9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Strijd rondom bedtijd is één van de meest voorkomende slaapuitdagingen waar ouders mee struggelen. Veel baby’s en peuters verzetten zich ‘s avonds tegen bedtijd, waardoor ze laat naar bed gaan en in sommige gevallen veel stress en frustratie veroorzaken bij hun ouders. Waarom is bedtijd zo’n strijd? In dit artikel geven we veelvoorkomende oorzaken voor de strijd rondom bedtijd en tips hoe jij je kindje sneller kunt laten wennen aan bedtijd.

In dit artikel:

  • Waarom je baby of peuter zich verzet tegen bedtijd
  • Hoe je je baby of peuter kunt helpen om te gaan slapen bij bedtijd

    Voor meer persoonlijk advies en ondersteuning, bekijk eens onze diensten. Tijdens een slaapconsult kunnen onze gecertificeerde kinderslaapcoaches op maat advies geven.

Waarom je baby of peuter zich verzet tegen bedtijd?

Om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden is het belangrijk om eerst te kijken naar waarom je baby of peuter mogelijk onrustig is.

Ondervermoeidheid

De weerstand tegen dutjes en bedtijd van een baby hebben veel te maken met het vermogen om tot rust te kunnen komen. Als je baby overdag veel (te veel) heeft geslapen, kan het zijn dat hij niet moe genoeg is om te gaan slapen. Leg je een kindje te vroeg weer in bed dan kan dit weerstand opleveren. Als het laatste dutje van je baby te laat op de dag is en/of te lang duurt (afhankelijk van de leeftijd), kan dit ook een reden zijn om wakker te blijven rond bedtijd.

Voor veel peuters is het van belang om overdag op precies het juiste moment van de dag een middagdutje te doen. Te vroeg op de dag een middagdutje vergroot de kans op oververmoeidheid aan het einde van de dag. Ook de lengte van de dutjes van een peuter is van invloed op hoe bedtijd verloopt.

In onze slaapgids met digitale voorbeeldroutines vind je voorbeeldroutines per leeftijd gebaseerd op de wakkertijden die past bij de leeftijd van je kindje.

Oververmoeidheid

Als je baby veel hazenslaapjes doet overdag is de kans groot dat hij in de avond oververmoeid is. Vooral bij jonge baby’s weten we dat wanneer ze weinig slapen er meer cortisol wordt opgebouwd. Dit zorgt voor hyperactiviteit en dat zorgt er weer voor dat ze niet moe lijken of dat het niet lukt om in slaap te vallen terwijl ze eigenlijk heel moe zijn.

Oververmoeidheid voor bedtijd kan er ook toe leiden dat je baby na zo’n 45minuten na bedtijd weer wakker wordt, ‘s nachts vaker wakker wordt of vroeg wakker wordt. Ook dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol dat nog in het lichaam zit. Cortisol remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Hierdoor is het lastiger om in een fijn slaapritme te komen.

Honger

Een hongerige baby zal niet gemakkelijk tot rust komen. Als de dutjes van je baby goed gaan en je over- of ondervermoeidheid kunt uitsluiten, is honger de volgende meest voorkomende reden voor een onrustige bedtijd. Jonge baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen er lang over doen om tot rust te komen. Wanneer ze net lekker lijken te slapen, worden die plotseling weer wakker en hebben meer voeding nodig. Dit wordt een clustervoeding genoemd, die jongere baby’s kan helpen om aan het begin van de nacht langer te slapen.

Clustervoeding begint vaak in de avond en kan soms een paar uur duren. Dit kan de reden zijn dat je baby niet meteen in slaap valt.

Honger voor het slapengaan kan ook een probleem zijn voor peuters. Als je peuter om de een of andere reden niet goed heeft gegeten, vooral tijdens het avondeten, dan merk je misschien dat hij chagrijnig of prikkelbaar wordt voor het slapen gaan. Deze gedragsverandering kan een signaal zijn dat ze nog steeds honger hebben, dus het aanbieden van een snack, zoals een banaan of yoghurt voor het slapengaan kan helpen om ze te vullen en tot rust te brengen.

Te veel stimulatie voor bedtijd

Als je baby of peuter vlak voor het slapengaan een te spannende film kijkt of op een andere manier overprikkeld wordt, is de kans groot dat ze daarna moeite hebben om rustig te worden en in slaap te vallen. Bij jonge baby’s komt overprikkeling heel vaak voor en soms kunnen zelfs felle lichten of te veel lawaai genoeg zijn om overprikkeld te raken.

Een fijn, ontspannende rustig moment voor het slapengaan is een slimme manier om je baby of peuter slaperig te maken. Sluit de gordijnen, dim de lichten en lees wat boeken of zing liedjes. Het bedtijdritueel of slaaproutine begint officieel pas wanneer je daadwerkelijk je kind naar bed brengt maar onderschat ook de momenten hiervoor niet.

Slaapomgeving die te veel stimuleert

Als de kamer van je baby of peuter licht, of er is een fel nachtlampje kan dit ervoor zorgen dat je baby of peuter zich verzet tegen bedtijd. Zowel volwassenen als baby’s hebben “donker” nodig om het hormoon melatonine aan te maken waardoor we in slaap kunnen vallen. Te veel licht in de kamer of het gebruik van een nachtlampje kan de aanmaak van melatonine remmen en je kind zal hierdoor moeite hebben om in slaap te vallen.

Voor baby’s en peuters jonger dan 2 jaar raden we aan om ze in een volledig donkere kamer te laten slapen. Na 2 jaar kunnen sommige peuters een echte angst voor of in het donker ontwikkelen. In dit geval kan een nachtlampje helpen om ze gerust te stellen.

Peuters en hun uitstelgedrag

Peuters zijn goed in het vertonen van uitstelgedrag. Een peuter kan op een slimme manier allerlei excuses verzinnen om meer aandacht te krijgen en om zo bedtijd te verlaten. Het komt vaak voor dat het bij peuters langer duurt voordat ze daadwerkelijk in slaap vallen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verwerken van de dag. Duurt het langer om tot rust te komen of raakt je peuter continu in streek als jij weg gaat? Dan is het de moeite waard om de slaaproutine overdag eens te bekijken. Wellicht heeft je peuters wat meer of minder slaap nodig overdag. Zoals eerder besproken is het vanaf deze leeftijd belangrijk dat het dutje op het juiste moment plaatsvindt en dat de lengte van het dutje past bij de leeftijd van je kindje. Wanneer een peuter oververmoeid is of juist ondervermoeid is, is het logisch dat ze wat lastiger naar bed gaan.

Hoe kan ik mijn baby of peuter helpen om te gaan slapen?

  1. Streef naar passende slaaproutine overdag. Dit zal helpen om onder- en oververmoeidheid uit te sluiten.
  2. Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je kindje de slaap bevordert. Voor baby’s en peuters jonger dan 2 jaar, streef naar een volledig donkere kamer. Gebruik voor oudere peuters een nachtlampje wanneer ze angstig zijn. Witte ruis kan ook een heel nuttig hulpmiddel zijn om tot rust te komen, omdat het je baby aangeeft dat het tijd is om te slapen in plaats van te spelen.
  3. Sluit honger uit. Als je een jongere baby hebt die moeilijk tot rust kan komen voor het slapengaan, bied dan nog een voeding aan, laat ze goed uitboeren en probeer het dan opnieuw. Ook voor peuters is het belangrijk om te zorgen dat ze voldoende hebben gegeten. Twijfel je daaraan? Bied een gezonde snack aan zoals een appel.
  4. Zorg voor een duidelijk ritueel tijdens bedtijd. Baby’s en peuters gedijen goed op routine en consistentie, dus het herhalen van dezelfde stappen voor het slapen gaan (voeding, tandenpoetsen, boek, knuffelen etc.) zal hen helpen begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Het geeft ze ook wat tijd om tot rust te komen na een drukke dag.
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Categorieën
Slaapproblemen, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Alles over spenen

Alles over spenen

Is een speen goed of slecht? Er zijn veel verschillende meningen over spenen en het gebruik hiervan. Wij zijn over het algemeen voor het gebruik van spenen; vooral in de eerste maanden kan het enkele belangrijke voordelen bieden. Wat zijn deze voordelen en hoe leer je je baby een speen gebruiken? Waarom speen gebruiken? Het gebruik van een speen is een onderwerp waar veel deskundigen een mening over hebben. De één zweert erbij en de ander juist niet. Onze mening is niet zo zwart/wit. Het hangt af van verschillende factoren of we wel of geen speen adviseren. Denk aan de zuigbehoefte van je kind, de situatie en de leeftijd van een baby.  Voordelen van een speen bij jonge baby’s In de basis zijn wij de eerste maanden positief over het gebruik van een speen. Jonge baby’s hebben namelijk een zuigbehoefte. In de buik zuigen alle baby’s op hun vingers. Omdat in de buik weinig ruimte is en de vingers automatisch dichtbij de mond zitten, gaat dit vrij eenvoudig.  Eenmaal uit de buik is deze handeling een stuk lastiger voor je baby. Pasgeboren baby’s kunnen niet zelf hun vingers naar hun mond bewegen, dit komt gemiddeld pas na 3/4 maanden. Hierdoor

Slaaptips, Tips, Veilig slapen, video, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 13 weken

Slaaptips voor baby van 13 weken

In de eerste maanden is het slaapritme van een baby doorgaans nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Een baby van 13 weken heeft veel baat bij regelmaat en structuur, maar het kan nog wat lastig zijn om je kind aan een routine te laten wennen. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 13 weken en waarom wordt een routine steeds belangrijker vanaf deze leeftijd? Hoeveel slaap heeft een baby van 13 weken nodig? Veel ouders willen weten hoeveel slaap een baby van 13 weken nodig heeft. Het is belangrijk om te beseffen dat iedere baby anders is en dat de gemiddelden in de eerste maanden sterk uiteen lopen. De ene baby heeft veel meer slaap nodig dan de ander. Daarnaast ontwikkelt iedere baby zich op z’n eigen tempo en wil je vooral kijken naar wat werkt voor jullie.  Ben je toch benieuwd hoeveel een baby van 13 weken ongeveer slaapt? Gemiddeld slaapt een baby rond deze leeftijd ‘s nachts ongeveer 12 uur. Overdag slaapt een baby van 13 weken gemiddeld 4 – 5 uur. Ons advies is om de slaap overdag te verdelen over 3 à 4 dutjes. Een baby van 13 weken kan doorgaans ook al wat langer

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 7 maanden

Slaapregressie 7 maanden

Een paar slaapregressies worden (h)erkent als momenten waarop veel baby’s opeens anders of minder goed gaan slapen. Dit is rond de 4, 8, 12, 18 en 24 maanden. Toch ervaren ook veel ouders dat het slaapgedrag verandert rond de 7 maanden. Dit kan goed. Wellicht is jouw baby iets eerder met bepaalde ontwikkelingen en merk jij dus iets eerder dan gemiddeld de slaapregressie van 8 maanden. Dus heeft je kleintje eigenlijk altijd goed geslapen, maar lukt dat nu niet meer? Het is een heel logische leeftijd waarop dit gebeurt, dus dat is niets om je zorgen over te maken. Wel kan het heel lastig zijn, dus daar helpen we je natuurlijk graag bij. Slaapt je baby midden in de nacht ineens niet meer door? Of wordt het overdag moeilijker om in slaap te vallen? Weigert je baby opeens om dutjes te doen? Of merk je iets anders? In alle gevallen kan dat te maken hebben met een slaapregressie. Rechtop zitten en tijgeren Een slaapregressie zoals die rond 7 maanden ontstaat als je baby belangrijke ontwikkelingen door maakt. De kans is groot dat je kleintje oefent met rechtop zitten. En misschien zelfs al met wat tijgeren of zelfs het kruipen. Het

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby zelf in slaap laten vallen

Baby zelf in slaap laten vallen

Voor ouders kan het lastig zijn om een baby zelfstandig te laten slapen. Veel baby’s vinden het namelijk moeilijk om zelf in slaap te vallen en gaan huilen. Wat kan je doen om hierbij te helpen? En waarom is het zelfstandig laten slapen van een baby een must als je wilt dat je baby gaat doorslapen? Waarom baby zelf in slaap laten vallen? Wanneer een baby zelfstandig in slaap kan vallen, kan hij of zij dit ook als hij in de nacht even kort wakker wordt. Een baby die altijd hulp heeft bij het in slaap vallen, heeft deze hulp ook nodig in de nacht en dit kan het doorslapen belemmeren. Zelfstandig in slaap kunnen vallen is dus een belangrijke factor bij je baby laten doorslapen. Bovendien speelt het gebrek aan zelfstandig in slaap vallen ook vaak een rol bij baby’s die alleen maar korte hazenslaapjes slapen overdag. Baby valt moeilijk zelf in slaap Ons advies is om eerst rekening te houden met de (gemiddelde) wakkertijd van je baby. Dit advies geldt voor alle ouders wiens baby lastig zelfstandig in slaap valt. Hoewel iedere baby een eigen wakkertijd heeft, zijn er wel richtlijnen voor gemiddelde wakkertijden. Deze vind je in

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden