9.5/10 - 2691 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Ritme van een baby

Ritme en regelmaat zijn erg belangrijk bij baby’s en jonge kinderen. Deze structuur zorgt niet alleen voor voorspelbaarheid en een veilig gevoel, maar kan ook een positieve invloed hebben op het slaapgedrag van je baby. Wat is een goed ritme voor een baby van 7 maanden en hoe kan je helpen het ritme van je kind te verbeteren?

Ritme bij een baby van 7 maanden

In de eerste maanden ontwikkelt je baby zich ontzettend snel en veranderingen volgen elkaar in een rap tempo op. Hoewel je baby bij 7 maanden al minder slaap nodig heeft dan eerst, is voldoende slaap nog steeds erg belangrijk. Wat is een goed slaapritme op deze leeftijd?

Het is goed om te benoemen dat iedere baby anders is en dat dit heel normaal is. De ene baby heeft wat meer slaap nodig dan de ander. En waar de ene baby makkelijk in slaap komt, heeft de ander hier wat meer moeite mee. Hoewel iedere baby van 7 maanden anders is, is er wel een gemiddeld slaapritme op deze leeftijd. 

Een baby van 7 maanden slaapt gemiddeld nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 2 uur en 45 minuten overdag. Het is verstandig om deze slaap overdag te verdelen over 2 à 3 dutjes. Als je je baby vaker weglegt, kan je hazenslaapjes in stand houden. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd ook nog kort in de namiddag, maar sommige baby’s hebben deze dut niet (altijd) meer nodig. 

Hoe baby van 7 maanden ritme aanleren?

Wordt je baby ‘s nachts vaak wakker, wil hij niet slapen rond bedtijd of doet hij vooral hazenslaapjes? Er zijn verschillende redenen voor slaapproblemen bij je baby en het is lastig om zomaar een oorzaak aan te wijzen. Een van de eerste dingen die wij adviseren als je het slaapgedrag van je kind wilt verbeteren is: kijk naar het ritme van je baby. Niet alleen het slaapritme, maar ook het dagritme. Dit houdt in dat je kijkt naar de indeling van de dutjes, maar ook naar de wakkertijd tussen de slaapjes. 

Veel problemen ontstaan door te veel of te weinig slaap en een duidelijke routine die rekening houdt met het slaap- en waakritme kan de slaap van je baby aanzienlijk verbeteren. Wil je het ritme van je baby van 7 maanden verbeteren? We zetten een aantal bruikbare tips op een rij.

5 tips voor goed ritme bij baby van 7 maanden

  • Het is verstandig om overdag niet meer dan 3 dutjes toe te staan. Door je baby vaker weg te leggen, houd je hazenslaapjes in stand. Ook zorgt dit ervoor dat je baby nog niet moe is als je hem of haar ‘s avonds naar bed brengt, waardoor de bedtijd een strijd wordt. 
  • De wakkertijd wordt steeds belangrijker op deze leeftijd. Houd een minimale wakkertijd aan van 2 uur. Zo voorkom je dat je je baby in bed legt terwijl hij of zij nog niet moe genoeg is.
  • Zorg dat de middagdut de langste dut is overdag. Deze dut blijft ook het langste in stand. De ochtenddut en namiddagdut kun je korter houden.
  • De meeste baby’s hebben bij 7 maanden nog 3 dutjes nodig, maar sommige kinderen hebben al genoeg aan 2 dutjes. Je kunt de namiddagdut dan laten vallen als de ochtend- en middagdut goed zijn gegaan. Slaat je kind de namiddagdut over? Breng hem dan ‘s avonds wat eerder naar bed om te voorkomen dat hij oververmoeid raakt.
  • Het kan zijn dat je baby de ene dag nog wel 3 dutjes nodig heeft en de andere dag genoeg heeft aan een ochtend- en middagslaapje. Heeft je kind wel behoefte aan de namiddagdut, maar wil hij niet slapen? Het kan dan helpen om te gaan lopen met de kinderwagen of te wandelen met een draagzak. 

Het is heel normaal dat je baby wat hulp nodig heeft bij het aanleren van een goed ritme. In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je routines voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Ideaal als je routines wilt volgen die rekening houden met de slaap- en wakkertijden en de biologische klok. Heb je een andere slaapgerelateerde vraag of wil je jullie persoonlijke situatie met een gecertificeerde slaapcoach bespreken? Boek dan een telefonisch consult bij een van onze erkende coaches.

Leer meer over het ritme van een baby

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Ritme van een baby

Ritme van een baby

Kinderen houden van ritme. De regelmaat en structuur van een routine zorgen ervoor dat je baby weet waar hij of zij aan toe is en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig, geborgen gevoel. Een routine kan ook een positieve impact hebben op het slapen en eten van je baby. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kans bestaat dat ritme ook de kans op wiegendood vermindert. Je baby een ritme aanleren heeft dus verschillende voordelen. Maar hoe doe je dat en kan je hier al gelijk vanaf de geboorte mee beginnen? Vanaf wanneer ritme bij baby aanleren? Pasgeboren baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme of een biologische klok. De ontwikkeling van de biologische klok start na ongeveer 8 weken. Vanaf deze periode is het steeds belangrijker om een verschil te maken tussen dag en nacht. De ontwikkeling van de biologische klok duurt zelf ook ongeveer 8 weken en is rond de 4 maanden (16 weken) klaar. Omdat een baby in de eerste weken na de geboorte nog geen dag- en nachtritme heeft, kan het lastiger zijn om een routine te volgen. Toch kan je als je wilt direct na de geboorte starten met een routine. Deze routine is dan vooral

Overig, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Ritme van jouw baby van 3 maanden

Ritme van jouw baby van 3 maanden

Wat is het ideale ritme van jouw baby van 3 maanden? Een baby van 12 weken heeft nog niet zo’n vast ritme. De ideale slaaptijden variëren nog sterk. Je kleintje heeft steeds een beetje minder slaap nodig. Toch kan het best lastig zijn om daar een ritme en routine in te vinden. Dat is wel belangrijk, omdat dit je uiteindelijk helpt om je kleintje lekker te laten slapen.  Baby’s van 3 maanden hebben nog veel slaap nodig. Sommigen vinden daarin snel hun ritme, anderen hebben daar wat meer moeite mee. Dat is overigens helemaal niet erg. Het is normaal dat je bij 3 maanden of 12 weken even de tijd moet nemen om je kindje te leren wat de beste moment zijn om lekker te slapen.  Op zoek naar een ritme Je kleine gaat bij 12 weken of 3 maanden op zoek naar een ritme. Daar kun jij bij helpen, bijvoorbeeld door overdag voor voldoende dutjes te zorgen. Hoeveel dat er moeten zijn verschilt per kindje. Het zijn er doorgaans 3 of 4. Je zorgt er daarmee voor dat je baby overdag voldoende zal slapen. Dat voorkomt oververmoeidheid, waardoor slapen in de avond en nacht lastiger zal zijn. Probeer voor

Ritme van een baby, 
Ritme van jouw baby van 4 maanden

Ritme van jouw baby van 4 maanden

Hoe zorg je voor een goed ritme voor jouw baby van 4 maanden? Je kleine heeft nog veel slaap nodig, maar dat wordt wel minder dan je misschien gewend bent van de eerste maanden. Baby’s zullen overdag steeds een beetje minder slapen, al zijn de stapjes die ze zetten nog klein. Let goed op het aantal dutjes per dag en probeer de wakkertijd er tussenin steeds een beetje langer te maken. Zo zorg je ervoor dat je hazenslaapjes tegengaat. Dit verbetert de slaap tijdens de avond en de nacht, waardoor je ook zelf beter door kunt slapen en jullie daar allemaal plezier van hebben.  Klein beetje minder slaap Je baby heeft steeds een klein beetje minder slaap nodig, bijvoorbeeld rond de leeftijd van 4 maanden. Probeer vanaf dat moment toe te werken naar 3 dutjes per dag. Je gebruikt die om zo’n 4 tot 5 uur te laten slapen. Vooral de middag-dut is belangrijk. Als je daar voor voldoende slaap weet te zorgen zal je merken dat ook de slaapjes gedurende de rest van de dag goed gaan. Zelfs het slapen ’s avonds en ’s nachts wordt er een stuk beter van, omdat je baby de belangrijke rust en regelmaat

Ritme van een baby, 
Ritme van jouw baby van 6 maanden

Ritme van jouw baby van 6 maanden

Het ritme van jouw baby van 6 maanden vraagt om rust en regelmaat. Je kindje heeft veel slaap nodig, zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat je de hoeveelheid slaap langzaam aan af kunt bouwen. Je zal merken dat je kindje steeds een beetje minder slaap nodig heeft. Dus zou je jouw kleine overdag te veel laten slapen? Het risico bestaat dat je last krijgt van hazenslaapjes. Het zijn korte dutjes van 20 tot 45 minuten, waardoor je kleine de rest van de dag of de avond te vermoeit raakt.  Minder behoefte aan een namiddag-dut Als je kleintje minder behoefte krijgt om overdag te slapen ga je dat het eerst merken aan de namiddag-dut. Je bent eerder al overgestapt van 4 dutjes per dag naar 3 dutjes per dag. Als het goed is slaapt je kleine ’s ochtends, ’s middags en in de namiddag nog een keer. Die laatste dut kun je als eerste gaan afbouwen. Het slaapje zit dicht op het ’s avonds naar bed gaan om de nacht lekker door te slapen. Als je merkt dat het ritme van jouw baby van 6 maanden verandert is dit de

Ritme van een baby, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids