat aanzienlijk meer of minder slaap kan zijn dan hij of zij nu heeft. Het is alsof je de “reset” knop van zijn lichaamsklok indrukt, waardoor hij in het begin wat onrustig kan zijn.

Als je de balans tussen wakker zijn en slapen overdag verandert, heeft dat invloed op de nachten van je baby, omdat hij zijn slaap opnieuw moet consolideren en zich aan dit nieuwe evenwicht moet aanpassen.

En omgekeerd gebeurt hetzelfde – als de nachtrust van je baby plotseling verbetert, moet je niet verbaasd zijn als de dutjes de volgende dag een beetje minder worden! Hier zie je hoe het proces van slaapconsolidatie eruit kan zien:

Het goede nieuws is dat slaapconsolidatie maar tijdelijk is! Je baby heeft een beetje tijd nodig om aan zijn nieuwe routine te wennen, maar hoe consequenter je bent, hoe sneller hij zal wennen.

Hoe lang duurt het om een goede slaaproutine op te bouwen?

Als je begint met een nieuwe slaaproutine voor je baby, voel je je in het begin super gemotiveerd, en na een paar dagen lijkt het of het helemaal niet werkt voor jouw baby?

Maar het opbouwen van een goede slaaproutine gaat niet van de ene op de andere dag. Er gebeurt veel achter de schermen voor je kleintje en hij heeft tijd nodig om zich aan te passen. Het belangrijkste is om consequent te blijven en jezelf eraan te blijven herinneren dat zijn slaap echt zal verbeteren.

Over het algemeen raden we aan om je kleintje minstens 2 weken de tijd te geven om aan de nieuwe routine te wennen. Dit is het moment waarop je waarschijnlijk de effecten van slaapconsolidatie zult ervaren, maar hoe consequenter je bent met de dutjestijden van je kleintje, hoe sneller alles op zijn plek zal vallen.

Houd er ook rekening mee dat als je baby ouder is, zijn slaapgewoonten en -patronen meer ingesleten zullen zijn, zodat het wat langer kan duren voordat hij zich aanpast aan veranderingen in zijn routine. Hetzelfde geldt als je belangrijke veranderingen aanbrengt in het slaappatroon van je baby – hoe groter de verandering, hoe langer het duurt voordat je kleintje zich heeft aangepast.

Hoe je baby helpen zich aan te passen aan de nieuwe routine?

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om je baby te helpen zich aan te passen aan een nieuwe slaaproutine is om CONSISTENT te zijn met de veranderingen die je maakt.

Als het lijkt alsof dingen niet werken, kan het heel verleidelijk zijn om terug te vallen op je oude routine of om weer “met de stroom mee te gaan”, maar onthoud – er was een reden waarom je besloot deze verandering door te voeren!

Je baby werkt heel hard om zijn slaap te consolideren, dus het laatste wat hij nodig heeft is dat zijn routine weer verandert. Blijf consequent en zodra de slaapconsolidatie voorbij is, zou je moeten merken dat alles op zijn plaats begint te vallen. En als dat gebeurt, beloof ik je dat je zo blij zult zijn dat je het hebt volgehouden!

Als je wanhopig op zoek bent naar slaap, kan het ook verleidelijk zijn om alles in één keer te veranderen. Hoewel dit voor sommige baby’s kan werken, zullen anderen het heel overweldigend en moeilijk te verwerken vinden.

Helaas is er geen magische oplossing. Verandering gebeurt na verloop van tijd. Daarom raden we altijd aan om één verandering per keer door te voeren en idealiter minstens een week te wachten voordat je iets anders verandert. Dit geeft je baby genoeg tijd om zich aan te passen, zodat je kunt zien of het werkt of niet.

Als je een goede slaaproutine voor je baby wilt starten, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, bekijk dan zeker onze slaapgidsen. Wil je meer begeleiding of 1 op 1 coaching? Onze gecertificeerde slaapcoaches staan voor je klaar met persoonlijke begeleiding en ondersteuning.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Het 4’s Ritueel

Het 4’s Ritueel

Als je op zoek bent naar een liefdevolle en geliefde manier om je baby al vanaf jonge leeftijd zelf in slaap te leren vallen, dan is het 4S ritueel een populaire methode om te proberen. Maar wat is het 4S ritueel precies en hoe werkt deze methode? Lees het in dit artikel en/of bekijk onze video hieronder over het 4’s ritueel. Wat is het 4S ritueel? Het 4S ritueel is een bekende methode in de wereld van de babyslaap. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat je er direct na de geboorte mee kunt beginnen en je baby op een vriendelijke manier leert om zelfstandig in slaap te vallen.  De 4S slaapmethode dankt zijn naam aan de vier verschillende stappen die worden doorlopen: setting the stage, swaddling, sitting en sush-pat. Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.  Hoe werkt het 4S ritueel? Wil je je baby met behulp van het 4S ritueel zelfstandig in slaap leren vallen? Het 4S ritueel bestaat uit 4 stappen die je voor ieder slaapje doorloopt. De eerste drie stappen doorloop je altijd, de vierde stap is

Dutjes, Methodieken, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, video, 0-16 weken, 
Hoeveel slaap heeft mijn naar schoolgaande kleuter nodig?

Hoeveel slaap heeft mijn naar schoolgaande kleuter nodig?

In de leeftijd van 3 tot 6 jaar groeien en ontwikkelen kinderen zich razendsnel, dus het is ook in deze fase belangrijk te zorge voor voldoende slaap. Slaap speelt een belangrijke rol in de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind, maar veel ouders weten niet precies hoeveel slaap hun kind op deze leeftijd nodig heeft. In dit artikel gaan we in op de slaapbehoeften van je kind en beantwoorden we de volgende vragen: Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig? De meeste richtlijnen geven aan dat kinderen tussen 3 en 5 jaar tussen de 10 en 13 uur moeten slapen gedurende een periode van 24 uur (al dan niet met een dutje overdag). Kinderen van 6 tot 12 jaar zouden tussen de 9 en 11/12 uur slapen gedurende een periode van 24 uur. Het is goed om te weten dat het brede ranges zijn en dat de individuele slaapbehoefte afhankelijk zijn van kind tot kind. Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt? Kinderen die niet genoeg slaap krijgen en dus vermoeid zijn, vertonen vaak de volgende signalen: Als je sommige van deze signalen voor langere tijd bij je kind zie, is het misschien een idee om te

Dutjes, Leeftijd, Slaaptips, 3-4 jaar, 
Dutjes

Dutjes

Pasgeboren baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag. Hoe ouder je baby wordt, hoe minder dutjes overdag nodig zijn. Wanneer heeft je baby genoeg aan 3, 2 of 1 dutjes overdag? En op welke leeftijd heeft een baby geen dutje meer nodig? Hoeveel dutjes heeft mijn baby nodig? Baby’s slapen een groot gedeelte van de dag. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door. Hoeveel een baby slaapt, hangt af van de leeftijd van de baby. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder dutjes hij of zij overdag nodig heeft. De meeste kinderen hebben tot en met ongeveer 2,5 jaar een slaapje nodig overdag. Wil je graag weten hoeveel dutjes een baby van 4 maanden nodig heeft? Ben je benieuwd wanneer je baby genoeg heeft aan 2 dutjes op een dag of nog maar 1 slaapje? Ons advies is meestal het volgende: Vanaf 4 maanden: 3 dutjes op een dag Vanaf 8 maanden: 2 dutjes op een dag Vanaf 13-18 maanden: 1 dutje op een dag Vanaf 2,5 – 3 jaar: geen dutje meer Overgang van aantal dutjes Een pasgeboren baby heeft nog maar een korte wakkertijd tussen de slaapjes door. Deze wakkertijd

Dutjes, Slaaptips, 
Het laatste dutje laten vallen – van 1 naar geen dutje

Het laatste dutje laten vallen – van 1 naar geen dutje

Het laten vallen van het laatste dutje kan misschien wel de meest uitdagende overgang van alle dutjes zijn. Het kan lastig zijn om te weten of het echt tijd is om het dutje over te slaan, vooral als je al te maken hebt gehad met de slaapregressie rond de leeftijd van één of twee jaar. Als je overweegt om het dutje helemaal af te laten vallen, vraag je je misschien af of je het moet vervangen door een rustmomentje of je kind gewoon wakker moet houden gedurende de hele dag. En wat betreft bedtijd? Wordt dat eerder? Lees verder voor een meer advies! Wij vertellen je hoe je weet wanneer je van 1 dutje naar geen dutjes moet gaan, en precies hoe je dit kan aanpakken. Wanneer is het juiste moment om het dutje te laten vallen? Allereerst wil je er zeker van zijn dat je kind echt klaar is om het dutje over te slaan. Mijn advies is om NIET te proberen het dutje van je kind te schrappen voordat hij of zij 2.5 / 3 jaar oud is. Zelfs als ze hun dagelijkse dutje weigeren. En zelfs als ze gewoon wakker blijven in hun ledikant (dutje staken) gedurende

Dutjes, Slaaptips, 3-4 jaar, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids