9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
melatonine en baby's - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 4-12 maanden,

Als je baby je rond 6 tot 8 weken zijn eerste echte glimlach geeft, kunnen al die slapeloze nachten de moeite waard zijn! Vanaf dat moment komen de mijlpalen van je baby in snel tempo en brengen ze een hoop vreugde. Helaas kunnen ze ook de slaap van je baby verstoren.

Als je baby begint te rollen, kan dit een achteruitgang betekenen voor zijn slaap met korte dutjes en vaak ‘s nachts wakker worden. Maar maak je geen zorgen, dit artikel bevat alles wat je nodig hebt om de ups en downs van het rollen te doorstaan. Ontdek wat je kunt verwachten als je baby begint te rollen en hoe je zijn slaap weer op de rails krijgt.

In dit artikel:

  • Wanneer beginnen baby’s met rollen?
  • Wat te doen als je baby zich omrolt tijdens het slapen
  • Hoe je je baby kunt helpen
  • Veilig slapen tijdens het rollen

Wanneer beginnen baby’s met rollen?

Er zijn twee verschillende manieren waarop je baby leert rollen; van buik naar rug en van rug naar buik.

Je bent misschien geschrokken als je ontdekt dat je pasgeboren baby in de eerste weken na de geboorte op zijn zij slaapt. Misschien denk je zelfs bij jezelf “wauw, dit kind is een genie en zal binnen de kortste keren rollen!”.

Nope. Sorry dat ik je zeepbel doorprik, maar dit is een overgebleven instinct van hun tijd in de baarmoeder. Pasgeborenen krullen zich instinctief op in de foetushouding om te slapen, wat betekent dat ze onbedoeld op hun zij kunnen rollen. Wees gerust, het is ZEER onwaarschijnlijk dat je pasgeborene zich helemaal omrolt, want daarvoor hebben ze gewoon nog niet de kracht van hun bovenlichaam!

De meeste baby’s leren rollen rond de leeftijd van 4 maanden en ze beginnen met rollen van hun buik naar hun rug. Zodra je baby voldoende kracht heeft in zijn bovenlichaam en nek, kan hij opzij leunen en het gewicht van zijn hoofd helpt hem dan om op zijn rug te rollen.

De eerste keer kan een verrassing zijn! Het duurt echter niet lang voordat je baby leert hoe hij opzettelijk van zijn buik naar zijn rug kan rollen.

Daarna is het zaak het rollen van rug naar buik onder de knie te krijgen. Dit vereist veel meer spierkracht en coördinatie, en daarom gebeurt dit vaak wat later, rond de leeftijd van 5-6 maanden.

Onthoud dat alle baby’s zich in hun eigen tempo ontwikkelen en dat dit slechts een leidraad is! Als je je zorgen maakt dat je baby zijn ontwikkelingsmijlpalen niet haalt, neem dan contact op met het consultatie bureau.

Wat te doen als je baby zich omrolt tijdens het slapen?

We weten allemaal dat baby’s op hun rug moeten slapen… maar wat als ze in hun slaap omrollen?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van de vraag of je baby ingebakerd is.

Zodra je baby in bed rolt, is het niet langer veilig om hem in te bakeren. Dat komt omdat ze hun armen vrij moeten hebben om zich op te drukken, zodat ze hun hoofdje kunnen draaien om te ademen. Dus zodra je baby begint te rollen, moet je direct stoppen met inbakeren! Hoe je dit precies doet lees je in dit artikel HIER.

Als je baby niet meer ingebakerd is, raden we aan om in plaats daarvan een slaapzak te gebruiken. Dat geeft hem de vrijheid om te bewegen en te rollen, terwijl hij toch lekker warm blijft.

Je moet je baby altijd op zijn rug te slapen leggen, maar als hij op zijn buik rolt, kun je hem in die houding laten slapen, zolang zijn armen vrij zijn. Als je je hier niet prettig bij voelt, kun je hem voorzichtig weer op zijn rug rollen. Als ze zich beginnen te jengelen, probeer hem dan te kalmeren terwijl je hem rolt, om hem te helpen weer in slaap te komen.

Maar wacht… wat als je baby wakker wordt en van streek raakt als hij op zijn buik rolt?

Wees gerust, je bent niet alleen. Dit komt super vaak voor en het kan ook super frustrerend zijn! Je baby rolt zich om, raakt dan geïrriteerd en huilt tot je hem op zijn rug rolt… om zich dan onmiddellijk weer op zijn buik te draaien. Herhaal dit steeds weer, de hele nacht lang!

Geloof me als ik zeg dat dit slechts een fase is. Ik weet het, ik haatte het vroeger ook als mensen dat tegen me zeiden, maar in dit geval is het waar. Uiteindelijk zal een van de twee dingen gebeuren…

  1. Je baby zal besluiten dat hij het eigenlijk niet erg vindt om op zijn buik te slapen.
  2. Je baby ontdekt hoe hij van zijn buik naar zijn rug kan rollen.
    Hoe dan ook, je baby ZAL uiteindelijk stoppen met zichzelf wakker te maken als hij zich omrolt.

Hoe kan je je baby helpen?

Je denkt waarschijnlijk “dat is geweldig, maar wat kan ik ondertussen doen?”. Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die je kunt doen om je baby door deze fase heen te helpen en weer een betere nachtrust te krijgen!

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Geef je baby voldoende gelegenheid om tijdens zijn wakkere tijd te oefenen met het rollen in beide richtingen. Als je baby niet van rug naar buik wil rollen, probeer dan speelgoed in zijn gezichtsveld te leggen. Zorg ervoor dat het speelgoed dicht genoeg is om te zien, maar niet dicht genoeg om vast te pakken. Dit stimuleert je baby om zich om te rollen om ze te pakken.

Je kunt je baby ook elke dag veel op zijn buik leggen om zijn armen, schouders en romp te helpen versterken. Zo leren ze hoe ze van hun buik naar hun rug kunnen rollen. Leer je baby omrollen door een speeltje boven zijn hoofd te houden, zodat hij omhoog moet kijken. Door het hoofdje zo op te tillen wordt het makkelijker om op de rug te rollen.

Haast je niet!

Als je baby tijdens een dutje of ‘s nachts op zijn buik rolt, geef hem dan een minuut of twee de tijd. Laat hem proberen zichzelf weer om te rollen, zolang dat veilig is. Als je ze de kans geeft om het zelf uit te zoeken, zijn ze er veel eerder bij! Als we ons altijd haasten om hen te helpen omrollen, krijgen ze niet de kans om die vaardigheid te oefenen.

Help je baby

Tot je baby zelfstandig leert op zijn rug te rollen, kan hij je hulp af en toe nodig hebben. Dit geldt vooral als hij overstuur raakt!

Als je zijn kamer binnengaat, houd het dan donker en laat witte ruis van je baby aan staan. Dit zal het voor je baby gemakkelijker maken om weer in slaap te komen. Rol je baby bijna helemaal om en laat hem dan het laatste stukje zelf doen.

Probeer te onthouden dat je baby een nieuwe vaardigheid aan het leren is en dat het tijd zal kosten voordat hij die onder de knie heeft. Maar met elke rol wordt hij net dat beetje sterker en beter gecoördineerd!

Veilig slapen tijdens het rollen

Veiligheid is altijd onze grootste prioriteit als het gaat om de slaap van je baby. Dus hier zijn enkele belangrijke tips om te onthouden als het gaat om het rollen van je baby in zijn slaap:

  • Als je denkt dat je baby bijna gaat rollen, begin dan met het geleidelijk verwijderen van de inbakerdoek.
  • Verwijder de doek meteen als je baby van rug naar buik rolt om het risico op wiegendood te verminderen.
  • Controleer of de slaapomgeving van je baby is ingericht op veilig slapen. Gebruik een stevige matras en geen los beddengoed, kussens of speelgoed vóór 12 maanden.
  • Gebruik natuurlijke stoffen zoals katoen of merino voor omslagdoeken/slaapzakken om oververhitting te voorkomen.
  • Of je baby nu rolt of niet, leg hem altijd op zijn rug te slapen.
  • Als je baby zijn armen vrij heeft en op zijn buik rolt, hoef je hem niet weer op zijn rug te rollen, tenzij een medisch deskundige dat adviseert.
  • Als je baby een nieuwe grove motorische vaardigheid leert, zoals rollen, kruipen of lopen, kan dat zijn slaap tijdelijk verstoren. Je baby de tijd en ruimte geven om zich deze nieuwe vaardigheid eigen te maken is de sleutel tot weer een goede nachtrust!

Als de slaap van je kleintje achteruit gegaan is sinds het bereiken van een nieuwe mijlpaal, kunnen wij je helpen om alles weer op de rails te krijgen. Wij bieden masterclasses aan voor verschillende leeftijdscategorieën en daarnaast ook slaapconsults of slaaptrajecten door onze gecertificeerde kinderslaapcoaches.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden