9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
melatonine en baby's - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 4-12 maanden,

Als je baby je rond 6 tot 8 weken zijn eerste echte glimlach geeft, kunnen al die slapeloze nachten de moeite waard zijn! Vanaf dat moment komen de mijlpalen van je baby in snel tempo en brengen ze een hoop vreugde. Helaas kunnen ze ook de slaap van je baby verstoren.

Als je baby begint te rollen, kan dit een achteruitgang betekenen voor zijn slaap met korte dutjes en vaak ‘s nachts wakker worden. Maar maak je geen zorgen, dit artikel bevat alles wat je nodig hebt om de ups en downs van het rollen te doorstaan. Ontdek wat je kunt verwachten als je baby begint te rollen en hoe je zijn slaap weer op de rails krijgt.

In dit artikel:

 • Wanneer beginnen baby’s met rollen?
 • Wat te doen als je baby zich omrolt tijdens het slapen
 • Hoe je je baby kunt helpen
 • Veilig slapen tijdens het rollen

Wanneer beginnen baby’s met rollen?

Er zijn twee verschillende manieren waarop je baby leert rollen; van buik naar rug en van rug naar buik.

Je bent misschien geschrokken als je ontdekt dat je pasgeboren baby in de eerste weken na de geboorte op zijn zij slaapt. Misschien denk je zelfs bij jezelf “wauw, dit kind is een genie en zal binnen de kortste keren rollen!”.

Nope. Sorry dat ik je zeepbel doorprik, maar dit is een overgebleven instinct van hun tijd in de baarmoeder. Pasgeborenen krullen zich instinctief op in de foetushouding om te slapen, wat betekent dat ze onbedoeld op hun zij kunnen rollen. Wees gerust, het is ZEER onwaarschijnlijk dat je pasgeborene zich helemaal omrolt, want daarvoor hebben ze gewoon nog niet de kracht van hun bovenlichaam!

De meeste baby’s leren rollen rond de leeftijd van 4 maanden en ze beginnen met rollen van hun buik naar hun rug. Zodra je baby voldoende kracht heeft in zijn bovenlichaam en nek, kan hij opzij leunen en het gewicht van zijn hoofd helpt hem dan om op zijn rug te rollen.

De eerste keer kan een verrassing zijn! Het duurt echter niet lang voordat je baby leert hoe hij opzettelijk van zijn buik naar zijn rug kan rollen.

Daarna is het zaak het rollen van rug naar buik onder de knie te krijgen. Dit vereist veel meer spierkracht en coördinatie, en daarom gebeurt dit vaak wat later, rond de leeftijd van 5-6 maanden.

Onthoud dat alle baby’s zich in hun eigen tempo ontwikkelen en dat dit slechts een leidraad is! Als je je zorgen maakt dat je baby zijn ontwikkelingsmijlpalen niet haalt, neem dan contact op met het consultatie bureau.

Wat te doen als je baby zich omrolt tijdens het slapen?

We weten allemaal dat baby’s op hun rug moeten slapen… maar wat als ze in hun slaap omrollen?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van de vraag of je baby ingebakerd is.

Zodra je baby in bed rolt, is het niet langer veilig om hem in te bakeren. Dat komt omdat ze hun armen vrij moeten hebben om zich op te drukken, zodat ze hun hoofdje kunnen draaien om te ademen. Dus zodra je baby begint te rollen, moet je direct stoppen met inbakeren! Hoe je dit precies doet lees je in dit artikel HIER.

Als je baby niet meer ingebakerd is, raden we aan om in plaats daarvan een slaapzak te gebruiken. Dat geeft hem de vrijheid om te bewegen en te rollen, terwijl hij toch lekker warm blijft.

Je moet je baby altijd op zijn rug te slapen leggen, maar als hij op zijn buik rolt, kun je hem in die houding laten slapen, zolang zijn armen vrij zijn. Als je je hier niet prettig bij voelt, kun je hem voorzichtig weer op zijn rug rollen. Als ze zich beginnen te jengelen, probeer hem dan te kalmeren terwijl je hem rolt, om hem te helpen weer in slaap te komen.

Maar wacht… wat als je baby wakker wordt en van streek raakt als hij op zijn buik rolt?

Wees gerust, je bent niet alleen. Dit komt super vaak voor en het kan ook super frustrerend zijn! Je baby rolt zich om, raakt dan geïrriteerd en huilt tot je hem op zijn rug rolt… om zich dan onmiddellijk weer op zijn buik te draaien. Herhaal dit steeds weer, de hele nacht lang!

Geloof me als ik zeg dat dit slechts een fase is. Ik weet het, ik haatte het vroeger ook als mensen dat tegen me zeiden, maar in dit geval is het waar. Uiteindelijk zal een van de twee dingen gebeuren…

 1. Je baby zal besluiten dat hij het eigenlijk niet erg vindt om op zijn buik te slapen.
 2. Je baby ontdekt hoe hij van zijn buik naar zijn rug kan rollen.
  Hoe dan ook, je baby ZAL uiteindelijk stoppen met zichzelf wakker te maken als hij zich omrolt.

Hoe kan je je baby helpen?

Je denkt waarschijnlijk “dat is geweldig, maar wat kan ik ondertussen doen?”. Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die je kunt doen om je baby door deze fase heen te helpen en weer een betere nachtrust te krijgen!

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Geef je baby voldoende gelegenheid om tijdens zijn wakkere tijd te oefenen met het rollen in beide richtingen. Als je baby niet van rug naar buik wil rollen, probeer dan speelgoed in zijn gezichtsveld te leggen. Zorg ervoor dat het speelgoed dicht genoeg is om te zien, maar niet dicht genoeg om vast te pakken. Dit stimuleert je baby om zich om te rollen om ze te pakken.

Je kunt je baby ook elke dag veel op zijn buik leggen om zijn armen, schouders en romp te helpen versterken. Zo leren ze hoe ze van hun buik naar hun rug kunnen rollen. Leer je baby omrollen door een speeltje boven zijn hoofd te houden, zodat hij omhoog moet kijken. Door het hoofdje zo op te tillen wordt het makkelijker om op de rug te rollen.

Haast je niet!

Als je baby tijdens een dutje of ‘s nachts op zijn buik rolt, geef hem dan een minuut of twee de tijd. Laat hem proberen zichzelf weer om te rollen, zolang dat veilig is. Als je ze de kans geeft om het zelf uit te zoeken, zijn ze er veel eerder bij! Als we ons altijd haasten om hen te helpen omrollen, krijgen ze niet de kans om die vaardigheid te oefenen.

Help je baby

Tot je baby zelfstandig leert op zijn rug te rollen, kan hij je hulp af en toe nodig hebben. Dit geldt vooral als hij overstuur raakt!

Als je zijn kamer binnengaat, houd het dan donker en laat witte ruis van je baby aan staan. Dit zal het voor je baby gemakkelijker maken om weer in slaap te komen. Rol je baby bijna helemaal om en laat hem dan het laatste stukje zelf doen.

Probeer te onthouden dat je baby een nieuwe vaardigheid aan het leren is en dat het tijd zal kosten voordat hij die onder de knie heeft. Maar met elke rol wordt hij net dat beetje sterker en beter gecoördineerd!

Veilig slapen tijdens het rollen

Veiligheid is altijd onze grootste prioriteit als het gaat om de slaap van je baby. Dus hier zijn enkele belangrijke tips om te onthouden als het gaat om het rollen van je baby in zijn slaap:

 • Als je denkt dat je baby bijna gaat rollen, begin dan met het geleidelijk verwijderen van de inbakerdoek.
 • Verwijder de doek meteen als je baby van rug naar buik rolt om het risico op wiegendood te verminderen.
 • Controleer of de slaapomgeving van je baby is ingericht op veilig slapen. Gebruik een stevige matras en geen los beddengoed, kussens of speelgoed vóór 12 maanden.
 • Gebruik natuurlijke stoffen zoals katoen of merino voor omslagdoeken/slaapzakken om oververhitting te voorkomen.
 • Of je baby nu rolt of niet, leg hem altijd op zijn rug te slapen.
 • Als je baby zijn armen vrij heeft en op zijn buik rolt, hoef je hem niet weer op zijn rug te rollen, tenzij een medisch deskundige dat adviseert.
 • Als je baby een nieuwe grove motorische vaardigheid leert, zoals rollen, kruipen of lopen, kan dat zijn slaap tijdelijk verstoren. Je baby de tijd en ruimte geven om zich deze nieuwe vaardigheid eigen te maken is de sleutel tot weer een goede nachtrust!

Als de slaap van je kleintje achteruit gegaan is sinds het bereiken van een nieuwe mijlpaal, kunnen wij je helpen om alles weer op de rails te krijgen. Wij bieden masterclasses aan voor verschillende leeftijdscategorieën en daarnaast ook slaapconsults of slaaptrajecten door onze gecertificeerde kinderslaapcoaches.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Dag- en nachtritme creëren

Dag- en nachtritme creëren

Baby’s worden geboren zonder dag- en nachtritme en vooral het gebrek aan ritme en de gebroken nachten zijn voor veel ouders ontzettend wennen. Waarom hebben jonge baby’s nog geen dag- en nachtritme en vanaf wanneer ontstaat dit ritme? We leggen het uit in dit artikel én vertellen je hoe je je baby een handje kan helpen met het creëeren van een dag- en nachtritme. Wanneer dag- en nachtritme bij baby? Een belangrijke functie in het menselijke lichaam is de biologische klok. Deze interne klok is onder meer verantwoordelijk voor ons dag- en nachtritme. Dit bioritme duurt ongeveer 24 uur en wordt voor een groot deel beïnvloed door licht en donker. Ons lichaam is zo ingesteld dat we slaperig worden als het donker is en alerter worden door (dag)licht. Bij pasgeboren baby’s is de biologische klok nog niet ontwikkeld, waardoor ze ook nog geen dag- en nachtritme hebben. Dit ritme ontwikkelt zich pas vanaf ongeveer 8 weken na de geboorte. Vanaf dat moment ontstaat er langzaam een dag- en nachtritme, ook wel een slaap- en waakritme genoemd. De ontwikkeling duurt zelf ook zo’n 8 weken en is rond de leeftijd van 4 maanden klaar.  Hoe krijgt mijn baby een dag- en

Ontwikkelingen, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Baby van 9 weken: hoeveel slaap is er nodig

Je baby van 9 weken: hoeveel slaap heeft hij of zij nodig? Hoeveel een baby moet slapen is een belangrijke vraag van veel ouders. En wil je weten hoe je jouw kleine vooral overdag beter kunt laten slapen? We leggen het je uit. Dus merk je dat jouw baby overdag niet wil slapen. Of niet zelfstandig in bed wil slapen? Het zijn lastige situaties, waardoor je ook ’s nachts meer wakker zal zijn dan je misschien lief is. Wij geven je in dit artikel praktische tips. Meer tips vind je ook in onze  digitale slaapgids voor baby’s van 0 tot 16 weken.  5 uur slaap voor overdag  Je baby van 9 weken zal al meer alert en wakker zijn dan tijdens de eerste paar weken. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg er overdag wel nog steeds voor dat je voldoende momenten voor slaap plant. Probeer je baby tussen 6:30 uur en 18:30 uur ongeveer 5 uur te laten slapen. Dat kun je verdelen over 3 tot 4 dutjes, waarmee je rekening houdt met de wakkertijd van ongeveer 1,5 uur van je kleine. Je zal merken dat je baby van 9 weken op die manier goed slaapt, waardoor

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 4 maanden

Slaapregressie 4 maanden

De 4 maanden slaapregressie is de eerste slaapregressie van je baby waar je mee te maken kan krijgen. Het goede nieuws is dat deze 4 maanden sprong tijdelijk is en na een tijdje vanzelf overgaat. Dat neemt niet weg dat deze eerste sprong de slaap van je baby goed kan ontregelen, met alle gevolgen die daarbij horen. Wat is de 4 maanden slaapregressie precies en hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?   Slaapregressie baby 4 maanden De slaapregressie bij 4 maanden is de eerste slaapregressie die we kennen. Een slaapregressie is in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon en deze verandering ontstaat meestal door enkele belangrijke fysieke of mentale ontwikkelingen. Ontwikkelingen bij 4 maanden slaapregressie Bij de 4 maanden slaapregressie is het leren (om)rollen de belangrijkste fysieke oorzaak. Je baby is rond deze leeftijd druk bezig met pogingen tot rollen. Wanneer je baby precies gaat rollen kan erg verschillen. De ene baby begint al bij 3-4 maanden, terwijl het bij andere baby’s wat langer duurt. Dit is allemaal heel normaal, maak je dus geen zorgen als je baby wat sneller of langzamer is dan anderen.  Naast de fysieke ontwikkeling van het leren omrollen, maken

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby onrustig in slaap: 3 tips voor meer rust

Baby onrustig in slaap: 3 tips voor meer rust

Je baby valt onrustig in slaap: wat is er dan aan de hand? Als je kleintje erg onrustig is tijdens de slaap en/of tijdens het in slaap vallen kunnen er meerdere dingen spelen. In dit artikel geven we je meer informatie voor wanneer je baby onrustig is tijdens de slaap. Erg onrustig: 3 tips om je baby rustiger te laten slapen Als je baby erg onrustig is in de slaap adviseren wij het volgende: Zorg voor regelmaat Voorkom afleidende prikkels vlak voor het slapen gaan Slapen bij de eerste vermoeidheid 1. Zorg voor regelmaat Zorg voor voldoende rust en regelmaat. Denk aan een vaste tijd en/of een vaste volgorde waarin je de dingen doet. Onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines 0 t/m 4 jaar geeft richtlijnen voor dutjes en voedingsmomenten. Ook vind je hierin de gemiddelde wakkertijd per maand en de hoeveelheid slaap dat een baby per maand nodig heeft.  Door steeds hetzelfde ritme aan te houden kan je baby daar goed aan wennen. Je zal merken dat dit het onrustig slapen vermindert of zelfs helemaal voorkomt. Waardoor je ook zelf weer rustiger zal slapen of er minder mee bezig bent. 2. Voorkom afleidende prikkels Baby’s kunnen veel last hebben van

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden